Nadané dieťa
Ahojte mamičky, mám na vás jednu otázočku. Máte niekto doma nadané dieťa alebo ste si to mysleli? Ako ste to riešili. Som na vážkach či áno alebo nie môj 4 ročný chlapec ( momentálne) veľmi skoro začal, rozprávať, poznať farby, poznal písmenka a pod. Čo sa týka logických úloh a tvorivých, zvierat, dopravné značky, dinosaury to sa dá povedať že má v malíčku. Proste má veľmi dobrú pamäť. Keď toto robíme a sa mu venujem v tých oblastiach tak to je neskutočné slušné, pozorné dieťa...Ale ako náhle sa ma obliekať ( aj ked už je to lepšie), papať a sa mu to jedlo nepáči už je pohroma (ani to neochutna) alebo má niečo robiť a je to špinavé alebo mokré dostáva hysáky, zlosť, nervy. Je strašný perfekcionista - napr. zlomený keksík nezje a pod. Je veľmi dominantný, ale ak ho zaujmeš fakt s ním nie problém. Ale ak má voľnú ruku je neriadená stretla. Už aj jedna učiteľka v škôlke mám pocit že na nho nevie už stále si na nieho niečo hľadá aby sa mohla sťažovať. Neviem ako ďalej.
Ďakujem za reakcie.
@smile20 preco mas pocit, ze je nadany? Nemyslim, ako urazku.
Je sikovny, zivy, energicky, nespratny, mozno bez limitov, mozno trosku "som stred vesmiru". Mozno sa treba povenovat viac jeho negativnym strankam a spravaniu a nie tomu, co mu ide polahky, ako napriklad ta jeho pamat. Lahko sa cibri dobra pamat,ked je raz dobra. Ale zive dieta musis vybehat, vybit. A nespratne, trosku skorigovat.
(Sa mi lahko radi 😂, ja si s mojou drzanou malou niekedy tiez neviem poradit, a tiez je velmi sikovna rozumovo a zrucna a vrtka).
@smile20 mozno by si namiesto tej geniality mohla popracovat na jeho spravani 😐 pani ucitelka sa urcite nestazuje, lebo nema co robit. Tvoj syn mi pride normalne sikovne dieta. Nadane deti skutocne v 4 rokoch citaju, pocitaju, naucili sa anglicky/nemecky z yutube, alebo hraju perfekne na husle.
moja starsia (5,5) je tiez sikovna, nijak neriesim, v tomto veku nie je ani co riesit 🙂 teraz v skolke budu mat tie predpripravkove testy u psychologicky pred nastupom do skoly a uvidim ci mi nieco povedia alebo nie a podla toho sa zariadim.
nie všetky deti ktoré vedia čítať a písať pred 6 r. sú nadané.... Dcéra vedela tiež čítať, písať ešte v MŠ., ale po niekoľkých rokoch ZŠ sa zaradila medzi normálnych žiakov....Je šikovná - to áno, ale na druhom stupni už samé jednotky nemá....
Syn bo taký istý ten skončil vš s červ. dipl. - jemu robili aj testy ako cca 7 r. a bol nadané dieťa IQ si už nepamätám...
Len to správanie na rozdiel od tvojho syna bolo pokojné, žiadne agresívne, ani nič...skôr naopak....To čo opisuješ tie návaly zlosti majú autisti...
@smile20 moj syn sa javil velmi podobne, ako dvojrocny mal v malicku znacky aut, velmi skoro rozpraval, ovladal vsetko ako tvoj, ale nikdy nebol perfekcionista a ani tak nevystrajal. Zboznoval knihy a encyklopedie. Som myslela, ze skola ho bude bavit a bude vyborny ziak. Prisla realita a koniec, skola ho absolutne nebavila, to, co sa musel ucit, o to zaujem nemal. Pre mna dost sklamanie, lutujem doteraz, ze som to neriesila nejakou alternativnou skolou.
