Moje neposlušné skoro štvorročné dieťa
Prosím vás o radu, názor... Mam syna 3,8roka. Od mala bol skôr samotár ak sme aj išli na ihrisko, do dets.centra, na návštevu vždy sa radsej hral sám alebo s rodičmi deti si nikdy nejako nevšímal. Prišlo mi to normálne nejako sme sa tym nezaoberali. Do 2 rokov bol myslím úplne v pohode no potom sa to začalo meniť. Akoby v ňom 100 Čertov šilo. Nikde nevydrží, neposlucha, vystrája, vykrikuje, stále musí byt stredobodom pozornosti, ked nieje tak robi zle. Začína byt agresívny ked chytí amok ze sa mu niečo nepáči, zjeduje sa az tak ze búcha po zemi, alebo do dverí. V kolektíve neposlucha len sa predvádza pokial je vsetko ako chce on je to v pohode, ked nie tak je problém. Do skolky chodil no vylúčili ho lebo vraj robil zle deťom, nechcel sa zapájať do hier, nerešpektoval učiteľku. Doma je to ako kedy niekedy v pohode niekedy cely den katastrofa. Neviem už ako ďalej. Teraz sa stále rozoberá ADHD ale zase nechcem ho hneď nejako škatuľkovat diagnózou a úprimne povedané ak by som išla s nim k psychologické ako to tam prebieha? Veď on sa s ňou baviť urcite nebude ani mi tam neobsadí? Máte nejaké skúsenosti? Rada by som z neho vychovala dobrého človeka, no začínam o sebe pochybovať a neviem či to zvládnem.
Ja mam nieco podobne u mna v rodine, synovca. Presne to iste ako cez kopirak. Tam je problem v tom ze chlapec nema ziaden rezim, ziaden respekt. Mamicka sa mu snazi po dobrom vysvetlit ze preco sa chova zle (odozva 0 bodov ) a jeho otec na jeho hysaky len povie 'oh ok' a zase si zasran vydobije co chce. Cele zle.
Psychologa by som skusila ale takisto pozri na www.nevychova.cz naozaj dobre clanky / videa su tam aj na tuto problematiku. To je aj o tom ze sa.mozno navzajom nechapete co chce jeden alebo druhy. Drzim palce.
@maminuska zas si povedzme Norsko je uplny extrem zo vsetkych statov, tam je uplne sialena socialka, ale zas je to aj uplne ina mentalita. Ja pisem o Irsku kde som osobne zila a o tom ze to ide aj bez capana po zadku vychovat slusneho cloveka. Nevladne tam liberalna vychova, dieta nema vsetko dovolene, to zas nie, ale telesne tresty su vo vacsine tabu a na skodu to urcite nie je, vyrastaju z nich slusni ludia. To bola pointa mojho prispevku...
@maminuska inak pises blbost ked tvrdis ze strach pred socialkou plodi takuto vychovu. Pozri si pripady tyrania deti, vela z nihc skoncilo aj smrtou dietata a mnoho pripadov sa odohralo prave v statoch kde je najprisnejsie nastaveny socialny system,Anglicko napriklad ma mnoho pripadov. Ak sa rodic jednoducho nechce/nevie ovladat tak mu nezabrani ziadny socialny system v tom aby svoje dieta mlatilo...a tiez mam pocit ze nemas jasno aky obrovsky rozdiel je medzi liberalnou a vztahovou, respektujucou vychovou. A je tam teda obrovsky rozdiel...
@alexandraalexandrova veľa tých prípadov ???? Myslíš ten jeden kedy sociálka navštívila rodinu niekolkokrát a zlyhala , čo to všetko odštartoval do obludných rozmerov pred ktorým utekajú rodičia pred britskou sociálkou ? Britský sociálny systém je jeden z tých absurdných .
Rodičia v takýchto krajinách majú obavu ísť s dieťaťom k lekárovi.
Zažila som Fínsko, tri rodiny ...žiadne cápanie ale ani žiadna výchova, deti do 23 hore, zaspia hocikde , koberec, stolička to je jedno , umyté zuby neumyté zuby , vraj vedia že si ich majú umývať a keď nechcú tak to je nátlak na vývoj ich osobnosti , deti tam jednoducho robia čo chcú . A ako som napísala ja tých rodičov aj chápem , ja byť rodičom kde mi za krkom stále stojí sociálka aj za to že si dám s manželom čaj s rumom a odvedie ma polícia , lebo vedľa seba mám 5 ročné dieťa je choré .
Ja západnú výchovu nepovažujem za správnu , to však neznamená že obhajujem mlátenie detí .Liberálna výchova je u mňa ďaleko horšia ako výchova autoritatívna, kde rodič dieťa vedie prísne a pevne až do dospelosti . Ja nepovažujem dieťa za partnera, stále je tam u mňa hierarchia matka/ otec dieťa .
Ale aby rodič išiel do väzenia že strelí neplnoletému potomkovi facku , ktorý sa vďaka liberálne výchove nevie zmestiť do kože a terorizuje celú rodinu to je choré a zvrátené .
@alexandraalexandrova a čo sa týka Írska, nežila som tam a ani tam nechcem žiť, ale skúsenosť mám s miešanou rodinou , kde tri dievčatká na prianie otca ktorý je Ír vyrastajú tu na Slovensku , tu sa vzdelávajú , tu nasávajú normy správania.
A neviem ako staré máš deti , ja už mám 17 ročného syna a 21 ročnú dcéru a dve ďalšie . S obidvoma deťmi mám veľmi blízky vzťah na rozdiel od mnohých západných krajín , kde väzby medzi rodičmi a deťmi su často mizivé .
