icon

Môžu zamietnuť prijať dieťa do škôlky?

ninaoli
18. feb 2013

Ahojte, zaujimalo by ma, ci mozu zamietnut prijat syna do skolky, ked bude mat v auguste tri roky,ale ja zostavam doma na materskej s mladsim syncekom.Na prihlaske je totiz kolonka pocet surodencov a rok narodenia a ja sa obavam ak uvediem aj mladsieho, tak starsieho nevezmu a budu argumentovat tym,ze som aj tak doma. Dakujem.

Strana
z3
lucinddas
18. feb 2013

@maajka83 ale ani tu nie je uvedene do kedy ti musi vydat riaditel rozhodnutie

quaxi
18. feb 2013

@lucinddas lenze nie vsetci odoslani na testy budu mat odklad. A aj deti co nejdu na testy si mozu zaziadat o odklad za urcitych okolnosti. Na test mozu ist rodicia aj dobrovolne, nielen po odporucani na zapise. Proste ta riaditelka to nema iste, cast samozrejme ano, ale nie vsetkych, tak nemoze rozdat vsetky miesta. Ked prijima prihlasky do 15.3. tak skor ako 16.3. nemoze rozhodnut vobec o nicom, lebo nevie ake prihlasky dostala. Darmo si dala prihlasku 1.2., o tvojej prihlaske sa bude rozhodovat naraz s ostatnymi az po uzavierke.
U nas je tiez ZS s MS a riaditelka to robi tak, ze pre istotu prijme menej deti, a ti tesne pod ciarou su nahradnici, ktorym pripadne telefonuje hoc aj na konci augusta, ze maju od septembra miesto, lebo nejake dieta predsa len odide na ZS.

maajka83
18. feb 2013

@lucinddas u nas sa dava rozhodnutie do konca skol.roka. ale neviem preco , ja o tom nerozhodujem.
My uz len na zaciatku skol.roka dostaneme zoznam deti, kt. sa pocas roka meni, lebo stale sa deti prijimaju.

lucinddas
18. feb 2013

@quaxi ale ved ja som len chcela vediet, ci je nejaka vyhlaska/zakon na to dokedy mi musia dat vediet. Ja som prihlasku este nedala, dam ju az v marci. Len sa mi to nezda, ze nas mozu natahovat az do sept.

quaxi
18. feb 2013

@lucinddas ja viem tak, ako som pisala, teda mesiac po uzavreti prihlasok. Ak mate uzavierku 15.3. tak jun je fakt neskoro, uvidis co ti povedia z tej inspekcie. Do septembra ta mozu natahovat ak si nahradnik - tam totiz rozhodnutie dostanes normalne v termine, ze dieta neprijali, takze oficialne ta nenatahuju, len ti urobia laskavost, ze aj neprijatemu dietatu neskor ponuknu uvolnene miesto.

lucinddas
18. feb 2013

@quaxi No fakt som sama zvedava, co mi povedia z tej inspekcie. Lebo nam maminam sa zda, ze to je taka zas spekulacia ten jun a vezmu deti, ktore nie su od nas, ale z inych dedin. Vsak sa na zapise spytam, kolko je cca volnych miest. Dakujem za rady

luciahromadkova
18. feb 2013

@korenbaba predprimárne vzdelávanie nie je povinné, takže dieťa nemusí chodiť do MŠ, povinná školská dochádzka je podľa § 19 ods. 3, zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpsiov citujem:" Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť, ak tento zákon neustanovuje inak.....
a to co je sice bezne neznamená, že je správne...je to len neznalosť napr. zákona o osobných údajoch a školskej legislatívy

korenbaba
19. feb 2013

@luciahromadkova neviem čo si mi tým chcela povedat

luciahromadkova
19. feb 2013

@korenbaba len to, že posledná trieda v materskej škole nie je povinná ako si napísala vyššie, deti 5-6 ročné a deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou majú síce prednosť pri prijímaní do MŠ ak ich rodičia podajú žiadosť o prijatie do MŠ, ale do materskej školy chodiť deti nemusia, môžu byť napr. doma s rodičmi /ak nepracuju/ alebo so starými rodičmi, s opatrovateľkou a pod. Lebo povinná školská dochádzka je až od 6 rokov ak dieťa dosiahne školskú spôsobilosť.

zuzkat1
19. feb 2013

@ninaoli ano mozu. Mozno ho odmietnut aj keby si nebola tehu

anika11
19. feb 2013

mne vlani nezobrali starsieho syna.som na materskej s mladsim.teraz ideme skusit znova.v decembri mal 4 roky,tak dufam,ze ho uz zoberu.to uz bude mat skoro 5 rokov ked nastupi.no ale poznam mamicky,ktorym deti zobrali do tej istej skolky aj ked boli na materskej a dokonca mali mladsie deticky ako je nas..dovod..ZNAMOST v skolke.bohuzial je to tak

czechzuzanaba
19. feb 2013

Jake deti se vezmou do skolky, zalezi JEN na reditelkach prislusne skolky. Muze vzit kohokoliv. Nikdo to nemuze napadnout, protoze postupuje podle zakona, ktery je maximalne benevolentni a v podstate povinnost neurcuje zadnou.

