Nerešpektovanie učiteľky
Dobrý deň, vopred ďakujem za každú radu. Dcérka - 3roky, nastúpila do škôlky a na tretí deň sa sťažuje učiteľka, dieťa ju ani kolegyňu neposlúcha, je vzdorovité, nechce robiť to, čo jej prikážu, nevedia, ako na ňu, nechce s ostatnými sedieť za stolom. Beriem, viem, že moje dieťa nieje ideálne, ale to nieje ani jedno, viem, že je vzdorovitá, nervná, ak nemá po svojom, hnevá sa. Sme v období vzdoru, všetko je nie, nebudem, nechcem, nepozdravím v poslednej dobe. V lete bola na 2 týždne na príprave do škôlky, prvý deň nesedela za stolom a vrešťala zakaždým, ako nemala podľa seba, druhý deň už sedela a čakala, kým dojedia, aj keď sama nejedla, koncom prvého týždňa už nevrešťala, detičiek bolo sedem v kurze a bola 1 učiteľka a asistentka, ale každý deň mali program, venovali sa im, kreslili, niečo vytvárali.... V bežnej škôlke je 25 detí (max.povolený počet) a 2 učiteľky, podotýkam, dcéra má deti a kolektív rada, neplače, teší sa do škôlky, ide bezproblémovo a bez plaču, lenže sú tu deti mladšie než 3roky, niektoré jačia, prerevú celé 2hodiny, kým pre nich prídu rodičia, takže verím, keď majú takýchto detí viac, že je to na nervy, ale netuším, či deti, ktoré neplačú, a hrajú sa - jasné že celé 2h sa nebudú sami hrať, či aj oni majú dáky program, sa im venujú, alebo sa venujú deťom cez adaptačné, ktoré plačú, lebo nie sú s rodičmi ale v cudzom prostredí. Dosť sa ma to dotklo, keď mi povie pedagóg s dlhoročnou praxou, že nevedia si s ňou rady. A keď bola v malom kolektíve, kde sa im plne venovali, tak si rady s ňou vedeli. AKo viem, je to len tretí deň, ale zamrzelo ma to.
@janinka13 pozri, ja by som tomu dala čas, hodne času...si teraz dotknuta a urazena lebo ti povedali niečo čo sa ti nepačilo, holt prišla realita, aj na moje dieta občas povedia veci čo ma zamrzia.
Celkovo to treba brat aj tak, ze tam nastava ,,davova psychoza,, ked citlivejšie deti vidia plakat dalších x deti tak samozrejme ze aj oni začnu mrnčať, stracaju pokoj atd. V malom uzkom kolektíve bude vzdy práca ina ako vo velkom kolektíve takze bud to prestanes porovnavat s nejakou pripravkou alebo daš dieta do maleho kolektívu. Za 4 dni nemozete milé mamičky čakať zazraky....napište o mesiac o dva ako sa maju vaše deti.
A čo sa týka zručnosti - darmo dieta vie lepit a kreslit a basničkovat ked sa napr. nevie obliect, chvilu počkat...ako teraz to neber osobne nehovorim ze to je tvoj pripad, ale na tvojom priklade je krasne vidiet čo dnes maminy davaju do popredia ake zručnosti pritom je to prave naopak...ma sa učit v prvom rade sebaobslužné činnosti až potom zaujmove. Takže zatial čas a trpezlivost.
@sardinka336 super napisane 🙂
@sardinka336 nie, neberiem nič osobne, sebaobslužné činnosti relatívne dobre ovláda, obuť sa vie, pri obliekaní potrebuje čiastočnú pomoc, na wc vie ísť pekne sama, sama bez pomoci sa naje lyžicou, a trpezlivosť, no tá jej chýba, ale viem, že všetko chce svoj čas, len ma mrzí, alebo lepšie povedané prekvapuje, ako niektorí hneď reagujú, keď som to myslela v dobrom a hľadala rady, postrehy, s dcérkou sa rozprávam, vravím, že musí poslúchať, že keď sa idú najesť všetci, ide s nimi, aj keď papať nebude chcieť, ale bude sedieť a počká, kým všetci dojedia, a podobne, takže asi tak, na nikoho som neútočila, len som sa pýtala. uvidíme, ako dnes, viem, je to nové pre ňu, potrvá chvíľu, kým si zvykne na režim, len som chcela info, či je to bežné, a informujú každého rodiča, či dieťa papalo, plakalo, či sa hralo a podobne.
