icon

Je vhodné dať staršie dieťa do škôlky pred narodením súrodenca?

18. máj 2024

Ahojte. V decembri sa nám má narodiť bábo. Máme 2 r chlapčeka a chcela by som ho dať od septembra do škôlky. Mám takú prácu do doma, ktorú by som vedela od septembra do decembra robiť. Ale stále premýšľam, či to má vôbec význam, ho tam dávať na 3 mesiace a potom by musel zostať doma, aby zo škôlky niečo nedoniesol. On je veľmi rád v kolektíve, nie je nejaký mamičkár, podla mňa by ho to len posunulo aj v rozprávaní a podobných veciach. Ako ste toto riešili vy? Stačilo by, ak by zostal doma po narodení maleho, trebárs 2-3 mesiace, či je blbosť ho dávať potom do škôlky? Existujú aj choroby ( napr. Kiahne), ktoré su nebezpečne aj v tehotenstve. Neviete mi povedať ktoré sú to? Ja teda viem len o tých kiahnach, ale tie som už mala.
Ďakujem všetkým za odpovede 🙂

Strana
z2
nyphadora
19. máj 2024

@maciatkolulu baby maju pravdu, sestra byva v dedine, kde nieje problem zobrat dvojročne odplienkovane dieťa.

autor
20. máj 2024

@rodinka20 my zatiaľ tiež plienky, ale ja sa nejak spolieham na to, že cez leto už bude bez nej. V škôlke povedali, že by ho zobrali aj s plienkou, akurát, že by to bolo dosť náročné, pri toľkých deťoch. Že na spánok v pohode, ale cez deň by bolo fajn aby chodil. Ak by sa neodplienkoval, tiež by som škôlku neriešila. Akože mne ide v prvom rade o to, že deti sa v kolektíve naučia viac. Predsa len tam už bude musieť. Doma ho naháňam aj s jedením, vie jesť sám, akurát nemá na to čas 😆Dosť tak pozorujem, že deti akoby išli vývojom dozadu. Neviem teda čím to je, ale volekedy bolo výnimočné aby 3r dieťa malo plienku, alebo aby 6 r nevedelo poriadne rozprávať. A teraz je to úplne bežné. Podľa mňa je fajn, aby mali taký ten skolkarsky režim čím skôr.

autor
20. máj 2024

@mogaa do škôlky mi ho vezmú. U nás nie je problém so školkami,dokonca sme sa rozhodovali do ktorej ho dať. Máme v dedine aj súkromnú, ale tá mala v poslednom čase veľmi zle ohlasy.

autor
20. máj 2024

@majlo1234 ja teda nebývam ,,v zapadakove", ale chápem, si z BA a pre Vás je asi každé menšie mesto zapadakov 🤣 bývame 3 km od mesta, je tu súkromná škôlka, do ktorej by mi ho tiež bez problémov zobrali ako 2r, platí sa tam mesačne tuším 70€. Ale majú veľmi zle recenzie, vraj deti zatvárali do kuchynky keď plakali a nechávali samé, dávali jedlo po záruke atď.... Strašne veľa detí odtiaľ odišlo, keď sa to prevalilo. Takže ho dám do mesta aj tam je dokonca viac skolkol ktoré berú od 2r.

pralinka86
20. máj 2024

Mozes skúsiť, po 1.mesiaci uvidis.. do práce by som nesla, budes unavena, rada, ze si ako si aj bez nej
U nas 1.rok skolke bol, ze 1 tyzden tam, 2-3 tyzdne doma. Za ten cas to chytili postupne aj ostatní, nie v takej miere, ale staci, ze ti je len trochu zle a musis vstavat v noci k usoplenemu dietatu a mas dosť...takze imunita vsetkych dostala zobrat

autor
20. máj 2024

@pralinka86 ďakujem. To ja mám len takú prácu na doma. Vyrábam nejaké veci, koľko sa mi chce, toľko urobím. Asi to tak skúsim. Zatiaľ je taký nebojácne, skôr plače keď má ísť odniekiaľ domov, ako keď ma niekde zostať bezo mňa ale ak by sa to do septembra zmenilo a mal mať z toho nejaké zbytočne stresy tak kašlem nato.

eviulenka
21. máj 2024

Ja som toto riesila presne minuly rok, mala sa narodila v novembri, syn mal vtedy 2 roky, bola som doma, aj som pracovala na pol uvazok. Syn bol silne socialny a skolka nebola preto, aby sme sa ho zbavili (muz robi z domu, dedo s babkou su 300m, mame dom so zahradou), ale bolo vidiet, ze sa mu ziada, sukromna ho bola ochotna zobrat, chceli sme ho dat na polden. Nakoniec sme sa presne kvoli chorobam rozhodli nastup odlozit, zacal chodit az teraz, ma 2.5 roka, dcera ma prve dva ockovania za sebou, ma 6 mesiacov. Ako sme predpokladali, v skolke je stastny, isiel rovno aj na spanie, ale som rada, ze sme to odlozili, suseda vedla doniesla zo skolky norovirus a skoncila v zime na 6 dni na Kramaroch, jeho bratranec zase covid. Ked mas dieta doma a chodi von len muz, mozes sa v prvych mesiacoch po porode, kym je babatko najviac zranitelne celkom slusne izolovat. Pre mna bola nocna mora choroba u novorodenca, ktoremu nemozes dat ani Paralen ci Nurofen na znizenie teploty a ktory nema ani zakladne ockovania. No a samozrejma problemy v tehotenstve. Navyse aj to, ze tvoje starsie dieta vyrazne chore nebude, neznamena to, ze nemoze doniest nejaku mnamku, ktoru jeho silna imunita zvlada dobre ale oslabena imunita tehotnej a nulova imunita novorodenca nemusi. Samozrejma, ze ked clovek nema na vyber, nie je co riesit, ale ak mas, ja by som preckala zimu a dala ho potom.

Strana
z2