Problém s neposednosťou a správaním 5-ročného dieťaťa
Neviem si dat rady s dieťaťom. Ma 5 rokov, nieje jedináčik. Ale už sme ako rodičia zúfalí. Popíšem-je extrémne hlučná, prekrikuje sa, keď niekto rozpráva ju to nezaujíma, musí byť počuť ju, keď niekto telefonuje nezaujíma ju to, bude do mňa rozprávať aj keď vidí že telefonujem, stále musí mať pravdu, príklad - druhé dieťa povie že Snehulienka zjedla jablko, ona ťa prehovorí že to bola jahoda . Je múdra, šikovná, pamätá si také veci čo nikto iný nie, proste detaily aj z pred pár rokov,ale hodinu po raňajkách sa ma opýta kedy budú raňajky,lebo zabudla že jedla. Nevadí jej že je v obchode, škole, škôlke,kostole, stále je hlučná a neplatia pre ňu pravidlá. Robí si svoje . Ja len dohovaram, chlap to isté. Doma sme nervózni, babka dedo to isté, keď nemusia radšej nestražia,lebo sú z nej ohučani, kričí,prekrikuje. Musí byť stredobodom pozornosti, vždy a všade, dirigovat súrodencov.Neboji sa ničoho a nikoho, nema absolútne žiadny pud sebazáchovy, nedáva si pozor, ale keď má menšie dieťatko pri sebe na to dava pozor ako mamička. Absolútne sa nesústredí, keď o niečom hovorím,ona čumi inde a keď dohovorim pokračuje v tej myšlienke ktorú mala predtým. Veľmi ju ľúbim ale ja už nevládzem, mam pocit že už ma nič neteši . Lebo som nervózna a ohučana. Hranice máme, keď niečo, pošlem ju do rohu a tam premýšľa,potom mi povie čo porušila a takto dookola. Keď jej zatrhnem sladkosť jej to nevadí, nemusí ju mať, keď jej nepustím telku,jej to nevadí, mobil ju nebaví vôbec,mam v telefóne jednu hru a keď niekedy pýta viem že za minútu vráti lebo ju to nebaví . Čo ju mám mlátiť alebo čo? Moje večne dohováranie vôbec nepomáha. Ako mám s ňou pracovať prosím vás.
@anonym_autor zabudla som, hluchá nieje,sluch má 100 percent ok, potvrdené, reč má krásnu čistú.
Som velmi zvedava na odpovede, mame takeho syna...
Môže to byť jej povaha, neobviňujem ťa ale nechýba jej pozornosť od vás ? Neviem ktorá v poradí sa narodila, ale väčšinou deti si pýtajú pozornosť keď ju nedostavali keďže sa narodili súrodenci a cítili sa tak. Ale bude to mať ťažšie v živote. Neviem ja som sa s tým nestretla, skôr možno či nejaký odborník by ti nevedel na výchovu pomôcť, že ako si s ňou rady. V mojom okolí som videla také deti. Takže nie je jediná len bude to mať ťažšie v kolektíve.
Môže to byť jej povaha, neobviňujem ťa ale nechýba jej pozornosť od vás ? Neviem ktorá v poradí sa narodila, ale väčšinou deti si pýtajú pozornosť keď ju nedostavali keďže sa narodili súrodenci a cítili sa tak. Ale bude to mať ťažšie v živote. Neviem ja som sa s tým nestretla, skôr možno či nejaký odborník by ti nevedel na výchovu pomôcť, že ako si s ňou rady. V mojom okolí som videla také deti. Takže nie je jediná len bude to mať ťažšie v kolektíve.
