Mám nechať 3,5 ročné dieťa spať v škôlke?
Ahojte... chcela by som vediet nazor skusenejsich maminiek na tuto temu. Mam totiz dilemu. Ak korona dovoli , moja dcera 3,5 r nastupi normalne do skolky, prijali na cely den. Ide prvykrat. Mam doma ale aj mladsie dieta, a stale mi vrta v hlave ci ju tam nechat spat alebo prist po nu o 12tej a vyspi sa v svojom pohodli doma. Rezim nam to nenarusi, na obed chodi spavat o 13tej, aj surodenec. Ma nejaky zmysel, ze tam ostavaju deticky spat ( okrem toho ze si viac oddychnem ja 😀 ) alebo v tom rozdiel nevidite? Asi sa potrebujem o tejto teme len porozpravat s viacerymi zenami, aby som si to sama v sebe nejak utriedila a rozhodla sa. Dakujem vam za nazory 🙂
môj spaval od začiatku, vyspali sa, naolovrantovali a ešte chvilu pohral, ked je pekne počasie idu vždy ešte von kym prideme po neho.
Nechat spat hned. Rychlejsie si zvykne.
Ja si beriem syna domov.
Nechat spať, nam tak odporučaju aj v samotnej školke. Doma ti časom začne vymyslat a nebude chcieť chodiť spať, okrem toho to doobedie velmi rychlo ubehne, do školky, okolo maleho, do školky po malu a vacsina dna ešte pred tebou... Moja isla do skolky 2r4mes, od zaciatku spavala, uplne v pohode. Ak si zvykne chodiť na obed, bude to o nervy potom meniť.
dcérka chodí od 1r9m do skolky a spi tam. chodim pre nu o tretej. po spanku a po olovrante. a je tam stastna. akonahle ju sem tam vezmem domov skor, tak mi nespi doma. a nakoniec mam z toho len stres.
Zo začiatku by som ju určite na celý den nedala. Kvôli adaptácii, stačí najprv na 4 hodiny, nech to nie je hned taky šok, ze je tam dlho bez teba. No a neskôr vyskúšaj na celý den a uvidíš co vam obom vyhovuje, možno sa jej bude páčiť a ani ti po tých 4 hodinách nebude chcieť ist domov.
Záleží vždy od konkrétnej školky a učiteliek...pokiaľ má škôlka adaptačný program, musíš ho akceptovať...rovnako je rozdiel či chceš brať dieťa domov pred obedom alebo po obede....po obede s deťmi ostáva už iba jedna učiteľka a tá je zväčša pri deťom, takže treba chodiť presne aby tvoje dieťa vedľa v miestnosti nerušilo ostatné....
V prvom rade neber to zle, ale aký zmysel má dať dieťa na 4 hodiny do MS keď ho tam nedáš spať? Aby malo program a ty kľud. Bud ho tam nedávaj alebo daj a nech tam aj spi. Ráno obliekať utekať zaniesť potom sledovať čas a zas utekať zobrať. Podľa mňa zbytočná robota. Toto je môj pohľad ako učiteľky ale aj matky
Moja polrok chodila iba doobeda. Bola som doma, tehotná, vyhovovalo mi to. Potom sa v lete narodil syn a od septembra už bola na celý deň. Keďže vaša je taká veľká, už by som ju nechala na celý deň. Ona sa už aj pýtať bude, deti nechápu, prečo robia inak ako ostatní. Nevidím význam brať ju domov, vzhľadom na jej vek a vašu starostlivosť o mladšieho súrodenca.
@nikpa môj syn išiel do škôlky hneď na celý deň, lebo ja som už chodila do práce. A nemám pocit, že by to bol pre neho šok. V škôlke nemal žiadne problémy, v pohode spinkal, niekedy ho museli budiť, aby sa vôbec naolovrantoval.
Ja by som ho tam tiež nechala aj spinkať, lepšie zapadne do kolektívu, lebo s nimi bude prežívať všetko.
napriklad moj mladsi syn ani za ten svet nechce na obed chodit domov ked moze.. on tam chce spat... lebo vraj poobede ma vacsiu moznost hrat sa ako chce s chalanmi. doobedu predsalen sa ucia aj, kreslit, recitovat a hra je vedena tak nejako spolocne pre vsetkych... poobede sa zgrupia partia chalanov a hraju sa po svojom...
