Obedy zadarmo v škôlke: Ako to funguje?
Dobrý deň mám dcérku predškolskú a čítala som že mala bi mať obedy zadarmo no nemá ich lebo mám doplácať 26 e tak terás nerozumiem či ich bude mať zadarmo alebo nie
obedy zadarmo su "len na papieri". je to dotácia na stravu, ale nie je to , ze to bude zadarmo a ty nic neplatis.
Budes platit, tak ako vsetci ostatní,
detto kedze je skolkarka - obed je s dotáciou, ale za desiatu a olovrant sa platí.
@alojzova Zadarmo nie sú, má nárok na dotáciu na obec.
V škôlke platíš aj desiatu a olovrant, réžiu a ak je dotácia nižšia ako hodnota obedu, aj to doplácaš + sa platí depozit, ak sa strava neodhlási, keď dieťa nie je v škôlke, odpočítajú z neho.
Najlepšie bude ak sa spýtaš vedúcej jedálne, čo presne ti napočítali.
26 Eur na prvý mesiac sa mi zdá málo.
@patka06 tak terás prvý krát mám zaplatiť 46 a potom nečakane po 26
V škôlke platíš aj desiatu a olovrant, réžiu a ak je dotácia nižšia ako hodnota obedu, aj to doplácaš + sa platí depozit, ak sa strava neodhlási, keď dieťa nie je v škôlke, odpočítajú z neho.
@patka06 na prvý mesiac 46
@alojzova prvy mesiac platis depozit plus desiate olovrant preto viac..
U nás v MŠ stojí obed 2,30€. Dotácia na tento obed je stanovená na 1,40€ a rodičia doplácajú 0,90€ na obed + platia za raňajky a olovrant. U nás má predškolák platiť zálohovo stravu 33€/mesiac. Ak by bol syn v nižšom ročníku platíme na stravu zálohovo 61€/mesiac.
@patka06 aha a môžem sa ešte spýtať dcérku mám v škôlke len do 12 stej neviem prečo a aj tak budem platiť za olovrant?
@alojzova to si musíš dohodnúť v škôlke.
Niektoré povolia, neplatiť olovrant, ak je dieťa iba doobeda, ale väčšinou sa platí stravná jednotka na deň a v nej je olovrant započítaný, platíš ho teda aj keď tam dieťa už nie je.
@alojzova to si musíš dohodnúť v škôlke.
Niektoré povolia, neplatiť olovrant, ak je dieťa iba doobeda, ale väčšinou sa platí stravná jednotka na deň a v nej je olovrant započítaný, platíš ho teda aj keď tam dieťa už nie je.
@patka06 no viem ale nerozumiem prečo tam je len do obedu ja som sa s nimi tak nedohodla
@patka06 aha a môžem sa ešte spýtať dcérku mám v škôlke len do 12 stej neviem prečo a aj tak budem platiť za olovrant?
@alojzova my sme 4 roky vyberali zo škôlky deti tiež hneď ako doobedovali. Olovrant sme museli odhlasovať vedúcej jedálne za každý mesiac (dalo sa to aj na celý rok naraz). Takže skús sa opýtať jej. Možno ale vaša škôlka neumožňuje odhlásiť dieťa z olovrantu. Potom sa spýtaj, či by vám nemohli ten olovrant reálne vydať už na obed - hlavne, ak je to jogurt alebo niečo do ruky.
obedy zadarmo su "len na papieri". je to dotácia na stravu, ale nie je to , ze to bude zadarmo a ty nic neplatis.
Budes platit, tak ako vsetci ostatní,
detto kedze je skolkarka - obed je s dotáciou, ale za desiatu a olovrant sa platí.
@lucik194 treba ziadat osobne o nejaku dotaciu na stravu pre predskolaka,alebo je to automaticky?
My máme platiť 2,10 -1,40 dotácia. Takže platíme na deň 70 centov
Myslím si, že tú cenu 26€ máš už s dotáciou. Na porovnanie, ja platím 19€ s dotáciou celodennú stravu, bez dotácie strava vyjde 47€ na mesiac. Tento mesiac sme platili za september a zároveň za október, čiže rovno dve platby. A potom budem stále platiť na mesiac dopredu. Tak aj vám dali prvý mesiac o niečo zvýšenú platbu. Pýtaj sa na to v tvojej škôlke priamo učiteľky a potom vedúcej školskej jedálne. A verím, že by ste mohli mať aj rodičovské združenie, kde vás o platbách a fungovaní oboznámia.
@alojzova obedy nie su zadarmo. Je to dotacia na podporu vychovy dietata k stravovacim navykom a je na to potrebne podat ziadost rodica dietata alebo osoby, ktorej bolo dieta zverene rozhodnutim sudu. Dotacia na MS je stanovena na 1,40€, ako uz bolo spominane. Rozdiel v cene si rodic doplaca. V niektorej skolke to moze byt na den 1,20 ale v niektorej aj 2. Zalezi to od toho v akom financom pasme sa nachadza dana skolka, kolko ma rezijne naklady, tie su vo VZNku. Tiez je rozhodujuce, ci sa rezia plati mesacne, bez ohladu na to kolko krat dieta papa v skole alebo za kazde jedlo (obed) zvlast. Prve poplatky v septembri mozu byt vyssie, vacsina jedalni ma tak, ze sa platia dva mesiace. U nas to tak nie je. Platby sa posielaju az od 1.9. a je na rodicoch kolko poslu. Samozrejme, nie menej. Ale ak maju nejake financne problemy vzdy sa da dohodnut. Kedze Edupage upravuje predpis na nasledujuci mesiac podla toho ako dieta odhlasite, moze sa stat, ze niektory mesiac budete platit 8eur. Avsak taketo informacie by Vam mala dat veduca skolskej jedalne alebo mi mali byt povedana na zdruzeni ci uvedene vo VZNku
My sme tento rok nabehli na dotovanu stravu. A doteraz som platila 46 eur. Od tohto septembra mam len 18 platit, takze neviem kto tvrdi ze to je len na papieri neni pravda... ja v aplikacii presne vidim ze platim celu sumu na desiatu a olovrant a obedy su dotovane. Rezijne platime uplne zvlast dokonca na iny ucet. Vy to mozno mate spolu a preto to tak nevyzera.
My sme platili 36, ako je predškolák platíme 8