Predškoláci - leto v škôlke
V našej skolke zisťovali ci syn bude chodiť v júli 2 týždne do škôlky. Je predškolák. Vravím tak ho zapíšte. A učiteľka nato ale to sa už u predškolákov nehodí. Tak potom načo sa ma. Pýtala? Aj vy máte podobnú skúsenosť?
Väčšina MŠ si nemôže dovoliť preplácať učiteľkám nevyčerpané dni dovolenky. Takže asi preto "skúšala" p. učiteľka...
Keďže práca s deťmi je psychicky vyčerpávajúca (kto nechápe, nech skúsi...), aj oni si chcú oddýchnuť. Kedy keď nie cez leto? 🙂
Aj my máme v MŠ "letnú škôlku" celý august, rodičia už nahlásili záujem. Keď tam vidím dieťa, ktorému rodičia obidvaja pracujú a nemajú pomoc z rodiny, v pohode. Ale 75% je takých, u ktorých je mama na materskej, alebo je učiteľka a má dovolenku, alebo je jeden z rodičov nezamestnaný. A tie deti sú nahlásené na celý mesiac! Prečo?! "Nech sa doma nenudí." A prečo aj nie? Aj deti si potrebujú oddýchnuť od škôlky, od hluku, každodenného stereotypu, byť s rodinou, užiť si slniečko... A okrem toho, nudiť sa je predsa užitočné! Dieťa začne rozmýšľať, čo by mohlo robiť, vymýšľa si hry, pomáha v kuchyni, v záhrade, hrá sa na dvore. Alebo...ani nie? Zapne si telku? Dostane do ruky mobil na dlhé hodiny, aby bolo ticho? Divná doba...
No ja neviem ako to je, ale poviem nas pripad, ze nas ide tiez do skoly, ale bude predcasne zaskoleny (narodeny 12.9.) Este par dni sme ani nevedeli, ci nam ho zobrali do skoly. Teraz bol 3 tyzdne chori doma, este ideme aj na tyzden na dovolenku. V juli do skolky pojde a nevidim v tom problem. Iba na 3 tyzdne, lebo jeden tyzden ma tabor. Tiez nam kvoli tomu volali. Ja som narovinu povedala, ak sa zmesti a moze ist, aspon obcas by do skolky isiel. Nemusi striktne ist na cely den.
Moj syn je predskolak a bude chodit do skolky aj v juli a aj v auguste. Samozrejme, nie cele leto vkuse, ale bude tam par dni v oboch mesiacoch. Babky mame jednak daleko a jednak aj pracuju, a dovolenky nemame tolko, aby sme sa mu mohli plnohodnotne venovat cele leto. Byvame v byte, takze na dvor ho nevypustim a nez by mal sediet doma sam a cakat, kym skoncime v praci, tak nech radsej chodi do skolky. Sam chcel ist do skolky pocas letnych prazdnin, pretoze pocas leta je u nas otvorena skolka, ktora ma aj bazen, tak sa na to velmi tesi.
Btw, rozlucku mali nasi predskolaci tento pondelok. A normalne pokracuju aj po rozlucke dalej 🙂
Ahojte,moja švagriná má predškolácku,bývajú v meste a zapísali ju na celé dva mesiace do škôlky.Aj keď ona je doma a len manžel pracuje že nech si oddýchnu od malej preto ju zapísali do škôlky.
Ja mám 4rocneho a do škôlky pôjde prvé tri júlové týždne,potom bude škôlka zavreta.V auguste budeme mať dovolenku najprv manžel bude s malým do polovice augusta,potom ja až do konca.Este koniec júla musíme nejako vymyslieť s kým bude synček doma.
@elizabet173 mam pravdu.. pretoze ak sa predskolaci rozlucia so skolkou tak ich tam snad nedam aj cez prazdniny..a nepisem o osamelych matkach.. ci videla si to niekde v komente? V nutnom pripade mas zapisat dieta a ked nemas starych rodicov mas denne tabory alebo krstnych alebo alebo.. v komente pisem uplne o niecom inom
@slavomira236 tak to je par rokov...teraz z 20e na 40e, z 2 pracovisk skolky funguje v juli len jedna.
@kacena2022 pozdravujem švagrinu a odkazujem, že je poriadna krava. A od čoho chce oddychovať keď je doma a sedi na zadku?
Velmi prajem rodičom ako je ona, aby sa jej raz všetko vrátilo 👌
@kacena2022 a presne kvôli takým lemram ako je tvoja švagriná majú škôlky taky problém aký majú, a doplácajú na to rodicia, ktori tu škôlku skutočne potrebujú- napríklad autorka....
U nás sa každé leto pýtajú, či rodičia chcú alebo nie. Pýtam sa mamičiek, že vraj všetky chceli a škôlka aj tak nič. Mne je to v podstate jedno, keďže pracujem tak ako potrebujem, moja mama je učiteľka, čiže aj ona má voľno a vie pomôcť, ak treba a môj otec, ten je s nimi furt, neustále aj bežne počas roka na volá, že či máš že ísť pre deti on, či môžu ísť na ihrisko alebo na výlet atď atď. Ale myslím si (moji chodia iba do obeda), že pre tie deti je dobré, ak majú rutinu a ak chodia do škôlky, je to taká ich "robota" a chápu to, dokoca sa tešia.