Mam aj zakaz chodit po neho pred stvrtou aby sa stihol pohrat.. 😀
@andrea_82 každe dieťa je iné, treba vyskúšať. Ty si uz chodila do práce, to je iny prípad. Keby ja dam malého do škôlky a vidím, ze je v pohode ked pre neho pridem na obed, nemam problém sa otočiť a nechať ho tam celý deň. Ale keby plakal, nenecham ho tam celý den ked som doma. Autorka sa pytala na názor, to je moj 🙂
Netrhaj ju z kolektivu, som v tej istej situacii a ani ma nenapadlo brat ju domov..
Kľudne ju tam nechávaj,skôr si zvykne na ten režim a aj ty si trošku oddýchneš.Môže byť chorá menšia,nebude ti spať poobede,staršia začne vymýšlať a budeš len stresovať.Moji synovia tam spali od prvého dňa a nikdy žiadny problém nebol.(bola som doma s mladším).Vedeli,že po olovrante prídem a boli pokojní..
Moja chodi do skolky na 4 hodiny, a za mna super. Doobeda sa vyhra, maju aktivity, je v kolektive. Pocas dna nespi od 3,5 roka, takze prideme domov, ulozim mladsiu a venujem sa starsej. Potom stihame kruzky a nase aktivity. Nevidela som vyznam v tom, aby bola 7,5 hodiny v skolke, ked som doma.
hneď na celý deň - aj so spánkom - bude si zvykať iba raz na škôlkársky režim
Takto..... Moje deti 1 a 2 išli do MS až po 4tom roku.... Prvá dcéra chodila celý rok len na doobedie... Zle škôlku zvládala... Druhý rok už na celý deň.... Druhá dcéra nastúpila hneď na celý deň, do 15tej....s tým, že som si ju nechávala doma.... Nemusela byť ani chorá, no rozhodli sme sa pre iný program.... Nemala s MŠ problém.... Teraz mi nastupuje najmladšia v 3 r... A bude to rovnaké, resp už pracujem, ale na šťastie len po večeroch a môžem s plne venovať deťom, bud budú v MS, alebo doma, alebo si vymyslime niečo iné..... Závisí to od našich pocitov.....(apropo najstaršia je už v škole a nemala problém s tým, že tam treba byť každý deň, keď je fit)
nas starsi zacal chodit hned na cely den, ucitelky povedali, ze ak chceme, aby tam spaval, tak ma zacat hned, aby si nezvykal na 2x. ale nebolo to dobre, plakaval, potom som ho zacala bravat po obede domov (bola som na RD s mladsou), tak to bolo lepsie a brala som ho pokial sa sam nepytal tam zase spat. netrvalo to dlho, mozno mesiac, teda az na to, ze bol casto chory... u mladsej mali potom v triede iny system, ona musela chodit postupne, najskor na 2 hodiny, potom len na doobedie a az potom aj spat. tak zalezi aj od ucitelky, skolky, ako to maju zauzivane, mozno je rozdiel aj vo veku, ako dieta nastupi, syn mal 3r3m, dcera len 2r3m ked nastupili. ak mas moznost a dieta sa tam nebude citit hned super, tak ho zvykaj postupne, da sa to, oni uz dost chapu. zase ak by si pracovala, tak by si zvyknut musel
Ja som ho tam nechala hned prvy den do 14.0p,aj ucitelka mi to odporucila.zvykne si na to a potom tu budes pisat prispevky typu ze dieta nechce spavat v skolke
dakujem vam za nazory a vase prispevky. 🙂
No záleží aj od toho akej povahy je tvoja dcérka. Či si myslíš že by to v pohode dala na celý deň aj so spinkaním. Nás išiel do škôlky keď mal 2r 4m a dala som ho na celý deň. Viem že keby ho dám len na pol dňa tak potom by nechcel ostávať dlhšie a spať tam. On to zobral tak že takto to má byť a je.

Podľa mňa spat ja som dala na mesiac na pol dna a ľutujem potom tam nechcela spať ale zvykla si časom ale lepšie hned