Môže škôlka nútiť dieťa na popoludňajší spánok?
Riesil niekto nutenie skolkou do poobedneho spanku? Existuje nejaka opora v zakone, podla ktorej by skolka mala ponuknut alternativny oddychovy program?
Ano samozrejme, mozes ho na tie dve hodiny zobrat k sebe do prace😁
Najlepšie si to vyskúšať, a už nikto nepovie ani slovo...ja tam vypomáham, lebo im nechcú dať celú silu, som učiteľka ZŠ. Úväzok majú väčší ako učiteľky na ZŠ / 28 hodín - 60 minútových bez prestávky, ani prestávku na obed, popri svojom obede pomáhajú kuchárke nosiť obedy a pratať taniere / nie je to ich povinnosť, ale sama by ani nestíhala, 2 triedy /, napomínať deti, čo stihnú všeličo popri jedle, dokrmovať, chodiť s nimi na záchod ak potrebné...21 detí v jednej triede / 3-4 ročné a tuším riaditeľ môže ešte o 3 navýšiť /. Vo Fínsku 4-8 detí na jednu učiteľku...všetko stíhať ako vo Fínsku, len počet detí aj 4 násobný...Mamy niekedy majú problém aj s dvoma deťmi... a čo sa týka spánku, ak by sa to dovolilo jednému, chceli by všetky, mne na spaní niekedy nespia aj 3 deti /, a to v malej triede /, niekedy sa pobudia aj pol hodinu skôr viaceré...keby sa každé dieťa, čo nespí, alebo sa zobudí skôr malo hrať...a k tomu potichu....ja už keď som chodila do škôlky po moje deti, nevedela som si predstaviť, že by som tam bola ako učiteľka.... no tak teraz tam som a vidím ešte viac, čo to obnáša...inak mladšieho syna som ani na spanie nenechávala...
Deti tento denný spánok potrebujú. Keď ich budeme nasilu držať hore aždo 19:00 - 20:00 (lebo chceme mať večer pokoj), budú nervózne a unavené. V rodine to takto robí mladšia maminka a teraz má chlapec problémy v prvej triede s matematikou, lebo od mala nespával poobede a ona ho brávala na obed zo škôlky!! Obaja rodičia majú VŠ, teda geneticky /rozumovo by chlapec nemusel mať problémy v škole. Radi a ochotne mu vysvetľujú učivo, ale on má problém vypočítať jednoduché príklady do 10. Zato moja 5 ročná sama toto zvláda bez pomoci..., zaspieva celú abecedu a to má ešte rok chodiť do predškolskej triedy. Sama od seba má záujem o matematiku, do ničoho ju nenútim. Spávala v škôlke od mala podľa toho, ako potrebovala. Takže asi niečo na tom bude. Poobedný oddych v posteli je určite prínosný pre deti v škôlkach. To ocenia rodičia neskôr, keď deti budú chodiť do školy - dobré logické myslenie, dobrá pamäť, zreteľná výslovnosť, atď...
@11bodka11 ja som nikde ani jedným slovom nespomenula, že rodičia dávať deti do škôlky. Práve naopak. Systém by sa mal zmeniť. Prečo to v iných krajinách funguje? Moje deti boli v rôznych škôlkach v dvoch rôznych krajinách. A nikde nebol problém. Tie, ktoré chceli spať/oddychovat mali na to miestnosť, tie, ktoré nechceli, mohli sa vo vedľajšej miestnosti hrať. Úplná pohoda. Prečo v bývalej DDR, ktora mala presne rovnaký systém za starého režimu ako SK a ešte donedávna takto fungovali, mohli systém zmeniť a už tam takmer nenájdeš škôlky, kde tak veľké deti MUSIA na obed spať/lezat. Prečo tá zmena tam je, lebo časy sa menia, ľudia sa menia , potreby sa menia, tak treba tomu aj systém prispôsobiť. A na Slovensku to nie je možné….lebo….medved. Na Slovensku nejak nie je nič možné.
