Problémy s obliekaním u škôlkarky
Ahojte. Mám doma dceru 3,5 roka, ktorá chodiť do škôlky. Najprv nechcela, plakala ale zo škôlky ide vždy spokojná, náročný je len ten bod odlúčenia. Teraz by som povedala že je zo škôlkou ok, keď sa aj hráme na škôlky rozpráva babike ako jej tam je super. Len máme problém, že si nechce nič obliecť. Keď si chceme večer nachystat veci na ráno, plače že toto nechce, toto nechce lebo sa boji že jej bude teplo. (-9 a chodí v krátkom rukáve iba do skrinky jej dávam svetrik ak by šli vonku), stále bojujeme, keď sk aj večer vyberie, ráno my to vyzlieka, plače že to nechce. Ma neskutočne veľa veci, keď jej spravím aj na vyber nejaké kombinácie s ničím nesúhlasí, iba plače plače Viete mi poradiť, ak ste niekto mal podobnú skusenost?
@tdhome si mama a máš zodpovednosť.Aj za to, že nie vždy všetko dieťaťu dovolíme.Jednoducho sa oblečie teplo a bodka.Ak sa neoblečie bude doma chorá a nebude môcť ísť za kamarátmi.Raz si jej dovolila ísť v krátkom rukáve a už to zneužíva.nenechaj so sebou manipulovať, lebo bude mať 7 r a nebude chcieť ísť do školy.
@tdhome kto jej dal do hlavy, že jej bude teplo?Ty sa bojíš byť razna a mať slovo?Môj syn to spravil len raz dala som ho na balkón v tričku a zatvorila dvere hneď sa spamätal a obliekol si mikinu a išli bez slova do škôlky.Takychto vyjednávaní bude ešte veľa musíš byť na to pripravená a nevyjednavat.Moze si vybrať či si chce obliecť, ale bude to na cestu teplé, aby neochorela
@tdhome kto jej dal do hlavy, že jej bude teplo?Ty sa bojíš byť razna a mať slovo?Môj syn to spravil len raz dala som ho na balkón v tričku a zatvorila dvere hneď sa spamätal a obliekol si mikinu a išli bez slova do škôlky.Takychto vyjednávaní bude ešte veľa musíš byť na to pripravená a nevyjednavat.Moze si vybrať či si chce obliecť, ale bude to na cestu teplé, aby neochorela
@anonym_0af459 s tým že jej je teplo máme problém od roka a pol, ona naozaj hneď ako prídeme dáva dole ponožky a najradšej naozaj chodí v tielku, čiže myslím že v tomto nemanipuluje, horšie to, že si nechce obliecť nič
@anonym_0af459
@anonym_0af459 bola som preto benevolendtnejsia pretože odmietala škôlku, nechce nám tam ist, plakavala a myslela som si že robím fajn, ak si aspoň vyberie čo si chce obliecť, chcela som jej to akoby uľahčiť… teraz neviem či si akoby tu úzkosť zo škôlky vybíjala takto
@tdhome co tak zvýšiť hlas a nedávať na výber? Naložila by som ju do auta v pyžame. Pochybujem ze by také divadielko ešte niekedy chcela zopakovať.
Len s tebou cvičí a super sa jej dari
@simona20201309 asi naozaj prvý krat dostala po zadku, a kričala som poriadne, nie raz. Ale nepomohlo
Ale co ak jej je realne teplo? Moj syn tiez chodi do skolky v kratkom rukave a na tom mikina, ktoru po prichode do skolky dava na vesiak. A tak ju zvacsa najdem ked ponho idem. Jedne chlapec je rovno v kratasoch, kopec deti bez ponoziek.
My mame doma o dost chladnejsie ako v prekurenej skolke (opomeniem ze deti sa nahanaju, hraju), aj my ked sme tam boli na rodicku, isla som sa rozpustit.
Navrhnut kompromis? Na cestu do skolky poriadne obliect, v skolke na vesiak a ak jej bude zima, oblecie sa.
@tdhome zameta s tebou decko ako s handrou na prach
Riesila som to
Celu skrinu som vybrala prec, do skrine nechala len tie veci co mala zobrat do skolky a ktore som jej vybrala ja
Hysak na 10min a bolo ticho, obliekla a isli sme
Do tyzdna ani nepipla ze co si ma obliect, obliekla si to co som vybrala
@tdhome v škôlke býva teplo, možno jej je ozaj teplo. Kľudne môže byť v tričku, ak vidíš aj doma, že jej býva teplo. Treba Jej určiť jasné pravidlo - v škôlke budeš mať tričko, ale cestou do škôlky budeš riadne oblečená. A tak to sprav aj keď bude plakať. Učiteľke to povedz, nech ju skontroluje, ak bude mať v triede studené ruky, jednoducho sa bude musieť obliecť. Bodka.
