Musí dieťa nastúpiť do škôlky po prijatí?
Dobrý deň chcela by som sa opýtať či máte nejaké skúsenosti s tým, keď Vám 3 ročné dieťa prijali do školky, ale nakoniec ste ho tam nechceli dať či je nejaká povinnosť že tam musí chodiť po tom ako ho prijmú alebo je to na zvážení rodiča, v prípade keď napríklad bude cítiť že dieťa ešte nie je pripravené ho do školky ešte nedať aj keď ho prijmú? Ďakujem pekne
My sme mali túto situáciu minulý rok. Dostali sme rozhodnutie o prijatí, ale nakoniec sme si to rozmysleli. Nemal ešte 3 roky a nebol pripravený na škôlku. Zavolali sme tesne pred začiatkom šk. roka do škôlky a namiesto nášho drobca, išlo jedno z neprijatých detí z poradovnika. Spätne toto rozhodnutie neľutujeme a nie, po dovŕšení 3 rokov nemusí ísť dieťa automaticky do škôlky.
Nemusíš,my sme dávali viac prihlášok,a jasné že pôjdu len do jednej aj keď ich príjmu do viacerých.
A kľudne aj počas roka sa môžeš rozhodnúť že nebude chodiť,príjmu niekoho iného ak sa dá .
@jadranka21 nie, dieťa nemusí nastúpiť, len to treba oznámiť škôlke....
@jadranka21 akože myslíš že ti ráno zabúcha riaditeľka na dvere a zoberie si dieťa? 😁 musíš iba platiť dane a zomrieť. Ale nedrž zbytočne miesto, ktoré iná mamička potrebuje. Ak vieš, že nenastúpi, daj to škôlke hneď vedieť nech posunú voľné miesto dalšiemu.
@jadranka21 akože myslíš že ti ráno zabúcha riaditeľka na dvere a zoberie si dieťa? 😁 musíš iba platiť dane a zomrieť. Ale nedrž zbytočne miesto, ktoré iná mamička potrebuje. Ak vieš, že nenastúpi, daj to škôlke hneď vedieť nech posunú voľné miesto dalšiemu.
@maya_hi ahooj nemyslela som to tak ze mi ho pridu nasilim zobrat ale ze nejakymi zakonmi, pokutami, neplnenim rodicovskych povinnosti, zabranovanim vo vychove a vzdelavani, ohrozenim moralky dietata a podobnymi zakonymi sposobmi
@maya_hi ahooj nemyslela som to tak ze mi ho pridu nasilim zobrat ale ze nejakymi zakonmi, pokutami, neplnenim rodicovskych povinnosti, zabranovanim vo vychove a vzdelavani, ohrozenim moralky dietata a podobnymi zakonymi sposobmi
@jadranka21 nie nie 😊 zatiaľ nie 😁 ale ujo Drucker sľubuje povinnú PPV od 3 rokov, tak uvidíme čo na nás všetkých pripravil. Ak do toho nebudú pichať, stále ostáva možnosť tzv. individuálneho vzdelávania, takže domškoláctvo. A zatiaľ platí, že ak výchovu zabezpečuje človek so SŠ vzdelaním, sú naplnené určené podmienky (sú presne špecifikované, určené škôlkou, kde je oficiálne zapísané), dieťa sa aj dnes môže vzdelávať doma aj keď má povinné predprimárne vzdelávanie. 😏
Môžete si rozmyslieť aj alternatívu, že dieťa si necháte istý čas doma a rozhodnete sa pre nástup do MŠ napríklad od januára a pod., teda miesto mu budú držať. To už sa ale treba dohodnúť s riaditeľom/kou Vašej MŠ. Pokiaľ je do Vašej MŠ "nátresk", tak na to nemusí pristúpiť, ak neuvediete nejaký objektívny dôvod (náhla zmena rodinných pomerov, narodenie súrodenca, vážna zmena zdravotného stavu dieťaťa...) Ak nie je nátresk a dieťa sa Vám zdá ešte nezrelé, tak Vám miesto podržia a umožnia nástup aj počas roka. Keď až od nasledujúceho septembra by ste ho chceli dať, tak neviem, či nebudete musieť dať novú žiadosť. Toto si asi treba overiť. Lebo môže sa stať, že tento september problém s miestom nemusí byť, ale budúci september to už problém môže byť (nástup silnejšieho ročníka čo do počtu detí, ukončenie výstavby v blízkom okolí a pod.) Keďže ale budúci september bude mať Vaše dieťatko zrejme 4 rôčky, tak prijať by ho mali, otázne je len, či sa jedná o spádovú MŠ, alebo napr. len MŠ v blízkosti Vašej práce a pod.
ďakujem všetkým za odpovede 🙂

Nemá povinnosť. Až v predškolskom veku.
Napíšeš že dieťa k 1.9. 2025 nenastúpi a ďakujem za pochopenie
Čím skôr napísať, aby bolo Voľne miesto pre iné dieťa