Náš 3 ročný syn nerozpráva. Máte aj vy takú skúsenosť?
chodíme aj k logopedovi,zatial stále po starom,má 3 roky,nerozpravá,len čo potrebujeme...bud to ukáže,al.si zoberie sám
konečne nám ho zobrali do školky,je tam určite rád,neplače tam.... len sa bojím,že to nie je ono,všetko detičky rozprávajú,len to naše trdlo nie,aby mu to ešte viac neuškodilo.
Logopedka nás poslala na týždnovú hospitalizáciu,kvoli reči,ale namala som z toho dobrý pocit,skor sme boli viac zavrety v izbe ako sa nám venovali.
Má s tym niekto skúsenosti,som už toho unavená.
Ahoj, moj syn mal tiež tento problém, ale ako začal chodit do školky jazyk sa mu zozviazal a teraz sa mu ústa nezatvoria až kým nejde spinkat 🙂, verím že sa aj vaš syn rozhovorí...držím palčeky
nic si stoho nerob moj maly zacal rozpravat od 4 rokov ako nastupil do skolky a teraz sa zaciname ucit R co mu to neslo a ani k logopedicke zatial nechodim ma prist do skolky teraz jedna a ta ich tam bude ucit a myslim ze ani logopedia neni zazrak jednoducho to dieta potrebuje svoj cas a pride to kym pojdeme do skoly myslim ze pride do toho lebo sa nam dari logopediu som si vyhladala na internete a ucime sa od tade a uz nam to ide docela fajn a poznam jedneho chlapceka ten chodi k logopedicke uz pomaly dva roky a rozprava tak ze ledva mu rozumet a k nicomu mu nepomohla za tu dobu .
No, ja z vlastnej skusenosti hovorim, ze treba navstivit nejakeho odbornika - moj nerozpraval do troch rokov, potom zacal pomalicky, od styroch chodime ku klinickej logopedicke - dost nam to pomohlo, ale stale to nie je na urovni jeho spoluziakov zo skolky - jeho vetna skladba je velmi kostrbata a sama logopedicka nam povedala, ze to nemusi byt len oneskoreny vyvin reci, ale moze byt aj naruseny... a ze navstevu logopeda netreba odkladat (centrum Dialog v BA uz pracuje vraj s 2-rocnymi detmi a ak moj druhy syn bude mat podobny problem, urcite nebudem pocuvat vsetky "rozumne babky" z mojej rodiny, ze on sa rozhovori, lebo teraz to lutujem a problem budem riesit skor). Inac vsetky ostatne vysetrenia nam dopadli v poradku - neurologia, foniatricke a aj psychologicka povedala, ze intelektualne je v poriadku, problem ma s grafomotorikou a recou a zrejme bude mat odlozeny nastup skolskej dochadzky... ☹
môj malí tiež začal rozprávať keď mal tri roky už preč a susedin to isté..no keď začali tak celé vety a dokonca úplne čisto pokial nevidíte na ňom neakú vadu ,a hlavne vidíte že počuje tak by som sa až tak nestresovala,viem je to blbý pocit prešla som tím aj ja,no nás nikto nikam neposielaal..doktorka mi vždy povedala nebojte sa ešte vás aj hlava s neho bude bolieť a mala pravdu
Zdravim Vas maminky..Aj ja mam problem s mojim syncekom ma 2 a pol roka a nechce rozpravat,iba ukazujem a chyti ma za ruku ked nieco chce. 😒 uz som z toho nestastna,lebo niekedy nechapem co odo mna chce a on sa na to hneva.je velmi bystry a chapavy ale uz neviem ako by som mu pohohla k tomu rozpravaniu,ani len mama nepovie.Tiez mi pediater povedal ze mame este cas do 3 rokoch a nemusime ist k logopedicke...no tak uvivdime ale najlepsie keby sa uz rno zobudil a povedal mi len obycajne ,, mama,, 😨
My sme mali ten isty problem. Ked mal maly 2 aj stvrt roka tak nas dr poslala neurologovi, hovoril vtedy cca 15 slov. Sice nalez v norme, ale stale tam chodime. O chvilu bude mat tri roky a asi posledne dva mesaice sa velmi rozrozpraval. Sice nehovori cisto, ale viaclovne vety bez problemov. Asi je dobre ist aj k nejakemu lekarovi a zariadit sa podla toho co povie. Nam neurcil źiadnu terapiu ani ziadne ine vyseternia. Mam pocit ze malemu liezlo na nervy, ze sa nevie vyjadrit a hlavne pri starsej ukecanej sestre. Takze mal a ma pri nej obrovsku motivaciu. A tiez sme trosku ten pripad, ze takmer zo dna na den zacal sypat slovicka. Prajem vsetkym vela trpezlivosti.
skuste nastudovat - dysfázia.- potom centrum dialod, dosahuju tam deti velke pokroky
dobry vecer.moj syn ma 3 roky.nastupil do skolky a nerozprava.dnes bol prvy krat v skolke a plakal a ucitelka nevie ako ho ma utisit nakolko nerozprava .boli sme aj u lekara a je v poriadku.tak neviem.
