Je stráženie detí v škôlke bez pedagóga bezpečné?
Ahojte, je to v poriadku keď deti v škôlke ostávajú poobede iba s upratovačkou či kuchárkou? A v škôlke nie je žiaden pedagóg?
Nie, to nie je normálne.
ak je to pravidelne nie je to ok, nakolko nie su pedagogickymi zamestnancami t.j. nemaju ani zodpovednost za dieta ak by sa nieco stalo... ak sa to stane ojedinele (ucitelka dostala teplotu a musela ist k dr...) proste nemal kto byt s detmi tak vedia vypomoct
Zial. Casto nemaju skolky nahradu. A zas... okej aj ked sice nie pedagogicky zamestnanec ale ze je tam dospela zodpovedna osoba.
Ak sa to nedeje pravidlom tak...
A dôvod? Ako dlho? Ako často?Riešila si to zo zriaďovateľom?
So zriaďovateľom sme to neriešili, obávame sa že to nevyrieši nič len urobíme zle dieťaťu... A neriešila som to aj preto lebo neviem či je to ok a môže sa tak stať zas aby som to neriešila a nezistila že to tak môže byť
Nie je to absolútne v poriadku.
Neviem, čo hovoria nejaké usmernenia a nariadenia, ale ak napríklad upratovačka nezastupuje mesiac pedagogického pracovníka, len povedzme pol hodiny dozerá na deti, tak by som s tým nemala problém. Je to dospelý, svojprávny človek a zamestnanec zariadenia.
nie, nesmú....za deti zodpovedá v školskom zariadení výhradne pedagogický zamestnanec (učitel alebo pedagogicky asistent), ani odborny zamestnanec nemôže, ani ekonomka, ani kucharka, ani upratovacka.....ak sa cosi stane, zodpoveda len pedagog, nik iny
p. upratovacka ma okrem ineho uplne inu napln práce...čiže porusuje svoju napln práce, resp. ak jej bola zadaná takto napln riaditelom, musí odmietnut...inak porusuju obaja....
U nás neostávajú s deťmi ani asistentky, ani pomocné vychovávateľky. Ak chýba učiteľka, zastupujeme sa. Výnimočne ak rodič mešká, ostáva dieťa s asistentkou, inak je v triede vždy aspoň jedna učiteľka. Upratovačky a kuchárky nám v tomto nepomáhajú vôbec. Ale v synovej škôlke mi počas kovidu privádzala dieťa upratovačka - trieda bola na poschodí, rodičia mali zákaz vstupu do budovy. Ona ho však iba priviedla do šatne, nebola s deťmi v triede..
U nás neostávajú s deťmi ani asistentky, ani pomocné vychovávateľky. Ak chýba učiteľka, zastupujeme sa. Výnimočne ak rodič mešká, ostáva dieťa s asistentkou, inak je v triede vždy aspoň jedna učiteľka. Upratovačky a kuchárky nám v tomto nepomáhajú vôbec. Ale v synovej škôlke mi počas kovidu privádzala dieťa upratovačka - trieda bola na poschodí, rodičia mali zákaz vstupu do budovy. Ona ho však iba priviedla do šatne, nebola s deťmi v triede..
@nikaeli s pedagogickú asistentkou sú stále, každý deň buď doobeda alebo poobede, s učiteľkou sú málokedy... Ale teda už to že ich tam nechali so zamestnancom školy mi príde už cez čiaru
Záleží na okolnostiach, stále si nepovedala nič bližšie.
Je to často, pravidelne? Bolo to jednorazové? Na ako dlho?
Príklad z praxe. Chlapec mi rozbil vonku hlavu, musela som ho ísť ošetriť, volať rodičom, nakoniec šiel do nemocnice na šitie.
Mala som ďalších skoro 15 deti, z toho niektoré dievčatá boli na tom horšie ako ten chalan, lebo krv im nerobila dobre. Čo som s nimi mala urobiť ? Šli do triedy a kým som ho ošetrovala, najprv upratovačka bola pri nich a potom neskôr prišla kolegyňa na chvíľu.

Nie, určite to nie je v poriadku. Tieto osoby nie sú za deti zodpovedné. Riešila by som to so zriaďovateľom, nakoľko zastupca pre MŠ evidentne tiež nie je moc zodpovedná osoba, keď toto dovolí...