icon

Kedy je vhodné dať dieťa do škôlky?

24. aug 2025

Ahojte , prosím aby mamičky ktoré mi poradiť nevedia aby to vôbec ani nečítali 😄
Ide o to že mám dcérku 2,5 ročnú , šikovnú odplienkovanú.
Do škôlky ju peijali, miesta mali dosť . Ide o to že dcérku by som aj do škôlky veľmi rada dala , už len z toho dôvodu že nemá toľko spoločnosti čo sa týka detičiek, a ja nepoznám pomaly žiadnu mamičku ktorá by s nami trávila čas, možno je to tým že som vychovavana z detského domova a hádžu má do jedného koša k ostatným,avšak ja som čistá, mám s mužom dom ktorý sme stavali nedávno a som tu aj nová no dcérku vychovám dcérku lepšie než poniektoré mamičky.
Ide o to že, bývame v dedine a mesto máme nejakých 25minut autobusom ale prišla nam do toho taká krásna vec že som zistila že čakáme druhé bábätko na ktoré sa tešíme, no k veci teda spoje nám strašne zle chodia ja ak dcérku na 8:00 zoberiem do škôlky ja budem musieť aj s bábätkom keď sa narodí čakať dve hodiny v meste kým nám príde bus aby sme mohli ísť domov. Cesta domov je v pohode.
No neviem ako to teda v škôlkach je , neviem si nejak dohodnúť že by prišla dcérka do škôlky pozdejsie či to už veľa chcem že ? Alebo ju dať až budúci rok do škôlky ? Keď ona sa tak veľmi teší a ja neviem ako ďalej.

anonym_15b9d3
24. aug 2025

Mozno to bude financne narocne ale nevies poriesit auto a vodicak?

autor
24. aug 2025
@anonym_15b9d3

Mozno to bude financne narocne ale nevies poriesit auto a vodicak?

@anonym_15b9d3 No chcela by som časom určite aj to , no nechcem do toho ísť kým sa toho bojím. Musím sa na vodičák cítiť proste a nejak mám strach keďže jedu haváriu som zažila aj keď nie veľkú no zanechalo to stopy vo mne. Preto sa chcem spýtať či riešila nejaká mamička to že dieťa dala o hodinu povedzme pozdejsie do škôlky.

cyberk
24. aug 2025

2h pokocikujes, a nie.. skolka nie je holubnik.. dieta musi mat rezim a nemozes ho tam davat kedy chces pocas dna 😅

autor
24. aug 2025
@cyberk

2h pokocikujes, a nie.. skolka nie je holubnik.. dieta musi mat rezim a nemozes ho tam davat kedy chces pocas dna 😅

@cyberk no zvažujem že to risknem tie dve hodiny no muž má z jednej strany pravdu že s bábätkom dve hodiny aj keď prší aj keď sneží je dosť no 🙈 no jasné že to chápem, len som bola zvedavá 😅

anonym_96cf8a
24. aug 2025

Aj keď je to "len" škôlka, stále je to vzdelávacia inštitúcia a nie detský kútik, kde prídeš podľa toho, ako ti to vyhovuje. Ak by ste mali ráno nejaké vyšetrenie, je v poriadku, ak prídete neskôr. Avšak prichádzať denne o hodinu neskôr ti určite nepovolia. U nás je schádzanie do ôsmej a potom už nasledujú aktivity, ktoré mám pre deti pripravené. Tiež presun do jedálne - nepapáme v triedach. Tvoje denno.denné neskoré príchody by jednoducho narúšali výchovno.vzdelávací proces. Ak to nevieš poriešiť inak, nechaj si ju doma a informuj o tom škôlku čo najskôr.

anonym_37579f
24. aug 2025

musíš prísť do určitej hodiny. tak ako v škole.
chodila som s dcérou do školy vzdialenej 60 km. museli sme prísť na 8 hod. neskôr nie.

autor
24. aug 2025
@anonym_37579f

musíš prísť do určitej hodiny. tak ako v škole.
chodila som s dcérou do školy vzdialenej 60 km. museli sme prísť na 8 hod. neskôr nie.

@anonym_37579f ďakujem za odpoveď ☺️

anonym_15b9d3
24. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_15b9d3 No chcela by som časom určite aj to , no nechcem do toho ísť kým sa toho bojím. Musím sa na vodičák cítiť proste a nejak mám strach keďže jedu haváriu som zažila aj keď nie veľkú no zanechalo to stopy vo mne. Preto sa chcem spýtať či riešila nejaká mamička to že dieťa dala o hodinu povedzme pozdejsie do škôlky.

@anonym_autor ja viem lahko sa to hovori ale prekonaj strach. Kedze to mate daleko naozaj ti to pomoze. Pokial teda chces aby chodilo do skolky. A podla toho co pises mu to aj prospeje.
Drzim palce 😉.

autor
24. aug 2025
@anonym_15b9d3

@anonym_autor ja viem lahko sa to hovori ale prekonaj strach. Kedze to mate daleko naozaj ti to pomoze. Pokial teda chces aby chodilo do skolky. A podla toho co pises mu to aj prospeje.
Drzim palce 😉.

