Pohranie sa budúceho škôlkara v škôlke
Ahojte, idem si po radu alebo resp.druhy pohľad potrebujem. Maly ma nastúpiť v septembri do školky. Bude mať 3. No teraz jeho škôlka poskytla 5 dní (1 hodka) že sa môže prísť do škôlky pozrieť, pohrať. No ono by na tom nebolo nič malý sa tešil, len ja som myslela že keď vstúpime do škôlky tak nás niekto privíta, pozdraví vitajte ahoj budúci škôlkar, no namiesto toho to bolo typu že my sme vošli všade deti, rodičia pri deťoch a učiteľky sa venovali deťom, ktoré tam už chodia a pokiaľ som s malým vyslovene neprišla sa pozdraviť ja prvá za učiteľkou (aby vedel, že to je p. Učiteľka, že ma pekne nahlas pozdraviť..) tak mám pocit že by ani nevedeli či sme tam. Jej reakcia bola že no co adaptoval sa? Pozerám ze akože tým ze sme zavreli bránku sa mal hneď adaptovať 2 min ?? Proste mi to prišlo ako keď prídem na ihrisko. Dostala som z toho taky blbý pocit že tu ho mam v septembri nechať na celý deň? Na moje prekvapenie sa celkom začal hrať aj s chlapček Druhý deň sme boli malý moc nechcel ísť no nakoniec si doniesol aj ruksacik ze ideme.. Tu už pekne pozdravil prišla druhá pani učiteľka ci ide s nim do piesku ale nechcel tak pred ním zahlásila ze jasne jasne mama tu je to on nepôjde. Ja by som aj išla keby mi povedia privetivejsie choďte pani my sme tu nebojte keby plakal sak sme tu je to len hodka odbehnite si. Potom mu taky chlapec zobral auto a on začal plakať ze mami, no a p. Učiteľka mu povedala no co musíš sa naučiť. kľudne.
@tamia00 nikto na teba nenadáva, len som napísala že učiteľka sa nebude v škôlke venovať dieťaťu ktoré je tam s mamou, ale bude sa venovať deťom ktoré sú tam samé...a ano škôlka je skôr o dozore a až neskôr sa tam deti niečo naučia, najskôr si potrebujú zvyknúť na režim ktorý v škôlke je....na ostatné tvoje invektívy nebudem reagovať
@elizabet173 pretoze pri 20+ detoch v triede to ucitelka jednoducho neda rovanko ako ked ich tam ma 8 a moze to byt ta naj naj ucitelka na svete, ten pocet deti je v osobitnom pristupe limitujuci. Staci precitat tu na mk ako matky nezvaldaju 2-3 deti, ako sa stazuju a ked ich budes mat 20 tak budes rada ze sa nepozabijali a riesit nejake tahanice za hracky a “zoznamovanie po jednom za rucicku” urcite nebude stihat
@radkaradix tak ano toto by som čakala keby som bola nejaká top prachatá trieda školne by bolo 2000€ na mesiac, to si fatk myslíte že na sk je niekde tento prístup tak možno v seríáloch maximalne
@sara07 ja by som cakala, ze ked skolka nieco taketo ponuka, co vacsina neponuka, tak to aj patricne zabezpeci personalom.. jednoducho im to nevyslo..
nechces nedavaj ho tam ved ides na dalsiu matersku tak nemusis
u nas nic take nebolo v prvy den na cely den
@radkaradix vám ako nikto nevyhovie doslova, dobre viac personálu o kolko si ochotná mesačne viac platit ?? nie je problém, sa dohodnite že chcete viac personalu nech to vyrátaju a bude , teraz to napíšem hrubo ale z hovna bič neupletieš
trochu reality do života hlavne na slovensku
@elizabet173 za mna maju adekvátne platy, zase tak maličké ich teraz nemaju , nie je to o tom že by nemohli mat viac ale dost maju k pomeru volna, k pomeru že nepracuju 12 hod nepracuju na smeny , maju vikendy zaručene volné majú dobré platy
nehovoriac že maju aj menej náročné časti počas pracovnej doby ked deti spia, je ticho môžu si robit papiere , poobede teraz o pol tretej vyhodia na piesok volnejšie je len dávaš pozor vlastne ...nemáš že si nostop v strese totálnom, a lietaš ako plachta že ti tečie pot ...