Nám v škôlke povedali učiteľky že máme dať syna otestovať, lebo v 4 rokoch plynule čítal, počítal,...mne to prišlo bežné, ale išli sme na testy a vyšiel nadpriemer (dnes má 10 rokov a číta mapy, cestovné grafikony, niekto povie blbosť ale jeho to baví 🙂, encyklopédie pre dospelých, má fotografickú pamäť, nemusí sa učiť do školy vôbec...a este: IQ je vrodené, nezvacsuje sa,cize vekom nerastie IQ ....zväčšuje sa len množstvo informacii a vedomosti v mozgu, tak povedala psychologicka
Inak to, ze skoro zacal rozpravat nijako nesuvisi s vynimocnym IQ. Proste len rychlejsi neurologicky vyvoj v danej oblasti. Rovnako tak zaujem o pismenka, proste ho to iba zaujimalo. Dinosaurov poznaju takmer vsetky deti od 2-4 rokov. Citat som vedela ako 5 rocna plynule, aj pisat, nie som a nebola som nadana. Motoricka zrucnost sa da vylepsovat,dieta moze vycnievat,pretoze ma podnety od rodicov, zatial co ine deti nie. Nadane deti su jednoducho "ine", taki mali geniovia. Podla mna najviditelnejsie je to v 4-6 roku zivota. Dovtedy je to len sikovnejsie dieta. Gratulujem k sikovnemu dietatu 👌. Ale ak chcete vediet,ci je naozaj nadany a ma vysoke IQ, zajdite do nejakeho centra,kde vedia vyhodnotit jeho verbalne neverbalne schopnosti, IQ, EQ. Zaplatite mozno 100 eur a budete vediet na com ste.
Synovec bol na tom podobne. Velmi inteligentny,ale spravanie strach. V 8 rokoch mu zistili aspergerov syndrom
Ja mam dceru nadanu, na testoch skolskej zrelosti nam psychologicka odporucila ist na testy, tam sa potvrdilo nadanie a odporucili nam skolu pre nadane deti. Nadane deti casto potrebuju uplne iny pristup ako maju v klasickej skole. Bez spravneho pristupu sa ich nadanie nemusi rozvijat, dokonca z nich mozu byt problemovi ziaci so zlymi znamkami. Nadanie neznamena, ze ma dieta v skole same jednotky, a naopak, jednotkar vobec nemusi byt nadany. Nadane deti su proste ine, inak rozmyslaju. To ci je tvoje dieta nadane vies zistit len na testoch, tu ti na to nikto neodpovie
Daj si ho odtestovat a budeš presne vediet.
@smile20 Deti keď prídu do škôlky sú na rôznej úrovni, ale učiteľkám sa lepšie pracuje s tými deťmi, ktoré sú prispôsobivé, šikovné v samoobslužnej činnosti (obliekanie, jedenie atď.), sú pokojné, vedia spolupracovať. Tie deti, ktoré by už písali a čítali, ale spolupracuje sa s nimi obtiažne, na tých sa zvyknú sťažovať.
@smile20 daj ho otestovať, ak sa potvrdí že je nadpriemerne nadaný tak sa to isto porieši aj v škôlke...ale ja by som skôr riešila to jeho správanie, neviem prečo si každá mama automaticky myslí že keď povie učiteľka v škôlke niečo negatívne na jej dieťa, tak si už musí vymýšľať a stále niečo hľadať...sama vidíš aké má správanie doma, tak prečo si myslíš že učiteľka si to vymýšľa?
@deti95060810 tvoja dcera moze byt v pohode nadana, nadane deti nemusia mat same jednotky, mizu to byt srvorkari s problemovym spravanim. Prave nadane deti maju casto v klasickych skolach problem. Ale samozrejme ani nemusi byt, ty ju mas doma a vidis aka je😉
Odtestuj ho, určite máte v KE školu a školu pre nadané deti. Ak je nadaný, treba ho podporiť
aj ja som mala taku najmladšiu v skolke aj v skole vzdy bola popredu pred rovesnikmi a teda nebol to len moj pocit 🙂 a tiez bola taka az drza nepocuvala nikoho velke problemy sme s tym mali a tak ako dospievala sa to vytracalo,resp. uz si vie dat pozor co komu a ako hovori 😀teraz ma 22
Nadane dieta nie je ziana vyhra- Ak si o nom myslis, ze je nadany, daj ho otestovat. To co opisuješ, nie je v dnesnej dobe take zriedkave. Dnes maju maminky viac casu sa detom venovat, su rozne sposoby a vela moznosti ako pred 30.-40. rokmi. Preto deti vedia aj v skorsom veku ovela viac ako deti predoslej generacie. To s genialotou nema nic spolocne. Uc ho menej a venuj sa mu viac po stranke spravania a slusnosti. vyskusaj a uvidis, co to s nim spravi. Moja starsia dcera je nadana ale nemyslim si, ze je genialna. Mala v lete 5 rokov, chodi teraz (po vselijakych testoch) do prvej triedy (nie klasickej skoly). Ano, v 4roch rokoch pisala, citala (v anglictine), ovlada 3 jazyky aktivne a dva pasivne(zatial), hra na husle, plava na sportovej urovni (zial klub od prvej korona vlny neplav) aTD. Ale aj tak si stale myslim, ze nie je nic mimoriadne. Vela deti toto vsetko vie a mozno este aj skor. Nevenujem a nevenovala som sa jej nikdy nejak extra. Nie je cas. Od 15tich emsiacov chodila do skolskych zariadeni, ja som chodila do prace, v jej necelych 3,5 rokoch sa narodila nasa najmladsia, takze nejake "venovanie" uz casovo nebolo mozne. Od prvej vlny covid zacala byt drza, neposlucha viac ako dovtedy, ale to skor pripisujem tej izolacii., kedze ona miluje spolocnost. Vebuj sa mnu menej, nech sa uci aj samostatnosti. Nech sa sam hra, "uci", najde si sam co ho bavi.
