Odklad do školy kvôli častým chorobám
Mamičky ahojte,
zaujíma ma či môžu dať predškoláčke odklad do školy kvôli častým chorobám?
Už odkedy nastúpila, momentálne tretí rok, je doma každý mesiac. Niekedy aj dva, tri mesiace nebola lebo bol nejaký zápal.. Je novembrová, teda bude predškoláčka ďalší šk. rok. Som na MD s druhou, takže doteraz som ju aj pri sopľoch nechávala doma. Nehovoriac o tom, že u nej je to lepšie podchytiť hneď, aby to potom nebolo horšie. Ale bojím sa čo bude ďalší školský rok. Už som zúfalá z tých častých sopľov a kašľa…ale myslím na to, či je možné že by ju kvôli častej neprítomnosti a chorobnosti nepustili do školy.
Máte skúsenosti?
Ďakujem
Jaaaj, my sme si už preskákali kadečím. Mandle ma už dávno von, žiadna zmena. Maximálne prvé mesiace tie infekty mali ľahší priebeh
Casta chorobnost a riadne lekarom ospravedlnene aj dlhodobe vynechanie skolky, nema absolutne ziadny vplyv na to ci ju "pustia do skoly". Pri nastupe do skoly sa testuje skolska zrelost a nie chorobnost.
Ja už sa to snažím neriešiť, lebo už som na prášky z toho. U nej stačia 3-4 dni (to už mám dopredu vypočítané, tyždeň mi vydržala asi 2-3x) a začne sopliť. Ak ju aj dám takto do škôlky tak príde kašel a sme doma..
Mala som to takto s dcérami, v škôlke katastrofa, v jednom kuse choré. Po nástupe do školy aj napriek mojim obávam sme riešili max občasné nádchy. Nejako sa naštartovala imunita u nich, keď odišli zo škôlky. Vopred sa neobavaj, vôbec to nemusí byť tak, ako teraz.
Alergie jej zisťovali?
Dovtedy sa to ešte môže zmeniť.
Dúfam že to bude lepšie..a hlavne v škole teda.
A boli sme aj na IA, nič jej nezistili, ale uvažujem že si vypýtam lístok znova..zatiaľ jej len všeobecná predpísala nejaké lieky na imunitu, teraz berie druhú kúru..ona je proste asi taká, že čo okolo nej prejde to chytí 😔
Moze byt aj pretazena zo skolky, z kolektivu, z aktivit, tymto detom vyhovuje, ak maju v stredy socialne volno. Skus sk o tom nieco precitat, v stredu nechaj doma, a potom zase na dva dni pojde, vikend, dva dni, volno, dva dni, vikend.. Zrazu ti bude v skolke aj 2 mesiace 💪
Ved ona tam skoro ani nechodi 😅 v piatky ju vyberam na obed (ak tam teda dovtedy vydrzi bez choroby) . Jedno nad čím som uvažovala bol aj stres, doteraz sa jej tak tažšie chodí do škôlky, má ťažšie aj ľahšie obdobia. Niekedy si poplače, inokedy, napríklad minulý týždeň bola úplne ok, dnes dokonca plakala lebo ostala doma 😀
Ale prečítam si, znie to fajn
Minulý mesiac sme to mali podobne lebo dva tyždne v utorky sme šli k zubárke a tie dva týždne teda v pohode vydržala, až som sa čudovala…
chorobnost nema absolutne nic spolocne s tym, ci pojde / nepojde do skolky.
povacsine sa detom v skole "polpsi", kedze tam nespavaju, dokazu sa vysmrkat, neolizuju hracky......
uplne zbytocne starosti, toto nie je problem
Žiadny odklad chorob nieje dôvod, ani by som nedala, v škôlke proste tie deti spia a vtedy najviac ochorejú, škola je trošku iná v tomto, tam nechytas komplet všetky zasoplene hračky atd., berie celoročne probiotiká? A vitamíny? Okrem teda veľa ovocia a zeleniny
nase dieta to tiez tak malo. cca v 4 rokoch dietata mi pediatricka povedala, ze ho nemam davat vobec do skolky, lebo sa dopracujeme k odkladu zo zdrav. dovodov. slo to u nas tak, ze cca 3 dni v skolke, priesvitny sopel, nasledne kasel, astmaticky zachvat, nemocnica. 3 - 4 tyzdne doliecovania. a dookola. z 10 mesiacov skolka 10 tyzdnov uhrnom.
konzultovala som to s dvoma imunologickami, potvrdili, ze nedavat do kolektivu. dieta ostalo doma, na predskolsky rok sme nasli maly kolektiv - 10 deti, to velmi pomohlo. prvy rocnik ich bolo 25, imunologicka povedala, ze to byva ok, ked sa tolko uz nehraju s hlavami pri sebe a nespavaju poobede. a ano, bolo to leppsie.
ziadne volnopredajne lieky na podporu imunity nasu situaciu neriesili. nic nepomahalo. vyskusali sme snad vsetko, stalo to kopu penazi a nic z toho.
Ja ma dieta s nedostatocnou imunitou, od 2 rokov riesime imunoalergologa a liecbu na podporu imunity. Za tie 3 roky, co chodi do skolky tam vydrzal 2 tyzdne v kuse 3x. Inak je priemer 4 dni. A potom 2-3 tyzdne doma. Cez chripkovu sezonu ma prerusenu dochadzku na 2-3 mesiace.
V septembri nastupuje do skoly a vzhladom na jeho zdravotny stav bola psychologicka pri posudeni skolskej zrelosti ochotna vydat odporucanie na odklad, ale kedze v pripade nasho syna nie je dovod domievat sa, ze sa jeho imunita zazracne zlepsi a iny dovod na odklad nebol, nechceli sme.
A keby aj tvoje dieta vzhladom na caste absencia odklad dostalo, ze by psycholog usudil, ze zaskolenie je nedostatocne, vzdy je to v konecnom dosledku o rozhodnuti rodica. Centrum vyda odporucanie ale ty ako rodic rozhodnes, ci sa nim budes riadit.

V predškole by už ale ako takú imunitu mala mať. Neboli ste na ORL kvôli nosným mandliam? To sú také fajné špongie na tieto kadejaké bacile.