Prečo 3,5-ročné dieťa neodpovedá na otázku ohľadom mena?
Dcéra má 3,5 roka a nevie odpovedať ako sa volá.vedela to, ale potom prestala.niekedy odpovie, že dobre.akoby mi odpovedala na otázku ako sa máš?farby pomenovať ešte nevie, ale rozoznáva ich.minule bol nesprávny vrchnák na fixke inej farby a povedala, že to tak nemá byť a dala správne.rozpráva veľa, ale ešte nie úplne čisto.to si myslím, že sa upraví možno jej v tom pomôže aj škôlka.na ostatné otázky odpovie keď sa pýtam, čo je na obrázku.o niektoré deti má záujem o niektoré nie.od septembra má ísť do škôlky len to ma trápi, že nepovie ako sa volá.tam sa jej to určite budú pýtať.nechce ani poďakovať keď jej niekto cudzí niečo dá.nám doma stále poďakuje.nechce sa ani podeliť o hračky, sladkosti.je aj dosť tvrdohlavá.ako by ste riešili hlavne to neodpovedanie na meno.
.
Mozno sa hanbi. Moj syn to ma tiez tak a to ma uz 5 rokov. Do isteho veku v pohode povedal a potom sa zacal hanbit. Hanbi sa vyslovovat aj mena inych ludi, aj hovorit frazy ako "Dobry den", "Dakujem" a podobne, aj hovorit o niektorych veciach, na ktorych mu zalezi a vyvolavaju v nom silnejsie emocie.
@marianarem pred cudzími to ďakujem ešte chápem.aj keby meno nepovedala.ale ona neodpovie na to meno ani.mne.akoby nevedela ako sa volá..
keď sa jej opýtan ako sa volá jej starší braček odpovie
Ale presne takto to ma moj. Nechce mi povedat ani adresu, kde byva, ani len mesto a ine osobne udaje. Ale napriklaď protestuje, ked ho oslovim inac ako sa vola 🙂 Mozes aj ty skusit takyto test 🙂
Oslov ju iným menom či si to všimne.
- ako sa voláš?
- dobre
to znamená že je s menom spokojná. či? 😉
Oslov ju iným menom či si to všimne.
@januska12323 na ine meno nereaguje
Ale presne takto to ma moj. Nechce mi povedat ani adresu, kde byva, ani len mesto a ine osobne udaje. Ale napriklaď protestuje, ked ho oslovim inac ako sa vola 🙂 Mozes aj ty skusit takyto test 🙂
@marianarem tak adresu som ju este 'neucila". viem, ze u starsieho syna ked bo predskolak, tak pred zapisom do skoly im ucitelky povedali, ze adresu by uz mali vediet
- ako sa voláš?
- dobre
to znamená že je s menom spokojná. či? 😉
@biba_18 moze byt 😀
Ak vedela odpovedať, vie ako sa vola (reaguje na svoje meno), a inak je zdravá, tak by som to neriesila. Medzi tým už asi prišla na to, že ty sama vieš ako sa vola, teda nevidí dôvod ti to hovoriť. Pred ostatnými sa buď hanbí alebo skratka nechce. Nie, nemusí to hovoriť len preto, ze my to tak chceme alebo ostatne deti to tak robia. Je to na nej. Buď odpovedz za ňu, alebo to nechaj tak.
Rovnako ďakujem. Je na nej, či to povie. Je to pekne i slušne, no deti tuto soc.interakciu riešia okolo 3-6roku, chlapci neskôr ako dievcata.
No v tomto ju skús viac pozorovať. Šípim, ze moze byt mierne nespoločenská, introvertna, co nie je ani zle či dobre. No môžeš ju v tom časom trosku viac rozvíjať.
Ja som sa dieťaťa pýtala, či je vďačne, rado, páči sa mu, ze niečo dostalo, niekto niečo urobil a následne mu predostrela ako jednu možnosť, poďakovať sa. Rozhodnutie som nechala na ňom. Na 90% sa poďakuje samé. Zvyšok neriesim. Ak nechce, necíti to tak, ďakovať nenútim, ani neprikazujem.

Mozno sa hanbi. Moj syn to ma tiez tak a to ma uz 5 rokov. Do isteho veku v pohode povedal a potom sa zacal hanbit. Hanbi sa vyslovovat aj mena inych ludi, aj hovorit frazy ako "Dobry den", "Dakujem" a podobne, aj hovorit o niektorych veciach, na ktorych mu zalezi a vyvolavaju v nom silnejsie emocie.