icon

Nahota detí v škôlke

ledyna
7. okt 2013

Dobrý deň, rada by som začala novú tému, týkajúcu sa nahoty detí v škôlke. Môj vnuk chodí do jednej nemenovanej škôlky už do predškolského ročníka. V škôlke majú taký zvyk, že deti sa po obede vyzlečú do naha, veci si zložia na svojej stoličke a nahé zdôrazňujem nahé prechádzajú do druhej miestnosti, kde majú spať a tam si obliekajú pyžamo. Takže pre rodičov, ktorí chodia pre svoje deti hneď po obede, nie je nič nezvyčajné vidieť prebehávať nahé deti alebo vidieť dieťa holé sedieť na záchode. Týka sa to všetkých detí, starších aj malých. Keď sme oslovili vedenie škôlky, tak odpoveď bola, že v tom nevidia nič zlé. Ja nie som puritánka ale tento spôsob či zvyk sa mi zdá divný, ani neviem ako to mám nazvať : "úchylný ". Pretože,keď som sa pýtala známych a kolegýň , tak nikde sa s tým nestretli. Všade ostávajú deti v spodnej bielizni a na tú si dávajú pyžamko. Sme síce súčasť EU ale ako viem v iných krajinách sú deti a ich práva chránené zákonom. Rada si vypočujem názory a skúsenosti iných mamičiek . 🙄

ledyna
autor
8. okt 2013

Ďakujem za Vaše názory, som rada, že sme za jedno v tom, že po prvé pobehujúce nahé deti môžu prechladnúť. Po druhé možno sú deti, ktoré sa nehanbia medzi sebou ale predškoláci, aspoň ten náš už vníma nahotu a hanbí sa,keď ho prezliekam, či už doma alebo keď sme pri vode vonku. Po tretie v tejto škôlke sú záchody v šatni, teda pri vchode, kam chodia rodičia, či rôzni príbuzní pre deti, a sama som niekoľko krát videla behať holé deti na záchod, ktorý je aj otvorený, takže všetci príchodiaci vidia aj ich potrebu. 😝 Smutné je to, že sme sa aj v minulom školskom roku ohradili voči tomu, ale vedenie konštatovalo, že v tom nevidí nič zlé. Žiaľ má táto škôlka aj dosť iných zlozvykov ako je napr.: preberanie evidentne chorých detí, atď. 🙄

ledyna
autor
8. okt 2013

ledyna@misaha Prečítala som si tento príspevok, je to hrozné, mám pocit, že sme sa so svojimi názormi, ktoré sa mi zdajú v poriadku a normálne, asi zabudli niekde v "dobe kamennej". 🙄

irriss
8. okt 2013

@lubmar
...casto se necte (z ruznych duvodu😉 ) uvodni prispevek a strhe se diskuse "opacnym smerem" a zakladatel Temy a podstata veci - realny problem se tim "zlikviuje"..

p.s. Ve stylu, "Jak Svet prichazi o Basniky" - pardooon "Jak Konik prichazi o Maminky😉

tara
8. okt 2013

@ledyna urcite to nie je normalne. niekto je tam uchylny. bud riaditel/ka, ucitelky. upratovacky to urcite nenariadili ani skolnicka. je to chore, deti nemaju preco vyzliekat aj spodne pradlo. ako rodic by som sa urcite voci tomu ohradila.

tara
8. okt 2013

@ledyna a tvrdit, ze vedenie nevidi na tom nic zle je velmi nespravne. oni nemaju preco rozhodovat o integrite osoby mojho dietata. skolka nie je opravnena vydavat si taketo nariadenia. ak tvrdia, ze nevidia na tom nic zle, tak aj ako rodic to vidim hodne zle. dieta ma svoju osobnost, ma sa respektovat a ak im nic nehovoria prava dietata, tak nech si ich rychlo dostuduju, pretoze mozu mat velky problem.