A preco by jej nemohlo byt teplo, u nasich v skolke je horucava oproti tomu ako mame doma. Syn nosi mokre pyzamo domov. Moj starsi syn neznasa teplo a beha v pohode doma v tricku a bez ponoziek inak je nervozny z tepla. Cestou do skolky by som skusila mozno nieco tensie pod bundu Moj maly doteraz nosil len teplaky a nic pod to a niektore deti uz chodia v zimnych overaloch od oktobra. Pritom vonku este malokedy mrzne a na slnku sa musia v tom varit ked idu na prechadzku.
@tdhome
Riešila som to so starším, trvalo to asi 2 týždne. Prestalo to zo dňa na deň.
Ja som vysvetľovala, vstali sme skôr, lebo som rátala s tým, že takato situácia nastane, tak sme neboli v strese.
Nekričala som, nedávala po zadku, snažím sa učiť deti, že doma je ich bezpečné miesto a odmietam im úmyselne spôsobovať bolesť alebo nejaké fyzické nepohodlie.
Ako to prišlo, tak to odišlo.
Držím palce!
moj skromny nazor... tak male dieta este neviem spravne rozhodovat co je spravne a co nie, na to je rodic aby rozhodol za dieta, max mu dal na vyber jedno alebo druhe. a trvat na tom obliect si to, aby dieta nemalo moznost vymyslat. toto je len moda dnesnych mladsich rocnikov rodicov ze davaju dietatu velku moznost volby a dieta je z toho v strese a toto nie je len moj nazor ale aj psychologov
@simona20201309 asi naozaj prvý krat dostala po zadku, a kričala som poriadne, nie raz. Ale nepomohlo
@tdhome no ok a ako teda sa ti nakoniec podarí dostať ju do tej škôlky? Co si nakoniec oblečie?
Ale co ak jej je realne teplo? Moj syn tiez chodi do skolky v kratkom rukave a na tom mikina, ktoru po prichode do skolky dava na vesiak. A tak ju zvacsa najdem ked ponho idem. Jedne chlapec je rovno v kratasoch, kopec deti bez ponoziek.
My mame doma o dost chladnejsie ako v prekurenej skolke (opomeniem ze deti sa nahanaju, hraju), aj my ked sme tam boli na rodicku, isla som sa rozpustit.
Navrhnut kompromis? Na cestu do skolky poriadne obliect, v skolke na vesiak a ak jej bude zima, oblecie sa.
@anonym_818fb1 Ano Ano, nezabera, pretože si uvedomujem že jej môže byt naozaj teplo; pre mňa je dôležité nech si aspoň niečo oblečie a neplače toľko pri výbere
a veď čo je zlé na tričku? pokiaľ si dá aj bundu a nohavice, tak nevidím problém, môže jej byť ozaj teplo. aj v našej škôlke majú veľmi teplo, ja tak isto chodím len v krátkych rukávoch celý rok, lebo mi je teplo
@tdhome moja si od 2,5 roka vyberala sama veci do skolky . Vecer nachystala rano obliekla. Pokial nebol sneh boli to zvycajne saty a sukne nohavice odmietala ak len leginy a saty. neriesila som hlavne ze bola spokojna.
Zvýšiť hlas ? Bit ju ? Pre boha vy ste ake chudere 😳😳😳😳
Postavim ju pred skriňu ,poviem nech si sama vyberie ,ved 3,5rocna ma cítenie .
Moja ide zo skoly v tričku a bunde, ja mam 3 vrstvy na sebe !!! Kazdy clovek ma ine cítenie a 3,5 r citi ze jej je teplo ked je ako na Sibíri naobliekana .
Moja ide zo skoly v tričku a bunde, ja mam 3 vrstvy na sebe !!! Kazdy clovek ma ine cítenie a 3,5 r citi ze jej je teplo ked je ako na Sibíri naobliekana .
@anonym_d51452 pre boha veď čítaj!! píše že jej dáva na výber a nechci si potom obliecť ani to čo si sama vyberie. hlavne že treba moralizovať
Moj robil toto iste,ale on sa potil aj ked bolo -9 a mal len oteplovaky. Je to typ,ze aj vonku vybehne v kratkom tricku. V zime nosi len kratke bavlnene tricko a tenke teplaky.
Raz som ho vzala do auta v pyzame,ked nechces,tak pod tak. V satni sa uz sam prezliekal.
Ale on si myslel,ze ked sa neprezlecie,tak do skolky nepojde. Mylil sa a zistil,ze radsej pojde a aj sa prezlecie.
Ty poznas dieta,skus odsledovat kedy to robi. Robi to kazde rano alebo len pred skolkou?
komenty som nečítala ale ja mám podobnú skúsenosť - a síce so mnou 😁 mamka to vzdala cca v 7-8 rokoch 😀 a mimochodom - doteraz som sa nezmenila 😂
@tdhome preboha nie 🥺 nebi ju. možno neštrajkuje, možno zostane taká celý život
@anonym_d51452 pre boha veď čítaj!! píše že jej dáva na výber a nechci si potom obliecť ani to čo si sama vyberie. hlavne že treba moralizovať
@anonym_e2c30f ona píše ze jej prípravy.