Faktom ostáva, že rodič nemá vždy dosť dovolenky, aby som s dieťaťom doma, cez prázdniny, cez Vianoce, cez veľkú noc, cez ja neviem aký sviatok, pretože niektorí pracujú aj počas sviatkov.
A teraz niektorým prítomným vystrelím dekel,keď napíšem, že tie učiteľky nemajú celý august dovolenku... Posledný týždeň alebo dva sa robí... Takže ani pani učiteľky z vašej obce nemajú celé leto dovolenku... Lebo keď vaše drahé detičky v septembri nastúpia musí byť všetko hotové...
@simona20201309 Poznám aj v okolí mám také známe čo dajú celé leto dieťa do škôlky.Aj keď sú doma sami alebo s menším dieťaťom na RD.Ze je rozdiel mať doma jedno dieťa než dve.Lebo doma treba dieťa aj zabaviť a vymýšľať jej aktivity,keď je dieťa v škôlke nemusia to riešiť ony doma čo s dieťaťom.Uz teraz sa trasú že čo budú doma robiť s deťmi celé leto že to je dlho že sa z toho zbláznia,deti neposlúchajú vymýšľajú.
Ako ja toto nechápem,ja som pravý opak.Ja som rada keď môžem byť s mojím synčekom doma.Stale vymýšľam kam ísť na výlet,čo všetko pozrieme navštívime atď.Aby sme mali spoločné zážitky.
@kacena2022 najprv som si myslela, že som si mohla tu kravu odpustiť, ale vidím, že máš zrejme na ňu rovnaký názor. Ako človek možno nemusí byť zla, ale tiež takýto prístup nepochopím. Hlavne chudák deti. Tie sú v podstate viac v škôlke ako doma.
@jadodowa áno, ak jej riaditeľka a zriaďovateľ schváli dovolenku, tak môže ísť aj cez školský rok. Len rozdiel je v tom, že za ňu musí niekto zastupovať a vzniká ďalšie náhradné volno, ktoré si musia učiteľky vyčerpať, lebo im ho nikto nepreplatí. Takže len vo výnimočných prípadoch si môže učiteľka čerpať cez školský rok dovolenku, u nás sa to nedá.
@poopsie a mamy neucitelky maju kolko dovolenky v lete? 2,3 tyzdne. zvysok jednoducho musime nejako pokryt. Nie kazdy ma babky ktore pomozu. Hlavne ide o komunikaciu. Nech kludne pani ucitelky povedia, ze si nemaju kedy vziat dovolenku, nech daju mamy povedze deti na kratsie ak mozu. Ale nie hovorit ako mne, ze preco ju tam davam, ze asi tam bude sama, alebo ako autorke, ze to sa nehodi aby predskolak chodil v lete do skolky. Ake nehodi? Podla mna velmi divny sposob komunikacie, ako vidim, tak nielen v skolke kam chodili moje deti.
@elizabet173 presne tak, nie je to také jednoduché, ale ridičia vidia iba to, že išla na dovolenku v októbri.
@elizabet173 @anicka329 nikto s tým nemal problem, len keby to na plenárnej schôdzi p. riaditeľka 3x pred všetkými rodičmi nezopakovala, že nemôže ísť žiadna ucitelka a u nich v škôlke sa to nerobí. V škôlke majú 6 tried.
Predškolák je stále škôlkar. A škôlkar má nárok na škôlku aj v lete, pretože škôlkarom je do konca augusta. Takže si v práve, do škôlky ho úplne s čistým svedomím môžeš dať. Ale, prosím, nevyhováraj sa na to, že nemáš toľko dovolenky. Pretože budúce leto to bude realita - budeš musieť vykryť dva mesiace, či máš alebo nemáš toľko dovolenky
@poopsie ok a mamy ucitelky asi tiez daju svoje deti predskolakov do skolky ak prave pracuju, nie? proste ak mamy maju moznost dat dieta na nejaky cas do skolky a potrebuju to, tak preco nie. Asi su aj extremy, ako tu bolo spominane, ze na 2 mesiace. Ja taku mamu som este nestretla co by dala na 2 mesiace v lete dieta do skolky, to je uz ale asi ojedinely pripad. A preto by mozno mohli riaditelky napriklad upovedomit rodicov, ze ked maju vela deti v lete, ze si pani ucitelky nemaju kedy brat dovolenky. Nech si navzajom vyjdu ucitelia a rodicia v ustrety. Ze nech sa taketo mamicky zamyslia. My mame este teraz na ZS 1 tyzden klub v juli, tiez mi to velmi pomoze. Proste tej dovolenky nie je vela. A to ja som uz starsia skatula, mam 25 dni, tie co maju este len 20, to je o nicom, je to velka pomoc pre ne takato moznost.

Vsak si sa jej mala spytat, preco sa to nehodi? Lebo, ze tebe sa to hodi ;)