mirkave
8. okt 2013

treba ucitelkam povedat,ze "moje dieta sa nebude donaha vyzliekat!" A trvat na tom.

awalancha3
8. okt 2013

fíha............ v skolke, som bola buchnuta do Paľka a asi by som umrela od hanby, keby ma videl holu........ Este bola do neho buchnuta Andrejka, a sutazili sme, ktora poobede skor vstane a bude ho moct v dvojstupe chytit za ruku....vymyslali sme jedna na druhu vselijake finty- toto opisujem preto, aby nám bolo jasné, že aj skolkarčatá maju svoje city a pocit hanby a maju svoje "starosti"...........Ja moju malu na kupalisku vyzliekam, nechcem, aby mala studene a mokre ladviny od plaviek, kaslem na uchylov.......ale dieta tak od 4 rokov je uz dost vyspelé. Ale tu skolku by som riesila az vtedy, ked by niekto dieta, ktore je v návale prvého studu nutil, aby bolo nahe, tam ja vidim hranicu. Nechcem, aby sme dospeli ad absurdum ako je to v USA, len treba v dietatku vidiet osobnost a trochu ju respektovať.

andrea2603
9. okt 2013

Ja by som sa určite ozvala, už len preto, že mne dcéra raz prišla domov v cudzích pančuškách (nejakým nedopatrením si vymenili so susedkom z vedľajšej stoličky 😅 ), si neviem predstaviť, že by mala niekoho iného nohavičky 😖

digysa
9. okt 2013

@ledyna Okamzite by som isla za ucitelkou a povedala by som im, ze si NEZELAM, aby moje deti boli nahe coilen jednu sekundu v skolke. A povedala by som jej, ze by mali prehodnotit tuto formu prezliekania.

Tak isto by som si dala tu namahu a zasla za vsetkymi rodicmi z jeho triedy a spytala sa ich na nazor..... Neverim, ze by sa to niekomu pacilo.
TOto by sa malo zo skolky odstranit. Niektore deti su hanblive velmi skoro a nezalezi na tom, ci sa doma "nahota" prezentuje alebo nie.........
To skutocne zalezi od daneho jedinca..... moja mama sa promenadovala po dome naha (samozrejme v ramci normy, zo sprchy-do sprchy, pred spanim) ale ja som to doma NIKDY nerobila...moja sestra s tym nema problem 😉 A pritom sme obidve z rovnakej rodiny.....

Cize, na niektore deti toto moze posobit velmi, velmi zle....

Takuto situaciu si neviem ani zivo predstavit.........chudatka deti ☹ smutne....ponizujuce....nechutne....

ledyna
autor
9. okt 2013

Ďakujem za odpoveď. Problém je v tom, že keď´sme sa snažili riešiť tento problém aj prostredníctvom zriaďovatela - obecného úradu, tak sme nepochodili. A čo sa týka rodičov , myslím, že im je to jedno, sú proste ľahostajní, aj keď o tomto musia vedieť. Dokonca tam chodia aj deti pána farára, ale keďže tam nespia, tak sa o to nezaujíma. Následok celej veci bol ten, že hneď začiatkom školského roku bol vnuk už viac krát za trest na lavici /pritom tresty boli evidentne za banality, nikoho nebil, nekričal, nehádal sa, napr.: hral sa s blatom,...atď/. Vnuk bol z toho smutný, veď nič neurobil. Chodil do škôlky potom s tým, že sa bude snažiť aby nebol na treste. Proste mal z toho "depku".Všetko to išlo od jednej učiteľky - dôchodkyne. Dokonca mu dohováral aby o tom doma nehovoril, veď si to vybavia medzi sebou. Keď sme to počuli, tak sme my dohovorili jej, že nech neučí dieťa klamať a zatajovať.
Tak čo na to už povedať!!!!! 😠

ledyna
autor
9. okt 2013

@elise Tu nejde o to, či spať v spodnom prádle pod pyžamkom, ale o to, že tie deti sa v jednej miestnosti vyzlečú do naha , medzitým idú niektorí na WC- holí a potom idú do druhej miestnosti, kde spia a tam sa obliekajú do pyžamka.

