icon

Problém s neposednosťou a správaním 5-ročného dieťaťa

1. nov 2025

Neviem si dat rady s dieťaťom. Ma 5 rokov, nieje jedináčik. Ale už sme ako rodičia zúfalí. Popíšem-je extrémne hlučná, prekrikuje sa, keď niekto rozpráva ju to nezaujíma, musí byť počuť ju, keď niekto telefonuje nezaujíma ju to, bude do mňa rozprávať aj keď vidí že telefonujem, stále musí mať pravdu, príklad - druhé dieťa povie že Snehulienka zjedla jablko, ona ťa prehovorí že to bola jahoda . Je múdra, šikovná, pamätá si také veci čo nikto iný nie, proste detaily aj z pred pár rokov,ale hodinu po raňajkách sa ma opýta kedy budú raňajky,lebo zabudla že jedla. Nevadí jej že je v obchode, škole, škôlke,kostole, stále je hlučná a neplatia pre ňu pravidlá. Robí si svoje . Ja len dohovaram, chlap to isté. Doma sme nervózni, babka dedo to isté, keď nemusia radšej nestražia,lebo sú z nej ohučani, kričí,prekrikuje. Musí byť stredobodom pozornosti, vždy a všade, dirigovat súrodencov.Neboji sa ničoho a nikoho, nema absolútne žiadny pud sebazáchovy, nedáva si pozor, ale keď má menšie dieťatko pri sebe na to dava pozor ako mamička. Absolútne sa nesústredí, keď o niečom hovorím,ona čumi inde a keď dohovorim pokračuje v tej myšlienke ktorú mala predtým. Veľmi ju ľúbim ale ja už nevládzem, mam pocit že už ma nič neteši . Lebo som nervózna a ohučana. Hranice máme, keď niečo, pošlem ju do rohu a tam premýšľa,potom mi povie čo porušila a takto dookola. Keď jej zatrhnem sladkosť jej to nevadí, nemusí ju mať, keď jej nepustím telku,jej to nevadí, mobil ju nebaví vôbec,mam v telefóne jednu hru a keď niekedy pýta viem že za minútu vráti lebo ju to nebaví . Čo ju mám mlátiť alebo čo? Moje večne dohováranie vôbec nepomáha. Ako mám s ňou pracovať prosím vás.

Strana
z2
tiika
2. nov 2025
@akvi

Súhlasím s @tiika, dobre napísané. Ja by som ale predsa len šla na diagnostiku, pripomína mi to môjho syna, je nadpriemerne inteligentný asperger. Diagnostika samozrejme problém nevyrieši, ale pomôže ti pochopiť jej svet, ak teda bude AS. A ak aj nie, na tvojom mieste si niečo o tom nastudujem, pretože ona očividne nie je bežné dieťa. Nenechaj si nahovoriť, že si ju zle vychovala a pod. drísty. Niekto, kto sa v živote nestretol s neurodivergentnym človekom, tak prd tomu rozumie. Všetkým by veľmi pomohlo, ak by mali viac informácií o nie bežných deťoch a ľuďoch.

@akvi prosím ta, tvoj syn mal aj iné zvláštne znaky, “čudne” správanie, kedy alebo skôr pri čom si pozorovala a uvedomila si, že to už nie je celkom bezne?

akvi
2. nov 2025
@tiika

@akvi prosím ta, tvoj syn mal aj iné zvláštne znaky, “čudne” správanie, kedy alebo skôr pri čom si pozorovala a uvedomila si, že to už nie je celkom bezne?