@anonym_15b9d3 Ďakujem veľmi pekne 🍀

katkaseiner
24. aug 2025

do skolky musis vziat dieta do 8.hodiny? Pri prvej dcere som bravala do skolky na 9.hodinu, to bol najneskorsi cas. Ked isiel syn, brali sme najskor dceru do skoly a potom najneskor na 8 syna. Skus sa spytat dokedy najneskor mozes vziat dieta do skolky. Preco si zapisala dcerku tak daleko od bydliska do skolky?

lucia13022023
24. aug 2025

Vyskúšaj, uvidíš. Ja by som do toho nešla skrz xy veci.

anonym_47d7a3
24. aug 2025

A nemôže ju voziť do skolky muž, a ty zo skolky? V meste by si si zatiaľ vybavila nakup a išla po dcérku

autor
24. aug 2025
@katkaseiner

do skolky musis vziat dieta do 8.hodiny? Pri prvej dcere som bravala do skolky na 9.hodinu, to bol najneskorsi cas. Ked isiel syn, brali sme najskor dceru do skoly a potom najneskor na 8 syna. Skus sa spytat dokedy najneskor mozes vziat dieta do skolky. Preco si zapisala dcerku tak daleko od bydliska do skolky?

@katkaseiner to máme najbližšie 😅 akože je ešte jedna dedina kde je škôlky no to nepripadalo do úvahy nakoľko (sama som rómka) ale v tej škôlke je to horor.

autor
24. aug 2025
@anonym_47d7a3

A nemôže ju voziť do skolky muž, a ty zo skolky? V meste by si si zatiaľ vybavila nakup a išla po dcérku

@anonym_47d7a3 no kiež by sa dalo. On do prace vstáva o 4.30. 5akze zložité to je. Popytam sa asi v škôlke do koľkej najneskôr môžem dcérku doniesť.

strelkyna1
24. aug 2025

Dochadzku este nema povinnu, takze kludne ju mozes za zleho pocasia nechat doma.

autor
24. aug 2025
@lucia13022023

Vyskúšaj, uvidíš. Ja by som do toho nešla skrz xy veci.

@lucia13022023 môžem vedieť prosím akych?

autor
24. aug 2025
@strelkyna1

Dochadzku este nema povinnu, takze kludne ju mozes za zleho pocasia nechat doma.

@strelkyna1 to naozaj ? Toto som vôbec netušila inak. 😅🙈

palicka
24. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pozri. Máš dostatok času na premyslenie. Ináč, musím ti napísať, že už dlho som nečítala niečo tak pekné a nežné- prišla nám do toho krásna vec😍…. Určite ju do MŠ daj. Zvlášť, keď je taká sikovna. Socializovat sa potrebuje. A ty nástup na vodicak. Dnes sa už dajú robiť na splátky bez navýšenia. Ponuka to množstvo autoškôl. Rozumiem tvojmu strachu, ver, že nepoznám človeka, ktorý by začínal s takým strachom, aký som mala ja. A dnes šoférujem veľmi veľmi veľa a poriadne dlhé trasy. Uvidis, ako ti to uľahčí život. Nielen cestu do školy, ale i prípadných lekárov, nákup…. Držím palce! A krásne tehulkovanie!

autor
24. aug 2025
@palicka

@anonym_autor pozri. Máš dostatok času na premyslenie. Ináč, musím ti napísať, že už dlho som nečítala niečo tak pekné a nežné- prišla nám do toho krásna vec😍…. Určite ju do MŠ daj. Zvlášť, keď je taká sikovna. Socializovat sa potrebuje. A ty nástup na vodicak. Dnes sa už dajú robiť na splátky bez navýšenia. Ponuka to množstvo autoškôl. Rozumiem tvojmu strachu, ver, že nepoznám človeka, ktorý by začínal s takým strachom, aký som mala ja. A dnes šoférujem veľmi veľmi veľa a poriadne dlhé trasy. Uvidis, ako ti to uľahčí život. Nielen cestu do školy, ale i prípadných lekárov, nákup…. Držím palce! A krásne tehulkovanie!

@palicka ďakujem krásne ♥️♥️ nech sa vám v živote darí ☺️☺️

strelkyna1
24. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ked vynechas 5 dni zaradom, musis vypisat nejaky papier o neinfekcnosti, ale nepotrebujes ziadne potvrdenie od lekara a ten papier mozes vypisat kludne aj viackrat za mesiac, takze viacmenej mozete chodit podla nalady do skolky. Len ju vzdy odhlas z obedov, nech zbytocne neplatis. Aspon v nasej skolke to tak je, tak predpokladam, ze aj v inych by to malo byt podobne.

lucia13022023
24. aug 2025
@anonym_autor

@lucia13022023 môžem vedieť prosím akych?