dahra
9. okt 2013

@ledyna - moj syn je v dedinskej škôlke, presne v tej istej, čo pred 25 rokmi chodila moja sestra. Ešte tam učí aj jedna z jej učiteliek. Keďže viem, aké to tam bolo zo sestrinho rozprávania a rozprávania jej kamarátky, dole to opíšem, trochu som sa obávala na začiatku roka. No našťastie je to už dnes iné.

1) Deti sa po obede idú umyť a vycikať ešte oblečené. Prechádzajú cez chodbu v šatách. V septembri bol malý len doobeda, tak som videla, ako to funguje. Potom idú do triedy, kde majú v rade uprostred triedy zoradené stoličky a každý sa prezlečie. Spia v spodnom prádle. Ja to kvitujem.

2) Za čias mojej sestry, kedysi okolo 1985 🙂 boli ešte iné maniere. Pekne všetko vyzliecť. Keď dieťa nespalo, muselo sa postaviť na posteli, učiteľka mu stahla pyžamo a dostalo po holom zadku. Moja segra nespavec si to dodnes živo pamätá. Hanba.

3) To som netušila, čo zažila jej kamarátka zo škôlky a tiež moja kamoška. Dosť komplikovaná, tichá osoba, uzavretá do seba a citlivá. Ako 17 ročná sa mi zverila so, ako to ona nazvala "hrozným tajomstvom z veľkej triedy - pozn. predškoláci". Dodnes si živo pamätám, akoby to bolo včera, ako srdervúco plakala, ležala zronená a zlomená na zemi, keď to konečne vyliezlo z nej von a hádam sa jej potom aj uľavilo.
Písala som, že v škôlke sa museli vyzliekať donaha pod pyžamko. Spávali na lehátkach, ona vedľa jedného chlapca. On bol "malý sukničkár", sestra ho často spomínala, že baby naháňal, hladkal, cápal po zadku, dokonca nasilu zovrel a objímal a bozkával na ústa. Napr. ak sa spolu hojdali, z hojdačky mohli vystúpiť len vtedy, keď mu dali pusu a pod. Báli sa ho tak trochu.Keď tento ležal vedľa nej, niekedy jej šmátral popod paplón. Zvykla si kvôli tomu nechávať na sebe potajomky viac oblečenia. Raz si všimol, že je oblečená a zrazu zakričal: "súdružka učiteľka, ona si nevyzliekla nohavičky" a učiteľka k nej došla, samozrejme, musela sa vyzliecť a dostala ešte aj po holom zadku. Strach z chlapca, poníženie a vlastne veci, čo by u takých deciek nik nečakal. Akú traumu to u nej zanechalo! Možno iný by si to nepamätal už na druhý deň, no ona to v sebe nosila viac ako 10 rokov. Som neveriacky počúvala, že ju to tak poznačilo. Toto píšem, aby som poukázala, že to, čo niekto berie ako čosi normálne, iný absolútne nemusí. A v dnešnej dobe treba byť radšej opatrným.
Napr. v našej rodine bola nahota tabu, rodičov sme veľmi zriedka videli v spodnom prádle a na kúpalisko sme nikdy nechodili (zarytí neplavci) 🙂. Naopak môj muž si pamätá, ako sa v detstve s mamou a ocom kúpal vo vani a ani neskôr sa nikdy nezamykali v kúpelni, kdežto v dome našich rodičov sme sa každý jeden už od nepamäti.