Mali sme ten istý problém. Môj syn mal 3 roky 10mesiacov keď som ho dala do škôlky a to len kôli tomu, lebo som si myslela, že
medzi deťmi začne skôr rozprávať. A urobila som dobre. Za ten jeden rok čo chodil ( rozumela mu len jedná teta kuchárka, pretože sme sa navštevovali, a asi po 2-3 mesiacoch aj učiteľky) začal mi rozprávať, nie plynulo a správne ale začal. Potom sme nastúpili
ku logopédke (tiež som sa stretla s negatívnym postojom, že si sama neviem detsko naučiť rozprávať,nevšimala som si to) a chodili až kým nemal isť do prvej triedy. Mimochodom ten "negatívny postoj" začal chodiť asi po roku taktiež ku logopédke :D no rečou boli natom lepšie. Teraz je už tretiak a ústa sa mu nezastavia. Keď bol škôlkár natočila som ho na mobil ako rozpráva rozprávku o Červenej čiapočke, teraz keď mu to pustím smejeme sa ako splietal. Vždy mi povie mami prestáň :D Takže škôlka a logopédka nepokazia nič, pomôžu ale nato treba aj pevné nervy a tých správnych ľudí. 😉
Ahojte teras som už stará mama amoji vnuci začali rosprávať skoro ,ale ked bol moj syn malý mal už skoro 4 roky a jediné čo vedel povedať boloPaľo čiže oco bol Paľo,ja som bola Paľo sestre len kýval rukou a ras ked pršalo sedeli sme pri okne a ja som im ukazovala že vyšla dúha a aj on to zopakovala potom to hovoril celý den potom sme začali chodiť k logopedičke a krok po kroku sa pridávali nové slová a potom aj začal tvoriť holé vety no nemôžem povedať že začal hned hovoriť čisto chodily sme 4 roky na logopédiu ale stálo to zato ja osobne si myslím že je to určitá porucha v rečovom systéme teraz je už syn dospelý naučil sa hovoriť ale doktorská pomoc sa mu zišla tak vám držím palce a raz určite začne hovoriť a škola počká ved do prvej triedy môže ísť aj pozdejšieprajem vám veľa zdravia a radosti zo života Daniela
@pastelka28 ahoj, sice to bolo uz davno, co si svoj prispevok pridala, ale chcem sa opytat ako ste dopadli s recou. Moj je presne taky stary ako ked si ty pisala, teda 2,5 roka a ani mama nepovie. My sme dvojjazyvny, ale to by nemal byt dovod myslim, ze v tomto veku ani len necekne. Teda hovori si tie svoje hatlaniny. Vzdy ma chyti za ruku a ukaze co chce. Myslim si, ze mi rozumie, teda zakladne veci, ktore od neho chcem. No ak poviem nahodou ze prines alebo odnes nieco, na to vobec nereaguje. Pravda, taketo prikazy som skusala 2-3x za jeho zivot, tak to asi ani nema odkial vediet. No a takisto ak neviem co vlastne chce, je z toho nervozny. Co vam nakoniec pomohlo?
@zuz1978 ahoj..no veru neviem ani co som tam uz pisala..no nam nakoniec diagnostikovali v tri a pol roku detsky autizmus..samik zacal rozpravat asi tak v tom tri a pol roku..teraz sa dorozumie hlymi vetami a slovami...chodi do pripravneho roznika pre deti s autizmom,uci sa podla osnov zakladnej skoly..tak uvidime ako to pojde dalej...no treba ho sledovat hlavne a ist k neakemu odbornikovi a ten uz vam povie bud je zdravy alebo treba nieco riesit..halvne necakat..
