icon

Normy na mlieko v jedálni materskej školy

10. nov 2025

Je tu nejaká vedúca ktorá ovláda normy?
Zaujímalo by ma ako je to s mliekom v MŠ. Koľko krát do týždňa a je povinné? Sú niekde dostupné nejaké normy ?
Ďakujem

leveta
10. nov 2025

Na stránke min.skolstva, materialno spotrebne normy pre Mš/zš..dajú sa stiahnuť aj s receptami a gramaze sú uvedené. Ale čo sa týka priamo mlieka nie je to nijak upravené, že je povinné. V mš sú nátierky,polievky s mliekom/maslom/tvarohom. Mlieko samotné tým deťom asi ani netreba. Aj normy sú odporúčané, môžu sa upravovať, nejaké percentuálne odchýlky sú možné. Myslím, že iba soľ je upravená presne v mš.

anonym_2ab75e
10. nov 2025

@anonym_autor mali by mať denne 250 ml a ráta sa do toho aj mlieko, smotana obsiahnute v jedle a plus aj školské mlieko. Ideálne je jedna dávka mlieka 150 ml na pitie a 100 ml v jedle ...ale áno, nie vždy sa to dá dodrzat

autor
11. nov 2025
@anonym_2ab75e

@anonym_autor mali by mať denne 250 ml a ráta sa do toho aj mlieko, smotana obsiahnute v jedle a plus aj školské mlieko. Ideálne je jedna dávka mlieka 150 ml na pitie a 100 ml v jedle ...ale áno, nie vždy sa to dá dodrzat

@leveta
@anonym_2ab75e
Óde o to že syna boli z mlieka brucho a majú ho niekedy aj na desiatu aj na obed aj v polievke. A také mliečne dní majú aj trikrát za týždeň.

anonym_2ab75e
11. nov 2025
@anonym_autor

@leveta
@anonym_2ab75e
Óde o to že syna boli z mlieka brucho a majú ho niekedy aj na desiatu aj na obed aj v polievke. A také mliečne dní majú aj trikrát za týždeň.

@anonym_autor treba si pozrieť jedálny a porovnať podľa metodiky, ktorá je na stránke minedu.sk

leveta
11. nov 2025
@anonym_autor

@leveta
@anonym_2ab75e

@anonym_autor áno, dcéra má ABKM takže chápem. Treba ísť k detskej a na gastro, zbytočne sa trápiť.

klaridka
11. nov 2025

Každý deň by mali mať porciu mlieka. Nie ku desiatej - aj na olovrant, ale len raz.

leveta
11. nov 2025
@anonym_autor

@leveta
@anonym_2ab75e

@anonym_autor mlieko piť nemusí ak majú na obed ,vždy si môže dať vodu k obedu. Voda je dostupná v škôlke celý deň , a vysvetli mu že mliečnu polievku nech neje. Ak to nechceš alebo nemáš možnosť riešiť s dr, jedine takto obmedziť, zas ono aj tie obedy sú také biedne porcie v škôlke, že pokiaľ tú polievku vynechá tak vydrží. Keď je mliečna polievka hlavné jedlo je bez mliečne

anonym_dbc5c1
11. nov 2025

@anonym_autor moje dieťa od roka nepije mlieko, kvôli alergii, prvé dva roky v škôlke fungovala na domácej strave, všetko sme desiata/obed /olovrant všetko sme nosili, tento školský rok skúšame škôlkarsku stravu, ale mlieko nedostava, dohodli sme sa s vedúcou jedálne, že keď majú mlieko , nosíme vo fľaške ovsené mlieko..a moje dieťa nie je jediné dieťa v škôlke, ktoré takto funguje

anonym_f0ca5b
12. nov 2025
@leveta

@anonym_autor mlieko piť nemusí ak majú na obed ,vždy si môže dať vodu k obedu. Voda je dostupná v škôlke celý deň , a vysvetli mu že mliečnu polievku nech neje. Ak to nechceš alebo nemáš možnosť riešiť s dr, jedine takto obmedziť, zas ono aj tie obedy sú také biedne porcie v škôlke, že pokiaľ tú polievku vynechá tak vydrží. Keď je mliečna polievka hlavné jedlo je bez mliečne

@leveta u nas sme riesili rovnaky problem a dohodnut sa nedalo😡 dcere robili problem iba tieto davky mlieka dennodenne na desiatu/olovrant.bohuzial,bolo mi povedane,ze to mlieko pred nu postavit na stol musia,keby prisla kontrola,ziadnu vodu ani nic ine nedostala.ja som musela 2.5r dceru ucit,aby to nepila,nahradne mlieko (vegan)som nosit nemohla

leveta
13. nov 2025
@anonym_f0ca5b

@leveta u nas sme riesili rovnaky problem a dohodnut sa nedalo😡 dcere robili problem iba tieto davky mlieka dennodenne na desiatu/olovrant.bohuzial,bolo mi povedane,ze to mlieko pred nu postavit na stol musia,keby prisla kontrola,ziadnu vodu ani nic ine nedostala.ja som musela 2.5r dceru ucit,aby to nepila,nahradne mlieko (vegan)som nosit nemohla

@anonym_f0ca5b treba papier proste od lekára. Viac krát sa o tu aj na iných portáloch riešilo v skupinách, vo veľa škôlkach (hlavne na dedine zjavne) im je to úplne jedno, ale v meste bez papiera nepochodis.