icon

Plač v škôlke

29. sep 2022

Dobry den, chcem sa iba opytat ako to chodi v skolke, lebo nemam tusenie.

Dcera zacala od septembra chodit do skolky, prvy tyzden bol bez placov, ostava na obed a potom som po nu prisla.

Od druheho tyzdna ostavala na spanok a jej rana sa zhorsili, ked prideme do skolky place a drzi sa ma ako kliesta. Ked sa pytam na jej spravanie pocas dna, tak mi ucitelky povedia, ze neplace, okolo obeda ze spozornie ked par deti ide domov ale zaspava bez problemov, hra sa skor sama.

Pointa je v tom, ze dnes, ked som ju nechala v skolke tak zas plakala, ja som sa tam vratila lebo som si zabudla telefon na skrinke a pocula som, ako jej hovori, ked reves postav sa tam.

Hovorila to mojej malej, lebo poznam jej plac. Nevedela som ako reagovat, takze som nereagovala. Chapem, ze tam maju ucitelky vela deti, ale neviem, ci toto je standardny pristup alebo by som na to mala spatne nejako reagovat?

Dakujem.

Strana
z2
autor
30. sep 2022

@mamana3tiu ja to beriem tak, ze ony maju nejaky pristup, rezim a ja snazim im do toho nezasahovat, snazim sa odkomunikovat kolko ide, dopredu poriesit, chapem to, ze maju vela deti, ze na kazde dieta plati nieco ine, ale od vcera som bola nastartovana a ked sim dnes videla ze sa to zopakovalo a pritom dalsie dieta uplakane hned brala na ruky tak do mna voslo sto certov, ze preco teda nedokaze dat cas 3 rocnemu decku a chvilu ju ponosit na rukach ale ju takmer vytrhne mne z ruk a smari na zem a 4-5 rocne dieta nosi na rukach…

V tvojom pripade netusim, co poradit, lebo podla ucitelky v nasej skolke uz po mesiaci by mala chodit bez revov a mala ostavat na cely den hned od zaciatku. Tvoj/tvoja place od rana ako ju tam das cely den? Nebolo to v tych troch pripadoch niecim dalsim ovplyvnene? Porozprava ti doma nieco dieta, ze preco place, co sa mu tam nepaci? Adaptacny proces je podla mna tazko napasovatelny na vsetky deti rovnako, a ano niekedy je tazko upokojit dieta, ale mne pride ze tym mensim, 3 rocnym proste niekedy treba venovat viac casu, ako 5 rocnym co sa vedia same zahrat.

sandria
Autor odpoveď zmazal
lubka261
Autor odpoveď zmazal
autor
1. okt 2022

@sandria vcera som sa malej pytala a nejako z nej vyliezlo, ze pani ucitelka byva nahnevana, ze jej povie, ze ak bude plakat tak mama nepride. Beriem to s rezervou, predsa je este mala tak ze ci si nieco nepospajala.
Uvidim ako bude nasledujuci tyzden, musim sa porozpravat aj s pani ucitelkami a myslim, ze vyhladam aj psychologa, praca nejaka bola aj bude.
Mozem sa len opytat, co bolo znakom toho, ze uz bola mala pripravena na skolku?

sandria
Autor odpoveď zmazal
sandria
Autor odpoveď zmazal
scorpionflower1
1. okt 2022

@lubka261 ano, vo vseobecnosti su sukromne asi lepsie. Ale viem o sukromnych, ktore maju krasne priestory, velku zahradu, super stravu a ucitelky su tam uplne na nic. V blizkosti nasej bytovky su sukromne jasle, z ktorych uz dve susedy vzali deti, lebo tam ucitelky po nich kricali a spravali sa k nim hrubo. Naopak, je tu tiez jedna statna skolka, ktoru si rodicia nevedia vynachvalit, lebo tam ucitelky maju uzasny pristup k detom. Je tam tak nastaveny standard a tento standard nastavuje vedenie skolky a kolektiv uciteliek, ktore tam pracuju uz dlhsie. Ja sama som ucitelka, aj ked nie pre skolkarov, ale pre velkych - stredna skola, a presne viem, ze toto nie je zdaleka len o plate, ale o klime danej skolky/skoly, ktore nastavuje vedenie - ked je riaditelka benevolentna k tomu, ze sa ucitelky spravaju hrubo k detom, tak to budu robit stale, ked sa vedenie sprava zle k zamestnancom, zamestnanci sa tiez spravaju zle. Ja som presla tromi skolami ako ucitelka a tolko mobingu/bossingu co som videla a zazila sa rozum zastavuje. Tie ucitelky to potom prenasaju dalej na deti. U kolegov som casto videla aj strasnu neschopnost komunikovat so studetmi (a to sa tyka aj skolkarov, ti su na to obzvlast citlivi).Je tam 100 problemov, ktore by bolo treba riesit.

autor
2. okt 2022

@sandria vyzeta to tak, ze dolezity je pristup uciteliek. Kazda ma svoje metody, comu rozumiem, ale vsade sa pise, ze kazde dieta je individualne tak by som myslela, ze ked vidia, ze ich metoda nezabera, ze skusia nieco ine.
Mala udajne plakavala hlavne rano, potom cez den sa stalo, ze ked isli z ihriska tak plakala. Ja viem, ze mala je teraz niekedy narocna, rozplace sa ked sa jej nieco nepaci z minuty na minutu, a toto je hrany plac, nie ten ranny ako mi tvrdi ucitelka.

Mala je zvyknuta prevazne na mna. Za tie tri roky bola u mojich rodicov na par dni asi 3 krat, hlavne kvoli pandemickej situacii, kedze moja mama je zdravotnik a velmi sa bala, aby nas nenakazila. S muzom je zvyknuta, ale bohuzial on je taky, ze jej dovoli takmer vsetko. Cize ano jeden aspekt je, ze je na mna velmi naviazana a to hned po uvolneni som ju zacala brat na ihriska a podobne, dalsi ten, ze je podla mna v obdobi vzdoru, ale neviem, cakala som, ze ucitelky to budu chapat a nie takmer ze nalepia jej na celo nalepku, ze je problemova, lebo po mesiaci si este nezvykla a stale viac a viac place. Prvy tyzden bol bez placov, druhy boli ranne place ale nie take zle a od tretieho sa to vyrazne zhorsilo.

Dakujem velmi za cas a za nazory, vyskusam rovno psychologa aby som aj vedela pripadne poriesit pracu, lebo nechcem aby tri roky chodievala s placom, alebo aby sme sa dopracovali k pocikavaniu alebo niecomu inemu.

beatrix85
4. okt 2022

@sella38 toto presne máme aj my. Učiteľka v škôlke ho šikanuje už tretí rok a druhú čo majú k tej prvej má veľmi rád. Tá jedna je nepríjemná aj pre rodičov. Bohužiaľ takýto ľudia by nemali robiť s deťmi.

Strana
z2