Som sa zasa raz rozpísala.

garzonka
9. okt 2013

Dnes bola triedna schôdzka v škôlke nášho syna a pani učiteľky nám dávali podpisovať papier kde sme napísali že súhlasíme / nesúhlasíme aby naše dieťa spinkalo v spodných gaťkách pod pyžamkom....vraj keď mali inšpekciu, pani inšpektorka kládla dôraz na rešpektovanie súkromia a intimity dieťaťa a na rešpektovanie priania rodiča ak si nepraje aby jeho dieťa bolo pred ostatnými nahé (keď sa prezlieka).

Deti sa vyzliekajú výhradne až po hygiene pred spaním, žiadne hromadné promenády do kúpelne....ide len o pár krôčkov od stoličky s oblečením až k postieľke.
Toto mi nevadí, podpísala som že bude spávať bez spodného prádla a teda sa celkom vyzlečie, kedže je to naozaj chvílinku a doma sme tak zvyknutí, že sa spí bez prádla.

Ak by to ale bolo tak ako píše @ledyna , že deti chodia už vyzlečené na záchod a do druhej miestnosti a môžu ich vidieť cudzí ľudia, tak by som učiteľkám razantne povedala že s tým nesúhlasím. Nechápem, prečo im to pyžamo nenechajú v tej prvej miestnosti, tam by sa prezliekli a už prezlečené prebehli do postielok...

ledyna
autor
14. okt 2013

Dobrý deň, ďakujem Vám všetkým za ohlasy, potvrdilo sa mi to, v čo som potajme verila, že súkromie našich deti je potrebné chrániť , aj keď idete proti veterným mlynom. V podstate sú škôlky zriadené obecným alebo miestnym úradom, či samosprávou a aj keď žijú z Vašich či našich peňazí a daní , aj tak si robia po svojom a hlas rodičov je bezcenný. Pretože akonáhle by som urobila cirkus proti spôsobom tejto škôlky, zburcovala a navrhla rodičom aby dali deti do zodpovednejšej škôlky, možno aj súkromnej, tak by som síce bola zlá. Možno by ma nazvali aj nejakým politickým netvorom, tak sa to predsa teraz robí, lebo chybu si nepriznajú a nápravu neurobia. Ale možno by museli škôlku zavrieť a vedenie a zamestnanci by boli bez práce. A naše deti by boli normálne vychovávané. v normálnom a slušnom prostredí.
Ozaj na záver taká rečnícka otázka: keď platíte škôlke nemalé financie, máte možnosť nahliadnuť do nejakého vyúčtovania, ako je s týmito peniazmi naložené ?????? Skôr asi nie.
Pekný deň želám.

sedliacka
22. okt 2013

Pre pána jána. Sa preberte niektoré!
Takto: Decká behajú doobeda po dvore. Sú spotené ako zo sprchy a potom si na to spotené natrieskajú pyžamo. Čo nasleduje? Nachladnutie, zápaly, ktoré ja osobne riešim s malým raz mesačne po dobu dvoch týždňov, kým mu nepreliečim zapálený penis ( prepáčte za výraz poniektoré, aby ste sa nepohoršovali za výraz), aby sa to zase zopakovalo. Presne viem, kedy to bude, lebo sa sťažuje, že ho zase nútili spať v mokrých trenírkach, napriek tomu, že som ich žiadala (učiteľky) aby sa mohol vyzliekať. Budete namietať, že si ich má prezliecť. Áno, prezlieka si ich.Má tam náhradné tričká, ponožky, spodné prádlo a je naučený sa prezliecť z dvora. Ale aj napriek tomu som ZÁSADNE PROTI TOMU ABY SPAL V SPODNOM PRÁDLE!!! Aby ho tlačilo niekoľko gúm.
Na margo dospelých, ktorých rozčuľujú pobehujúce malé deti, tí sú podľa mňa úchyláci. Nikdy ma ani nenapadlo sa na holé deti pozerať týmto spôsobom. Prečo? Asi preto, že sa mi to zdá normálne a prirodzené. Budú staršie, uvidia niekoho vyzlečeného a odpadnú pri pohľade? Zistia, že sú rozdiely medzi mužmi a ženami? Doma zo sprchy bežne vychádzame nahí a mladý sa ani nepozastavuje a vôbec to nekomentuje. Pozná svoje telo, pozná naše. Len mi nepovedzte, že preto z neho vyrastie budúci úchylák. Preto sa nepozastavuje nad detskými poznámkami v škôlke od detí, ktorým nahotu nie sú schoplní rodičia vysvetliť, ale radšej sa budú pohoršovať.
Prať každú chvíľu pyžamo, keď sa každý večer človek osprchuje? Raz týždenne úplne stačí. Tiež netepujem každú chvíľu postele, nevysávam a pod. Spánok má byť na uvoľnený, pokojný oddych.
Samozrejme že sa nemusíte so mnou stotožňovať a už sa teším ako ma zotriete.
Ešte na záver, aby ste neboli prekvapené, keď vám nebude môcť dcéra otehotnieť pre prekonávané zápaly v detstve pri spaní v spotenom spodnom prádle v škôlke. Ani tie zápaly nepostrehnete, to mi verte.
Prajem pekné noci a ničím nerušený spánok.

