icon

Nedostatočná predškolská príprava s súkromnej MŠ

celiaticka
21. nov 2019

Ahojte,
Vas nazor na situaciu. Syn chodi 3r do sukromnej MS. Vsetko bolo poriadku pokym boli stare p. Ucitelky. Nova riaditelka si dala svot tym ludi. Nova ucitelka dost krice pp detoch je ich cca 18triede asi 6predskolakov. A problem nastal ked som sa na sedeniach s danou ucitelkou dozvedela oni nerobia predskolku pripravu. Nemaju pracovne zosity a odozva od nich ziadna a ked som sa doslova zastarala predsa zaujima co robi nerobi nic hra sa. Co mam robit udajne ich este nemaju a ked som chcela nech mi daju materialy aby sa precvicoval tak uplne hraju mrtveho chrobaka. A dneska sa dozvedam ze to ma robit. P riaditelka nema cas, vyhovorky vsetkeho mozneho. Co by ste mi poradili. Aj ked mi materialy nedaju ja chcem aby aspon 3x do tyzna daco robil mate vy nejake podklady na co sa mamzamerat odvsade ppcuvam na 1stupni ZS idu raketovou rychlostou.

zamerat nakolko strasne casto pocuvam ako raketovou rychlostou idu deti v ZS

mogaa
21. nov 2019

@celiaticka predškolská zatiaľ nie je povinná....nuž dala si dieťa do zmiešanej skupiny a platíš mu súkromnú škôlku....v štátnych majú osnovy čo s deťmi robia....ale kedže stále nie je povinná predškolská, tak teoreticky nie je žiadna povinnosť v súkromných škôlkach pripravovať predškolákov na školu, lebo sú aj deti ktoré sú doma a idú až do školy

mogaa
21. nov 2019

@celiaticka inak moja rada, skús ho preradiť do štátnej

ovaaa
21. nov 2019

Ahoj syn mal v predskole pracovny zosit, vela robili matematiku +,- do 20 s roznymi interaktivnymi a logickymi hrami ale aj tlacene pismena, vlnovky, preberali slovenske zvyky, pesnicky atd.Do skoly teda isiel zo zakladmi, kt.mu velmi pomohli.Pozri si zakon na minist.skolstva, tam by malo byt uvedene, co ma dieta ovladat v tomto rocniku.Na zaklade vedomosti, sikovnosti bude robit aj psychologicky test zrelosti do skoly - tak to bolo u nas.

janage
21. nov 2019

@celiaticka ja ta troska ukludnim. Moja bola taka chora ako predskolacka ze nerobila takmer nic. A v skole v 1.rocniku ako na potvoru 140 hodin vymeskanych ucili sme sa casto doma. Dali sme to. Takze ak je dieta sikovne da aj bez pripravy skolu. Podstatne je ci skolka je zaradena v sieti ms. Vtedy musia robit tu pripravu. Inak mozu.
Prerad syna do statnej ms a mas istotu. Inou moznostou je kupit si knihu uloh a pracovat podla nej. Je ich vela a roznych typov

lululilien
21. nov 2019

Moj chodil do zmiešanej triedy a predprípravku mal. Ale veľa so mnou cestoval a veľa zameškal. Svokra mu kúpila pracovné zošity pre predškolákov a v lete každý deň sme sa venovali jednému písmenku alebo čisielku. A v pohode. Kúp mu tie najfarebnejšie, pre teba najkrajšie zošity 😊. PS: V škôlke ich naučili aj štátnu hymnu😄.

mogaa
21. nov 2019

Je inak zvláštne že nič v škôlke nerobia, naša chodí tiež do súkromnej MŠ a teda trieda kde sú deti od 20mesiacov až 3roky a každý deň majú aktivity že niečo spolu robia - malovanie, kreslenie,lepenie, vystrihovanie, básničky, pesničky-----vždy si deti rozdelia do skupín podľa veku a s každou skupinkou robí učiteľka to čo deti zvládnu.....naša bude mať 2roky a učiteľka ju učila lepiť😀

kikulienkadd
21. nov 2019

Ahoj,ak máš čas a chuť,zvládneš to aj sama ...napr.náš chodil posledný polrok zo škôlky do rehabilitačného stacionara, kde mi hneď dopredu povedali,že oni nemajú okrem zdravotného cvičenia iné pedagogické aktivity(čo chápem). Tak sme sa doma hrali na školu. Zápis bol bez problémov,akurát po nástupe do 1.triedy som sa divila,prečo kritériá na zápis boli prísnejšie ako 1.polrok v škole.
V každom prípade sa mi ten prístup vo vašej škôlke príde dosť od veci. Syn v štátnej škôlke mal predškolskú pripravu veľmi dobrú (zošity podľa veku mal 3 zo 4.rokov)

lucka_ke
21. nov 2019

dôležité je, aby mal správne držanie ceruzky, potom s ním môžeš cvičiť uvoľnovanie zápästia - čiže kresliť vlnovky, kolieska, slimáčiky
mal by poznať farby, vedieť napočítať min. do 10 a jednoduché + a -
čiže zoberte nejaké cukríky alebo kocky a počítajte 1+1, 1+2, 3+2
keď pochopí potom odčítanie 2-1, 3-2...
a všeobecné vedomosti o svete - niečo o Slovensku, o prírode, o zvykoch...

renab
21. nov 2019

Dieta z podnetneho prostredia zvladne skolu aj bez MS. Ved vela deti tam ani nechodi.
A tiez mi pripada, akoby mamicky do prvej triedy nechodili. Vsetky to zvladli a pred rokmi boli naroky ovela vyssie ako su teraz. Ucivo sa vytvorenim deviatej triedy trochu poposuvalo.
Neboj, syn prvy rocnik zvladne.

montemotherone
22. nov 2019

@celiaticka pracovné zošity nie sú zárukou prípravy do školy 🙂 My sme štátna MŠ, mám predškolákov a tiež ich nemáme 😉 Každá štátna a akreditovaná súkromná MŠ funguje podľa štátneho vzdelávacieho programu a to uz od najmenších detí! Takže príprava beží kontinuálne hneď od nástupu do MŠ až po triedu predškolákov. Na nete si nájdi Štátny vzdelávací program pre predprimárne vzdelávanie a kľudne si to pozri 😉 Učiteľky materskej školy sa s deťmi "nehrajú". V každej škôlke máš vypísané aktivity ktoré denne prebiehajú. Spravidla hneď od rána, ale najintenzívnejšie v čase po desiate je blok vzdelávavích aktivít, ktoré sú plánované a realizované na základe tohto programu, prispôsobené podľa úrovne rozvoja dieťaťa. Ak máš na mysli rozvoj v oblasti matematiky, či slovenského jazyka a písania, tieto oblasti tam nájdeš spolu so štandardmi, ktoré majú deti dosiahnuť. Všetky sa začínajú aktívne napĺňať už od 3 rokov veku dieťaťa.