@janinka13 tak vieš...tvoj prvy prispevok bol ladeny takto citujem : viem, že je vzdorovitá, nervná, ak nemá po svojom, hnevá sa. Sme v období vzdoru, všetko je nie, nebudem, nechcem, nepozdravím v poslednej dobe. - čize to posobí asi tak, ze ak jej nevyhoviem tak sa hneva, je nervna....čo ine si o tom mysliet? Na diskusnom fore sa treba odosobnit a nebrat všetko velmi vazne. Tu nikto tvoje dieta realne nevidel kazdy si z toho čo píšeš urobi svoj obraz, svoj usudok. To je riziko diskusáku.
Takže ano, je to bezne, normalne ze deti plaču, ze je to zmena. Ak robíš to čo píšeš tak na to ideš dobre a vysledky pridu časom, nie za týžden za dva...len vytrvať. Ziadne zázračne rady neexistuju, zase nehovorim ze ich čakaš len proste treba si tým prejst to je cele.
@zuzana76 "problemove" dieta je uz diagnoza s ktorou sa pracuje uplne inak. Ale dieta zive, urozpravane, take ktore ma zvysenu potrebu fyzickej aktivity je vzdy len dieta. A je na ucitelke aby s nim vedela spravne pracovat. Ja uz som totiz mala pocit, ze u niektorych uciteliek je 80% problemovych deti. Tie, ktore mali status dietata zo socialne slabsej rodiny boli odpisane, a ostatne nejako s umelym usmevom "trpeli"...
A co sa tyka tych pracovnych miest, mozno v BA ci KE sa do skolstva nehrnu, ja sama som ale mala problem najst si svojho casu miesto s VS v odbore, na miestach kde pracuje kopec dochodkyn aj teraz a dokonca aj kopec nekvalifikovanych sil (prave boli prijate na Soc. Akademiu, alebo prave zacali studovat...) Ja som mala ukoncenu VS a prax ale nemala som dost znamosti 😉 Vies co, u nas na jednom gymnaziu sa dostanes len cez obrovske tlacenky a len sa caka kto odide do dochodku, alebo ho vynesu nohami napred. V skolstve sa cim dalej, tym viac udrzia ludia, ktori by inu pracu nezvladli, su schopni a ochotni drzat hubu a krok a svoju pracu robia, no... nejako to do dochodku doklepu... Ti aktivni, su max. vytazeni, robia 2-3 roboty, nasrati a utahani... No a niekde v tomto priestore rastu tie deti ☹ O to viac obdivujem tych, ktori si este dokazu udrzat entuziazmus a neprenasaju vsetky problemy sveta na deti. Tie za to fakt nemozu... Ani za blby system, ani za mizerne platy, ci moralne nedocenenie...
@janinka13 ved ano, pytam sa, zistujem, trapim sa... ale dam tomu cas a uz vobec to neriesim na diskusiach na MK ako PROBLEM. To mi pride take, akoby niektore maminy fakt ani netusili co je vstup dietata do kolektivu za zmenu. Normalne su v soku ze dieta place. A to som este nenarazila na nazory typu: Dieta v skolke place. Asi to nebude dobra skolka. Kamaratkin syn chodi do vedlajsej a neplace... 😀 aj s takym som sa uz stretla 😉
@papricka33 ved to..nas isiel teraz do skoly do prvej triedy a kolki tam plakali uz prvy den! A to vychodili 3 roky skolky...a teraz uz na prvom dni pri prihovoroch take slzy.a kazde rano su tam deti co placu....nehovoriac o tom vypati co tam maju, nas chodi domov neskutocne unaveny a to je riaden zivel a uz maju aj 2 chore deti co ostali doma s teplotou...zjavne psychika, lebo synov spolusediaci kamarat je jeden z nich a je to velmi citlivy introvertny chlapcek..nic ine mu nie je len ho bolela hlavicka a ma teplotu...stresy su to neskutocne a to su 6-7 rocne deti uz co boli v kolektive..kde to ti 3 rocni drobci co boli len doma s mamou ci inymi rodinymi prislusnikmi...a po 3 dnoch je problemove..ach jaj