@11bodka11
@pininka1
Prazdniny su jesenne, zimne,jarne,velkonocne,letne. Dovolenka v ziadnom pripade nepokryva vsetko volno. U nas ucitelky urcite nechodia tento cas do prace. Tiez odchadzaju o 12tej.autisticke deti maju pomoc specialnych pedagogov. Nevravim, ze ucitelky v materskej nepracuju, ale nerobia za pasom 8 hodin, nesedia za pocitacom 8 hodin, s bolestami chrbta, nie su za kasou, ze sa nemozu ani pohnut, nie su 8 hodin na vetre a dazdi atd. Ano, praca s detmi nemusi byt jednoducha, ale naozaj nepatri k tym extremne narocnym. Na vychode a v mensich mestach je o tuto pracu velky zaujem- kvoli podmienkam.
@yanni majú dostatok personálu školy a škôlky v Nemecku? Vieš čo, ja čo vnímam, tak Slovenska mentalita je otrasná, ale nejdem kritizovať učiteľov, ale rodičov. Tu chcú rodičia všetko, najlepšie zadarmo a najlepšie, aby to dal učiteľ asi aj z vlastného. Na všetko sa sťažujú, jednému je chladno, druhému teplo. Jednoducho tu neexistuje konsenzus. Personálu mali za takýchto podmienok. Fluktuácia, ľudia vyčerpaní a deti nevychovane. Česť výnimkám, ktorých je este stále dosť, ale ta druha polovica to pwdagogickemu personálu tak znechutí, že dlhoroční pedagógovia radšej odchádzajú do inej sféry.
@paulita a nenapadlo tá, že ten chlapec ma nejaký problém. Toto absolútne nesúvisí so spaním či nespanim. To by museli mať v zahraničí minimálne 2 cele generácie problémy s matematikou. Čo nemaju. Ja mám doma 2 kúsky, čo od dvoch rokov doma nesprávajú , najmladšia prváčka bola dokonca extrém, tá od narodenia prvých 6 mesiacov len vrieskala cele dni, potom bol dá 1,5 pokoj a cez deň zdriemla na pól hodinku a od dvoch rokov nespí cez deň vôbec a v 3 rokoch poznala celú abecedu, v 4 vedela čítať a celkom obstojne písať a počíta +/- do desať. V piatich išla do školy, 6 mala teraz koncom decembra. Mala byt teraz ešte rok v škôlke. Akurát včera sme mali polročný rozhovor v škole učiteľka povedala, že jedno najlepších žiakov. Či po kognitívne, tak aj po sociálne-emocionálnej stránke. Z piatich našich deti sú 3 vysoko inteligentne (testované) a dve deti normálny priemer. Ani jedno dieťa nemá v škole problémy a to najstarší je dospelý a bude maturovať na gymply a druhoroden. Maturuje na gyply budúci rok. Tretí je 9tak a učí sa dobre, štvrtá ma 9 rokov a je prvý rok na gymply. Zato ma najmladšia v triede. Hlapcá mal teraz 8 rokov, opakuje prvý ročník, podpichnem si aj teraz ešte občas (do družiny nechodí) a problémy stále aj keď sa učí už druhý rok prakticky to iste. A diagnózu mu (zatiaľ) žiadnu nenašli. Tak čím to je.
@yanni vieš, ono sa to tu už písalo, všade fungujú nejaké pravidlá. Ty tiež ideš do prace s tým ze to tam nejak funguje a ty sa prispôsobíš. Tiež mám syna ktorý je predškolak a učiteľky mi často hovoria ze je ho všade veľa. Taktiež bol donedávna problém s tým ze on jediný pri obednom oddychovani vyrušoval lebo nevydrží ležať len tak. Napokon učiteľka skúsila im čítať rozprávku a čuduj sa svete môj syn si dokonca na obed pospi. Ako malo k tomu stačilo ze? Nejak zaujať to dieťa. Pomohlo to aj ostatným a vyriešil sa aj problem s mojim synom. Preto presne viem o com píšem a je to u nás aktuálna téma. 🙂
@ciernysokol juuuuj teraz som sa z chuti zasmiala,ze o toto zamestnanie je veľky záujem 🤣🤣🤣 Ono len z lásky k deťom učiteľka neuživí tie svoje 🙈 Keby manžel nezarába o dosť lepsie ako ja asi by som bola nútena z prace odísť.Nie nieje veľky záujem.My sme hľadali kolegyňu 3mesiace.Vedľa v dedine kde je MŠ väčšia min.pol roka chýbali 3učiteľky,tak takyto veľky záujem je o toto zamestnanie.