daniela1978
23. okt 2013

@sedliacka plne súhlasím, nahota je úplne normálna a prirodzená, patrí k životu..........nie každý kto sa nehanbí a vyzlečie sa ako dieťa je v dospelosti úchylák.......a podľa môjho názoru je lepšie spinkať bez spodného prádla ako natlačený niekde v slipkách alebo nohavičkách........

aliza
23. okt 2013

@sedliacka
@daniela1978 vy dve zijete na pustom ostrove, ci co? 😕. O akej prirodzenosti a normalnosti hovorite? aj vy chodite nahe v praci? Bavime sa predsa o verejnych miestach a cudzich ludoch, ak ste si nevsimli, nie o nahote doma vramci rodiny. Ak vam robi dobre, ze sa vase deti promenaduju nahe po skolke a kadekto ich ocumuje, tak uchylne ste skor vy 😖.

@sedliacka... ak nechces, aby sa ti dieta spotilo, tak ho neobliekaj ako cibulu, jednoduche. Moj syn napriklad pancuchy nepozna, takze sa mu nemaju slipky ako spotit 😀. ....a o zapalenom penise zo spotenych tenirok som este fakt nepocula. A poviem ti jedno, deti ziadne tlacenie niekolkych gum netrapi. U mojho syna v skolke sa spi v tom, co maju na sebe, ziadne prezliekanie do pyzamka sa nekona a predstav si, deti SPIA, takisto, ako aj tie vase. takze niekto iny by sa mal prebrat 😒.

sisaka
23. okt 2013

uplny suhlas s
@aliza
a este dodam ak dieta tlaci guma na spodnom pradle treba kupit vacsie cislo, to ze nema trenky 2 hodiny pocas spanku tento problem nevyriesi.

aliza
23. okt 2013

@sisaka ved presne, hlada sa problem tam, kde nie je....moje deti spavali obedny spanok zasadne v kociku, dcera do 4 rokov, maly do 2 a pol. A vedeli potiahnut aj 3 hodky, takze ich tie 'gumy' nemohli az tak tlacit 😀.

maca_p
23. okt 2013

@aliza
@sisaka neprehanate to trocha?
necitala som celu diskusiu, ale podla mna ak sa decka prezliekaju do pyzama v spalni, tak ich tam nema kto, co ohrozovat... a to, ze sa decka v skolke vidia navzajom, tak to je uplne normalne. a to, ze ich vidi nahych ucitelka, tak to je pre mna tiez v norme...
aleiza to, ze v anglicku decka spia oblecene v tom v com prisli do skolky, tak to podla mna nie je normalne. taktiez, ze decka v holandsku nepouzivaju cvicebny ubor - neviem, ci ho pouzivaju v anglicku tak to ja osobne tiez nepovazujem za normalne.
normalne je pre mna ak idem do pyzama, tak bez spodneho pradla. ano, decka to preziju aj v spodnom pradle, aj bez neho. neviem, preco by sme mali vo vsetkom vidiet hrozbu pre nase deti. väcsia hrozba je podla mna pobehovanie sporo odetych deti po ulici, ako neskodne prezliekanie deti v skolkach.