@anonym_832131 ahoj, nie pozornosť jej nechýba, práveže niekedy premýšľam či to s pozornosťou nepreháňam od malička. Lebo pri deťoch som prítomná na sto percent, pri všetkých troch, každý má svoj čas osamote somnou .Týmto nemyslím že by to bolo . Ale viem že ťažké to mať bude . V škôlke tak isto, ona nerešpektuje autority. Pri učiteľke to isté že oni rozprávajú a ona si ide svoje. Keď sme v partii detí,ona udáva kto čo bude a potom nakoniec sa hrá sama,lebo nikoho nebaví byť,,poskokom,, . Mne je to veľmi ľúto bože. Neviem ako jej mám už dohovarat. Ďakujem za odpoveď
@anonym_832131 ahoj, nie pozornosť jej nechýba, práveže niekedy premýšľam či to s pozornosťou nepreháňam od malička. Lebo pri deťoch som prítomná na sto percent, pri všetkých troch, každý má svoj čas osamote somnou .Týmto nemyslím že by to bolo . Ale viem že ťažké to mať bude . V škôlke tak isto, ona nerešpektuje autority. Pri učiteľke to isté že oni rozprávajú a ona si ide svoje. Keď sme v partii detí,ona udáva kto čo bude a potom nakoniec sa hrá sama,lebo nikoho nebaví byť,,poskokom,, . Mne je to veľmi ľúto bože. Neviem ako jej mám už dohovarat. Ďakujem za odpoveď
@anonym_autor verím ti, toto že nedokážeš s ňou pohnúť. Niekedy neviem je to kruté ale pomôže človeku, keď sám spadne na ústa. Že aj v tedy možno pochopí, že deti sa so mnou nechcú hrať. Ale môže aj z toho vyrásť. Ale to je také 50 na 50. Ja ti nemám ako pomôcť ale posielam silu. Hádam sa ti to podarí vyriešiť a možno sa tu niekto nájde kto ti pomôže.
@anonym_autor verím ti, toto že nedokážeš s ňou pohnúť. Niekedy neviem je to kruté ale pomôže človeku, keď sám spadne na ústa. Že aj v tedy možno pochopí, že deti sa so mnou nechcú hrať. Ale môže aj z toho vyrásť. Ale to je také 50 na 50. Ja ti nemám ako pomôcť ale posielam silu. Hádam sa ti to podarí vyriešiť a možno sa tu niekto nájde kto ti pomôže.
@anonym_832131 ďakujem veľmi pekne za pochopenie. Ja viem že asi s tým nič nedokážem urobiť,keby sa mi tu aspon ozvala mamina ktorá má skúsenosť doma s takýmto dieťatkom a ako to bolo u nich, nech viem ,, čo nás čaká,, . ♥️
Skúsila by som sa o výchove poradiť s niekým kompetentným, psychologičkou. Ale je super, že to chceš riešiť, nie len že jej dáš po zadku a podobné “skvelé rady”.
@anonym_autor mam kamosku ma.prene takeho syna a chodia do centra na diagnoatiku. Poslali ich tm zo skolky. Ked su spolu s mojim iplne strhava aj mojho len twn moj na upozornenie reaguje. Jej ako keby nepocul
Tvoje dieta testuje hranice. Vacsine deti staci otestovat hranice 2-3x. Tvoja ich testuje kazdy den. Nedohovaraj, konaj. Huci ked telefonujes? Ide do spalne a bude tam kym s tym neprestane.
Skus pozriet vychovu logickych dosledkov. Tu pomozu len laskave, ale pevne hranice.
Navštívila by som psychológa, mne sa zdá, že ADHD a možno Asperger.
Navštívila by som psychológa, mne sa zdá, že ADHD a možno Asperger.
@anonym_02881b súhlasím s týmto tvrdením, treba diagnostiku mala som toto isté s dcérou a má adhd aj aspergera, často bývajú spolu prítomné
@anonym_02881b súhlasím s týmto tvrdením, treba diagnostiku mala som toto isté s dcérou a má adhd aj aspergera, často bývajú spolu prítomné
@anonym_98816d ďakujem prosím viete poradiť koho prvého kontaktovať a žiadať o diagnostiku? či to mam sama vyhladat alebo treba odporúčanie od škôlky?
