Moje dieťa neposlúcha

16. sep 2023

V poslednej dobe čoraz viac neposlúcha. Ako bolo aj predtým že skúšal hranice a nesúhlasil so všetkými, no teraz neviem čím to je ale zmena k horšiemu. Hračky si po sebe nechce upratovať, odpapuluje, stále ja nechcem toto nechcem hento. Alebo ja chcem toto a hento. V obchode vymýšľa kedy už ideme domov alebo rozpráva nahlas spieva si pesničku. Každý potom pozerá sa po nás. Alebo dnes boli sme v Merkury Market a on si musel sadnúť na každý gauč, všetko obchytkáva. Darmo mu poviem nesmieš aj tak just. Alebo z ničoho nič začne sa besnit a smiať sa. Dosť si presadzuje svoje ja. Keď nedovolíme mu hračku tak reve že on chce. Lenže on by chcel aj zakaždým keď ideme do obchodu. Tak jasné že nedovolím. Manžel ho už ani do obchodu nechce zobrať lebo neposlúcha.
Ja neviem či toto je len obdobie a prejde to časom alebo ako naučiť dieťa poslúchať?
Odmalička ho vediem k upratovanie aj k slušnému správaniu. Takisto odmalička s ním chodíme do obchodu ale toto nikdy nerobil.

autor
16. sep 2023

Zabudla som dopísať bude mať na Vianoce 4 roky

ariannazara
16. sep 2023

Je to úplne normálne robí to kazde dieta, môj mal 4 teraz a bežné vymýšľa, uteká povie ideme na výťah prídeme ku výťahu on chce ísť na schody ideme na schody on chce ísť na výťah. Ja už si to ani nevsimam😅

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jesenzima
16. sep 2023

Je to myslím bežné, moji sú tiež niekedy takíto. Aké, nikdy mi nevadilo, keď si spievajú alebo sa smejú a niekto na nás pozerá. Spievať si pri nakupovaní nie je zakázané 🙂

mamusa123456789
16. sep 2023

A koho dieťa v takom veku poslúcha? Možno jedno z tisíc, neboj sa jeho to prejde, len skúša co dovolíš, netreba poľaviť

natalka2230
16. sep 2023

Rozpráva na hlas a spieva si pesničku a vám to vadí? Lebo druhý po vás pozerajú... Skôr sa zamyslíte nad sebou a nie nad dieťaťom ja v Tom nevidím nič zle veď je to dieťa, v Merkury si sadnem aj ja či je pohodlná sedačka a to nemám 3 roky 😃 nieje prvé dieťa ani posledné. Mám dve deti tiež to není výhra keď ideme napríklad do TESCA len ich je počuť ale neriešim to čo si pomyslia druhý ale keby si spievajú som rada a nesťažujem sa ... Buď rada že je zdravý ... Môj. 5 ročný syn je naozaj čert buď rada že môjho nemáš 😅 ale ber to v dobrom nevšímaj si nikoho a budeš mať krajší život.

misana84
16. sep 2023

Aj moja je v tomto veku a má podobne správanie…niekedy už nemám síl, lebo mám pocit akoby bola nevychovana…

zuzka565
16. sep 2023

Môj má už šesť a ešte stále ho to drží. Najhoršie na tom je že aj mladší skoro trojročný to po ňom opakuje

bubinkaaa
16. sep 2023

Je to obdobie vzdoru,ktoré prejde ani sa nenazdate😉....to,že mu všetko zakazujete ho ešte viac láka....deti si chcú všetko vyskúšať ,je to normálne...mam 5roc.syna,taktiež zákazy,príkazy u nás neplatia....skor sa ho snažím zaujať alebo upútať jeho pozornost niecim inym

beata_k
16. sep 2023

😀 to doverne poznam, mam 4-rocneho. Dufam, ze ho to obdobie vzdoru raz prejde.