@smile20 myslim, ze mas uplne normalne dietatko. Deti pismena zaujimaju uz v dvoch rokoch, cisla trosku neskor, ale je to individualne. Tiez mam 5 dcery, pose pismenka, pocujem hlasky, ktore tvoria slovo, pise, Fabry spoznala v 18 mesiacoch, rovnako aj jej brat, a myslim si, ze su to uplne normalne, bezne deti. Dcera je tiez precitlivela na niektore veci, podobne ako zlomeny keksik
@galixx Ved práve toho sa bojím, že to nebudem teraz riešiť a potom na zakladnej škole ho presne označia za problémového. Dva roky v škôlke mal také učiteľky, ktoré si našli cestu k nemu a vedeli ako na neho len teraz v tretom ročníku, má jednu takú učiteľku, ktorá len chyby na nom hľadá. A vôbec nepotrebujem aby moje dieťa bolo nadané ale keď už náhodou aby sa to riešilo. Tie testy robia klinické psychologičky?
IQ je vrodena zalezitost, ktoru ale treba rozvyjat. netreba vynakladat na to vela energie, staci, ak sa umozni dietatu prirodzeny vyvoj, ak maschopnost, ma aj tendenciu robit narocnejsie myslienkove operacie a prirodzene sa k tomu priklana.
to co sa u nadanych deti hodnoti su skor zrucnosti, ci vedomosti, co ma s IQ len nepriamo suvisi. inteligetne deti inklinuju k vedomostiam a informaciam, ale tak isto tento stav moze byt sposobene bystrostou, vnimavostou a dobrou pamatou dietata a nemusi to mat suvis s IQ.
u deti v tak nizkom veku je toto problem odmerat. IQ sa mera tym sposobom, ze sa porovnavaju schopnosti dietata v urcitom veku s dietatom ineho veku., ak napr, 5r dieta vie to, co bezne takto stare dieta nevie, ale vie to az 8r dieta, taketo dieta sa povauje za nadane. na tom su zalozene testy u deti. prava nadpriemerna inteligencia sa potvrdi az neskor.
@smile20 ale co by si poriesila tym, ked ti vyjde ze je tvoje dieta nadane? Fakt chcem len poznat tvoj pohlad na to, ze co by sa tym zmenilo. Lebo z mojho pohladu do skolky by chodilo tak ci tak este, ak ho chces dat skor do skoly, tak by dieta aj tak muselo ist na test skolskej zrelosti. Ani v skolke by nijak specialne k nemu nepristupovali. Skoly su potom uz rozne a mozes si vybrat kde bude chodit.
@smile20 tak ako píšu baby. daj ho otestovať. ja som dcéru dala do nadanej triedy až minulý rok (do 4.ročníka) a to na odporúčanie riaditeľa školy, ako aj psychologičky, u ktorej robila testy. dcéra bola podobná ako tvoj, akurát začala rozprávať veľmi neskoro. ale neskutočne úžasne chápala rôzne súvislosti. a dodnes je taká zvláštna (má necelých 11), že napríklad má pred sebou nejakú matematickú úlohu a z fleku to dá. a ja premýšľam... čo teda nie som vôbec hlúpa ani nič podobne, matiku máme ako sa hovorí - v rodine. potom sa jej opýtam, že ako na to šla a ona mi dá vysvetlenie, ktorému aj tak nerozumiem 😀 a naopak, má také stavy, že úplne jednoduchú úlohu jej musím vysvetliť. mám taký pocit, že ona veľmi rýchlo chápe učivo zložité a jednoduché jej občas robí problémy. psychologička jej vyrátala ešte pred nástupom do školy nejaké vyššie IQ, nebolo to nič svetaborné, ale keďže tu máme nadané triedy, tak navrhla ju dať tam. napriek tomu som ju dala do "normálnej" triedy. prvé dva roky sa doslova nudila. ale nevadí. aspoň sa naučila poriadne písať, lebo škriabala ako kocúr. tretiu absolvovala z istých dôvodov úplne inde, v inom meste. no a po návrate som ju už dala do 4. do nadanej. teraz je piatačka, stále je tam, som spokojná. a ona tiež. takže odporúčam takisto smer psychológ a potom sa rozhodnúť ako ďalej. mimochodom, tu v ZA to tak fungovalo (a asi dodnes funguje), že do nadanej šlo dieťa až po psychologickej poradni a na odporúčanie psychologičky.