@sara07 Ved ked na to nemaju kapacitu, nech neponukaju taketo adaptacne programy, nie? Mamicky to akurat tak odradilo, ked videli neprijemne a nevsimave ucitelky..
@elizabet173 takze tahat nadcas aby tam novacikov povodíi za rucicky 😂😂😂 a potom v septembri deti aj rodicia zistia ze to funguje uplne inaj 🙈 takto to mali realne, nech si nezvykaju na lepsie
@radkaradix ponuka bola , rodičia si mohli vybrať či ano alebo nie, adaptačnu hodinu S opakoujem S doprovodom rodiča v preklade , môžete príst s dietatom a budete s ním
ja keby som šla na taku hodinu tak to dieta tam samé nenechám , obzvlašt ak su tam aj rodičia deti ,
ja neviem ale trochu rozmyšlajte nie sme v amerike v škôlke pre elitu ... menej seríálov pozerať
už to že vôbec nejaku adaptačnu hodinu s rodičom povolili beriem ako niečo navyše čo nebyva vôbec zvykom
dobre teraz sa ti tam dovali 10 rodičo , uč je tam 5, teraz každá sa chce vykecavat more otazok - ktoré budu aj tak odpapagájované na združení a xy krát ešte sa na to budu pytat vo dverách a vykecavat - každej by sa malo venovat aspon 5 10 min nereálne
skutočne nechápem prečo si myslíte že tie uč mali deti čo tam su nechat tak a venovat sa novym a rodičom, určite ich zaregistrovali že tam su ved nie su slepe
@tamia00 Ženy, ja teda nemám prehľad o možnostiach a nastaveniach štátnych škôlok, ale súhlasím s autorkou. Kľudne sa mohli učiteľky predstaviť, kľudne mohli predstaviť prichádzajúce deti a kľudne mohli urobiť spoločné aktivity škôlkárov a detičiek, ktoré v septembri nastúpia. Dcéra chodí do súkromnej škôlky (neplatíme 2000 eur) a najskôr sme si boli pozrieť škôlku len s manželom, potom sme prišili s dcérou po otváracích hodinách a ona si pozrela škôlku v doprovode riaditeľky bez detí, priniesla si svoju fotku na skrinku a veci potrebné do škôlky a až ďalšie ráno už prišla do škôlky a učiteľka ju postupne zoznamovala s deťmi a režimom. Celý týždeň sme ju mohli v škôlke sprevádzať, jeden deň bola dokonca s babkou. Ja toto považujem za normálnu adaptáciu. Neter chodí do štátnej škôlky s hromadným nástupom v septembri a tiež tam mali niečo ako "orientation day": niekedy v lete deťom a rodičom ukazali celú škôlku a mali pre nich pripravené aktivity a občerstvenie, t. j. bol to skutočný zoznamovací deň pred septembrovým nástupom do škôlky.
@sara07 ja neviem, dospelá žena, ktorá zjavne nevie čítať s porozumením a hľadá čo by vytkla silou mocou je zase za mňa topka 👍👍👍
Za prvé keď niekto vstúpi do dverí, miestnosti, cez bránku myslím že jedna z 5tich učiteliek dokáže a zvládne na sekundu "spustiť oči z detí, ktoré tam má " a pozdraviť sa, čo nezaberie ani 1 minútu.
Za ďalšie nie som mamička, ktorá hľadá silou mocou nejaké chyby, určite nie. Ale som mama, ktorá očakáva, že keď dáva svoje dieťa do rúk na pol dňa druhým ženám, že budem vidieť aspoň spätnú väzbu, že to neberú ako deti do počtu ale že sa im budú aj venovať.
Od prvého dňa bolo druhej mamičke čo sme sa rozprávali povedané že ak sa nebude báť že jej bude malá "revat" nech si odbehne. Čo nechápem, keďže sa zastavate pani učiteliek, kto je za ne zodpovedný? Lebo ani len ahoj nedokážu povedať, tak keď tam bude plakať nedajbože sa mu niečo stane budú sa prizerať a koho to bude chyba? Samozrejme mamičky ktorá odišla. Ja som týmto chcela len sa spýtať či takéto adaptačne hodiny sú aj inde a ako prebiehali, lebo ja som mala predstavu inú. Neviem či ste zabudli, ale pre malé dieťa je cudzie prostredie jednoducho nové a tak ako aj dospelý keď ide do nového, potrebuje cítiť istotu. Z ich strany som to necítila. Nijako ich nezapajali, nepovzbudili, iba nám kázali nech sa skúsime vzdialiť. Vôbec mi nešlo o žiadne vykecavanie, nedajbože nevenovanie sa deťom, ktoré tam chodia. Len toľko.