@anonym_autor nevieš aké budeš mat dieťa, či bude znášať kocik, či bude znášať cestovanie, za každého počasia byt dve hodiny vonku, byt obmedzená na spoje ktoré sú občas katastrofalne, cestovanie s novorodencom v autobuse... Možno som veľmi pesimisticka a možno aj pohodlná. Ak chceš vyskúšaj, vždy môžeš dochádzku prerušiť. Nie je ešte pred školáčka, nemá ešte povinnú dochádzku.

lindusss2016
24. aug 2025

@anonym_autor budes to mat velmi narocne takto dochadzat. To by som si tak malinku dceru radsej nechala doma, to bude pre teba omnoho pohodlnejsie. Kym si tehotna, mozes sa jej venovat naplno a aj po porode to bude fajn, deti si aspon budu blizke a v pohode mozes robit s nimi aktivity prisposobene veku aj takto. Ja som starsiu dala az do predskolskej, v podstate isli naraz s mladsim do skolky a bolo to super, nic nevymeskala, vsetko sa naucila doma, co bolo treba, je nadmieru spolocenska a ostatne deti zboznuje.

ankare
24. aug 2025
@anonym_autor

@palicka ďakujem krásne ♥️♥️ nech sa vám v živote darí ☺️☺️

@anonym_autor pories si auto

anonym_4c602d
24. aug 2025

@anonym_autor auto. Vyriešite tým xy problémov ktoré máte. Ja vidím že ste šikovná a že to zvládnete a vôbec nezúfajte že nemáte kamošku ešte. Prídu aj tie keď sa lepšie rozkukate, normálny človek nerieši farbu pleti keď vidí že je to slušný dobrý človek a naopak. A predsa chcete mať normálne kamošky , či ? Držím palce veľké , veľmi krásne ste to napísali, deti sú láska.

ajsha123
24. aug 2025

V prvom rade napíšem, že si statočná. Máš odvahu ísť do náročného spôsobu žitia, len aby si urobila dobre dcérke. To je fajn. A si aj mladá, teraz sa ti zdá, že by si to mohla zvládnuť. Ale ver tomu, že po čase nebudeš vládať. V podstate bude vodenie dcérky do škôlky len na tebe a Ty si tehotná. Zo začiatku možno zvládneš, ale ku koncu tehotenstva by to bola drina čakať každý deň 2 hodiny na bus, plus cesta busom 25 minút, plus peši domov... Prídeš domov pred obedom... Kedy budeš variť...? Naješ sa a zas na bus po dcérku... Nebudeš mať na nič čas, celý deň bude len o cestovaní kvôli škôlke. (Zažila som vozenie detí do škôl (autom) a poobede na krúžky, tak viem, čo píšem... Nestíhala som doma nič.)

Keď sa bábo narodí, bude to ešte náročnejšie, nevieš, aké bude (spokojné kľudné, alebo plačlivé, s kolikami) ... 2 hodiny čakania je veľa. Plus malá ti bude nosiť zo škôlky choroby, môže byť, že bude častejšie doma a ak bábätko bude choré od sestry. S tým treba počítať. Bude treba častejšie ísť o doktorke.... Týmto smerujem k tomu - odváž sa mať auto a vodičák. Budeš ho potrebovať. Kým si ho budeš robiť, tak si daj kurz a testy na tie dve hodiny, kým čakáš na bus. A ak by si predsa len radšej chodila busom a radšej čakala dve hodinY, tak v prípade zlého počasia alebo iných náročných okolností zoberieš auto... Dá sa to urobiť aj tak, ako ti tu radili, že ak by bolo zlé počasie, necháš malú doma. Ale treba počítať s tým, že obed síce odhlásis, ale školné nie. U nas sa platí mesačne za 1 dieťa 70 eur plus poplatky za réžie... 100 eur mesačne plus strava. Bez ohľadu na to, či dieťa do škôlky chodí, či je viac doma ako v škôlke)....
Uvažuj. Len som Ti chcela predstaviť realitu 🙂

dory11
25. aug 2025

@anonym_autor 1.nedala by som do škôlky keď som.tehotna .
( Známa dala lebo mala chcela ísť mala bola stále chorá všetko je to nosila domov. Vždy bola aj známa chorá )aj tak potom mali odhalila a do škôlky nechodila najprv kvôli tomu že. Nosila všetko chorobu a známa bola chorá a neskôr preto že už mali babatko a to by tiež bolo stále choré .
2.nedala by som aj kvôli tomu že by staršie mohlo žiarliť treba ho vies tak že ani on nieje na druhej koľaji ( veľa detí to vníma tak že sa ich rodiča zbavia a dajú do škôlky a oni ostanú z mladším doma potom staršie môže žiarliť )
3.to cestovanie by bolo zle aj pre staršiu aj pre bábätko aj pre vás

mogaa
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie toto možné nebude....väčšina škôlok sa o 8:00 zamyká...učiteľky sú s deťmi v triedach a robia sa aktivity....ráno býva v triede len1 učiteľka a tá tam nemôže nechať 19 detí bez dozoru aby išla otvoriť mamičke s daľším dieťaťom...