@yanni aké tri jazyky ovláda? a kde sa ich naučila?
@majamat presne takto nejak to povedala psychologička aj mne. že dcéra má len mierne, ale ozaj mierne vyššie IQ podľa jej šetrenia, ale že nachádza súvislosti tam, kde iné deti v jej veku nie. preto ju odporučila do nadanej triedy. a skutočne, ako píšem vo vyššom príspevku, ona ma niekedy doslova ohúri tým, akým spôsobom a že vôbec nájde riešenia. niekedy sa cítim až hlúpa pri nej 😀 ako fakt jej to dobre páli... aspoň čosi, keď už neposlúcha 😀
@panelacikova a najlepsie im to pali, ked mozu protirecit rodicom 😀 aspon moja tak 😀
moja dcera nebola na testoch, len psychologicka v skolke podla riesenia uloh zhodnotila, ze zrejme patri medzi inteligentne deti. my sme to nijak neriesili, lebo by sme mali dost komplikovane, vozit ju do inej skoly. no neprichadza do uvahy. nemala nikdy prolem s tym, co ine deti. napr, pri nastupe do skoly vedela vsetko co ma,a le moja dcera bola vzdy tak mimoriadne tvrdohlava a zadubena, ze si postavila mur a nedostala som sa cez to. cize ked sme sa ju snazili nieco naucit,s priesila sa a nepohli sme s nou. bola nahnevana a bolo vidiet, ze absolutne neprijma to co jej hovorime. preto, aj ked by bola schppna napr, vediet citat skor ( teda vedela uz pred nastupom dos koly ), ale nevedela to nijak moc skoro. my sme mali vdaka jej tvrdohlavosti problem s obliekanim, samostatym jedenim a pod. za to puzzle vedela skoro, rovnako Sudoku lustila uz v skolke.
eraz bdue mat 10r, je vlemi tichucka a hanbliva, teda pred cudzimi, doma papuluje o 106. uci sa dobre, ma dobru pamat, ale iba niekedy. niektore veci az zazracne rychlo zabuda. nerozumiem jej mysleniu. je toho vela, co od nej chcem a povie mi, ze sa to neucila, hoci jej stale hovorim, ze vsetko sa ucit nebude a na nieco musi prist sama, no v skole s logikou problem nema. matematika jej ide vyborne, zapaja sa do matematickych sutazi -Mxik a Klokanko. dokonca dostala postou pisomnu pochvalu riaditelkou skoly za najlepsie vysledky a najvyssi pocet bodov. na Maxikovi sa teda namordujeme a hoci som pri nej,a le nechavam ju, nech to samozrejme riesi sama. no tie ulohy mi pridu niekedy divne. no Klokanka riesi sama v skole. zo slovenciny mava najelspie vysledky z triedy. ale samozrejme u takychto deti sa objavuje casto aj nepozornost. a vdaka tomu robi chyby a ujdu sa jej aj dvojky obcas.
my nie sme skor slovne nadani. ja mam tiez radsej ciselka a slovencinu som nemala rada, skor matiku. a dcera hoci zo slovenciny ma dobre znamky, ma problem sa dobre vyjadrit.
@majamat mám teraz pocit vo všetkom, že píšeš o mojej 😀 doslova 😀

@smile20 ked sme este byvali v panelaku, nas sused bol “nadane dieta”. Bolo to na nom evidentne, videli sme to vsetky, ked sme si porovnavali deti. Pismenka aj cislice poznal ako dvojrocny, citat sa naucil sam v 4 rokoch. Na 3. alebo 4. narodeniny - uz si nespominam - si zelal globus, ale s anglickymi napismi. V 6. rokoch cital uz aj v anglictine. Tuez bol perfekcionista v niektorych veciach a ved chytit riadne hysaky. Vysetrenia potvrdili vysoke IQ. Chodil na Skolu pre mimoriadne nadane deti. Uz nie sme moc v kontakte s jeho mamou, ale uz studuje na VS. Stale je sikovny, ale nie genius.