Montessori materské školy- očakávanie a realita

michaela3197
25. aug 2020

Milí rodičia,

som študentkou vysokej školy a aktuálne pracujem na diplomovej práci na tému: Motívy rodičov ovplyvňujúce výber Montessori materskej školy - očakávania, predstavy a skutočnosť.

Zaujímalo by ma aké máte skúsenosti s Montessori vzdelávaním. Aké boli vaše očakávania, keď ste sa rozhodli dať svoje dieťa do Montessori materskej školy a aká je skutočnosť po jej navštevovaní? Ste spokojní s výberom Montessori MŠ?

Bola by som veľmi rada, keby ste sa vyjadrili k pozitívam a negatívam, ktoré má predškolská Montessori výchova a vzdelávanie.

Ďakujem 🙂

luxus10
25. aug 2020

no som zvedava ,ci ti niekto napise...

michaela3197
autor
25. aug 2020

Bola by som rada za každý komentár. Či už očakávania alebo nejaké skúsenosti, ktoré máte s Montessori MŠ.

luxus10
25. aug 2020

@michaela3197 a ty si v ramci praxe pobudla v takej skolke, videla si, ako to tam realne chodi?a kto tam chodi? vies aj ty , co sa ti pacilo a co nie?

michaela3197
autor
25. aug 2020

@luxus10 Prax v montessori MŠ som nemala. Nemám vlastné skúsenosti, ale celkovo filozofia Montessori vzdelávania sa mi páči a preto som si vybrala práve takúto tému na diplomovú prácu. A preto by som bola rada za skúsenosti rodičov. Avšak nehľadám skúsenosti v konkrétnych MŠ (teda nejaké negatíva o konkrétnej MŠ)

lenuliatko84
25. aug 2020

Mpja tata bola montesori ucitelka v skolke v prahe.ked som bola u nich na návšteve chodila som s ňou. Za mna to bol velky sok. A nikdy by som neviedla dieta touto výchovou. Podla mna staci zdravy a slusny sedliacky rozum

luxus10
25. aug 2020

@lenuliatko84 a preco sok?

silviettaa
25. aug 2020

@michaela3197 Moje deti chodili do klasickej skolky ale predtym par rokov do skolky s prvkami montessori pedagogiky. Skolka bola zaradena do siete škôl a školských zariadení. My sme s montessori skolkou boli velmi spokojni. Najma ukazkovym pristupom uciteliek k detom. Detom sa venovali na 100%. Bodaj by takych skolok bolo viacej.

michaela3197
autor
26. aug 2020

@lenuliatko84 viete mi napísať aké presné výchovné metódy a prístup sa vám nepáčili?

michaela3197
autor
26. aug 2020

@silviettaa vedeli ste o montessori vzdelávaní predtým alebo to bola vaša prvá reálna skúsenosť?

lenuliatko84
26. aug 2020

@michaela3197 celkovo sa mi nepaci tato vychovna metoda.dieta ma byt dietatom a hrat sa s hrackami.male dieta este nevie co je dobre a co nie.jdno dieta sa tam pocikalo a nechali ho tak kym mu zacali vadit mokre leginky a islo za pani ucitelkou.celkovo sa mi to nepaci

luxus10
26. aug 2020

@lenuliatko84 to je to, ze rodicia veria v metodu montessori, ale ziaden nevidi, co cely den deti a ucitelia robia, a ako to robia....kym dieta nie je schopne odpovedat na otazky...

lauriema
26. aug 2020

@michaela3197 Teda dievčatá ja som o takej škôlke ani nepočula ešte teraz tu na MK prvý krát. Napíše mi prosím niekto k co ide vlastne?

silviettaa
26. aug 2020

@michaela3197 Citala som o tom a na zaklade toho som sa rozhodla pre taku skolku. Kedze to nebola cisto Montessori skolka, ale skolka s prvkami Montessori, co je rozdiel, deti mali aj klasicke hracky k dispozicii v 1 triede a druhej boli montessori hracky. Kazdy mesiac pani ucitelky zdokumentovali zazitky, aktivity, co sa da pozriet aj na nete. V pripade zaujmu vam viem poslat link do IP. Deti tu skolku milovali.

lenuliatko84
27. aug 2020

@luxus10 ved presne kto nezazije nepochopi..cely tyzden som bola v tej skolke a sledovala to.bolo mi tých deti ľúto

luxus10
27. aug 2020

myslim si, ze niektore skolky dnes s oblubou lakaju do sukromnych zariadeni rodicov deti aspon na montessori prvky, a realita je niekde uplne inde...

inac ved sa vratme k podstate montessori-dr. maria ju vymyslela pre problemove deti...

je to narocna a obsiahla tema...a velmi sa bije teoria, umysel zalozenia skolky s realitou, mladymi neskolenymi pracovnymi silami-lacnymi, kazdy do toho da len zo svojej aktualnej urovne poznania...uvedomelych ludi je dnes zalostne malo, vsetci si vsetko do krajnej miery zlahcuju...a dnesne premlade dievciny s dlhymi nalakovanymi drapikmi, s mobilmi v rukach, bez vlastnych skusenosti s vychovou svojho dietata, to je viac na skodu, ako na uzitok, nezvladaju ani zakladne ukony okolo obstarania deti, nie ze este slubovane montessori...

michaela3197
autor
27. aug 2020

@silviettaa Ďakujem za vašu skúsenosť a názor. Link mi môžete poslať, budem rada.

michaela3197
autor
27. aug 2020

@lauriema "Základom Montessori programu je rozvoj podľa individuálnych potrieb dieťaťa. Prostredníctvom Montessori didaktického materiálu a zmyslových aktivít má dieťa prístup k súborom kognitívnych, sociálnych, emociálnych, grafomotorických a akademických zručností. Veľmi dôležité je, že sa naučí fungovať v rámci skupiny v nesúťaživom a rešpektujúcom prostredí. " Existuje množstvo článkov, tipov aj množstvo iných materiálov ako sú aj knihy, kde sa o Montessori myšlienke a vzdelávaní môžete dozvedieť veľa užitočných informácií. Je už na Vás, či by ste svoje dieťa rozhodli dať do takejto škôlky. Samozrejme, je potrebné omnoho viac fungujúcich aspektov, aby takáto MŠ bola vhodnou pre dobrý rozvoj detí, nestačí len Montessori myšlienka a filozofia.

lauriema
27. aug 2020

@michaela3197 Ďakujem ta info.

luxus10
27. aug 2020

ved to, ze myslienka je naozaj pekna, a povzbudzujuca, len skoda, ze v praxi sa to casto prekruca...najlepsie sa montessori praktizuje doma...

quellka
31. aug 2020

Felix
Skola niekto?

quellka
31. aug 2020

Niekto zo skoly Felix? Mesto nezalezi