icon

Máte strach z nástupu dieťaťa do škôlky?

28. aug 2024

Najde sa tu nejaka maminka,ktora ma strach ,ako to dietatko v skolke po prvykrat zvladne?Dietatko mladsie ako 3r....mne nastupuje prvy krat a to co prezivam sa neda ani opisat,ani jest mi nechuti :(
Ked vidim ako bude plakat ,ide ma roztrhnut.Musi do skolky,hoc ma len 2.5r ,lebo som sama nanho a musim nastupit do prace

mircalla
29. aug 2024

Bolo by ti lepsie, keby si nedramatizovala bezne zivotne situacie a az tak to neprezivala, inak sa zblaznis. Male deti, male starosti, velke deti velke starosti. Co budes robit v puberte, ked toto nezvladas? My sme sa tesili na nieco nove, tiez ani jedno dieta nemalo 3 roky.

lenka2710
29. aug 2024

Ten prvý rok nie a bol dosť často chorý! Teraz ide druhý rok a už sa pýta aj spat! Tak som sama zvedavá 🙈

tulipanicek
29. aug 2024

Tak ak to takto vnimas ty, bude iste aj dieťa. To ako sa tvária je jedno. Deti vnímajú pocity a aj ten rozpor medzi tým ako sa tváris a čo cítiš a bude ešte viac zmätene. Mali ste si kúpiť knižky o škôlke ako prípravu. Mali sme tie rôzne a mala bola super pripravená a vôbec neplakala v šatni aj keď iné deti áno

barbie2023
29. aug 2024

Keď ty máš také problémy tak sa nebudem ani čudovať ak to dieťa bude mať tiež. Deti sú ako antény , všetky emócie (aj skryté) od rodičia zachytia a potom ich aj oni vyjadrujú po svojom. Treba sa s tým zmieriť a brať ako súčasť života. A je to zaujímava súčasť, je to obdobie nového učenia ,objavovania, prídu nejaké kamarátstva ,zážitky... Dieťa nie je z cukru ani snehová vločka. Zvládne to. Len ty si musíš uvedomiť,že je to tak. Je to človek , bytosť ,ktorá sa rozvíja aj mimo teba.

jesenzima
29. aug 2024

Áno

bejka90
29. aug 2024

Viem ako sa citis...prezivala.som to minuly rok maly mal necele 3 roky a ja aom nastupovala pracovat do tej istej ms len do inej triedy ale to zo zaciatku nevedel ze aom tam skryvala som sa aj ja aj kolegyne robili vsetko preti aby ma nevidel. Ale ked sme sa stretli vzdy sa rozplakal mne srdce trhalo :( tiez som cakala kedy si konecne zvykne, chodil pekne poctivo, nebo lani nejak chorlavy nastastie, kazde rano bol u nas plac, az posledne 2 marcove tyzdne neplakal...no len ptoom sme uz nechodili lebo ja pred porodom a boli tam rozne choroby rozsirene takze nechodil.teraz ked mu spomeniem skolku posledne dni ho uz prirpavujem, zas hystericky place ze nechce chodit :( tak ja uz ozaj neviem ako ho "motivovat" aby tam rad chodil:( ale vraveli mi ucitelky ze on po 5 minutach prestal plakat 🙂 tak aspon tak ma to trosku "upokojilo" ze len "skusa" rano...ale je to tazke no vidiet svoje dieta tak upenlivo plakat

anettt183
29. aug 2024

Mne už ide do skolky aj mladší syn ( mam dvoch) a pri oboch to boli také zmiešané pocity. Ale a to je dôležité sme na to deti pripravovali- chodili sme okolo skolky a hovorili si koľko tam majú kamarátov, aké preliezky koľko veľa hraciek a ako je v škôlke super. Starší sa do skolky moooc tešil a ako jedno z mála deti vôbec neplakal, iba vtedy keď mal ísť domov lebo sa chcel ešte hrať. Dokonca ma každý rok iných spolužiakov a aj učiteľky a je to pohoda. S mladším sme chodili odprevadzat staršieho a vždy sa mi rozplakal že aj on chce ísť už do skolky a tiež sa tam veľmi teší. Dôležité je nedávať pred deťmi najavo strach. Ale dat im najavo ze v škôlke bude super a majú sa na čo tešiť. Ja dúfam že aj mladší bude v škôlke v pohode. Treba sa s tým zmieriť a uvedomiť si ze skolka je pre neho dobrá vec. Lebo nebude stále sam iba s vami . Naše deti keď sú doma tak im chýbajú kamaráti a najradšej by boli stále s niekym.

autor
29. aug 2024

Dakujem za odpovede

tbd
29. aug 2024

Nemôžem sa dočkať TOHO pondelka. Cez víkend si idem kúpiť šampanské, nech ho hneď buchnem. Nerobím si z toho ziadne stresy, je to normálna, bežná súčasť života.

autor
29. aug 2024

@tbd ano?a ake stare dieta mas?

tbd
29. aug 2024

3 roky. Doma mám ešte ďalšie 1,5 ročne.

