icon

Keď matky posielajú choré deti do škôlky

11. okt 2025

Ahojte neviem kde sa vynervacit ale nema byt pravidlom, ze ked decku trcia z nosa zelene sople ta matka by ho nemala dat do skolky?
To uz su tak chuderky zufale, ze ho treba pichnut do kolektivu, nech nakazi milion inych deti?
Moja mala ma zlu ladvinu pri teplite musime bezat ihned na sono pripadne lezat do tej zltacky co je teraz vsade.
To su tie matky tak kratkozrake a nedojde im, ze mozu ine rodiny mat doma ine tazke zdravotne pripady? Stara mama s rakovinou, ci iny surodenec s inym problemom?
Segre zomrela nedavno mala, lebo imunita. To tie matky si nemozu dat pozor?
Tiez mam uver, tiez povinnosti, pojem materska nepoznam a som zodpovedna aj k okoliu.

anonym_ffb9c9
11. okt 2025

Prečo autorka píšeš anonymne, keď sa prezradíš, kto si?

"Segre zomrela nedavno mala, lebo imunita"

Ako to súvisí s chorými deťmi v škôlke?

anonym_c8a8f7
11. okt 2025
@anonym_ffb9c9

Prečo autorka píšeš anonymne, keď sa prezradíš, kto si?

"Segre zomrela nedavno mala, lebo imunita"

Ako to súvisí s chorými deťmi v škôlke?

@anonym_ffb9c9 Presne si to vystihla. Hneď mi to udrelo do očí. A ten prípad vôbec so škôlkou nesúvisí. Chápem ju,že sa bojí, ale tam to inak dopadnúť ani nemohlo.

lienka.7
11. okt 2025

@anonym_autor bohužiaľ preto, lebo ony musia predsa pracovať (irony)... Tie, co im potom ochoreju deti asi nemusia.
A keby len so soplami ich nosili, to by bolo ešte fajn. U nás v skolke doniesla matka do skolky dieta s infekciou chorobou, s tým, ze uz nema teplotu, tak predsa môže do škôlky! Ďalšia dosla do slolky s dieťaťom so zápalom pľúc, lebo v ten deň sa detičky fotili a ona chcela foto.

jamidea
11. okt 2025

@anonym_autor bud rada, ze nezijes v zahranici, tam v mspodavaju aj lieky proti teplote.
Inak, dieta musi ziskat imunitu a tu ziska stretom s ochorenim.
Ale zas ako tu pisu,nie kazdy zeleny sopel a kasel su choroba

anonym_16501c
11. okt 2025
@pink_lady

pozri, tiez mam cerstveho skolkara. A nie nenecham dieta len so soplom doma. Ked nema teplotu a nevyzera choro, urcite nie.
Ja som mala donedavna opatrovatelsky na starsieho syna, 16r, schvalili mi ho do jeho 18. Zial, zomrel mu otec, tym ze zdedil byt, mi vzali opatrovatelsky, lebo hodnota bytu je vyssia ako zakonom stanovenych 50000€. Tety na urade nezaujimalo, ze zakon hovori, ze za majetok sa nepovazuje nieco s cim nemoze samostatne narabat (nemoze, lebo nema 18), že sa nepovazuje za majetok byt, na ktory sa plati hypoteka. A odnali mi ho. Je to uz4.mesiac ako odvolanie na ustredi, riesia to pravnici. ale, ja osm sa musela zamestnat na polovicny uvazok, lebo by som nemala z coho tu hypoteku platit. Ani ine ucty. Hej, mam manzela, ale mame aj dalsiu hypoteku (na byt v ktorom byvame). Robim 2 dni v tyzdni, a nie neostanem doma kvoli soplu. Zvysne dni asistujem synovi. A nie nemohla osm dedicstvo odmietnut, to sa v pripade maloleteho da len vynimocne. Takze tak. Mozno ta matka ktora so soplom da decko do skoly (bez teploty, bez inych priznakov) je v podobnych sračkach.