A to že väčsina predškolákov nespí,neviem z akých údajov vychadzas no pravda to nieje.V kazdej triede ci už su to male deti alebo predškoláci nájde sa jedno dve ktore nespí.Inak si pospia aj predškoláci.Dĺžka sa prispôsobuje je jasne že predškolaci niesu na lôžky 2hodiny ako malinke deti ktoré to potrebuju viac.V MŠ niesu stopky či zvonček ako v skole ktorý je presne ohraničený jasne že sa to prispôsobuje veku no nechyste aby sa prispôsobovalo individualne každému dieťaťu 🙈.Kolegyňa ma sestru vo Francuzku.Áno tam deti nemusia spať a ani oddychova.Keď náhodou niekotré chce LEŽÍ NA KOBERCI NA VANKÚŠI OBLEČENÉ TAK AKO JE CELY DEŇ V MŠ 🫣 sú tam 2 učitelky pricom jedna je vo vnnutri so skupinou ktora chce spat a druhá učiteľka ide von s detmi.Strava sa nevarí deti papaju to čo si donesú domu.Čiže zabudni za teply obed 🙈
Ja si myslim že prístup v MŠ sa za tie roky zmenil.Ja nemam problem dieťa pohladkat kym zaspí či drobca ktory sa zobudi s plačom prituliť a este uspať na rukách v kresle.Vychádzame v ústrety niekedy aj viac ako sa dá no rodicom je to málo a stále by chceli plniť nové a nové požiadavky 🤦♀️
@zuzana76 žiaľ nie. Štátne škôlky tiez stále plátajú personál. A rodičia a deti sú tu rovnaké ako aj na SK. Akurát včera som sa rozprávala s jednou učiteľkou na SŠ. Naše deti majú spolu tréning a my mame 3 hodiny čas na debaty. Často spolu keciame a človek by sa len divil . Opravovala písomky a vraví mi, že to je až neuveriteľne aké sú dnešné deti. A dodala, no a rodičia sú ešte horsi(česť vyn8mkam). Čím mladšie deti , tým horší rodičia. Aj tu je všade problém s personálom. Či v škôlkach, či školách , jasle sú tu “podpultovy” tovar, lebo ich je malo a sú tam prísnejšie podmienky a personál ako v škôlkach. V štátnej škôlke sú tiez 1-2 účty na 20-25 deti . Ako je mizne, že to s tými oddychujucimi a hrajúcim sa funguje neviem. Ale funguje to. Možno aj preto, že ich nik nenúti. Od 3-4 rokov väčšina deti už na obed nespáva. 5 a viac ročne nepoznám ani jedno.
@yanni ja som bola práve to 5 ročne, čo si kľudne mohlo na obed pospať a potom ísť večer v kľude spat. Môj brat si napchal počas "oddychu" do nosa lego a osupal stenu pri postieľke. Mne to príde logické ze každý ma iné potreby spánku. Ale chápem ze ak sa to nedá personálne zvládať tak je to tak ako je, no. Ale niektoré tie reči tu....
@ludmila73 Máte môj veľký obdiv. Sama na 12 detí na lyžiarskom 😯 . Nie je na to nejaký zákon ,že musia byť učiteľky dve? Veď to sa ani nedá ustriehnuť. Ja si pamätám na lyžiarsky keď som bola na ZŠ ,ale na druhom stupni. A to boli s nami asi dvaja učitelia a nás bolo asi 15. Na strednej nás už bolo viac ale aj učiteľov a dokonca aj rodič - doktor. Chvalabohu,že tam bol lebo spolužiačka sa vážne zranila,skončila so zlomenou nohou. A to sa môže stať aj pri malých detičkách.
@lulupulu nepomohlo. On rezignoval a sa prispôsobil. To je presne ako ten vyplakávalo systém pri bábätkách . Nechá vyrezať, veď ono zaspí. Nie nezaspi dobrovoľne, reve do vyčerpania , rezignuje, prispôsobí sa. Po. Ale aj tak malé dieťa pochopí, že musí, nič iné mu neostáva . Jednoducho ide s davom. Na neho ako jedinca s inými potrebami sa nepozerá, musí ísť s tými 20timi, lebo na ich potreby sa pozerá a toto jedno dieťa akoby neexistovalo.
