Je vhodné dať 2,5-ročné dieťa do škôlky?
Ahojte, chcela by som sa opytat ci dat alebo nedat 2,5 rocne dieta do skolky. My sice chodime do skolky ale maly chce tam stale len mna, kedze v pondelok v prvy den skolky sa mu stala neprijemna vec s ucitelklu, ktora ho odomna zobrala a ja som isla domov a on plakal za hodinu za mnou. Maly sa do skolky celmi tesi, paci sa mu tam ale musim tam byt s nim ja. Ked sa pekne hra, schovam sa mu a ked ma nevidi spusti hystericky plac. Tak neviem ci ho tam dat a nechat ho poplakat alebo este radsej nastup do skolky odlozit.
Ani jedného svojho by som tak skoro nedala. Presne z toho dôvodu, že tak malé dieťa potrebuje svoju bezpečnú osobu stále. Aj 3r sa mi zdá málo, ale tak je systém nastavený, bohužiaľ. Moji dvaja starší šli keď mali už 4 roky preč, teda mladší ešte len pôjde...s najmladším to zrejme dopadne tak že bude musieť ísť skôr, napriek tomu že nechcem. Do práce chodiť musím 🤷🏻♀️
Na tvojom mieste, ak nemusíš, nedávala by som ho. Hrať sa môže s deťmi na ihrisku v tvojej prítomnosti.
@katka122204 pred par mesiacmi mi išla hlavou otázka ci dat moju aprilovku už do skolky, rozhodli sme sa ze pojde na rok v septembri. Za mňa ešte nieje na to pripravená. Ale s tým, že ma tam bude chcieť aj keď bude mať 3 a pol rátam
zeny, co by ste robili v inych krajinach? v iných temach sa radi zene, ktoru tehotnú nechal partner, aby pytala vyzivne, dala do jasli a vsetko zvladne a tu je problem, ze nedat do skolky, lebo je nezrele.
autorka-nechavas/la si ho na nejaky cas napríklad u babky?
zeny, co by ste robili v inych krajinach? v iných temach sa radi zene, ktoru tehotnú nechal partner, aby pytala vyzivne, dala do jasli a vsetko zvladne a tu je problem, ze nedat do skolky, lebo je nezrele.
@lizatko1009 no však nie vždy sa dá. Ak sa nedá, do tej škôlky ho proste dať musí. Môj najmladší tiež pôjde bez pardonu 🤷🏻♀️
@lizatko1009 ale my niesme v inej krajine. Je aj rozdiel, keď je v pare ako keď je to samozivitelka, nemyslíš?
@lizatko1009 ale my niesme v inej krajine. Je aj rozdiel, keď je v pare ako keď je to samozivitelka, nemyslíš?
@anonym_472be3 to je len nasa krajina takto🫡
@lizatko1009 a teraz co akože? Dúfam, že si letela do prace už z pôrodnice.
@lizatko1009 v inej krajine si možno povedia, že by to chceli tak ako na Slovensku ;)
@lizatko1009 veď ale píšeš že čo by sme robili...no to isté čo tu. Prispôsobili sa. Tu je doba strávená doma s dieťaťom nastavená na 3r a väčšina detí tak aj ide. Keby to bolo 2r tak by väčšina šla v dvoch...
Všetko závisí na povahe dieťaťa, ja som dala obe deti do jaslí/škôlky v dvoch rokoch a bolo to najlepšie rozhodnutie. Deti milovali škôlky a adaptácia trvala 1 deň. Bez plaču, bez problémov. Čiže je dieťa a dieťa 😊 každopádne platí čím je dieťa menšie tým sa vie rýchlejšie adaptovať a zvyknúť si (samozrejme sú výnimky)
Všetko závisí na povahe dieťaťa, ja som dala obe deti do jaslí/škôlky v dvoch rokoch a bolo to najlepšie rozhodnutie. Deti milovali škôlky a adaptácia trvala 1 deň. Bez plaču, bez problémov. Čiže je dieťa a dieťa 😊 každopádne platí čím je dieťa menšie tým sa vie rýchlejšie adaptovať a zvyknúť si (samozrejme sú výnimky)
@anonym_5fe197 veľa podľa mňa závisí aj od učiteľky. Toto ,,vytrhnutie,, ja sa tým deťom nečudujem. Ved ah keď odchádzame z domu, dcérka za mnou place podidem a poviem jej, že ja sa vrátim aby sa nebála. Nie bez rozlúčky
@lizatko1009 a teraz co akože? Dúfam, že si letela do prace už z pôrodnice.