@tiika mal toho viac, co nebolo"bezne", ale ja som si to uvedomila az neskor, ten celkovy "obraz" sa mi vytvoril, az ked som sa dostala k informaciam o As a o nadanych detoch. Vela mi potvrdila aj psychologicka ovela neskor, ked sme boli na diagnostikovanie nadania. Napriklad take, ze malá potreba spanku od babatka - to je znak aj pre nadane deti, aj pre AS. Ale ked mas male babatko, tak predsa nepremyslas nad tym,ze aha, malo spi, je to genius 😂 Potom neskor napriklad to, ze sa lahko prestimuloval. Neexistovalo ist napriklad do supermarketu, zacal revat po 5 minutach, proste vela svetiel, zvukov, farieb, smradov.. Ale to tiez nepripisujes ziadnej diagnoze, kazdy ti povie len, je to proste narocne dieta. /pripadne nevychovane, ked uz je starsie a "ma sa vediet spravat"/. Ocividnejsie znaky inakosti boli u nas napriklad ritualy a stereotypy - niektore odhalis hned, napriklad auticka museli byt zoradene tak a nie inak, ale to, ze obrus na stole sa nemohol posunut, vazicky vo vitrinke ked som prehodila, tak syn dostal hystericky zachvat, to ti to 2 rocne dieta nevie popisat, ze preco reve, to postupne zistujes.. Zmena oblecenia napriklad, to bola cista katastrofa, kupit ine topanky, nemozna misia, zimnu ciapku vymenit za tensiu, neexistuje, on ide v zimnej. No a potom netradicne zaujmy, ktore su uplne "mimo"k veku, u nas zaujem o svetla, o rozoberanie cohokolvek, idealne pocitaca a pod. veci.. Neskor neskutocne vedomosti o niecom, co netusis ani poriadne, odkial to decko vzalo. A potom take uplne typicke veci pre nadane deti- naucil sa sam citat, chapal velmi rychlo matiku, naucil sa sam po anglicky. Ono uplne najhorsie je to v tom veku od 3 do 8 rokov, pretoze to dieta sa javi ako nevychovane, drze, ukricane, nepokojne, hyperaktivne, nepocuva, robi si po svojom, nepocuva pseudoautority.. Ale ono ma vzdy svoje dovody, preco sa tak sprava, len vacsinova spolocnost to vyhodnocuje ako nevychovanost. Asi kazda matka neurodivergentneho dietata ti potvrdi, ze zivot v tejto spolocnosti je velmi dlho peklom pre nu, pretoze ludia jej to davaju vyzrat..

autor
2. nov 2025
@tiika

@akvi
@tiika maminky ďakujem aj za vás že viete to takto popísať a skutočne poradiť čo sledovať ako pracovať a na koho sa obrátiť, nie nás len hodiť do vreca zlej výchovy . Prajem vám všetko dobré a nech sú všetky dietky milované a pochopené ♥️

tiika
2. nov 2025
@akvi

@tiika mal toho viac, co nebolo"bezne", ale ja som si to uvedomila az neskor, ten celkovy "obraz" sa mi vytvoril, az ked som sa dostala k informaciam o As a o nadanych detoch. Vela mi potvrdila aj psychologicka ovela neskor, ked sme boli na diagnostikovanie nadania. Napriklad take, ze malá potreba spanku od babatka - to je znak aj pre nadane deti, aj pre AS. Ale ked mas male babatko, tak predsa nepremyslas nad tym,ze aha, malo spi, je to genius 😂 Potom neskor napriklad to, ze sa lahko prestimuloval. Neexistovalo ist napriklad do supermarketu, zacal revat po 5 minutach, proste vela svetiel, zvukov, farieb, smradov.. Ale to tiez nepripisujes ziadnej diagnoze, kazdy ti povie len, je to proste narocne dieta. /pripadne nevychovane, ked uz je starsie a "ma sa vediet spravat"/. Ocividnejsie znaky inakosti boli u nas napriklad ritualy a stereotypy - niektore odhalis hned, napriklad auticka museli byt zoradene tak a nie inak, ale to, ze obrus na stole sa nemohol posunut, vazicky vo vitrinke ked som prehodila, tak syn dostal hystericky zachvat, to ti to 2 rocne dieta nevie popisat, ze preco reve, to postupne zistujes.. Zmena oblecenia napriklad, to bola cista katastrofa, kupit ine topanky, nemozna misia, zimnu ciapku vymenit za tensiu, neexistuje, on ide v zimnej. No a potom netradicne zaujmy, ktore su uplne "mimo"k veku, u nas zaujem o svetla, o rozoberanie cohokolvek, idealne pocitaca a pod. veci.. Neskor neskutocne vedomosti o niecom, co netusis ani poriadne, odkial to decko vzalo. A potom take uplne typicke veci pre nadane deti- naucil sa sam citat, chapal velmi rychlo matiku, naucil sa sam po anglicky. Ono uplne najhorsie je to v tom veku od 3 do 8 rokov, pretoze to dieta sa javi ako nevychovane, drze, ukricane, nepokojne, hyperaktivne, nepocuva, robi si po svojom, nepocuva pseudoautority.. Ale ono ma vzdy svoje dovody, preco sa tak sprava, len vacsinova spolocnost to vyhodnocuje ako nevychovanost. Asi kazda matka neurodivergentneho dietata ti potvrdi, ze zivot v tejto spolocnosti je velmi dlho peklom pre nu, pretoze ludia jej to davaju vyzrat..