@yanni vieš ono, da sa všelijako, ja za seba poviem, ak nemám niečo robiť poriadne, tak to radšej nerobím. A ako učiteľka by som nemohla poriadne dohliadať aj na spiace deti, aj sa venovat nespiacim, ktoré by logicky mali byt v inej miestnosti ako spiace. Potom sa človek dostane do frustrácie, že nevie čo skôr. A taká vyhorena a vyčerpaná učiteľka tiež nie je bohviečo. Ďalšia vec bezpečnosť. Aj tu fungujú rôzne vzdelávacie skupiny, kde rodičia platia a dávajú tam svoje deti namiesto školy. Lebo nechcú systém a chcú niečo komornejšie. Mám tak synovca. S jednou učiteľkou bolo 5 deti, učiteľka ich rozvážala autom, veľké 7 miestne, ak by sa stal pruser, ako by sa to riešilo? V školstve su nejaké pravidla a ja hoci šoférujem rada, toto by som si na zodpovednosť nevzala. Niekde niečo funguje, lebo sa nespĺňajú všetky bezpečnostné pravidla, nikto po tom nepátra, kým sa nestane nešťastie. Potom by eodicia učiteľa zlyncovali, hoci dovtedy im vyhovovalo, že detičkam bolo všetko umožnené a vyhovené.
@domak2 preto treba zmeniť systém. Aby sa,hlavne u deti, ktoré si vo vývine, pozeralo na ich potreby. Ja chápem, že učiteľky samé tam nič nezmenia (a veľa ich ani nechce meniť , lebo 2 hodiny kľud, kto by to nechcel mať v robote) a ešte je za to aj platený. Keby zmeny chceli, tak by sa s tým dalo niečo robiť. Len to treba aj robiť. Ja keď som začala robiť na súše, tak mi kolegyňa, čo ma zaujala tiež povedal, to takto a hentakto a ja na to, ale veď to sa dá aj jednoduchšie. A ona, ale to tak robíme 25 rokov a tak to ma byt. No a čuduj sa svete, stále prichádzali mladší a mladší a stále viac ich malo vlastnú hlavu. A teraz o 10rocie neskôr už sa zrazu nemusí robiť ako predtým 25 rokov. Presadili novoty absolventi a mladší kolegovia, lebo išli na barikády.
@zuzana76 ešte raz, ja nevravim znížiť bezpečnosť. Treba zmeniť systém. Aj moja dcéra chodila do alternatívnej školy. 1-4 ročník dokopy 16 deti. Ale bezpečnosť je na prvom mieste. Určite podmienky musia spĺňať aj súkromne zariadenia inak im zatrhnu fungovanie. Problém je v tom, že túto prácu už nik nechce robiť. Čiže ani systém sa nezmení . Všetci hundrú len akí sú rodičia. Áno, ti rodičia , čo sa ozvú a živú sa častejšíe a budú sa ozývať ešte častejšie a bude ich viac a viac, možno (čo vidím na SK skôr čierne) sa časom na ich podnet niečo zmení. Lebo buďme realisti, nie všetko čo bolo pred 40-50 rokmi ok, je ok aj v tejto dobe.
@yanni ale nikto nemá nič prostí zmene, ale treba ľudí. Aby ti, čo tam robia, nekončili vyhorení. Pracovať s ľuďmi je náročné. Ti ľudia chcú usmiateho učiteľa a ten usmiaty nebude, ak bude robiť pod stále väčším tlakom. Dnes chcú všetci, aby učiteľ prihliadal na potreby všetkých deti. Prečo nemáme v každej triede aj asistenta? V každej jednej. Tu je problem s asistentmi aj pri deťoch, čo ich reálne potrebujú. Ak by každá učiteľka mala asistenta, tak si úlohy podelia. Asistent dáva pozor na spiace deti a učiteľka sa venuje nespiacim. Aké jednoduché. Len ti ľudia. Nie su.