Vsimli ste si ze vacsinou neskor rozpravaju chlapci? To je cisto muzska zalezitost nemaju potrebu sa ku vsetkemu vyjadrovat pouzivat slovny prejav im staci spociatku minimum gesta, znaky ja by som si s tym hlavu nerobila pokial este nie je v kolektive v skolke nastane obrovska zmena bude nuteny komunikovat a vybojovat si svoje nie gestami kde maminka vsetko odpozera a vyrozumie ale komfrontovat sa slovne hadka, rozhorcenie a pod..... ako sa u nas hovori "dockaj casu ako huska klasu" radikalne by som to riesila od 4 rokov 😉
Ahojte, moj syn mal 2 roky a 2 mesiace, poznal všetky písmenká, veľké aj malé vedel ich čítať, ale nevedel povedať viac než 5 slov. Pátrala som, kde je problém a štvalo ma to. Začal lepšie hovoriť tesne pred 3. jeho rokom. Medziiným som sa dočítala v príbalových letákoch, že očkovacie vakcíny spôsobuju oneskorenie reči U CHLAPCOV to by vysvetlovalo chlapčensku prevahu problému. Vtedy mi tiež radili, že nerieš, časom to príde... dočkaj času jak .....
Ale ak je to neurologický problém, tak nič zlého nespravíš ak vylúčiš nedostatok železa, kupila som melasu, to hned zaberie a sústred sa na stravu: čučoriedky, fazulu, mak,...naštuduj ,...+ vitamin C, D, B12, velmi dobrý je glukavin pangamin, to aj neurologovia pre istotu davaju B-čka. Dala som max povolenu davku, dodnes davam, nie pravidelne, ale napr, sladím melasou, glukavin pangamin aj podporuje imunitu,...
@pastelka28 a mozes mi povedat, ze na zaklade akého spravania sa, alebo coho vam zistili ten autizmus?
Ahoj,muj 2.syn zacal mluvit poradne az po 3.roku,kdy nastoupil do skolky,byla jsem na konzultaci u dvou logopedu-slovenskeho,protoze ted bydlime na SK a ceskeho,ceska logopedka poradila nejaka cviceni,ze si mame treba slova vytleskavat,slovenska rekla,ze pokud se to do urcite doby nezlepsi,ze zacnem k ni chodit.no a co nastoupil do skolky,pusu nezavre.verim,ze to je neprijemne,nebot i lide z okoli uz pochybuji a hlavne uzasne radi,co ty jako matka delas blbe,ze dite nemluvi.nevsimat si,ridit se pouze radou odbornika,popripafe nekoho,kdo zazil neco podobneho.drzim palce
Ale nas nepovie ani jedno slovo ☹ ani mama ☹
Najstarsi nerozpraval do 4 rokov nic..teraz sa mu usta nezatvoria..asi sa potrebuhe vyrozpravat,to co zameskal..nebij ak je sluch ok,tak to pride,urcite..drzim palce
@zuz1978 logopedom nic nepokazite, pre pokoj na dusi. Ale podla mna to pride a este vam bude luto, ze nerozpraval 🙂. Inak aj ten synovec zije v prahe, sice rodiacia slovaci. Ale mozno mav tom trosku chaos, tak preto si dava nacas, ze sa este nerozhodol po akom bude hovorit (to uz trosku srandujem). Drzim palce 🙂
@zuz1978 tak on vedel vsetko ukazat,doniesol priniesol cize rozumel mi..tak vtedy nie...kazdy hovoril ze rozpravat bude...no teraz je skolak a mame velky priblem s diktatmi,zemiena si pismenka alebo ich vynecha ...chodime k logopedicke a ta nas odpororucila do centra na diagnostiku vzhladom na to ze si to myli..tak uvidime,povedala ze za to moze oneskoreny nadtup reci,tak uvidime...
@zuz1978 neviem, ja som vzdy vedela co chcel..chcel caj tak ukazal na cajni,chcel papat tak vytiahol tanier alebo ked chcel nieco sladke tak si zobral...rozpravku ked chcel zobral ovladac...takze son vzdy vedela co chce..nekrical,neplakal take veci nie. Ak mas obavy tak porozpravaj pediatricke a uvidis..vo veku 3 rokov ti nikto este diagnozu neda..poznam chlapceka a tomu povedali ked mal 5 rokov aj to nie na 100 %.

Môj syn začal hovoriť ako 4 ročný. K logopedičke sme chodili od 2,5 roka. Robil pokroky, ale oproti ostatným deťom rozprával strašne málinko. Bolo to zlé,hlavne kôli tomu, že si nevedel nič vypýtať, povedať čo ho bolí a tak...Boli sme na neurológii, na ušnom a nikde nič nezistili....
Teraz má 6 rokov, je prvák a je najlepší žiak z celej triedy. Je prvý v čítaní, písaní a v matematike úplne exceluje.
Jediné čo s ním riešime, je že niekedy vyrušuje, ale to je všetko...
Takže nebude to až také strašné.
Inak chápem Vás, lebo môj druhý syn má tri roky a to je neskutočné ako kecá. Ja som to pri prvom nepoznala, takže to je pre mňa neuveriteľné. Tvorí vety, súvetia a kráásne.