@anonym_98816d a ešte som zabudla napísať že len tak odveci vykrikuje a píska napr. Spevavym hlasom : aaaaaa, oooooo , ale odveci a nahlas . Druhe deti to nerobili, takže preto tu o Tom píšem.
@anonym_98816d ďakujem prosím viete poradiť koho prvého kontaktovať a žiadať o diagnostiku? či to mam sama vyhladat alebo treba odporúčanie od škôlky?
@anonym_autor sama si vyhľadajte psychológa vo svojom okrese, či sa niekto venuje diagnostike týchto porúch vo Vašom okolí, alebo aj centrum pedagogickej a psychologickej pomoci a prevencie, ono je to na dlhšie, nestačí jedna navšteva a vybavené, budete musieť pobehať viacerých odborníkov
@anonym_98816d a ešte som zabudla napísať že len tak odveci vykrikuje a píska napr. Spevavym hlasom : aaaaaa, oooooo , ale odveci a nahlas . Druhe deti to nerobili, takže preto tu o Tom píšem.
@anonym_autor tak nechcem bez vyšetrenia tvrdiť, že je Vaše dieťa asperger, nie som na to študovaná, ale určite stojí za to aby to zhodnotil psychológ, tiež sme mali toto isté, a hlavne autority to bol najväščí problém aj v škole, Vaša dcéra podľa toho čo píšete má vlastný svet (aj moja ho má)
@anonym_autor čiastočne je to povahou ale čiastočne aj výchovou. Neexistuje, aby mi 5 ročné dieťa skákalo do reči, Upozorním raz, keď neprestane odchod do svojej izby. Neexistuje, aby ma nenechala telefonovať (samozejme, že nejde o polhodinový hovor) a ona stále do toho roprávala. Tiež odchod do svojej izby a trvať na tom. Nie, nemusí mať vždy pravdu a môže sa aj hodiť o zem. Nedohovárať - príčina, následok. Upozorním, že sa mi nepáči, čo robí, keď neprestane, upozorním, čo bude nasledovať, ak bude pokračovať, tretí krok je že vykonám, čo som sľubovala. Dávno ste mali byť u psychológa, lebo trpíte vy, ale trpí aj dieťa, som prekvapená, že ti to v škôlke nenavrhli
@anonym_autor Moje večne dohováranie vôbec nepomáha.
táto veta povedala všetko...
@anonym_autor ak vylúčime zlu výchovu ( prepáč napísať to musím) mne to príde ako Asperger. Chod s ňou na vyšetrenie.
@anonym_autor od kedy to trvá? Prejavuje sa to niekedy intenzívnejšie ako inokedy, napr. pri tebe, pred škôlkou, po nej, pri únave,…? Je to niekedy aj lepšie, že dokáže byt aj ticho, respektovat žiadosť?
Ako je športovo zdatná? Vie sa bicyklovať, kolobezkovat či jazdiť na korčuliach, iné..?
@anonym_autor od kedy to trvá? Prejavuje sa to niekedy intenzívnejšie ako inokedy, napr. pri tebe, pred škôlkou, po nej, pri únave,…? Je to niekedy aj lepšie, že dokáže byt aj ticho, respektovat žiadosť?
Ako je športovo zdatná? Vie sa bicyklovať, kolobezkovat či jazdiť na korčuliach, iné..?
@tiika trvá to asi tak 2 roky už, ale od malého dieťatka bola papuľa, rozprávala veľmi skoro, piesne, básne,toto jej stačí raz a vie to,tak isto aj písmená, písať,aj matematika ju baví. Bicykluje od troch rokov bez pomocných koliesok, kolobežka tak isto od roka , je stále v pohybe . Je to stále tak či je unavená,alebo nie. A ona ani nieje veľký spáč, na obed mi nespavala od roka a pol , v škôlke nespi,ale tam ticho leží,lebo vie že iné deti spia, potom doma vypustí paru . Všetci v rodine jej vysvetľujeme, čupneme k nej a hovoríme priamo do očí, no ona Kýve že chápe a potom pokračuje v tom . Ja ju pošlem do rohu,tam čuší a po určitej dobe povie čo prečo tam bola a ak sa to zopakuje pôjde zase vedľa. A takto dookola. Aj som jej dala na riť pár krát,ale to nieje riešenie .