kittykat22
16. sep 2023

je velmi malicky aby posluchal. Realne dokaze posluchat 8-9 rocne dieta. Chces po dietati prilis. Samozrejme to neznamena, ze ho mas nechat behat ako dive zvieratko nech vsetko rozbije, ale ked ho upozornujes, nebud smutna alebo deprimovana, ze ti to nejde, lebo si zla mama. Si dobra mama, len to chce cas.

vulka
16. sep 2023

No a čo tak povedať mu, že si má hračky odpratať, inak nebudú. A potom priamo pred očami zabaliť do vreca a šup do kontajnera.Vyhodíš zopár vriec a možno pochopí, kde sú hranice.

domak2
16. sep 2023

Ty mu povieš nesmieš a on just a potom co? Lebo to už nepíšeš a na tom presne záleží. Na jednu stranu je to len obdobie ale na druhu keď mu teraz dáš najavo na com trvas tak to potom bude brat. Ci si mama len tak rozpráva do vetra, alebo musím posluchnut inak bude zle ( pôjde domov, dostane trest, niečo mu nedáš atd) Je to skúška nervov ale aj investícia do budúcna.

akvi
16. sep 2023

Fakt si si myslela, ze dieta bude robit len to, co mu ty dovolis? Resp., ze bude posluchat, ako pes? No vitaj v realite 😅 Tvoje dieta konecne zistilo, ze je tiez clovek a zacina si to naplno uzivat. Bud rada, ze mas autonomne "neposlusne" dieta. Zacni prehodnocovat svoje stereotypy (fakt je nieco hrozne, ak si pospevuje, alebo ak si sada na kazdy gauc? btw., ja si v Ikei tiez sadam na kazdy gauc a kreslo 😂 ) Je tiez cas, aby si zistila, nakolko si pevna vo svojich hraniciach, ci sama vies, co este ano a co uz nie. Dieta ta bude "skusat" uz do konca detstva. A je to o tebe cele, nie o nom. Ty musis pracovat na svojich strachoch a stereotypoch. Dieta robi to, co deti, skusa, uziva si zivot, je tu a teraz, neriesi, co si myslia ostatni. Dieta nerobi veci naschval, nechce ta nastvat. Chce si uzivat okamih, pripadne ziskat tvoju pozornost. To, ako s tym nalozis, o tom bude cely vas vztah, tak to nepokaz. Ak si neista, zacni studovat, mozes zacat napriklad knihou od Naomi Aldort - Vychovavame deti a rastieme s nimi..

marianarem
16. sep 2023

Tiez mi to pride ako bezne spravanie, aj moj je podobny. Na vsetko ma svoj nazor a od prirody poslusny nie je. Ked chcem, aby nieco spravil, tak bud mu musim vysvetlit dovod a on sa s nim musi stotoznit, alebo potom uz len sankcie alebo uplatky, ak sa nestotozni. Takyto je od 1.5r a uz bude mat onedlho 4. Ale tak v podstate my sme s muzom radi, aspon nebude manipulovatelny davom a nebude slepo posluchat autority.

autor
17. sep 2023

@natalka2230 By si sa čudovala, minulé v Lidli jedna teta povedala synovi že ty si ale nevychovany, v obchode treba byť potichu a nevyrusovat ostatných ľudí. Hlavne keď sú plné pokladne a musíme dlhšie čakať, mami kedy už pôjdeme, ja chcem ísť domov, ja nechcem čakať. Alebo pomáha mi vykladať tovar z košíka na pás. Jasné že mu to ide pomaly a už vidím ako ostatný sa na nás pozerajú a čo si v duchu myslia.
@bubinkaaa Aj ja sa mu snažím odpútať pozornosť iným no nie vždy to pomáha.
@domak2 Potom dohováram že nesmie všetko chytať lebo príklad rozbije to a budeme musieť zaplatiť. Alebo nekúpim hračku zakaždým lebo máme doma veľa. Reve jak túr v obchode a ideme s revom zaplatiť ostatné ale neustúpim. Len zas ľudia sa po nás pozerajú ako keby som ho týrala.
@akvi Príklad že všetko chytá v obchode to by nemal, no to ho láka najviac. Sada si na gauč, otvára skrine, keď chceme kúpiť nejaký nábytok je to zle pri ňom si pozerať. Nepostoji ani chvíľu stále by len chodil a všetko by chytal. Kamarátka mi hovorí že keď budem odmala s ním všade chodiť že sa naučí poslúchať a že nemá všetko chytať. No na nás to neplatí. Odmalička ho berieme všade no aj tak neposlúcha.
@marianarem Aké úplatky myslíš?