@pink_lady ale byt sa predsa ako majetok nepocita. To by ten opatrovateľský nemohol mať potom nikto.

svetlonos
11. okt 2025
@anonym_4a4516

@anonym_autor tak matka môže skúšať, učiteľka by nemala prijať, a hneď pri prvom príznaky dieťa izolovať a volať rodičom. Ale učitelia zoberú, koľkokrát som bola svedkom, že mamička vo dverách povedala, že dieťa kýcha, asi dačo na neho lezie a učiteľka že to nič, kým nemá sople...a o tri dni už ani to dieťa ani polka triedy v skolke nie je, lebo choré deti. Potom sa zlucuju triedy, malé k veľkým, atď a zase tam niečo chytia. Chodíme z choroby do choroby, najhoršie, že syn je predškolák a už musí chodiť, ináč by som aj 💩 na celú škôlku a ten systém.

@anonym_4a4516
nemusi chodit, mozes poziafat o domace vzdelavanie

simona20201309
11. okt 2025
@veklipo

Moja znama hladala dlho pracu - muz na 3 smeny, ona nemohla ist do hocijakej prace a na expertnu poziciu nema vzdelanie, tak sa potešila práci v malom obecnom obchode. S časom jej vyšli v ústrety, ale na OČR mohla zabudnúť. A viesť boli dni, keď poprosila učiteľku, nech dáva malému kvapky so nosa a sirup od kašľu.
Nie je hlúpa, ale zivot nie je vždy jednoduchý.

@veklipo asi ma porazí koľko lajkov si dostala za takú odpoveď! Takú učiteľku by som v sekunde vyrazila!!!!!

simona20201309
11. okt 2025
@anonym_c8a8f7

@anonym_autor A ty si to riešila v škôlke? Zelené sople neznamenajú vždy infekčnosť.

@anonym_c8a8f7 zelené sople nie sú vždy infekčné... obľúbená fráza typických matiek ktoré pravidelne posielajú decka so sviečkami pod nosom, ktoré aj tak AJ TAK skončia s dvojitou dávkou antibiotík! Ale až po tom co nakazia celú triedu☝️

Niektoré matere by som tlkla od rána do večera za toto....
A určite tu už odznelo aj zahraničie a budovanie imunity 🙄

simona20201309
11. okt 2025
@anonym_39993a

A možno sú tie matky zúfalé. Možno začali po xy rokoch robiť. Možno im lekár odmietol dať očr ( nám povedal, že až ked je teplota, a nova dr si dokonca vyvesila oznam že skor ako na 4 deň teplôt, nezlepšujúcich sa teplôt, nechodiť). Tak? Ako sa maju rodičia zariadiť? Možno tie matky už nemaju rodicov schopnych postrazit deti...
AK mas ty tak strasne chore dieta, tak bud s nim doma, nevod ho do kolektivu, ani nikdy von, pretoze aj v autobuse moze ochoriet....A vlastne ani ty by si nemala chodit do prace, pretoze mozes nieco preniest...(ty zrovna chora byt nemusis ale dieta nakazit mozes).
Nemožno byt s každym soplom doma, sopel a kašel nie su choroba, pokial dieta nie je malatne, nema teplotu ...Tak hovori nasa alergologicka...Moj syn ma extremny kasel, všetkym ožne aj nemozne vysetrenia negativne, ma celorocnu alergiu, lieci sa na astmu...ale bol v skole kde ucitelka si dupala ze ona vie rozlisit infekcny kasel od neinfekcneho a ze ma isto zapal pluc (ktory bol vyluceny RTG aj inymi vysetreniami)

@anonym_39993a
Kľudne ma tu ukamenujte. Počítam s tým. Ale na toto mam nekompromisny názor.
Naozaj ma nezaujíma že matka nastúpila po 3r do práce. Ma muža ktorý po 3 rokoch nenastúpil.
Aké sa cítime nenahraditeľné v práci, až je to smiešne.
S odstupom času si snáď každá uvedomí, že to nestalo za to - obetovať choré dieťa pre nejakého zamestnávateľa, pre nejakú prácu, peniaze,....