@anonym_autor ďakujem, snáď aspoň trochu pomôže. Asi ta čaká ešte náročné obdobie a dlha cesta, preto prajem vela síl.

@akvi Myslím, že v spoločnosti to maju náročné ako matky, tak ich deti. Hlavny problém vidím v snahe ako nejaké nevyhovujuce správanie čo najskôr eliminovať a nie skutočne riešiť. Bez toho, aby sa najskôr zistili príčiny a dôvody, sa hľadá iba spôsob, ktorý zacne “konečne” fungovat.
Nemám to v podstate nikomu za zle, pretože ten problém vznikol generáciami a odovzdávame si ho ďalej. Naoko pekne správanie a dosiahnutá poslušnosť boli cieľom. Nebolo ním životné šťastie a spokojnosť dietata. Štyl výchovy “xy” storočia, ktorý tento cieľ pomohol dosiahnuť, bol považovaný tým pádom za dôkaz toho, že je správny. A keďže v súčasnosti zlyháva, problém sa nehľadá v ňom, ale v sucasnej dobe, modernom prístupe (ziaľ nie vždy uspesne a správne aplikovanom) a rodičoch.
Akurát mi je velmi smutno z toho, ako málo sa s tým niečo robí. Ako si iba zopár ľudí najskor niečo zisti, a to i napriek tomu, že k informáciám je dnes taký ľahký pristup. No naproti tomu sa ich už nájde vela, ktorí rýchlo a uplne lahko začnú bez relevantných znalosti niekoho odsudzovať.

denden77
2. nov 2025

pripomina mi to moju, tiez 5r.. bola som s nou u psychologicky este v 3r ale z ineho dovodu.. vysledok bol, ze je nadpriemerne inteligentna.. uvidime, co bude dalej 😁 tiez od roka a pol rozprava non stop, neobsedi, zabuda, v kazdej debate je zamontovana, opravuje ma, ked sa pomylim, hada sa a vzdy musi mat posledne slovo.. tiez ma niekedy ide trafit 😁

anonym_295dfc
2. nov 2025

Jedine, čo mozes urobiť, je prijat ju taká je a skoncovať s tými trestami ako chod do rohu a premyslaj o sebe, veď ma 5 rokov. Píšeš, že sa nevie sústrediť, ale ty po nej chceš, aby viedla hlboké vnútorne dialógy, prečo sa spravala tak ako sa spravala.. že ju nechcu strazit stari rodičia? Veď je to tvoje dieťa, toto musis tiež akceptovat, že je to tvoja starost... Môže mat jemnu diagnózu, ako ADHD, pripadne ma ešte nedozretu nervovú sustavu, takze maj pre nu pochopenie. Rozprávajte sa, prečo je taká, samozrejme, nemusi mat naladu hneď vtedy, ale sa k tomu môžete neskôr vratit. Mám podobnú dceru, už je starsia. Liezlo mi na nervy, že stále poskakuje a nevie byt na klude (precitala som si, že poskakovanim si stimuluje rastové chrupavky a tým aj rast - prestalo mi to vadit, veľa rozprávala - povedala som ai, že je to super a ocenila som, aká je priebojna a komunikatívna,.. liezlo mi na nervy, že je hlučná, furt si spieva - vieš, že je to znakom, že dieťa je stastne, proste vo vsetkom som hľadala pozitiva). Mala veľa energie, prihlásila som ju na veľmi veľa kruzkov - všetky zvlada a je v nich vyborna… takze moja rada je, nebojuje s tým, aká je, prijmy to.. bitka, tresty (odstrkovanie, poslanie do kúta je pre slabochov, ktori si nevedia poradit s vlastnými detmi a veľmi im tým ubližujú)… zvol ťažšiu cestu, ktorá prinesie veľké ovocie, viem, o com píšem…