@sardinka336 vies co? ked som mala v triede 23 najmensich (niektori este 2 rocni a priebezne mali 3 roky), po mesiaci sa delili triedy, kedze sa zvysila chorobnost a klesol pocet, tak vzdy popoludni nasi uplakani drobci s pyzamkom pod pazuchou porozdelovani, rozkuskovani, do ostatnych tried (bola som mala pani aby som tomu zabranila, tety dochodkyne ktore tam boli 30 rokov a mali predskolakov mali vazenejsie slovo 😖 ) skoro som plakala spolu s nimi. Skolka bola obrovska, oni este stale zmateni, ledva si zvykli na mna a kolegynu a zase nieco nove... a "najde ma tu maminka? nenechavaj ma tu, pockaj tu na nu so mnou..." Pri tych najcitlivejsich som ostala aspon kym zaspali, aj ked som mala davno po sichte... Ale tiez som sa nemohla rozkrajat do 4 tried ☹ Nikdy som sa nevedela odosobnit a pozerala som sa na to ako matka. Ako by som to vnimala keby tu bolo moje dieta a taketo vystrasene sme ho presuvali ako nejaku vec ☹ Tento zasr.... system by veru dospelak nevydrzal. Ak v takom pracuje, velmi rychlo sa ho snazi vymenit a najde si inu pracu, alebo sa dopracuje k nejakej chorobe ☹
@m.i.r.i ☹ tieto deti nam len davaju i formaciu, ze sa nieco musi zmenit. Nie ONI maju byt tvrdsi, menej citlivi... ale tento system sa ma zamerat na potreby dietata a ziaka. Nie naopak. Skolsky system bol vymysleny pre vychovu dietata, nie doeta pre skolsky system ☹ Kazdy sa drzi toho, co tu bolo, ale to nikdy nefungovalo, ani nefunguje. Jaaj, to by bolo na dlhe debaty ☹
@sardinka336 lenže jej dieťa praveze neplace...A to je asi zle alebo co
@papricka33 toto som aj ja zažila, ze dieta mi nastupilo do MŠ a za prvý mesiac vystriedala 2 pani učitelky. A to rozdelovanie je bezné aj v zakladnej škole, ak nie je personal, niekto vypadne tak čo maju robit? Ono to nie je take čierno biele. Ako beriem, system sa ma orientovat na ziaka - dieta, ale treba jasne určit hranicu kde je tato sustredenost uz neunosna a nezvladnutelna a kde je to v pohode. A to je tiez problém. Lebo u nas to potom vyzerá tak, ze tí problémoví a teraz hovorím naozaj o takých ktorí nie su schopní ani zakladneho zaradenia sa do skupiny (holt cely zivot budeme musiet existovat aj v skupine) tak tí beru pozornost a energiu ostatným deťom, ktore potom na to len doplacaju. Aj v tom vidím problém napr. tzv. integrácie ,,poruchových ziakov,, v ZŠ lebo ak ich bude v triede ,,vela,, tak s relatívne napredujucich detí sa stanu priemerne kedze na ne nie je tolko času atd...Sak to je nie ze a romám to je na minimálne trilogiu a kazda s 500 stranami... 😀
mozno troska mimo temu, neucila som dlho...
ale najviac ma zarazili mamicky, musim priznat ze aj v mojej rodine je par takych, aj par kamaratiek, co cakaju len nato, kym pojde dieta do skolky...stylom - ved len pockaj, tam ta naucia!
za vychovu je v prvom rade zodpovedny rodic...a cakat, ze v ms ho vychovaju, sa mi zda nedospele.
v ms sa ma dieta naucit vychadzat s ostatnymi detmi a ano, doma ma tazko podmienky k tomu, aby sa naucilo byt vo vacsom kolektive. hlavne prvorodeni bez surodencov to maju tazke. ale teda spoliehat sa na ucitelky, ze to oni maju ucit deti jest lyzicou a podobne...pomoct ano, ale naucit by to mal rodic, nie?
@janinka13 nic si nerob z komentarov super matiek, ktore maju za kazdych okolnosti nadhlad a vsetko vyriesia s prstom v nose. Ja ta totalne chapem, tiez by ma nastval taky komentar na adresu mojho decka po 3 dnoch. Nastastie my sme mali stastie na skvele ucitelky, ktore vsetkym placucim detom pomahali a na nikoho sa nedivali ako na problemoveho. Neboj sa zastat svojho dietata, ma len 3 roky a je tam same bez teba, ma to teraz tazke. Mali krpci celia takemuto odluceniu prvy krat tak trochu empatie nezaskodi.
Posielam ti link na skvely clanok ako pracovat s cerstvym skolkarom a ako zvladnut nastup do skolky https://dennikn.sk/553304/nezakazujte-detom-pla... Drzim ti palce, casom bude lepsie.