11bodka11
29. aug 2024

@anettt183 no kazde dieta je ine. Mojmu synovi teda vobec nechybaju kamarati. Teraz cez prazdniny ked mu niekto volal ci ide von, tak sa vacsinou nejako vyhovoril 😀😀 Vobec sa mu nechce ist do skoly. Ma svojho kamosa na ulici a to mu staci. Cize nie kazde dieta sa vyžíva vo velkom kolektive.

bejka90
29. aug 2024

@11bodka11 presne.... u syna ked som povedala z eje vela deti v skolke tak sa mi rozplakal ze on nechce vela deti... a ked bolo take chripkove obdobie ze boli 5ti v triede tak vtedy povedal ked prisiel domov ze dobre bolo lebo bolo malo deti:D a to pritom od malicka je zvyknuti na deti lebo nasa rodina je plna deti :D ale on ma radsej klud

jabuducanevesta
29. aug 2024

Nebuď nervózna,lebo bude aj dieťa..často rodičia sú na Tom psychicky horšie ako deti...trochu poplače, ale zabudne a záujmu ho.
.

olivka84
29. aug 2024

Každý máme inú povahu a prežívame tieto veci inak . Ja sa tiež bojím po Tom čo starší syn chodil do škôlky a trvá roky tam preplakal . Tak ako my aj každé dieťatko je iné a inak citlivé a samozrejme aj inak vyzreté . Je ale na nás aby sme im boli oporou my musíme vedieť čo robiť .alebo to aspoň. Predstierať. Nedávaj na sebe vidieť že máš strach nesmie to z teba vycítiť .bude to chcieť veľa utesovania ubezpecovania . Byt pre nich tou istotou . Zvládneš to ty aj drobec myslí pozitívne nepripúšťaj si inú možnosť len že to bude dobré že bude spokojný že si nájde kamarátov .❤️

11bodka11
29. aug 2024

@bejka90 moj to iste. A tiez ma vela bratrancov a sesternic. A vzdy ked chodil do skolky v juli prve 2 tyzdne a bolo ich tam asi 10 tak to sa mu pacilo. Je introvet ako ja. Tiez neznasam kolektivy a cudzich ludi.

ggabriella88
29. aug 2024

Presne chápem o čom píšete..
Som slobodná mamička a malý je 88% len somnou. Je na mňa dosť naviazaný. On ešte nevie čo ho čaká ale mne sa žalúdok už trasie asi mesiac z toho celého. Bojím sa oňho ako to zvládne ako to bude znášať. Bojím sa aby neboli k nemu zlý..

autor
29. aug 2024

@ggabriella88 tak aapon niekto ma chape,,,aj ja sa bojim,lebo este nevie uplne rozpravat

blunka
29. aug 2024

Moji obaja išli v 2 rokoch do jaslí. Neplakal ani jeden. Ani ja bola som rada, ze konecne som s nimi neni stale. Teraz majú 4 a 5 každý deň sú naštvatí keď pre nich pridem do skolky lebo stale majú akurát čosi zaujímavé rozhraté, rozkreslené ... len pocuvam sťažnosti čo nestihli lebo som už prišla. Chápem že každé dieťa je iné a niektoré môžu poplakať v začiatkoch kým si zvyknú. Ale obavu dospeleho rodiča nechápem.
Moja dcera nerozpravala do 3 rokov nič asi 5 slov maximalne to nevadi vobec. Stačí ak rozumie dobre.

