icon

Odklad nástupu dieťaťa do škôlky

8. aug 2025

Ahojte mamičky 😊
Potrebovala by som poradiť ohľadom nástupu do MŠ.
Máme zapísané dieťa do škôlky, ale uvažujeme, že možno v septembri nenastúpi hneď od prvého dňa. Chcem sa spýtať - ak dieťa nenastúpi ani v ten prvý deň, treba do škôlky vypisovať nejaké tlačivo alebo posielať písomné oznámenie?
A ako je to s poplatkom - ak zaplatím škôlku (u nás je to okolo 100 €) a dieťa nakoniec nenastúpi, vrátia mi tie peniaze?
Prípadne, ak by som ho dala aspoň v ten prvý deň nástupu, aby bol „zapísaný“, a potom by sme nástup odložili, vracajú aspoň peniaze za stravu?
Budem rada za každú skúsenosť alebo radu, ako to funguje vo vašich MŠ. Ďakujem ❤️

anonym_bad2a4
8. aug 2025

@anonym_autor toto nie je odklad. Ten sa musi riesit oficialne cez cpp a skolku. Ty len dieta nedas do skolky. Ak nejde o povinny predskolsky rocnik, tak to v zasade vadit nebude. Az na to, ze zbytocne zaplatis. Nie, peniaze nevratia podla mna.

zuzubb007
8. aug 2025

Oficiálne všetko riešiť zo skolou a vopred ešte dnes!!! Prečo nechceš dať dieťa do škôlky, ešte rok doma, potrebuje kolektív, koľko má rokov?

anonym_cbdb8b
8. aug 2025

Ty pises ale o prvom tyzdni,no ja by som zavolala do skolky a normalne to oznamila riaditelke,ze maly nastupi az ten dalsi tyzden,kedze ideme na dovolenku.Toto su este schopny tolerovat podla mna.
Mne maly tiez mal nastupit,ale ked ze mal zle vysledky z imunologie tak som ho nechala doma,dohodla som sa s riaditelku,ze mu bude drzat miesto a nastupi az od nove roka.Vsetko je o komunikacii,ale treba informovat.

anonym_0491c7
8. aug 2025

Nepíšeš, kolkoročné. Predškolská dochádzka je povinná. Mladšie dieťa teoreticky nemusí nastúpiť, ale platiť rozhodne budeš, veď oni by prišli o peniaze a namiesto tvojho dieťaťa by mohli mať iné, čo by platilo. A koľko by takých s radosťou bolo, lebo dnes je miest v škôlkach nedostatok. Takto by si len držala niekomu miesto a neplatila. Dá sa niekde možno dohodnúť s vedením na vrátení poplatku, tak ale musíš udať dôvod. Ale pochybujem, že by ti vracali peniaze, lebo si ho proste chceš nechať doma. Tak mohli prijať iné.

anonym_4174a3
8. aug 2025

Prečo chceš to to dieťaťu urobiť? Dáš ho potom do zabehnutého kolektívu?
Prvé dni sú dôležité, všetci si zvykajú. učia sa režim a pravidlá.
Platbu ta škôlku nevrátia, za nespotrebovanú stravu sa platba presunie do nasledujúceho mesiaca

sajmonka_1216
8. aug 2025

Ako učiteľka MŠ ti poradím, že určite to treba dať vedieť riaditeľke..
U nás platí, že ak dieťa nie je v Mš celý mesiac, tak školné neplatí.. strava sa platí vždy celý mesiac, na konci roka sa u nás všetky preplatky vracajú (keď dieťa v MŠ nie je, stravu neplatíš)
Neviem síce, kedy plánuješ dať dieťa do MŠ, ale zo strany MŠ môže nastať problém, pretože školy posielajú k 15. 9. zoznam detí, ktoré sú v MŠ.. stačí aj jeden deň..proste stačí, že nastúpilo.. od tohto zoznamu a počtu detí sa odvíjajú peniaze, ktoré MŠ dostáva každý mesiac..
ak tvoje dieťa nenastúpi celý september a príde až v októbri, prídu o peniaze na celý školský rok za tvoje dieťa a keby tak urobilo 50 rodičov, tak tie financie potom dosť chýbajú..
Každopádne, treba dať vedieť, lebo riaditeľka u nás potom aj volá, že čo... nastúpi či nie? Či majú prijať niekoho iného či nie..
A ďalší dôvod... tie prvé dni sú najhoršie, to je jasné... ak dieťa nechceš dávať len preto, aby sa vyhlo plaču, tak bohužiaľ, to sa ti nepodarí.. prvý týždeň, aj dva aj tri plačú všetci (česť výnimkám) po tých 3 týždňoch je to oveľa lepšie.. a veľakrát som zažila, že deti, ktoré boli ako tak zvyknuté a potom prišlo nové dieťa, tak zas rozplakalo komplet celú triedu :D Ak nemáš vážny dôvod, že ste na dovolenke alebo nie ste doma alebo čo, tak by som to dieťa určite dala od prvého dňa... 🙂 Alebo aspoň do toho 15teho :D :D

autor
8. aug 2025

Ďakujem všetkým za reakcie 😊
Len pre vysvetlenie - nejde o to, že by som dieťa nechcela dať do škôlky „len tak“. Má svoje diagnózy a momentálne nie je pripravené na nástup do MŠ. Nechce sa odplienkovať, má veľké problémy so stravovaním a celkovo so samoobsluhou.
Chcem preto vedieť, ako je to po administratívnej a finančnej stránke, keby sme nástup museli odložiť.
Určite mu chcem dopriať škôlku, keď na to bude pripravené .. teraz však riešime, aby to bolo pre neho zvládnuteľné a bez zbytočného stresu. ❤️