@tiika trvá to asi tak 2 roky už, ale od malého dieťatka bola papuľa, rozprávala veľmi skoro, piesne, básne,toto jej stačí raz a vie to,tak isto aj písmená, písať,aj matematika ju baví. Bicykluje od troch rokov bez pomocných koliesok, kolobežka tak isto od roka , je stále v pohybe . Je to stále tak či je unavená,alebo nie. A ona ani nieje veľký spáč, na obed mi nespavala od roka a pol , v škôlke nespi,ale tam ticho leží,lebo vie že iné deti spia, potom doma vypustí paru . Všetci v rodine jej vysvetľujeme, čupneme k nej a hovoríme priamo do očí, no ona Kýve že chápe a potom pokračuje v tom . Ja ju pošlem do rohu,tam čuší a po určitej dobe povie čo prečo tam bola a ak sa to zopakuje pôjde zase vedľa. A takto dookola. Aj som jej dala na riť pár krát,ale to nieje riešenie .
@anonym_autor dať jej na zadok skutočne riešenie nie je. Ani krik a nervozita, to ešte všetko zhoršuje, naopak, ona potrebuje cítiť od teba, že si pánom situácie ty, že sú pravidlá, s ktorými nepohne. Ale skúsila si ju vždy, keď ti skáče do reči, poslať do jej izby? S tým psychológom neváhaj
@anonym_autor aj ja si myslím, že na polovicu zlyhala výchova a druhú polka je potrebne doplniť diagnostiku od psychiatra. Ak má normointelekt - neexistuje, že 5 ročné dieťa "ohučí" 4 dospelé osoby tak, že ho nezvládajú. Nemá hranice, nerešpektuje nikoho, lebo vy rodičia ste ju to nenaučili. Odborník ti pomôže zistiť ako na ňu.
@anonym_autor napíšem ako to vidím ja, ale ono by bolo fajn, keby si sa radšej poradila s nejakym odborníkom (ak nepoznáš a chceš, napis ss).
Podľa mna je tvoja dcerka v poriadku, zdravé dieťa, nemá žiadnu diagnózu (ak nebadas iné zvláštne veci, ktoré si nespomenula). Možno je nejak nadpriemerne inteligentná alebo ma len výbornú pamäť (písmena, básnicky). V každom prípade ma vela energie (nespáva cez deň), v skolke sa prispôsobí, obmedzuje, naopak snaží sa respektovat učiteľky (nie vždy to možno dava, a medzi ostatnými jej temperament vytŕča). To by sedeli tie 2 roky, ak išla do MŠ v 3. Druha vec je, ako sa ju tam snazia usmerniť, ci len zastaviť jej správanie, dávať príkazy, tresty. Nefunguje to a prestáva to účinkovať menej a menej (zákaz sladkosti, tv, mobil), cim je staršia, samostatnejšia, pretože sa neriešia jej potreby. Ona je ziva, zvedavá, aktívna, potrebuje pohyb, spoločnosť, akciu, veci robiť sama, nie sa na ne pozerať, nieco vyriešiť, nie si nechať pomáhať.
A keď pride domov, tak vypustí paru, je v nej toľko nespracovanej energie, že nevie čo s nou (spieva, rozpráva, kričí). Keby vedela, povedala by “už nevladzem, cely deň som musela byt poslušná, ticha, vsetko robiť pomalšie a dlhšie, prispôsobiť sa ostatným, potrebujem konečne vypnúť a uvoľniť sa.”
