Kedy sa deti naučia sprchovať samy?
20. máj 2025
Ahojte, od akeho veku by sa mali deti sprchovat same? Syn ma 5 rokov a este ho sprchujem ja, ale boli sme na chate s kamaratmi a ich 2 dievcatka, tiez 5-rocne, sa uz sprchuju same. Mal by sa uz postupne zacat sprchovat sam? Myslela som, ze az tak 7 rocny sa uz vedia osprchovat sami. Tak som normalne zavahala, ci som nieco "nezanedbala" a nemam ho uz osamostatnovat 😄

Záleží od dieťaťa... Môj má 5 a pol a keď ho sprchujem ja, tak iba nastavím správnu teplotu vody, chvíľku sa počvachtá nech má vlasy a telo mokré, potom vypnem vodu, dám mu šampón 2v1 na vlasy a namydlí sa sám... Jak skončí, pozriem či nič nevynechal, ak tak tak vlasy dopomôžem kde vynechal... Vodu si opäť zapne už sám a zmyje všetko... Moja úloha je len kontrola a občasná pomoc... Pri sušení tiež tak... Sám a čo nezvládne dokončím ja... Takto sa deti naučia... Keď bude trošku starší už nebudem robiť dozor ale to musí ešte vyrásť... Záleží aké je tvoje dieťa... Daj mu vyskúšať samému a zistíš, čo zvládne sám a čo ešte nie... Ak to bude tak každý večer naučí sa rýchlo, lebo mu dovolíš sa učiť... Zo začiatku som mu hovorila čo kde ako, teraz už bez komentára... Deti sú skvelé v učení, zbožňujú pochvalu za snahu... Len sa netreba báť ich nechať skúšať samých... 😊