anonym_c4837e
11. okt 2025

@anonym_autor nechcem kaziť náladu ale nie len škôlka aj do školy ich pošlú 😉 a keď dieta kašle až sa dusi tak ešte ich mamina na home office naučí vetu že ma alergiu na prach , alebo 100%covid mamula covid pozit. v case naj.pandemie Ona živnostnička za vodou doma robi papiere Šup decko do školy a drb vsetci do karantény na offline vyučovanie. Ľudská sprostosť je bezhranična...
A bez akejkoľvek hanby ! Ešte robia zo seba obeť

anonym_9bf10d
11. okt 2025

mamičky na Slovensku majú najväčší strach z :
3. Objímajúce 2r dieťa
2. Vlhčené obrúsky
1. Soplík

huxy
12. okt 2025
@simona20201309

@anonym_39993a
Naozaj ma nezaujíma že matka nastúpila po 3r do práce. Ma muža ktorý po 3 rokoch nenastúpil.
S odstupom času si snáď každá uvedomí, že to nestalo za to - obetovať choré dieťa pre nejakého zamestnávateľa, pre nejakú prácu, peniaze,....

@simona20201309 nie každá má muža, a nezaujíma ju, čo si o tom myslí iná matka, ktorá nežije z jednej výplaty (a nemôže prísť aj o tú)

anonym_c8a8f7
12. okt 2025
@simona20201309

@anonym_c8a8f7 zelené sople nie sú vždy infekčné... obľúbená fráza typických matiek ktoré pravidelne posielajú decka so sviečkami pod nosom, ktoré aj tak AJ TAK skončia s dvojitou dávkou antibiotík! Ale až po tom co nakazia celú triedu☝️

@simona20201309 Aj detský lekár ti to potvrdí, farba soplíka nehovorí nič o infekčnosti, chorobe dieťaťa. Treba brať celkový stav.

pink_lady
12. okt 2025
@anonym_16501c

@pink_lady ale byt sa predsa ako majetok nepocita. To by ten opatrovateľský nemohol mať potom nikto.

@anonym_16501c vysvětlíš to tým na úrade? 🤷🙉Ako traja právnici sa chytali za hlavu...

anonym_39993a
12. okt 2025
@simona20201309

@anonym_39993a

@simona20201309 pozor, ja nehovorím o chorom dieťati ale o sopli. Podľa nášho dr (60+) a našej alergo sopel a kašeľ nie je choroba (pokiaľ je dieťa čulé a bez teploty) a na DG sopel kašeľ OCR neda...Ale zrejme si viac ako dr 😉
Dúfam že aj ty si pri každom sopli či kýchnutí berieš PN ...to že si to tvoj muž dovoliť mohol, je jedna vec, iny si to dovoliť nemôže -pre bežnú vec...ani pre dieťa nie je dobré keď vypadne z kolektívu, zo vzdelávacieho procesu len tak... škôlka je vzdelávacia inštitúcia nie herna

floren
12. okt 2025
@bomba36

Povedzme si pravdu, nie každý soplík je katastrofa aby dieťa nemohlo do škôlky.
Ale keď sa decko vyslovene v šatni dusí od kašľu, je celé červené, oči krvavé a matka začne pred ostatnými "ale čo sa ti to deje, veď ráno ti nič nebolo" - jasné, keď dostalo dvojitý nurofen na raňajky.
Alebo keď sa decko rovno pred škôlkou vygrcalo a matka ho následne odviedla dnu.
A všetko sú to ženské čo sú doma na rodičákoch, ale tak snáď sa nebudú s vlastným deckom zaoberať keď je mu zle.

@bomba36 Ja som písala učiteľke,že syn ostáva doma,lebo zvracia. Jej odpoveď bola,že ho kľudne mám dať do škôlky.🤦

anonym_0f5111
12. okt 2025

@anonym_autor Mila autorka ,priala by som ti zit v Rakusku.
2x5dni OCR na rok !! Ci mas 1,2,3 deti !!