tiika
3. nov 2025
@akvi

@akvi zasiahlo ma, co si písala, že to matke dávajú vyžrať, čím si si asi prešla. Viem, že sa ľudia naokolo snazia radiť, riešiť situáciu alebo pomáhať, i keď o to rodicia nestoja, ale s ničím inym som sa priamo či nepriamo nestretla. Internetové a MK matky to sú ina kapitola.
Rozumiem, že spoločnosť je v základe nastavena na hladanie vinníka, niekoho, kto za to môže. Ale to sa potom ta matka musí cítiť úplne strasne. Predstavujem si, že si robí starosť o dieta, nechápe, co a prečo sa deje, co ma robiť, ako mu pomôcť, ale ak jej chyba i opora a pochopenie, pocuva výčitky, obviňovanie, trapi sa dvojnásobne, začne pochybovať este aj sama o sebe. To jej nijako nepomôže, práve naopak. Ako fakt nálož.
Mozno je to citlivé, ale mohla by si mi prosím aspoň trochu priblížiť, s cim si sa približne stretla?

akvi
3. nov 2025
@tiika

@akvi zasiahlo ma, co si písala, že to matke dávajú vyžrať, čím si si asi prešla. Viem, že sa ľudia naokolo snazia radiť, riešiť situáciu alebo pomáhať, i keď o to rodicia nestoja, ale s ničím inym som sa priamo či nepriamo nestretla. Internetové a MK matky to sú ina kapitola.
Rozumiem, že spoločnosť je v základe nastavena na hladanie vinníka, niekoho, kto za to môže. Ale to sa potom ta matka musí cítiť úplne strasne. Predstavujem si, že si robí starosť o dieta, nechápe, co a prečo sa deje, co ma robiť, ako mu pomôcť, ale ak jej chyba i opora a pochopenie, pocuva výčitky, obviňovanie, trapi sa dvojnásobne, začne pochybovať este aj sama o sebe. To jej nijako nepomôže, práve naopak. Ako fakt nálož.
Mozno je to citlivé, ale mohla by si mi prosím aspoň trochu priblížiť, s cim si sa približne stretla?

@tiika nejake uplne konkretne situacie sa mi tu nechce rozpisovat, ale vsetky sa daju zhrnut ako nepochopenie. Proste ludia maju nejake ocakavania, ze "ako by to malo byt,co by malo dieta vediet, ako by sa malo spravat..." No a ked to dieta nesplna ocakavania, tak ty matka si ta najhorsia blbka, co nezvladla vychovu. Ono s tym sa stretava asi kazda matka, lebo aj to najnormalnejsie a najvychovanejsie dieta sa nie vzdy sprava ukazkovo. Ale u neurodivergentnych je to velmi posunute do extremu. Jednak vekovo - moje 6 rocne dokazalo mat amok ako 3 rocne. To uz nik neakceptuje v tom veku. A jednak intenzita - ked bezne dieta place, moje vrieska a lezi na zemi. Bezne dieta po chvilke je schopne vnimat, rodic ho upokoji a ide sa dalej - moje dieta nevnima, kludne aj dve hodiny s nim nepohnes, mozes sa aj roztrhat, vacsinou to dopadlo tak, ze tam, kde sme sa "zosypali" /psychicky a aj fyzicky/, tak od vycerpania zaspal. Kolkokrat nas muz nasiel doma niekde v strede chodby, obidvaja totalne vycerpani, leziac na zemi, decko casto polonahe 😅 🙈, lebo amok vacsinou z obliekania/vyzliekania, nechuti ist spat, porusenia ritualu a pod.. Toto ti nik neuveri, ze co jedno dieta moze robit a ze ty - dospela osoba, to nijako nedokazes zvratit a zvladnut. Naucis sa vlastne jedine - predpokladat situacie, vyhybat sa im, pripravovat sa na ne, ked sa neda vyhnut.. Prestanes chodit s deckom do obchodu, do restauracii, na navstevy, v MHD-cke sa modlis a mas pripraveny zalozny plan. Mas na telefone vzdy v zalohe niekoho, kto uz "vie" a vie prist a nalozit vas do auta a pod.. No a uplne osobitna kapitola je skola. To je ale na roman 😂