@papricka33 ja som myslela tie naozaj problemove, s ADHD a inými diagnózami, je ich neúrekom, vtedy naozaj nie je na vine nekompetentnost ucitelky, ale je chyba, ze nie je dostatok kvalifikovaného personálu
skolsky system nikdy nefungoval? s tym nesuhlasim, chyby su samozrejme, ale ked sa pozrieme na rozvojove krajiny, kde je to strasne, alebo aj vyspele staty, nepovedala by som,ze je to ovela lepsie
@janinka13 mas cas tri mesiace na adaptaciu, takze v tomto case sa rozhodne, ci bude pokracovat alebo nie, musis len cakat a s tebou aj vsetci zucastneni
inak ja som neskolkarske dieta, bola som v skolke par mesiacov, potom s mamou doma, kedze bola na MD, nemyslim , ze by ma to nejako poznacilo, ale musim zase povedat ze uz ako 9-mesacna som putovala k pani na opatrovanie spolu s dalsimi asi 4 detmi a tam sme boli taky minikolektiv, potom som bola okolo 3 rokov par mesiacov v skolke a potom uz len doma az do 6 rokov. Start v skole bol dobry, chodila som do pripravky na par hodin denne, vtedy deti, co nenavstevovali skolku, museli chodit do pripravky na ZS, tam sme sa asi 2 hodky riadne ucili co to, nejake zaklady, plus velku rolu zohravalo, ze v jednej triede sme boli asi 36 deti, polovica z nasho veziaku a druha hned z vedlajsieho a vsetci sme sa od narodenia poznali, dnes je to ale inak, vacsina deti ide do uplne neznameho prostredia, dieta sa tam nema coho chytit, ma stastie ak s nim ide aj nejaky kamarat zo skolky, ale vacsinou to tak nie je, Takze urcite by dieta malo pred nástupom do skoly niekam chodit, aby si tu clivotu za rodicom "odbilo" tam a v skole sa uz sustredilo na ucenie
@zuzana76 tak ak sa mozeme porovnavat uz len s rozvojovymi krajinami, tak ano 🙂
@papricka33 porovnavala som aj s rozvinutými, zucastnila som sa na vyucovani aj v nemeckých skolach a ziadne vyrazne rozdiely som nezaznamenala
@zuzana76 myslela som napr. take Finsko. Ked uz spominas Nemecko, tiez pracuju na reforme 😉
@papricka33 ano, dnes je v mode spominat severske krajiny co sa tyka skolskeho systemu, to, ze nieco funguje v jednej krajine, nemusi inde, aj temperament obyvatelstva sa lisi a vlastne, ja neverim nejako tym porovnavaniam, naozaj som zazila studentov , ci ziakov aj z iných krajin a nemozem povedat, ze by bolo vidno, ze su niecim specialni a maju iny pristup, konkretne norsko, u nas by pomohlo urobit hlavne reformu vysokého skolstva, aby sa nedostal kazdy a hned by malo vzdelanie inu hodnotu, potom samozrejme prisposobit aj Zs a SS , ale ako vravim, nie je to u nas take strasne, Nemci sice pracuju an reforme , ale ti su uz ovela dalej aj v iných oblastiach, a napokon teraz v tejto situacii, ked su zahlteni utecencami, ktovie ako sa im v tom reformovani bude darit
@zuzana76 neviem o akej mode hovoris, ja hovorim o tom, co ma oslovilo. Ale to by bolo na dlhsiu debatu a uz sme dost mimo temu aj tak 🙂 Ale na vzdelavanie zamerane na informaciu, ktora je uz zajtra stara, mam svoj nazor. Bohuzial, tym smerom ideme stale aj my. Mam za to, ze omnoho dolezitejsie je zamerat sa na vztahy, socialne kompetencie deti, ich tvorivost. To jedine im pomoze v buducnosti prezit. Informacia je mrtvy artikel ak nemas schopnost s nou pracovat, tvorivo ju aplikovat, a nemas zdrave sebavedomie ju sbetu ponuknut a presadit. Nikdy nebudem vyzdvihovat casy, ked museli mat deti ruky za chrbatom a na vetu "Ja som si myslel..." dostali odpoved "Ty nemas co mysliet"... Takato "vychova" vyrobi zatrpknutych , deprimovanych a submisivne agresivnych dospelych... A aj vyrobila... Staci sa poobzerat. S produktom uzasneho komunistickeho skolstva sa dnes mozes stretnut na kazdom kroku. V obchode, na ceste ako vodic premavky, v autobuse, kde ti ako tehotnej, alebo jednoducho zene, 30- 50 rocni chlapi neuvolnia miesto, alebo aj v lese, kde sa uz turisti v nasom veku zabudli zdravit. Skor mi pozdravi penzista, ci starsia pani s vnucikom.... Tak to vidim. Dobry vzdelavaci system ma aj dobre vysledky. Ale toe si treba pozriet v praxi a po rokoch. Na prieskumy sa mozem z vysoka... Tych sa uz popisalo. Sak treba vykazovat cinnost 😉
@papricka33 s tym co pises, suhlasim, nesuhlasim s tym, ze na nasich skolach sa take nieco nedeje, ze deti sa neucia mysliet a byt kreativne, asi maju moje deti dobru skolu
@zuzana76 nehovorim ze na vsetkych, jasne ze plosne to hodit vsetko do jedneho vreca je hlupost. Ale tie tendencie su este stale velmi silne
@barborkark Ty biješ svoje dieťa? To sa ti vypomstí časom, vlastne už sa ti vypomstilo.. Dám krk na to, že syn je nervný z teba.