@anonym_472be3 klasika mamiciek... ak im niekto napise nieco ine, hned agresivita...odchádzam 😂
Starší syn mal 3.5r keď nastúpil a síce si poplakal ale iba v šatni v triede bol ok a mladší nastúpil ako 2.5r ale poznal prostredie, učiteľky aj deti a bol ok od prvého dňa ani raz neplakal. Takže záleží od dieťaťa s tiež netreba zanedbať domácu prípravu.
@anonym_472be3 klasika mamiciek... ak im niekto napise nieco ine, hned agresivita...odchádzam 😂
@lizatko1009 ja niesom agresívna :D lenže žijeme na Slovensku so všetkým čo tu mame. Neviem načo sú tieto porovnávania dobre ? Ci si myslíš, že sa to zmení? :D všetci hundru aky je v zahraničí životný štandard... však nech sa páči, môžte ísť🙂
@katka122204 Prosim ta, to kto ti poradil taku kolosalnu somarinu ako je skryt sa dietatu? Nie, nedavaj ho ak nemusis. A po tej skryvacke uz duplom nie.
@anonym_5fe197 veľa podľa mňa závisí aj od učiteľky. Toto ,,vytrhnutie,, ja sa tým deťom nečudujem. Ved ah keď odchádzame z domu, dcérka za mnou place podidem a poviem jej, že ja sa vrátim aby sa nebála. Nie bez rozlúčky
@anonym_472be3 u nás zas "vytrhnutie" nerobilo problém. Staršiemu synovi som mohla vysvetľovať veci donekonečna a malo to nulový efekt, iba to predlžovalo problém čiže hovorím sú deti a deti 😊
Moj starsi tiez isiel, ale on bol spolocensky. Vyslovene vyhladaval ine deti, plynule rozpraval, odplienkovany a rad sa "ucil" basnicky tanceky cviky. Mensi je aprilovy, toez mam v plane ho dat, tam bude mat zase vzor v bratovi ale uvidime ako to bude v realite.
@lizatko1009 keby autorka nemala na výber, tak by sa nepýtala. Samozrejme, že kto musí, tak dá
Záleží od dieťaťa. Staršia išla ako 4 ročná a reeeev az 2 mesiace. Mladšia išla ako 2 ročná do jaslí a plakala iba prvý deň 10 minút. Ďalší deň išla s úsmevom a tretí deň už utekala učiteľke do náruče ráno 😊
Nas 2 roky a 4 mesiace momentalne skusa skolku. Museli sme dat od septembra kvoli miestu, cez rok by mi ho nevzali. U nas rodicia nezostavaju s detmi v skolke. Takze tiez odovzdanie pani ucitelke a rodic odchadza. Syna tam nechavame cca na 2-3 hodinky. Trosku poplace na zaciatku, ale potom sa vraj krasne hra a domov ide vzdy vysmiaty. U nas je ale problem, ze este nie je plne odplienkovany. Ak by sa pytal, nechala by som ho tam na doobedie. Ale takto budeme davat prerusenie dochadzky.
@katka122204 ja si myslim, ze 2,5 rocne dieta je zrele na kolektiv. Problem je, ze na Slovensku neexistuje prakticky ziadny adaptacny proces. Dieta je nonstop s matkou, v mnohych rodinach nevydrzi ani len s otcom dlhsie samo a potom zo dna na den 8 hodin v kompletnej cudzom prostredi s cudzimi ludmi. Keby bola ta adaptacia postupna, ako v zahranici, kde idu sice do kolektivu ovela mensie deticky, no cely proces adaptacie je viac individualny. U nas to bolo tak, ze starsi syn nebol ‘pripraveny’ nikdy, este aj ako 5 rocny plakal, dcera sa zasa sama vypytala v 2,5 roka do skolky a bola tam stastna.