Toto jej však mozes povedat ty, na znak toho, ze ju chapes. 😊
Ak jej len nieco zakazes, to ju na chvíľu zastaví, no nezbaví ju toho pretlaku. Potrebuje sa niekde vybiť, ísť zo škôlky pešo, na bicykel, zaskákať na trampolíne, behať, sportovat, … doma ju čo najviac zapájaj, nech ti pomáha, pridel jej nejaké samostatne úlohy (zavesit prádlo, poskladať bielizeň, povysavat, umyť vaňu). Nerieš kvalitu (ani neporiadok 😅), ale ocen to, že to dokončila, prispela ku chodu domácnosti. Môžete si spolu zaspievať nieco rýchle, rytmické (napr.Macejko 😁), pusti jej hudbu, nech tancuje, daj na športový krúžok.. Nezabudni aj slovne pomenovat, ak sa ti páči, ako sa hra, ak vidíš, ze ju to baví.
Ak chceš podporiť jej spoločnú hru s inými deťmi, tak by ona mohla byt ta, ktorá vymýšľa tanečné kroky, cvičenie, stane sa predavačkou či lekárkou. Skús obmedzit cukor, aj jednoduchý alebo pridaný, najmä poobede.
Vela síl a lásky Vám obom ❤️
@anonym_autor A teda k tomu, že je hlučná. Podľa mna je to len dôsledok jej frustrácie, nespokojnosti, nervozity, nespracovaných emocii, deficitu v podobe neuspokojenych potrieb a toho, že v tomto veku to nedokáže dať najavo inak. Niektoré deti môžu revať, biť sa, hrýzť, hádzať sa o zem. Nie som psychológ, i keď si vela študujem, ozaj je to iba čisto môj názor. Nezameriavala by som sa však primarne na ”hučanie, prekrikovanie”, ale odstranenie príčin, ktoré sú za tým.
@anonym_autor spomenula som si na tuto stránku, tak ti to sem hodím
5 rad pro výchovu „akčních“ dětí (SP typů)
https://www.teorietypu.cz/vrozene-potreby-sp-deti/
Ahoj, moja dcera je podobna. Stale rozprava, do kazdeho rozhovoru sa zapoji, telefonovat pri nej neviem vobec. Mladsiu v poslednej dobe riadne sekiruje, ked nieje po jej, zacne sa vyhrazat, ze sa s nou nebude hrat.. ale pred ostatnymi je uzasna sestra, stara sa, pomaha jej. Len stale rozprava a odmalicka takmer nepotrebuje spat, takze ti uplne rozumiem s tou ohucanostou. Si vlastne myslienky nepocujem. Asi len vydrzat este par rokov, potom uz bude chciet travit cas s kamoskami
@anonym_autor spomenula som si na tuto stránku, tak ti to sem hodím
5 rad pro výchovu „akčních“ dětí (SP typů)
https://www.teorietypu.cz/vrozene-potreby-sp-deti/
Súhlasím s @tiika, dobre napísané. Ja by som ale predsa len šla na diagnostiku, pripomína mi to môjho syna, je nadpriemerne inteligentný asperger. Diagnostika samozrejme problém nevyrieši, ale pomôže ti pochopiť jej svet, ak teda bude AS. A ak aj nie, na tvojom mieste si niečo o tom nastudujem, pretože ona očividne nie je bežné dieťa. Nenechaj si nahovoriť, že si ju zle vychovala a pod. drísty. Niekto, kto sa v živote nestretol s neurodivergentnym človekom, tak prd tomu rozumie. Všetkým by veľmi pomohlo, ak by mali viac informácií o nie bežných deťoch a ľuďoch.
@anonym_autor ja napisem ADHD..mladsi syn ma o.i ADHD a teda tvoj popis je dost podobny jeho spravaniu sa, ked bol mladsi. Urcite by som ju brala na diagnostiku
@anonym_autor chodí do škôlky ? Ako sa tam správa, čo hovoria na jej správanie učiteľky...

@anonym_autor ona nieje nevychovaná, ako sa niekomu môže zdať na prvý dojem. Je to veľmi dobré dievčatko, pozdravi, poďakuje, poprosí, pomôže. Aby som dodala