@yanni Moja nastúpila do prvej triedy a kým sme cestovali domov,v autobuse zaspala 🙂 Veľmi jej chýbal poobedný spánok,tiež mi jej aj bolo ľúto.Tety v autobuse sa na ňu usmievali že aká je zlatá keď spí.Lenže ona bola na rozdiel od iných deciek hore už o piatej a spánok jej proste chýbal.To isté bolo aj v škôlke.Treba si uvedomiť že nie každý rodič si chodí na deviatu do práce a už o druhej si ide pre dieťa.
@gabrielabydzo tak ale vstáva skoro a potrebuje to. Ale sú deti, ktoré vstávajú aj skoro a nepotrebujú to. A tiet9 deti v škôlke trpia . Tak ako teraz trpi tvoja v škole ˇ treba sa na to pozerať z oboch strán. Ale to na Slovensku jednoducho neexistuje. Ide sa len s klapkami na očiach.
@yanni lenže to ani jedna z nás nezmení luskunutim
prsta. Čiže treba začať z opačnej strany. Prispôsobiť seba a svoje dieťa, ako píšem, možnosti je viacero. Buď to dieťa si zvykne ze to tak jednoducho je alebo ho dotyčná bude brat na obed domov alebo teda opatrovateľka ktorá s ním bude do skončenia prác. doby rodiča. Tak rodič zaplatí bud opatrovateľku a lebo mech si zaplatí špeciálnu učiteľku ktorá sa v tej skolke bude venovať len jej dieťaťu. Naozaj už nevieme ako by sme tie decká rozmaznali ze. Znova sa opakujem, presne takéto deti potom sa vyhrážajú učiteľom. A nie nieje to stará doba. Dieťa nemôže rozkazovať, na jeho potreby si prihliadaj doma, tam nech kľudne ho aj rodičia nosia v perinke. Keď sa ma niekde niečomu prispôsobiť tak nech sa prisposobi. Inak nám tu budú vyrastať iba drzí fagani bez ucty a rešpektu k čomukoľvek.
@ciernysokol asi si ma spravne nepochopila. Nikto nepovedal ze nemaju narok,ani to nikto neodsudil. Narazam na to ze mamicky sami uznaju u seba doma aka je praca s detmi narocna. Ale v skolke? V skolke je to malina, vsak?! ..... Prosim nevkladaj mi myslienky ktore som nenapisala
A presne ako pises chodia sa tam vzdelavat a trebars aj naucit dodrziavat nejaky rezim ....napr. aj poobedny oddych 😉

@lulupulu dieťa nie je pán. Áno máš pravdu. Ale ani dospeli. Uvedom si, že každý z nás ma iné biologické potreby. A áno, platí to aj u deti . Neviem si predstaviť moju najmladší , čerstvých 6 rokov, chodí do prvej triedy ZŠ, teoreticky mala byt tento rok ešte v školke, ako ona na obed drichme alebo len leží 1-2 hodiny ako muška takmer bez pohnutia. Nemožné. To sa u nás skončilo medzi 2-2,5 roka. Do 2,5 roka som bojovala na obed. No nič, skôr ja som si zdriemla. Ona sa hrala. Ale áno, davová psychóza. Deti jednoducho prestanú protestovať. Z našich deti (5 kúskov) ani jedno nestavalo na obed po druhých narodeninách. Nechýbalo im to. Spali dobre v noci a mali spánku dostatok. Moja mama (70+) rada rozpráva škôlkarské historika. Ona bola z nás na prášky. Ja som tiež musela bez pohnutia ležať a tiež som od 3. Rokov cez obed nespavala. Áno ležala som , lebo som musela a svoje vlastne potreby som musela potlači. Prečo spáči nemusia potlačiť svoje potreby. Ten systém by sa už mohol zmeniť. Moja mama dostala týždenne minimálne 2 obliečky domov (vtedy boli ešte erarne so šnúrkach namiesto gombičiek)), lebo ja som z nudy počas obedňajšej prestávky pozaväzovala šnúrky na vedľajších postialkach tak , že ich museli odstrihnúť. Môj brat keď mal ísť s ostatnými spať, utiekol ako 5 ročný zo škôlky. Ešte stihol aj plot preskočiť😂 som rad, že moje deti tento nátlak nemuseli zažiť. Ono je to presne tak ako s inklúziu. Ide len jedným smerom. Na tých z druhej strany inklúzia neplatí , na nich sa ohľad neberie.