icon

Poraďte základnú školu pre vysokofunkčného autistu v Trnave

rysisi
19. jan 2020

Ahojte vedel by mi tu niekto poradiť ??? Mám synčeka ktorý má diagnózu vysokofunkčny autista..... Ma 7 rokov a tento rok pôjde do školy . Minuli rok dostal odklad pretože nám ho nechceli nikam vziať .... Všetci dávajú ruky preč . Vedeli by ste poradiť školu v Trnave ??? Skúšali sme Beethovenova.. tam povedali že je moc autista,na ďalšej nám povedali že nemajú skúsenosti a on nieje retardovaný ..... Na Čajkovského že tam sú moc autisti že tam upadne.... naozaj neviem kam ho ísť dať zapísať .

Strana
z2
sara07
15. apr 2020

@lina17x uprimne vysadenie cukru má vplyv aj na zdráveho človeka, však to skus a uvidíš, hlavne na začiatku ak to urobíš nárazovo pol roka abstak cukrové priznaky

lina17x
16. apr 2020

Ahojte, my sme nevysadili vsetok cukor naraz. Najprv sme vymenili sladkosti za ovocie a rafinovany cukor za cukor s nizsim glykemickym indexom (kokosovy cukor, xylitol,stevia) Treba vsak davat pozor aj na prirodny cukor, pretoze aj prilis vela zreleho sladkeho ovocia sposobovalo nasmu synovi kandidu a problemy.

lina17x
16. apr 2020

@pieksamaki, ano ku GAPS je kniha Syndróm trávenia a psychológie (Natasha Campbell-McBride).

pieksamaki
16. apr 2020

@lina17x
Ano.manzel mi o tom davno hovoril.lebo v rodine mame autistu....mame tu knihu...ale nevenovala som tomu pozornost.(Nemala som nikdy cas sa pri detoch tomu lepsie venovat)....no vsak prave skusenosti matiek a tych co sa to tyka a maju o tom znalosti....prave dokazuju ze na tom nieco bude....
Autorke rysisi by som tiez doporucila aby isla podla toho ako pisete (GABS)...viac zien mi to uz na zaklade skusenosti potvrdili....

rysisi
autor
3. máj 2020

@lina17x keby to bolo také jednoduché však ??? Neviem ako Vy ale on nezje nič čo mu nechutí ...má pár veci na ktoré je naviazaný a hotovo .... Na silu nedáte nič ...hneď sa povracia. A zase on sladkosti Max Kinder vajíčko a len pom -bar kečup iné ani sa nedotkne aj to som rada keď si dá . Čo by som dala zato keby si v obchode pýta.... Mami chcem toto a toto ako iné deti . On si len drží uška a trpí pretože sa boji reproduktorov . Neviem si predstaviť že za mnou príde v rucke to kinderko a ja mu ho teraz vymením za jabĺčko......

denisa098
9. jan 2021

@bleblu dobrý, mohla by ste mi odporučiť školu pre šikovné dievčatko, podozrenie už na vysokofunkčný autizmus, len reč je stále slabšia, ostatné už zvladame veľmi dobre. Má 6,bude mať 7,reč tak na 4 5 rokov. Druhý odklad alebo škola? ĎAKUJEM

lina17x
Autor odpoveď zmazal
bleblu
9. jan 2021

@denisa098 dobry den, najskor by som riesila diagnostiku u dietatka, ci ide naozaj o poruchu autistickeho spektra alebo o naruseny vyvin reci (vyvinova dysfázia) a podla toho by som zamerala aj na skolu kam dcerku prihlasit. Pokial by som nemala este uzavretu diagnistiku do zapisu deti do ZS, volila by som zatial odklad a to z dovodu, aby dieta nebolo prilis demotivovane a stresovane z dovodu moznych neuspechov na klasickej ZS, ktore budu vyplyvat zo specifik znevyhodnenia dietata.