@maminuska prepac, ale diskutovat s tebou na tuto temu je strata casu. Nieze by som nemala dalsie argumenty,mam ich kopec...no obavam sa ze ty ani nemas snahu chapat o com tu pisem, tak na co?...maj sa
@alexandraalexandrova 🙂 pekný večer.
@alexandraalexandrova tak to si mala stastie lebo ja som zase zila v anglicku a vacsina rodicov bola z deti na prasky😛a presne v 18 dovi dopo a babky v zivote nepostrazili deti..tazka utopia
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/archiv/1080113...
len taká malá ukážka toho čo sa deje/ dialo v Británii.
@mima4 prepac vobec nesuhlasim.neviem kolko mas rokov a ake stare deti mas, ale capnutie po zadku v urcitych situaciach je ok.pred 2-3 rokmi sa este vsetci detski psychologovia bili do prs ze nie nie v ziadnom pripade..teraz uz pripustaju aj odbornici ze mala vychovna po zadku ma svoj vyznam.hovorim to ako skusena mama byvala au pairka a ucitelka so skusenostami😉
@nenne27 alebo ty si stastie nemala 😉
Tie co chcete vidiet len svoju pravdu, ine asi tazko uvidite, ani keby vam to malo vyklat oci. Inak skusena mama byvala au pairka a ucitelka so skusenostami je ta najhorsia kombinacia, chudaci deti 😀
@alexandraalexandrova ja som kludna nehadam sa tak sa nepaprc...😉bola som tam dost dlho a pohybovala sa medzi detmi a ako au pairky sme mali chut si to tam hodit z tych deti(aj s ich mamami(😁
@nenne27 ja sa nepaprcim, ja sa celkom dobre bavim na tychto nazoroch skusenych mam a uciteliek, citaj vyssie 😉
"Ohybaj ma mamko dokial som ja Janko,bo ked budem Jano,neohnes ma mamo"
Take slovenske, a pravdive 🙂
Je to sice tiez osobnost,tvoj syn,ale ako respektujes ty jeho, MUSI aj on teba,muza,ucitelky.... A tak treba budovat autoritu... drzim palce.
A vzdy sa mozes utesit tym "male deti male starosti,velke deti velke starosti" 😀 take sladko slane ale je to tiez tak 😀
@alexandraalexandrova ved kazda spravna mama vie co na jej dieta plati😉ucime sa na svojich chybach..jedna capne druha nie..ani jedna nie je horsia ako ta druha..netreba sudit a ani sa posmievat skusenym mamam..respect
@alexandraalexandrova ty tiež vidis len svoje, zvláštne vyčítať niekomu, že nepripusti názor iných a pritom robím to isté. Tod fsio. K výchove ako takej sa radšej nevyjadrujem, svoje deti vychovávame podľa vlastného uváženia, či je správna alebo nie, netuším, ale odobrenie od druhých nepotrebujem a nechcem.Mňa skôr poteší, keď mi cudzí ľudia povedia, že sa krásne chovajú a to mi stačí. Doma sa živí a " cepovani", jasné, radi by presadili svoje, no bohužiaľ málokedy uspejú.
@marfikchov vidis a mna zas tesi ked vidim ze moje dieta je stastne s tym ako ho vychovavam a nie ze ma nejaky cudzi ludia pochvalia za vychovu. Asi mame kazda inde svoje priority...a to ci vidim len svoje alebo nie, to sorry ale na zaklade par prispevkov posudit nemozes...ale nahovarat si to mozes, to je pravda. No, pekny vecer, idem sa radsej venovat svojmu dietatu...
No ono je to tak. Máme v rodine niečo podobné, keď bol dieťa, žiadna výchova, s otcom sa hral na bitku a tak. Ako nebol zlý ako tu píšu niektoré mamy, ale jednoducho bez výchovy. Keď mal 19, jeho otec ochrnul a ostal na invalidnom vozíku. 19 ročný synček cvičil, cítil sa pri sile a na jednej návšteve, tak zreval na svojich rodičov, že sme až naskočili a rodičia čušali. Bohvie, čo sa tam dialo, keď boli sami doma. Žiadny rešpekt k rodičom, nič on si bude robiť čo chce. Potom odišiel kdesi do podnájmu, stratil prácu a neplatil nájom, tak maminka vždycky vyžehlí jeho problémy a ide sa dalej. Asi tak to majú zaužívané, nie mladého schopného človeka, ktorý sa vie o seba postarať, ale človek s ktorým sú problémy. A niektorí tak ostanú v mamahoteli donekonečna a dokonca sa nechávajú vydržiavať.
@alexandraalexandrova ale tebe mama mala capnut na zadok...ty si co dovolujes posudzovat mna ze som najhorsia kombinacia..na anonymnom fore si frajerka..ak vychovavas deti ako si ty vychovana tak amen tma😛
@nenne27 uz sa ti ulavilo, ked si mi tak nalozila? Snad ano 😉
@alexandraalexandrova trochu😉
@alexandraalexandrova fakt mas pocit ze som ti nalozila?tak prepac..ja som tiez mala liberalnu vychovu a som drza ako opica😉
@nenne27 nie, nemam ten pocit, mne staci ak ho budes mat ty a budes konecne spokojna ze si ma uzemnila 😉
A som si ista ze si liberalnu vychovu nemala, ale ako vyhovorka je to super 👍
@alexandraalexandrova tak ty si si ista ako ma vychovali😁😁😁😁😁 no smekam pred tvojou bohorovnou suverennostou namixovanou s vesteckymi schopnostami...jaj dievca zivot ta nauci

@mima4 ale takto to je ...strach pred sociálkou plodí takúto výchovu . Tak liberálnu , že je to nevýchova.