luciahromadkova
19. feb 2013

@maajka83 ahoj, to co si uviedla link http://www.skolskyportal.sk/clanky/zakon-c-3902... uz neplatí
dalsia novela zákon č. 324/2012 Z.z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 184/2009 Z. z. o odbornom vzdelávaní a príprave a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, zmenil školský zákon tak, že citujem:"
7. V § 28 odseky 10 a 11 znejú:
„(10) Ak sú splnené požiadavky podľa osobitného
predpisu,32a) najvyšší počet detí v triede podľa odseku 9
sa môže zvýšiť o tri deti z dôvodu
a) zmeny trvalého pobytu dieťaťa,
b) zaradenia dieťaťa len na adaptačný pobyt alebo len
na diagnostický pobyt v materskej škole,
c) odkladu plnenia povinnej školskej dochádzky alebo
dodatočného odkladu plnenia povinnej školskej do-
chádzky alebo
d) zvýšeného záujmu zákonných zástupcov detí o vý-
chovu a vzdelávanie v materskej škole.
(11) Pri určovaní počtu detí v triede podľa odseku 10
sa môže zohľadniť počet detí v triede mladších ako tri
roky.“."
To znamená, že o počtoch už nerozhoduje zriaďovateľ MŠ a Rada školy, ale riaditeľka školy. /samozrejme počty detí v triede môže, ale nemusí prerokovať so zriaďovateľom a s radou školy/

Dúfam, že sa nenahneváš, nechcem nikoho dotknúť, žiaľ stále sa to mení a ťažko sa to aj hľadá, aby mamičky mali aktuálne informácie.
Odporúčam všetkým teda nasledovnú legislatívu ohľadom prijímania v MŠ /najdete na stránke www.minedu.sk, v casti legislatíva, zákony, vyhlášky/ :

§ 5 ods. 14 zákona č. 596/2003 Z.z.o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov
§ 28 a § 59 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní /školský zákon/ v znení neskorších predpisov
§ 3 vyhlášky MS SR č. 306/2008 Z. z. o materskej škole v znení neskorších predpisov

a tiez https://www.minedu.sk/zacali-zapisy-do-matersky...

maajka83
19. feb 2013

@luciahromadkova no ved prave, stale to menia ☹
V pohode, nemam dovod sa hnevat 🙂 Mozem len podakovat ze si ma na to upozornila, aspon si to precitam 🙂
😉

maajka83
19. feb 2013

@luciahromadkova toto ma zaujalo To znamená, že o počtoch už nerozhoduje zriaďovateľ MŠ a Rada školy, ale riaditeľka školy. /samozrejme počty detí v triede môže, ale nemusí prerokovať so zriaďovateľom a s radou školy/
Takze dufam ze nam tam nedaju vela malych deti do triedy, lebo asi tu triedu nafukneme!

luciahromadkova
19. feb 2013

@maajka83 ano riaditelka, vypadlo to tam že zriaďovateľ a rada školy, ale ja by som to určite s radou školy prerokovala,
a mali by ste mat - mate prevádzkový poriadok schvalený hygienou /to je ten odkaz 32a/ a tam byt ste mali mat schvalený pocet detí v triedach podla rozlohy na m2, a pocet zachodov, tak platí to co vam schvalila hygiena, teda mozete mat aj menej deti
to je akurat to, ze dieta ktoré nema este 3 roky sa rata za dve, tak ako to bolo dosial, teda ak v triede 3-4 ročných detí mohlo byt 20 detí, ak tam bolo 1 2-ročné tak najvyssí pocet detí bol len 19.Podla mna je to tam preto, aby sa nediskriminovali deti mladsie ako 3 roky, lebo mnohe mamy davali deti od 2 rokov aj ked určite mladsie deti potrebuju starostlivost vzhladom k veku.

korenbaba
19. feb 2013

@luciahromadkova a čo? nechápem. písala som, že je povinná iba predškolská, ak to vôbec ešte platí...ale v podstate tvoje citácie zákonov sú mimo misu. Všemožne tu vyvraciaš niečo čo ani aj ja spochybnujem a debata je o 3 ročnom dietati, takže je to len okrajom spomenuté a nepodstatné

luciahromadkova
19. feb 2013

@korenbaba odkazy na legislativu mimo nie su, reagovala som na otazky lucindas /pýtala sa na samotne rozhodnutia a aj na co sa ma odvolat, tak na legislativu/ , a odpovede maajka83 /podla coho maju postupovat riaditelky pri prijímani/ a predtým aj samotnej autorky diskusie /ci jej dieta nemusia prijat, uvádzanie pravdivých info v ziadosti o priajatie a pod./ ide o pomoc im, nie o reakcie na teba a o uplnost informácii, hadka im určite nepomoze 😉

maajka83
19. feb 2013

@luciahromadkova no bohuzial nie vzdy sa to dodrziava. My mame nad pocet deti (25) a to aj 2-3 r. Ja mam 3-4 r. a mam 25 deti, a pochybujem ze to sedi s m2.

korenbaba
19. feb 2013

@luciahromadkova maj sa nadalej rada 🙂

Strana
z3