bodka70
23. okt 2013

súhlasím s tým, že deti majú právo na súkromie a intimitu aj v predškolskom veku a nepáčilo by sa mi, ak by niekto moje deti v tomto obmedzoval a ohrozoval. 🙄

ja mám veľmi živú spomienku z detstva - síce to nebolo zo škôlky, ale z liečebného ústavu. Ja so sestrou sme sa pocikávali (nočná enuréza) a sestričkám to po čase začalo zrejme liezť na nervy, stále nás prezliekať z mokrého. Tak jedného dňa nás vyzliekli a nechali prebehnúť nahé do kúpelne - cez chodbu a pred izbou chlapcov - bolo ich tam zo 20. Kto nezažil, asi nepochopí to poníženie a hanbu, akú zažíva dieťa. Mala som vtedy 7 rokov. 😔

stanka02
23. okt 2013

Naco hladame problem tam kede nie je. Ja si spominam, ze v skolke sme sa prezlikali spolocne do pyzama a nenechavali sme si spodne pradlo. Nikdy som to neriesila a zda sa mi blbost to riesit, vsak deti to beru normalne, ze robia veci spolocne a nezaoberaju sa blbostami. Nahota nie je nic strasne. A pride mi smiesne, ze prave na deticky v skolke by bol nikto zvedavy. To je moj nazor.

maca_p
23. okt 2013

@bodka70 chapem, ale vy ste so segrou mali enureticky problem, co väcsinou deti v skolkach nemaju a ak maju, tak o tom ucitelky od rodicov urcite vedia.
v liecebnom ustave som si uzila aj ja 🙂 aj na zadok som dostala od jednej harpie, mala som 8-9 rokov. neboli sme v om istom? 😀

sedliacka
23. okt 2013

@aliza Moja, ty v robote spávaš? Škôlka je niečo úplne iné. Nemyslíš?! Aj škola je niečo iné. Keby sa už tam začalo nejaké dieťa vyzliekať do naha len tak, to by už bolo divné a na zamyslenie. Ale v škôlke kde spia? 😖

sedliacka
23. okt 2013

@stanka02 Prtesne to som chcela povedať mojim obsiahlym príspevkom. Ďakujem.

sedliacka
23. okt 2013

@aliza
Ešte niečo. Malý je obliekaný primerane ročnému obdobiu. Presne ako druhé decká. Keď spí a zaspí tvrdo, koľko krát ho v noci prezlečiem ( a to nemá spodné prádlo), prehodím spotený vankúš, hlavu má úplne mokrú. V piatok donesie zo škôlky pyžamo mokré ako hnoj, takže sa do deje aj tam. To znamená, že ak spí ešte aj v spodnom prádle, to je po spánku v rovnakom stave a zase si na to mokré oblečie tepláky, v ktorých tam potom pobehuje, sedí po zemi, idú na dvor a pod. PEKNE!!! Chceš mi povedať, že keď je pol dňa v mokrom, nemá to vplyv na chorobnosť a zápaly? Nie je lepšie sa po vyspinkaní obliecť do suchého spodného prádla, ktoré za cca hodinku a pol preschne?

sedliacka
23. okt 2013

Vyberte si: zdravie, alebo predsudky, ktoré pri škôlkároch nie sú na mieste???

