Normy na mlieko v jedálni materskej školy
Je tu nejaká vedúca ktorá ovláda normy?
Zaujímalo by ma ako je to s mliekom v MŠ. Koľko krát do týždňa a je povinné? Sú niekde dostupné nejaké normy ?
Ďakujem
@anonym_autor mali by mať denne 250 ml a ráta sa do toho aj mlieko, smotana obsiahnute v jedle a plus aj školské mlieko. Ideálne je jedna dávka mlieka 150 ml na pitie a 100 ml v jedle ...ale áno, nie vždy sa to dá dodrzat
@anonym_autor mali by mať denne 250 ml a ráta sa do toho aj mlieko, smotana obsiahnute v jedle a plus aj školské mlieko. Ideálne je jedna dávka mlieka 150 ml na pitie a 100 ml v jedle ...ale áno, nie vždy sa to dá dodrzat
@leveta
@anonym_2ab75e
Óde o to že syna boli z mlieka brucho a majú ho niekedy aj na desiatu aj na obed aj v polievke. A také mliečne dní majú aj trikrát za týždeň.
@leveta
@anonym_2ab75e
Óde o to že syna boli z mlieka brucho a majú ho niekedy aj na desiatu aj na obed aj v polievke. A také mliečne dní majú aj trikrát za týždeň.
@anonym_autor treba si pozrieť jedálny a porovnať podľa metodiky, ktorá je na stránke minedu.sk
Každý deň by mali mať porciu mlieka. Nie ku desiatej - aj na olovrant, ale len raz.
@leveta
@anonym_2ab75e
@anonym_autor mlieko piť nemusí ak majú na obed ,vždy si môže dať vodu k obedu. Voda je dostupná v škôlke celý deň , a vysvetli mu že mliečnu polievku nech neje. Ak to nechceš alebo nemáš možnosť riešiť s dr, jedine takto obmedziť, zas ono aj tie obedy sú také biedne porcie v škôlke, že pokiaľ tú polievku vynechá tak vydrží. Keď je mliečna polievka hlavné jedlo je bez mliečne
@anonym_autor moje dieťa od roka nepije mlieko, kvôli alergii, prvé dva roky v škôlke fungovala na domácej strave, všetko sme desiata/obed /olovrant všetko sme nosili, tento školský rok skúšame škôlkarsku stravu, ale mlieko nedostava, dohodli sme sa s vedúcou jedálne, že keď majú mlieko , nosíme vo fľaške ovsené mlieko..a moje dieťa nie je jediné dieťa v škôlke, ktoré takto funguje
@anonym_autor mlieko piť nemusí ak majú na obed ,vždy si môže dať vodu k obedu. Voda je dostupná v škôlke celý deň , a vysvetli mu že mliečnu polievku nech neje. Ak to nechceš alebo nemáš možnosť riešiť s dr, jedine takto obmedziť, zas ono aj tie obedy sú také biedne porcie v škôlke, že pokiaľ tú polievku vynechá tak vydrží. Keď je mliečna polievka hlavné jedlo je bez mliečne
@leveta u nas sme riesili rovnaky problem a dohodnut sa nedalo😡 dcere robili problem iba tieto davky mlieka dennodenne na desiatu/olovrant.bohuzial,bolo mi povedane,ze to mlieko pred nu postavit na stol musia,keby prisla kontrola,ziadnu vodu ani nic ine nedostala.ja som musela 2.5r dceru ucit,aby to nepila,nahradne mlieko (vegan)som nosit nemohla
@leveta u nas sme riesili rovnaky problem a dohodnut sa nedalo😡 dcere robili problem iba tieto davky mlieka dennodenne na desiatu/olovrant.bohuzial,bolo mi povedane,ze to mlieko pred nu postavit na stol musia,keby prisla kontrola,ziadnu vodu ani nic ine nedostala.ja som musela 2.5r dceru ucit,aby to nepila,nahradne mlieko (vegan)som nosit nemohla
@anonym_f0ca5b treba papier proste od lekára. Viac krát sa o tu aj na iných portáloch riešilo v skupinách, vo veľa škôlkach (hlavne na dedine zjavne) im je to úplne jedno, ale v meste bez papiera nepochodis.

Na stránke min.skolstva, materialno spotrebne normy pre Mš/zš..dajú sa stiahnuť aj s receptami a gramaze sú uvedené. Ale čo sa týka priamo mlieka nie je to nijak upravené, že je povinné. V mš sú nátierky,polievky s mliekom/maslom/tvarohom. Mlieko samotné tým deťom asi ani netreba. Aj normy sú odporúčané, môžu sa upravovať, nejaké percentuálne odchýlky sú možné. Myslím, že iba soľ je upravená presne v mš.