ariannazara
17. sep 2023

Tak ho do obchodu neber a vec vyriešená o nervy menej.

milanemila
17. sep 2023

Asi by som hladala kompromis medzi tym, ze vsetko nemoze a napominas ho a tym, ze mu proste dovolis posadit sa na blby gauc v predajni a nech si spieva pesnicku v obchode. Ved su to deti a bolo by mi ukradnute, ci sa nejaky clovek na nas pozera, pretoze moje dieta spieva. Ja malu napomeniem iba ak by vykrikovala nejake nezmysli, ale na spievani nevidim nic zle. Minule sa k nej v elektricke pridal aj jeden stary pan a este ju naucil nejaku ludovu pesnicku, co nepoznala.
Ja mam o2 mesiace mladsiu ako ty a tiez je to tak, ze uz si chce aj nejake veci sama presadzovat a je to zas o nieco zlozitejsie. Ked je somnou v obchode, tak ju zapajam. Moze si vybrat ovocie ale chce aj nejaku drobnu sladkost. Pre doeta su tieto cinnosti jednoducho nidne, takze treba ich nejako zabavit (davame jej aj ulohy, napriklad potrebujeme mrkvu, kto ju prvy najde alebo mlieko, jogurt hocico 🤷🏼‍♀️)
Nie je to vzdy jednoduche, ale naozaj kasli na okolie a sustred sa na maleho, nezakazuj vsetko. Naozaj 4 rocne dieta nemusi ticho stat pri mame, aby bola nejaka tetka v obchode spokojna.
Mne sa zda mile, aky je zvedavy napr v tom obchode s nabytkom. Moja mala niekedy chce ist do IKEA namiesto ihriska, lebo sa jej tam pacia tie zariadene izby a v kazdej nieco skuma. Detska zvedavost je krasna vec a kym naozaj nieco nenici alebo niekomu neublizuje, tak by som ho iba velmi jemne korigovala.

marianarem
17. sep 2023

Tak napr. cistenie zubov sme riesili tak, ze zo zaciatku za to dostaval nalepky. Potom si na to zvykol a uz nebolo treba.

domak2
17. sep 2023

Pozri, keď "vychovne posobis" a on reve, tak sa z vysoká vykašli na ostatných. Ale treba si vyberať kedy naozaj zasiahnuť, aby ste spolu nebojovali stale. Ak si spieva, ved to je milé, len teda nech skúsi po tichu. 🙂

akvi
17. sep 2023

Stále nevidím nič zlé na tom, čo opisujes, že robí. Je to proste dieťa a užíva si svet. Tetka v obchode mi je úplne ukradnutá. Ja sa tiež nesťažujem, že dedko predo mnou hodinu hľadá mince. Mám pre neho pochopenie, aj ja raz budem stará. Tak isto mám pochopenie pre deti v obchode. Ak sa ma to nejako týka, tak upozorním to dieťa, je mi jedno, že je cudzie. Keď do mňa napríklad naráža vozíkom a rodič nereaguje, reagujem ja, slušne mu poviem, že mi je nepríjemné, že do mňa bucha. Ešte sa nestalo, že by nejaké dieťa pokračovalo v činnosti. A ak si moje dieťa spieva v obchode a nie je to vyslovene rev na celý obchod, nechám ho s kľudom si spievať. Tiež neupozornujem dôchodkyne, že sa hlasno rozprávajú a mňa ozaj nezaujíma ich žlčník. Tak prečo by si decko nemohlo pospevovat?