@tinapa 😀 sem tam som ho capla po zadku (po plienke). A prosim ta nedramatizuj to tak. Lebo o ten krk by si prisla 😀
Ja ho nebijem kazdy den ani kazdy druhy ani kazdy treti. Vlastne teraz si ani nepamatam kedy dostal naposledy na zadok 🙂 keby ma poznas osobne tak vies.
Minule som pocuvala rozhovor s detskou psychiatrickou, uznavanou, ktora vychovala 8 synov. A ta povedala ze na svojich detoch zlamala niekolko loparikov 😀 nehovorim ze sa to tak ma. Ale urcite svojmu dietatu neublizujem a netyram ho, tak kliiidek
Včera o 15,39.. Si prečítaj, čo si napísala.. Práve preto, že sa tu nepoznáme.. prečo potom píšeš také veci verejne. Ja to nechápem..tak keď to nie je pravda, čo zveličuješ??
Ja som úplne kľudná, čítam si tvoje príspevky, lebo ma to zaujalo, teda tvoj syn aký je, a dosť píšeš, že si mu capla, tu, tam...mne je to jedno, preber to s psychologičkou, možno ťa ona potom preberie. Fakt nič v zlom..veď deti sú rôzne, jedno pokojné, iné nie...
@tinapa ale ty si zase vytiahla z komtextu len tu "najhorsiu vec" ze som ho parkrat capla po zadku. Hento som zvelicila (asi myslis to ze moj syn moze byt rad ze zije a ja nesedim v base). Napisala som to aby bolo jasne ze nepomaha nic ani po dobrom ani po zlom, moja chyba, myslela som ten opis zo zartu.
* z kontextu
@tinapa bit a capnut po zadku v zasadnej situácii je velky rozdiel. 😉
Takže tiez to pride, ze čo ti udrelo do očí z toho si spravila otazku. Ona zveličuje a ty prehánaš....ste si fifty, fifty. 😉
@sardinka336 🙂

Milé mamičky, pani učiteľky a všetky, ktoré ste sa pripojili do diskusie, vidím, že sa to tu začína zvrhávať, možno ma niektoré nepochopili, inak sa niečo číta, vysvetľuje sa po svojom, iné je to, keď človek povie a druhý to počuje. Ja nepodkopávam žiadnu autoritu pani učiteliek v MŠ, neišlo o nič, aby som nebodaj urazila niekoho a podobne, viem, chváľa sa počúva dobre, posťažovanie horšie, každý rodič je citlivý na svoje dieťa, ale vyprosím si, aby mi niekto písal, čo som s ňou robila 3 roky doma, doma sa dieťa chová inak ako v cudzom prostredí, ja som sa len pýtala, či je to bežné na tretí deň, či má niektorá s tým osobnú skúsenosť, viem, že potrvá mesiac, či dva, možno viac, kým dieťa nabehne na normálny režim, zvykne si. Neočakávam, aby behali a venovali sa len môjmu dieťaťu, čo sa ani nedá pri toľkých deťoch, myslím, že sa venujú každému dostatočne, ale prosím neútočte tu slovne, lebo už to potom stráca úroveň komunikácie, chcela som len proste radu, nič viac, dcérke doma dohováram, že treba poslúchať, čo povie pani učiteľka, treba spraviť, že je rozumná a veľká slečne už, venujem sa jej, či už sa hráme, čítame si, ovláda neskutočne veľa básničiek, obľubuje práce s papierom, lepenie, čiže práce na sústredenie sa, 2x denne doobeda aj poobede vonku, stretávanie sa s inými deťmi, hranie sa na ihriskách a podobne, tak mi prosím nepíšte, že som sa jej nevenovala, keď ma ani osobne nepoznáte. A ak ma má čakať lavína správ po tomto, tak budem rada, ak sa aj diskusia vymaže. Rady som si zobrala k srdu, ďakujem, aj tie dobré, aj tie zlé, ďakujem za každý príspevok.