autor
29. aug 2024

@blunka ano rozuniem,ale ak mu niekto ublizi nebude vediet co spravit,popr.ak sa niekto bude vysmievat

miroslava21
29. aug 2024

2,5 rocne resp 3 rocne deti sa nevysmievaju.
Neber skolku ako nieco tazke. Proste mu dopraj rovesnikov, kamaratov a pani ucotelky, ktore vymyslia kadejake aktivity pre to dieta. Budu si kreslit, hrat, pojdu na ihrisko. Ber to ako super prilezitost, nie zataz. Nastav sa takto a zistis, ze zbytocne stresujes

autor
29. aug 2024

@miroslava21 bude v mix triede kde su aj 4r

ggabriella88
29. aug 2024

Ani môj nerozpráva.. len pár slov.. on bude mať v novembri 3 roky.. a áno veľmi dobre vás chápem..

miroslava21
29. aug 2024

A? Co ked su aj 4 rocni? Si negativne nastavena, ani nevies ake deti tam chodia a uz sa bojis, ze sa mu budu vysmievat.

bu1bu
29. aug 2024

Môj tiež teraz nastupuje, nemá ani 2,5r. Ja hneď v pondelok do prace, nemám na výber, pred mesiacom som ani netušila ze už pôjde do škôlky a ja do prace. Nastavila som sa tak ze to zvládneme, čaká ho nová etapa, tak ako mna, má rád deti, kolektív, doma už len špekuluje kde by vyliezol, čo by rozobral. Rozpráva základné slová. Verím učiteľkam ze sú školené na to aby zvládli takých malých výmyselnikov aj tých viac uplakanych, nepripúšťam si žeby škôlka bola zlá. Práve naopak, ja mam krásne spomienky na škôlku ( už z vyššieho veku síce), staršie dieťa tiež veľmi rado spomína na škôlku. Neprezivaj to tak, co budeš robiť keď ti pôjde prvýkrát do školy v prírode, na diskotéky, na výlet s partiou, na internát? Ved ti hlava vybuchne...

naily
29. aug 2024

Ahoj. Ja som učila v MŠ aj takéto malé deti. Je to rôzne ale tie začiatky sú ťažké pre niektoré deti. Predsa mama bola vždy s nimi.. ale nikdy sa nestalo aby to prešlo do nejakej katastrofy. Ráno si poplakali niektoré 5 min. niektoré mrnčali aj dlhšie alebo si po čase znova spomenuli na mamu a rozplakali sa. Vždy sme tam boli pre ne. Pomojkali, zabavili. Ak sú dobré učiteľky vedia ako na deti. Po septembri sa to vždy upokojilo.
Ak ti mám dať radu, keď sa s ním budeš lúčiť nenatahuj to. Ahoj mama príde ľúbim ťa pusa a ideš. Toto je najhoršie ak rodič to naťahuje ešte sa nám on rozplače (ja to chápem, že je to ťažké) ale pre dieťa o to horšie. Mama je nesvoja, on to cíti, vidí slzy a hneď je problém... (Mala som takého aj ocka normálne slzy kľakol si nemohli sa oddeliť mala celá zrevana.. no celé zle stres pre ňu neskutocny)
Takže aj keď ti bude mäkko, musíš byť silná usmievavá a keď sa dvere zavrú kľudne si poplac. Veľa síl a úspešný štart vám prajem. 🍀👍🏼🙂

autor
29. aug 2024

@naily dakujem za slova,pomohli

naily
29. aug 2024

Vďačne ❤️

21mirka21
29. aug 2024

Ahoj zvladnete to, moj syn nastupil ako 2.5 ročný do škôlky minuly školský rok. Bolo to náročné, pred synom som nedavalo najavo ze mi je luto ze mohol byt este pol roka doma a bolo to pre mna narocne ked plakal pred triedou a trvalo to asi 3 mesiace 😏 A vzdy som vedela ze ked odidem za 5 minut je vsetko v poriadku. Celkovo pristup synovej ucitelky bol a bohuzial ju bude mat aj tento rok je pre mna skutocne az smutný. Ucitelka ktora si tuka do mobilu kym davam uplakane dieta do triedy, pol roka si mylila mena deti, pocula som ako strasila deti ze po nich pride cert a da ich do vreca ked nebudu počúvať a tak...hlavne aby ste mali dobreho pedagoga a kolektiv. Rano som vždy dala pusu otvorila dvere do triedy, pozdravila som sa a šla. Ano bol plac, ale nebolo na výber, boli tam mamicky ktore robili take lucenia s detickami ze len sami sebe zhorsovali situáciu. Starsi syn siel ako 3 rocny uprimne ano bolo to lepšie, bol pripravenejsi. Priprav sa ze zo zaciatku moze byt casto chorý. Drzim prsty 🙂🙂

autor
29. aug 2024

@21mirka21 ano choroby pocitam