@elizabet173 presne taký pocit som z toho mala.
Pochybujem, že si toto vymysleli učiteľky. Toto bežne nie je, že by niekde robili cez prázdniny adaptačné hodiny . Vieš, sú prázdniny. Tie triedy sú zberne z celej škôlky, niekedy aj z iných. Učiteľky majú dovolenky. Bola som minuly týždeň s dcérou v škôlke ešte pre nejaké papiere a presne takto to vyzeralo. Plný školský dvor a 4 učiteľky na všetky deti. Ony nemali zodpovednosť za tvoje dieťa, tá bola na tebe. A áno, mohla si si to predstavovať inak, ale sklamala ta práve ta tvoja predstava. Takze nič by som z toho nevyvodzovala, proste režim cez prázdniny je iný ako cez školský rok.
@tamia00 máš nereálne očakavania od slovenskeho školského systému, spomen si na mna o rok ked 99% veci, očakavaní už nebudeš riešit, drvivu väčšinu rezignuješ , na niektoré veci si nezvykneš ale budeš musiet strpieť, dost vela vecí budeš doma dieta učit lebo načo dieta učit lava prava hore, za ked su ovela nutnejšie veci na učenie v škôlke ale metodicky plan nepusti proste
toto čo ty očakávaš tak v elitnej škôlke ano niekde v prahe viedni, blava neviem či také niečo má vôbec
čítanie s porozumením zvládam dobre, s dvoma detmi som si prešla doma čítanie s porozumením aj cvičenia aj čítanky lebo takuto hovädinu v škole nemaju a neriešia ...
ja chápem že si so mna podraždená lebo nepíšem to čo si chcela počuť
dufam že nejaku "uč krava" ta dostane za trest v štýle karma je zdarma 😝
@elizabet173 nepisem o piatich hodinach s lopatou - citak s porozumenim prosim. Ja v prvom rade pisem o tom ze ten pristup ktory ucitelky predviedli je klasika statneho vzdelavacieho systemu, s tym sa bud mamicka zmieri alebo zacne hladat ine moznosti. Osobitny pristup v statnej skolke je nerealny bez ohladu ci sa tento den ne/dal zoorganizovat inak, v septembri to ine nebude tak takto zazili realitu
My sme tiež boli na deň otvorených dverí vo viacerých škôlkách a ani v jednej k nám žiadna p.úciteľka neprišla...resp. ani nestíhla, lebo moje dieťa hneď bežalo k ostatným deťom a asi po pár minútach prišla učiteľka a pozdravila mne..."Dobrý deň", to bolo všetko...ale nerobila som z toho drámu...
Ty s dieťaťom nechodíš na ihrisko medzi deti? Že prvýkrat bolo takto medzi viac deťmi? Lebo u nás sú stále preplnené ihriska aj 20-25 detí denne...
Skús detské kútiky, ihriská, kde je viac detí, aby si tvoje dieťa zvykalo na rôzne deti, rôzne povahy, rôzne správanie deti, aby nebolo neskôr v škôlke vystrašené...
@borabalazova v štátnej škôlke orientation day určite nie je na slovensku
@sara07 Ale jasne, ze je, statna skolka Kremnica.

@tamia00 Myslim, ze cela adaptacna hodina bola ma ucitelky hodena bez ich suhlasu. Ano, pozdravit vas mohli. Ale to je jedine, s cim s vami suhlasim. Za dieta ste bola zodpovedna vy. Za deti, ktore tam matky vramci adaptacie odlozili, zodpovedali tie matky. Ze vase plakalo, mali ste si ho utesit vy. Ze sa nechcel adaptovat, je preto, lebo ste tam s nim boli, ucitelka mala pravdu. A tych 5 uciteliek bolo na kolko deti? Lebo z vasho prispevku mi to pride, ze tam nebola ziadna, ktora si máa vysloveme vsimat roztrusene nove deti po ihrisku a zaclenovat ich.