By si s velkou radostou poslala decko do skolky so soplom

Ale mudra byt ….. len sa rozculuj 😂😂

anonym_08fbfb
12. okt 2025

@anonym_autor pozri sa, za mňa, dobre choré teplotujúce a oslabené dieťa nedám, ale vždy bolo pravidlom, že som bola týždeň s jedným dieťaťom doma, potom týždeň s druhým a keď šli do MŠ, tak ostatné deti v MŠ choré a povedala som si dosť, so soplom doma nebudeme, ja som doma 2 týždne z mesiaca a aj tak idú medzi choré deti a to nehovorím len o sopli.

amdornik
12. okt 2025
@floren

@bomba36 Ja som písala učiteľke,že syn ostáva doma,lebo zvracia. Jej odpoveď bola,že ho kľudne mám dať do škôlky.🤦

@floren tak toto ti neuverím. jedine, že je to tvoja dobrá známa a chcela ti urobiť službu.

očividne sa tu zhrklo kopu ľudí, ktorí stále nepochopili podstatu príspevku. debatujeme o očividne chorých deťoch a vy tu niektoré dokolečka píšete o občasnom zakašľaní a soplíku, ktorý vyletí možno len na ráno z prechodu z chladu do tepla. nepochopili ste buď podstatu alebo ste to pochopili veľmi dobre, ale patríte k tým, čo ste dávali/dávate choré deti do škôlky úplne bežne.

anonym_b267d7
12. okt 2025
@simona20201309

@anonym_39993a

@simona20201309 obetovat pre peniaze, ktoré tomu dietatu zabezpecia strechu nad hlavou a jedlo. Bez práce a bez peňazí sa žiť nedá. A ver tomu, ze su prace, kde ked nespravíš co máš, hrozia vysoke pokuty (štátny rozpočet). Zastúpiť Ta nema kto, pretoze jediný clovek, ktorý to este moze a vie spraviť je s dieťaťom v nemocnici. Nie su vsade idealne podmienky. Nechcem uplne detaily, ale niekedy naozaj ta matka MUSÍ do práce.

kaca222
12. okt 2025
@amdornik

@floren tak toto ti neuverím. jedine, že je to tvoja dobrá známa a chcela ti urobiť službu.

očividne sa tu zhrklo kopu ľudí, ktorí stále nepochopili podstatu príspevku. debatujeme o očividne chorých deťoch a vy tu niektoré dokolečka píšete o občasnom zakašľaní a soplíku, ktorý vyletí možno len na ráno z prechodu z chladu do tepla. nepochopili ste buď podstatu alebo ste to pochopili veľmi dobre, ale patríte k tým, čo ste dávali/dávate choré deti do škôlky úplne bežne.

@amdornik nie, ja hovorím o soplíku ako soplíku. Bez teploty. Určite s ním nebudem doma týždeň len za to že mu tečie z nosa, orientujem sa stavom dieťaťa. Iné je, keď je viditeľne malátne a iné, keď behá akoby mu nič nebolo.
Aj o celodennom kašli, ten majú niektoré deti aj tri týždne.

anonym_00dd22
12. okt 2025
@anonym_9bf10d

mamičky na Slovensku majú najväčší strach z :
3. Objímajúce 2r dieťa
2. Vlhčené obrúsky
1. Soplík

@anonym_9bf10d úplná trefa
Ja neviem čo sa to stalo s dnešnými mamami
Každá agresivna nevrla a nadávať na ostatné

anonym_00dd22
12. okt 2025
@anonym_00dd22

@anonym_9bf10d úplná trefa
Ja neviem čo sa to stalo s dnešnými mamami
Každá agresivna nevrla a nadávať na ostatné

@anonym_00dd22 a múdre ako rádio,miesto toho počúvať učiteľov, lekárov tak starať sa a osočovať druhých ľudí a byť zo všetkého na prášky a potom zas len osočovať a nadávať na ľudí a teda hlavne na mamičky a dookola
Nikdy toto nebolo
Co sa to stalo so ženami 🫣

anonym_00dd22
12. okt 2025

A najhoršie je že to v každej téme a situácii
majsterky sveta a pritom.vyklepane ako rezne keď ľudia neskacu ako pískajú
To nič v zlom ale začína to byť extrém

jablkovastrudla
12. okt 2025
@floren

@floren u nas nemoze ist dieta do skolky/skoly 48 hodin po poslednom zvracani, toto je podla mna standard v kazdom zariadeni 🙈

simona20201309
12. okt 2025
@anonym_b267d7

@simona20201309 obetovat pre peniaze, ktoré tomu dietatu zabezpecia strechu nad hlavou a jedlo. Bez práce a bez peňazí sa žiť nedá. A ver tomu, ze su prace, kde ked nespravíš co máš, hrozia vysoke pokuty (štátny rozpočet). Zastúpiť Ta nema kto, pretoze jediný clovek, ktorý to este moze a vie spraviť je s dieťaťom v nemocnici. Nie su vsade idealne podmienky. Nechcem uplne detaily, ale niekedy naozaj ta matka MUSÍ do práce.