tiika
3. nov 2025
@akvi

@tiika nejake uplne konkretne situacie sa mi tu nechce rozpisovat, ale vsetky sa daju zhrnut ako nepochopenie. Proste ludia maju nejake ocakavania, ze "ako by to malo byt,co by malo dieta vediet, ako by sa malo spravat..." No a ked to dieta nesplna ocakavania, tak ty matka si ta najhorsia blbka, co nezvladla vychovu. Ono s tym sa stretava asi kazda matka, lebo aj to najnormalnejsie a najvychovanejsie dieta sa nie vzdy sprava ukazkovo. Ale u neurodivergentnych je to velmi posunute do extremu. Jednak vekovo - moje 6 rocne dokazalo mat amok ako 3 rocne. To uz nik neakceptuje v tom veku. A jednak intenzita - ked bezne dieta place, moje vrieska a lezi na zemi. Bezne dieta po chvilke je schopne vnimat, rodic ho upokoji a ide sa dalej - moje dieta nevnima, kludne aj dve hodiny s nim nepohnes, mozes sa aj roztrhat, vacsinou to dopadlo tak, ze tam, kde sme sa "zosypali" /psychicky a aj fyzicky/, tak od vycerpania zaspal. Kolkokrat nas muz nasiel doma niekde v strede chodby, obidvaja totalne vycerpani, leziac na zemi, decko casto polonahe 😅 🙈, lebo amok vacsinou z obliekania/vyzliekania, nechuti ist spat, porusenia ritualu a pod.. Toto ti nik neuveri, ze co jedno dieta moze robit a ze ty - dospela osoba, to nijako nedokazes zvratit a zvladnut. Naucis sa vlastne jedine - predpokladat situacie, vyhybat sa im, pripravovat sa na ne, ked sa neda vyhnut.. Prestanes chodit s deckom do obchodu, do restauracii, na navstevy, v MHD-cke sa modlis a mas pripraveny zalozny plan. Mas na telefone vzdy v zalohe niekoho, kto uz "vie" a vie prist a nalozit vas do auta a pod.. No a uplne osobitna kapitola je skola. To je ale na roman 😂

@akvi to bolo veľmi ťažké obdobie, že ak to bežný rodič nezažije, asi to nedokáže pochopiť. Postrehla som len zopár poznámok, ktoré nestoja za reč. No mala som dosť, keď som riešila par amokov z únavy dieťaťa (i to bez hádzania, búchania..) a to nebolo nič proti tomu, čo popisuješ.
Akože buď ta to ako matku odrovná alebo posilní. Nie že by si o to stala, ale nemáš na vyber 🫣
Pravdepodobne si musela vela filtrovať, čo si pripustíš, za čo jednoducho nemôžeš, čo je užitočné a čo sú už úplne kraviny. Bohuzial namiesto zaujmu/pochopenia sa niektori ľudia hrnú hned s hodnotením a hotovým riesenim. Juj, smutno mi je z toho veru.
Ale prezradím na seba🫣, ako mladá a najmä bezdetná som aj ja bola veľmi “múdra”.🤭 Hoci som toľko neutocila a neodsudzovala ako ženy tu na MK, no všetko som si predstavovala 10x ľahšie a skúšala dávať rady 🤦‍♀️.

majka2
10. nov 2025

@anonym_autor môj 5 ročný je podobný vie sa sústrediť na niečo aspoň 15 min? Ak nie skúsila bez som možno psycho možno má ADHD mi mame ale môj je predčasne narodeny môj ma presne ADHD s oneskoreným vývinom reči . Bolo nam odporúčané biobidfek ale tak dako sa to volá skúste aj vy aké je to drahé. My máme ísť v januári skús si i Tom prečítať.

Strana
z2