@katka122204 ja si myslim, ze 2,5 rocne dieta je zrele na kolektiv. Problem je, ze na Slovensku neexistuje prakticky ziadny adaptacny proces. Dieta je nonstop s matkou, v mnohych rodinach nevydrzi ani len s otcom dlhsie samo a potom zo dna na den 8 hodin v kompletnej cudzom prostredi s cudzimi ludmi. Keby bola ta adaptacia postupna, ako v zahranici, kde idu sice do kolektivu ovela mensie deticky, no cely proces adaptacie je viac individualny. U nas to bolo tak, ze starsi syn nebol ‘pripraveny’ nikdy, este aj ako 5 rocny plakal, dcera sa zasa sama vypytala v 2,5 roka do skolky a bola tam stastna.
@mane01 preto posielajú 2 a pol rocne deti domkv s tým, že nieje pripravené byť v škôlke?
Svojho 2,5rocneho si viem predstavit uuuuplne v pohode v skolke, len ma este plienky. Moj 3,5rocny to nedava, uvazujem ze to presunieme na buduci rok
@katka122204 ako nepochopila som, ty si ucitelka v skolke a mas tam aj vlastne dieta? Ci chce syncek zanasat len tebou ale zaroven place po tvojom odchode?
Kazde dieta je ine, musis si svoje poznat najlepsie. Moj najstarsi mohol smelo nastupit do skolky uz v 2r lebo bol samostatna jednotka - inac stale je - ale siel az o rok neskor lebo som bola tehotna s dcerou a nechcela som riskovat ze dcera bude mat vsetky skolkarske choroby hned po narodeni...ale, nevyhla som sa tomu, i tak vsetky schytala (je medzi nimi rozdiel 2r). Takze vsetky deti mi sli do skolky az ako 3r. Kazde to znasalo inac. Ten najstarsi bol "decko vsade", vsetkovedko a asi sen kazdej ucitelky, milacik celej skolky. Dcera naproti tomu bola podobna ako tvoj - prvy rok nechcela vobec chodit do skolky a stalo ma to vela usilia. Nosila som systemom - zaniest a utiect. Posledne dva roky - chodila 4r- si vsak uz skolku uzivala - dostala vybornu pani ucitelku a nasla si naj kamosku. Moj najmladsi - ten skolku i cele dianie v nej prosto ignoroval. Bol tam, ale robil len co mu povedali a ledva cakal kedy budu tri a pride pre neho dedo alebo jeden z nas rodicov.
Takze ak mas len jedneho a nemusis ho dat na cely den, skus na toho pol dna bez spanku, myslim ze sa mu bude pacit a pomalicky od pol roka to budes predlzovat. Mnoho skolok ma taky adapatacny plan, skus sa popytat ci aj nie vasa (nasa nemala)
@lizatko1009 lebo mama, co ostane sama a nema pomoc z okolia je proste v situacii, co jej nic ine nedovoluje. Napr.ja som v takej, ze si doma mozem lietat okolo malej do 3r a teda aj budem. Keby sa zmenia pomery tak sa tomu budem musiet prisposobit. Ci ako ma ta mama, co ostala sama bez pomoci fungovat len z rodicaku? No ziadno. Musi makat aj ked by najradsej bola s dietatom doma
dcéra išla ako 2,5 ročná musela som isť do práce zvladla to v podstate dobre.
@anonym_472be3 neviem, ci 2,5 rocne deti posielaju domov… ja taku skusenost nemam
@mane01 ja ano
@katka122204 ja som dala malu ked mala 2 roky a 4 mesiace, ale ja som s nou v skolke vobec nebola. Skolku poznala lebo sme tam chodili so starsou, kusok rano poplakala asi 3 dni a potom bolo dobre.

@katka122204 za mňa nedávať, ja som moju dala a už by som to v živote nerobila, vôbec nebola na to zrelá a aj tak bola toho pol roka v kuse chorá, keď začala chodiť ako 3 ročná bol na nej vidieť obrovský pokrok....