@anonym_b267d7 ale to je problém dotyčnej matky. Co s tým má ostatných 20 deti a ich rodičov že ona je vo svojej práci nenahraditeľná? Naozaj to nikoho nezaujíma, .... ako prepáč, teraz dovolme Jankovi chodiť do škôlky so soplami, kašľom, učiteľka dá sirup a kvapku lebo jeho mama musí? Ostatné kľudne môžu brat OCR, oni až takú dôležitú prácu nemajú však? Rovnako učiteľky už toľko pomaroduju, oni nemajú hypotéky....

svetlonos
12. okt 2025
@simona20201309

@simona20201309
zbytocne sa rozculujes ta aj vsetci ostatní. Neviem kolko mas rokov, ja som po 40tke. Ked sme my boli male, casto s nami bola babka ked sme boli chori. Obcas nas vzala aj do prace (zdrave) ked bolo treba.
Dnes babky dedkovia casto este pracuju a tie statsie su radi ze neochoreju detskymi chorobami.
Ani nespomeniem, kolko krat nas babka brala zo skolky uz na dochodku. Kedysi chodili do dochodku kratko po 50tke. Dnes uz sotva.

Pokial by mali byt vtedy vsetky deti zo soplom kaslom doma - co by bolo perfektne!, musel by byt sistem inak nastaveny. Myslim kasel. ktory je doznievajuci aj 3 tyzdne.
To by mohli mat deti realne len ti, ktori maju rodinu a peniaze na opatrovatelky.
Cele je to zle nastavene a zial, nie vsetci maju kapacitilu zarabat nadstandartne.
Kedysi aj ked matky riesili ocr, nedostali len tak vypoved.
Dnes by reapne dost rychlo mohli skoncit bez strechy nad hlavou.
A teorie o tom, ze aj otec je rodic = moze byt na ocr - no nie nemoze si to do dovolit.
Tiez by mu to tak casto netolerovali a je hlavny zivitel. Dostane vypoved a potom co? Aha - nemali sme mat deti, ok....
Vies, pochybujem, ze ti rodicia s nadsenim daju usoplene ukaslane dieta do skolky, toboz s liekmi este. No zial, je to tak. Nevidis do nich, nevies ako im pri tom je.
A teda tiez dom vzdy vytocena z chorob, minule 2 roky jesen zima sme boli takmer vlnonstop od novembra do marca chory dokola.
Aj nas maly ma v skolke jednu extra speci matku - antibiotika nieeee! to je diablov vynalez pomaly!
Stretl8 sme ich v meste na ihrisku, hovorim ze konecne po troch mesiacoch sme vonku ci sme boli nonstop chori. Maly sa obijmali boskavali a ona taoa zahladi, ze majka ma taky kasel uz 2 tyzdne, ze dnes nesla do skolky 🫠
No nezabi ju 🤯!

simona20201309
12. okt 2025
@floren

@floren nevymyslaj. Vytrhnute z kontextu. Chcela by som vidieť tu sms kde ti pise že kľudne ho prines aj keď zvracia

amdornik
12. okt 2025
@kaca222

@amdornik nie, ja hovorím o soplíku ako soplíku. Bez teploty. Určite s ním nebudem doma týždeň len za to že mu tečie z nosa, orientujem sa stavom dieťaťa. Iné je, keď je viditeľne malátne a iné, keď behá akoby mu nič nebolo.
Aj o celodennom kašli, ten majú niektoré deti aj tri týždne.

@kaca222 to áno, ale ja myslím, že autorka mala na mysli fakt seriózne choré deti...

13uzivatelka11
12. okt 2025
@simona20201309

@simona20201309 syn chodí tretí rok do škôlky, zelené sople mával dosť často prvý, druhý rok, každým rokom je to trocha lepšie a antibiotiká mal asi 2x v živote...takže nie, nie každé dieťa skončí so soplom na antibiotikach..