aliza
23. okt 2013

@maca_p ale ja nepisem o detoch, si precitaj uvodny prispevok este raz. Deti sa vyzlecu donaha v jednej miestnosti a prechadzaju takto nahi do druhej...pricom ich kazdy vidi, rodicia, zamestnanci....ja by som sa neprijemne citila, keby som do takej triedy nahych pobehujucich deti prisla pre dieta.....proste mi je luto tych deti, ze nikto nerespektuje ich sukromie a intimitu, ze ich tam nechaju pobehovat na obdiv hocikomu...
Ja za normalnu a prirodzenu povazujem nahotu doma, nie na verejnom mieste, co skolka je. Nejake gatky, ci slipky na spanie fakt nie su taky velky problem, ako sa tu z toho robi. Ludia maju zvlastne priority....co uz. A ano, svet je zly a nebezpecny, to je fakt, ktory treba prijat a nie pred tym zatvarat oci. Nikdy nevies, ci si ich tam nejaky zamestnanec potajomky nefoti...ludia su naozaj rozni a uloha nas rodicov je deti chranit...nehovoriac o tom, ze take 6 rocne dieta z toho moze mat aj traumu, deti su velmi citlive a casto si neprijemne veci nechavaju pre seba, nezdoveria sa, ale nasledok to mozemat. Tak, ako sa my dospeli snazime respektovat jeden druheho, mali by sme respektovat aj nase deti, cize respektovat to, ze nie pre kazdeho je prijemne a prirodzene, ked dieta beha nahe po skolke....
A k tomu UK, preco by nemohlo byt normalne spat v obleceni? Kto urcil, co je normalne a co nie? Slovaci? A ano, deti sa tu na telesnu prezliekaju

uglybetty1234
4. feb 2014

@aliza plne s tebou súhlasím. Detská intimita sa má rešpektovať dospelými. Nebolo by mi príjemné keby som vedela, že moje nahé dieťa vidí KAŹDÝ kto príde do škôlky. V rámci detského kolektívmu si myslím, že je to normálne do momentu, že by to začalo vadiť samotnému dieťaťu.

@sedliacka - zrejme ide konkrétne o tvoje dieťa a problémy so spotením. Môj synček sa spotí pri spánku skutočne málokedy a to spinká aj v tielku, slipkách a ponožkách (pretože nespí prikrytý). Obliekam ho tiež s prihhliadnutím na ročné obdobie, ale napríklad také pančuchy mu dám, keď je až okolo 5 stupňov a nižšie a to tiež musím vedieť, že pôjde na dlhšiu dobu vonka. Inak má len tepláky, nohavice. V tvojom prípade by som skúsila poprosiť učiteľky, aby ho prezliekli kompletne po každom spánku a nosila by som mu každý deň čisté pyžamko a ostatné veci.

sedliacka
4. feb 2014

S učiteľkami to mám našťastie už doriešené.
aliza@ "Nikdy nevies, ci si ich tam nejaky zamestnanec potajomky nefoti...ludia su naozaj rozni a uloha nas rodicov je deti chranit....". a kuchárka si brúsi nožík, aby niekomu ufikla pindíka.🙂)) Nebuďme už paraniodné. Úchylné učiteľky ti môžu obchytkávať aj oblečené dieťa (nehovoriac o tom, že tam nemajú čo robiť) aj fotiť a ty dnu nebudeš.
Pre deti chodia rodičia (prip. starí rodičia). Ak sa bojíte, že ich to vzrušuje (pohoršuje), tak si skôr dávajte pozor na nich doma, aby sa nestalo, že budete prekvapené z domáceho obťažovania.
Možno si nespomínate, ako ste behali do cca 4-5 rokov na kupkách holé, prezliekali sa tam úplne prirozdene pred haldou ľudí. Dieťa je tiež mysliaci tvor a sám príde na to, kedy to už nie je vhodné, kedy sa začne hanbiť. Čo keby sme to ponechali na ne a riešili vtedy, ak o to požiada? Nehovorte, že sa vám nezdôverí, lebo to budem konštatovať, že s ním nemáte dobrý vzťah.