Poraďte základnú školu pre vysokofunkčného autistu v Trnave
Ahojte vedel by mi tu niekto poradiť ??? Mám synčeka ktorý má diagnózu vysokofunkčny autista..... Ma 7 rokov a tento rok pôjde do školy . Minuli rok dostal odklad pretože nám ho nechceli nikam vziať .... Všetci dávajú ruky preč . Vedeli by ste poradiť školu v Trnave ??? Skúšali sme Beethovenova.. tam povedali že je moc autista,na ďalšej nám povedali že nemajú skúsenosti a on nieje retardovaný ..... Na Čajkovského že tam sú moc autisti že tam upadne.... naozaj neviem kam ho ísť dať zapísať .
Ahojte, my sme nevysadili vsetok cukor naraz. Najprv sme vymenili sladkosti za ovocie a rafinovany cukor za cukor s nizsim glykemickym indexom (kokosovy cukor, xylitol,stevia) Treba vsak davat pozor aj na prirodny cukor, pretoze aj prilis vela zreleho sladkeho ovocia sposobovalo nasmu synovi kandidu a problemy.
@pieksamaki, ano ku GAPS je kniha Syndróm trávenia a psychológie (Natasha Campbell-McBride).
@lina17x
Ano.manzel mi o tom davno hovoril.lebo v rodine mame autistu....mame tu knihu...ale nevenovala som tomu pozornost.(Nemala som nikdy cas sa pri detoch tomu lepsie venovat)....no vsak prave skusenosti matiek a tych co sa to tyka a maju o tom znalosti....prave dokazuju ze na tom nieco bude....
Autorke rysisi by som tiez doporucila aby isla podla toho ako pisete (GABS)...viac zien mi to uz na zaklade skusenosti potvrdili....
@lina17x keby to bolo také jednoduché však ??? Neviem ako Vy ale on nezje nič čo mu nechutí ...má pár veci na ktoré je naviazaný a hotovo .... Na silu nedáte nič ...hneď sa povracia. A zase on sladkosti Max Kinder vajíčko a len pom -bar kečup iné ani sa nedotkne aj to som rada keď si dá . Čo by som dala zato keby si v obchode pýta.... Mami chcem toto a toto ako iné deti . On si len drží uška a trpí pretože sa boji reproduktorov . Neviem si predstaviť že za mnou príde v rucke to kinderko a ja mu ho teraz vymením za jabĺčko......
@denisa098 dobry den, najskor by som riesila diagnostiku u dietatka, ci ide naozaj o poruchu autistickeho spektra alebo o naruseny vyvin reci (vyvinova dysfázia) a podla toho by som zamerala aj na skolu kam dcerku prihlasit. Pokial by som nemala este uzavretu diagnistiku do zapisu deti do ZS, volila by som zatial odklad a to z dovodu, aby dieta nebolo prilis demotivovane a stresovane z dovodu moznych neuspechov na klasickej ZS, ktore budu vyplyvat zo specifik znevyhodnenia dietata.
@lina17x dobry den, precitala som si Vase rady a musim skonstatovat, ze vy nemate absolutne ziadne skusenosti s vyvinovymi poruchami u deti a s detmi s PAS uz toboz nie. Mali by ste si davat pozor na sirenie dezinformacii, lebo sa moze stat, ze niekomu takymito radami mozete aj ublizit. Dakujem za pochopenie. Pekny den 🙂
@rysisi ahoj do akej školy si ho nakoniec dala prosím? Vraj idú otvárať Trnave pre normo..
@katuska3101 vieš mi prosím povedať odkiaľ máš túto informáciu alebo niečo bližšie k tomu?
@nikpa neviem , povedali mi to ale v cspp v Trnave , ani ona nevedela presne ktora škola ale že bude taký ročník otvoreny..my sme z NR tak bohužiaľ ďaleko .
@katuska3101 Ahoj tak chodí do tej novej v TT ktorú otvorili na Lomonosovej 8. Šťastný a spokojný a mi tiež 🙂,
@rysisi prosím vás pekne ako ste dopadli zo synčekom, kde ho vzali nakoniec???? Ako sa mu dari
@martus4183 Ahoj 🙂mame ukončený prvý ročník na lomonosovej špeciálnej triedy pre Auti detičky . Alexik skončil s vyznamenaním 🙂 sú v Triede štyria a pokračujú spolu do druhého ročníku uvidíme ako zvládneme ten🙂
@rysisi dobrý deň chcela by som spýtať mám podozrenie že syn je autista.a keby som išla na psychológiu.tak aké testy sa robia.
@ivetatoracova skôr íst k pedopsychiatrovi , najskôr sú testy niekde ich vypisuješ pol hodinu, niekde ich robíš s mudr a odpovedaš na otázky aj 4 hodiny,
potom je vyhodnotenie, dotazniky škola /škôlka doniest - ako kde kto pyta
a samotne vyšetrenie dietata ako kde od 1 do 2 hodin , niekde ti daju spravu na 10 strán z vyšetrenie niekde na stranu
na sk napr acva , alebo v čechách su aj sukrmné centra kde si zaplatiš a je to o inom

@lina17x uprimne vysadenie cukru má vplyv aj na zdráveho človeka, však to skus a uvidíš, hlavne na začiatku ak to urobíš nárazovo pol roka abstak cukrové priznaky