anavixy
8. aug 2025

Moja dcera bola zapisana od septembra, do skolky realne nastupila az v aprili. Statna skolka, oni za nu dostali peniaze, kedze bola zahrnuta v pocte deti, ja som podpisovala papier, ze nastup odkladam - tam sa napisalo dokedy - podpisovala som ho dvakrat najprv do januara a potom este znova do aprila a tym padom som neplatila vobec nic. Platila by som len vtedy, ak by som nemala podpisany papier o odklade nastupu a teda dieta by bolo riadne prihlasene, len by nechodilo. Asi zalezi aj od poctu deti v skolke, u nas na dedine nie je nudza o miesto, riaditelka sama ma oslovila aby som ju zapisala, aj ked vedela, ze urcite este nenastupi.
Ja som inak presvecena, ze nas bezproblemovy nastup do skolky bol prave vdaka tomu, ze sla neskor, mne sa to osvedcilo po vsetkych strankach.

sajmonka_1216
8. aug 2025
@anonym_autor

Len pre vysvetlenie - nejde o to, že by som dieťa nechcela dať do škôlky „len tak“. Má svoje diagnózy a momentálne nie je pripravené na nástup do MŠ. Nechce sa odplienkovať, má veľké problémy so stravovaním a celkovo so samoobsluhou.
Chcem preto vedieť, ako je to po administratívnej a finančnej stránke, keby sme nástup museli odložiť.
Určite mu chcem dopriať škôlku, keď na to bude pripravené .. teraz však riešime, aby to bolo pre neho zvládnuteľné a bez zbytočného stresu. ❤️

@anonym_autor to sa tiež stáva, že niektorí pihláseia deti s tým, že do septembra odplienkujú a všetko a nepodarí sa... určite sa to dá pochopiť... len nie je dobré naťahovať aj školu, že príde v októbri, potom tak nie v októbri, ale až v novembri..
príp. sa dohodnite, že nastúpi od januára napr...
určite to choď prekonzultovať...

januska12323
8. aug 2025

Zavolaj riaditeľke a dohodnite sa. Rovno napríklad navrhni nástup v januári aby ste mali čas všetko dobehnúť.

autor
8. aug 2025
@anavixy

Moja dcera bola zapisana od septembra, do skolky realne nastupila az v aprili. Statna skolka, oni za nu dostali peniaze, kedze bola zahrnuta v pocte deti, ja som podpisovala papier, ze nastup odkladam - tam sa napisalo dokedy - podpisovala som ho dvakrat najprv do januara a potom este znova do aprila a tym padom som neplatila vobec nic. Platila by som len vtedy, ak by som nemala podpisany papier o odklade nastupu a teda dieta by bolo riadne prihlasene, len by nechodilo. Asi zalezi aj od poctu deti v skolke, u nas na dedine nie je nudza o miesto, riaditelka sama ma oslovila aby som ju zapisala, aj ked vedela, ze urcite este nenastupi.
Ja som inak presvecena, ze nas bezproblemovy nastup do skolky bol prave vdaka tomu, ze sla neskor, mne sa to osvedcilo po vsetkych strankach.

@anavixy Ďakujem, že si sa podelila o svoju skúsenosť 😊
U nás je to veľmi podobné - v škôlke majú dosť miesta a málo detí, takže s miestom problém nie je. Len môj syn zatiaľ nie je pripravený na nástup, a úprimne to vidím ešte minimálne na rok. Popritom nás čakajú aj ďalšie vyšetrenia, takže by som bola rada, keby sme to mohli riešiť podobne ako vy .. s odkladom a bez zbytočného stresu pre neho.
Tiež si myslím, že keď dieťa nastúpi až vtedy, keď je na to naozaj pripravené, môže to mať veľký význam pre jeho pohodu aj adaptáciu. ❤️

mariska1989
8. aug 2025

Ak ho nechceš dať vobec že nepôjde celý rok tak normálne napíš email do škôlky a čím skôr to urobíš tym lepšie. Tiež si oni dávajú papiere dokopy atď.. čo sa týka platby u nas je to tak ak 30 dni by nebolo v škôlke platba sa vrati / presunie na ďalší mesiac no po novom aj ked nieje pred školák tak musi byť od dr ospravedlnenka od dr že bol napr chorý ak chýbalo viac ako 5 dni

anonym_7a5aa0
8. aug 2025

@anonym_autor ja som zapísala syna od septembra a nakoniec zo zdr.dovodov nastúpil až v decembri. Za tie mesiace som musela napísať žiadosť o prerušenie dochádzky, miesto nám držali. Nič sme neplatili. V decembri už normálne nastúpil a bol 2 dni a zase mesiac chorý. Museli sme za ten mesiac zaplatiť školné (je jedno, či ide do škôlky na hodinu, alebo mesiac, platíš za celý mesiac tak ci tak) a stravu len za tie dni, ktore bol.

autor
8. aug 2025
@anonym_7a5aa0

@anonym_autor ja som zapísala syna od septembra a nakoniec zo zdr.dovodov nastúpil až v decembri. Za tie mesiace som musela napísať žiadosť o prerušenie dochádzky, miesto nám držali. Nič sme neplatili. V decembri už normálne nastúpil a bol 2 dni a zase mesiac chorý. Museli sme za ten mesiac zaplatiť školné (je jedno, či ide do škôlky na hodinu, alebo mesiac, platíš za celý mesiac tak ci tak) a stravu len za tie dni, ktore bol.

@anonym_7a5aa0 ďakujem pekne 🙂

mogaa
8. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no to musíš komunikovať s danou škôlkou....ak dieťa nenastúpi, môžu vziať iné....preto by riaditeľka mala vedieť či čakať a do kedy čakať alebo vziať iné dieťa....škôlka nie je povinná držať miesto dieťaťu ktoré tam reálne nechodí..