bleblu
9. jan 2021

@lina17x dobry den, precitala som si Vase rady a musim skonstatovat, ze vy nemate absolutne ziadne skusenosti s vyvinovymi poruchami u deti a s detmi s PAS uz toboz nie. Mali by ste si davat pozor na sirenie dezinformacii, lebo sa moze stat, ze niekomu takymito radami mozete aj ublizit. Dakujem za pochopenie. Pekny den 🙂

sara07
9. jan 2021

@bleblu to som sa jej už aj ja snažila vysvetlit ale zbytočné, ja len dufam že svoje dieta ma skutočne spravne zdiagnostikované, väčšinou je snaha aby dieta pridavalo si nové jedla a chute a nie mu to zužovat na par jedal lebo lepok, cukor atd

danilee
21. feb 2021

@bleblu Mozem sa prosim spytat na tip na skolu?
Mam synceka s VFA a prave riesime ako dalej. Dakujem pekne.

katuska3101
19. máj 2021

@rysisi ahoj do akej školy si ho nakoniec dala prosím? Vraj idú otvárať Trnave pre normo..

nikpa
16. jún 2021

@katuska3101 vieš mi prosím povedať odkiaľ máš túto informáciu alebo niečo bližšie k tomu?

katuska3101
16. jún 2021

@nikpa neviem , povedali mi to ale v cspp v Trnave , ani ona nevedela presne ktora škola ale že bude taký ročník otvoreny..my sme z NR tak bohužiaľ ďaleko .

rysisi
autor
1. jan 2022

@katuska3101 Ahoj tak chodí do tej novej v TT ktorú otvorili na Lomonosovej 8. Šťastný a spokojný a mi tiež 🙂,

rysisi
autor
1. jan 2022

@nikpa mne to povedali na ministerstve školstva kam som už zo zufalstva šla. A naozaj otvorili aj predskolsky a prvý ročník.

martus4183
8. jún 2022

@rysisi prosím vás pekne ako ste dopadli zo synčekom, kde ho vzali nakoniec???? Ako sa mu dari

rysisi
autor
21. aug 2022

@martus4183 Ahoj 🙂mame ukončený prvý ročník na lomonosovej špeciálnej triedy pre Auti detičky . Alexik skončil s vyznamenaním 🙂 sú v Triede štyria a pokračujú spolu do druhého ročníku uvidíme ako zvládneme ten🙂

ivetatoracova
21. feb 2024

@rysisi dobrý deň chcela by som spýtať mám podozrenie že syn je autista.a keby som išla na psychológiu.tak aké testy sa robia.

katka533
Autor odpoveď zmazal
sara07
22. feb 2024

@ivetatoracova skôr íst k pedopsychiatrovi , najskôr sú testy niekde ich vypisuješ pol hodinu, niekde ich robíš s mudr a odpovedaš na otázky aj 4 hodiny,
potom je vyhodnotenie, dotazniky škola /škôlka doniest - ako kde kto pyta
a samotne vyšetrenie dietata ako kde od 1 do 2 hodin , niekde ti daju spravu na 10 strán z vyšetrenie niekde na stranu
na sk napr acva , alebo v čechách su aj sukrmné centra kde si zaplatiš a je to o inom

nina0703
16. máj 2025

@rysisi Dobrý deň,môžem sa opýtať ako ste dopadli a kam synček chodí?

rysisi
autor
17. máj 2025
@nina0703

@rysisi Dobrý deň,môžem sa opýtať ako ste dopadli a kam synček chodí?

@nina0703 dobrý deň chodí do Trnavy na lomonosovu už je štvrták 🤗je g špeciálnej triede sú tam 4 žiaci a dve pani učiteľky. Spokojný sme.

nina0703
31. júl 2025

@rysisi Dobrý deň,ako ste spokojná so školou?a kam išiel synček.Ďakujem za odpoveď

rysisi
autor
4. aug 2025
@nina0703

@rysisi Dobrý deň,ako ste spokojná so školou?a kam išiel synček.Ďakujem za odpoveď

@nina0703 zdravím chodí na tú Lomonosovova už ide do 5 triedy zatiaľ samé jednotky spokojný sme 🙂

Strana
z2