Ja bych ju pred skrinu postavila , a nech si SAMA vyberie .
Nevyberie ? V poriadku . Ides v pyzamku.
Tiez som zažila nechcela bundu .chod bez bundy .nesies si sama následok ked si nedáš poradiť (mala 3+) vonku mrzla ,utekala pre bundu a odvtedy si ju oblieka
@anonym_d51452 🙈 bože ženskaaa!!! Ciiitenie Kristove rany
Áno 3,5 r ráno robi cirkus lebo ma estetické cítenie q potrebuje si sama nahodiť outfit
Dúfam že nemáš deti
Pokiaľ nie je autistka a je mentálne v poriadku (kto vie, nemôžme posudit) tak je to len obyčajné vydieranie a cvičenie s matkou. Bojkotuje škôlku. 3,5r dieťa pokiaľ je mentálne v poriadku, je schopné slovné opísať PRECO to nechce. - skriabe, skrti, nepáči sa mu také, ....
Ja mam od mala mega citlivú pokožku a tiež mama mala problém mi čokoľvek obliecť ale vedela kde je problém lebo som jej ho povedala. Nedupala som a nerevala. Takže toto je len a len o nastavovaní hraníc.
Tak len daj priestor na ,,citové citenie" a máš na par rokov postarané o zábavu.
@tdhome píšeš, že máte neskutočne veľa vecí. ono to vie byť aj na škodu, ťažšie sa človek rozhoduje, nielen dieťa ale i dospelý. Určite by som ich zredukovala a ostatné odložila niekam preč.
Pokiaľ je jej teplo, tak je lepšie oblečenie vrstviť vrstviť, pokiaľ jej bude teplo, nech si ho vyzlečie, príp. jej naopak zober nejaký kus navyše, ak by jej bolo chladno ..
Ak sa pre nejaké oblečenie rozhodnete, trvaj na tom, aby si ho obliekla (ak nemá skutočne nejaký dôvod). Možno si poplače, ale na 95% by som jej už nedala nič iné (potrebuje čas, aby sa na to opäť zvykla, ale pôjde to). Zostala by som pokojná, vypočula si ju, počkala pri nej kým sa upokojí (nevyvracala by som jej pocity, nevysvetľovala, nepresviedčala... skrátka ju iba počúvala).
I tak si myslím, že za tým všetkým môže byť skrytý dôvod - škôlka. Je to skôr akýsi spôsob, ktorým sa bráni do nej ísť / rieši svoju frustráciu. Možno by si sa jej mohla ráno 5-10 minút venovať, pohrať sa.
@tdhome preboha nie 🥺 nebi ju. možno neštrajkuje, možno zostane taká celý život
@zuzanka.zuzu jasnee nebijem, to bolo naozaj len zo zúfalstva, v to ráno mi roztrhala saty, že v takých nepôjde, a bolo to naozaj z núdze cnosť, potom slm si poplakala ja, že si neviem rady s vlastným dieťaťom..
@tdhome píšeš, že máte neskutočne veľa vecí. ono to vie byť aj na škodu, ťažšie sa človek rozhoduje, nielen dieťa ale i dospelý. Určite by som ich zredukovala a ostatné odložila niekam preč.
Pokiaľ je jej teplo, tak je lepšie oblečenie vrstviť vrstviť, pokiaľ jej bude teplo, nech si ho vyzlečie, príp. jej naopak zober nejaký kus navyše, ak by jej bolo chladno ..
Ak sa pre nejaké oblečenie rozhodnete, trvaj na tom, aby si ho obliekla (ak nemá skutočne nejaký dôvod). Možno si poplače, ale na 95% by som jej už nedala nič iné (potrebuje čas, aby sa na to opäť zvykla, ale pôjde to). Zostala by som pokojná, vypočula si ju, počkala pri nej kým sa upokojí (nevyvracala by som jej pocity, nevysvetľovala, nepresviedčala... skrátka ju iba počúvala).
I tak si myslím, že za tým všetkým môže byť skrytý dôvod - škôlka. Je to skôr akýsi spôsob, ktorým sa bráni do nej ísť / rieši svoju frustráciu. Možno by si sa jej mohla ráno 5-10 minút venovať, pohrať sa.
@tiika tiež som nad tým rozmýšľala, či to nieje nejaké zatienenie škôlky. Ale pohľad na škôlku sa rapídne zmenil; ona “stále” rozprávala co robili, ako sa hrala s detičkami a že sa tam tesi. Večer sa ma kba spyta či musí zajtra ísť. Ale tento problém s obliekaním máme napríklad aj led už príde zo škôlky a chcem sby sa prezliekla, hneď začne štrajk
@tdhome moja si od 2,5 roka vyberala sama veci do skolky . Vecer nachystala rano obliekla. Pokial nebol sneh boli to zvycajne saty a sukne nohavice odmietala ak len leginy a saty. neriesila som hlavne ze bola spokojna.
@slavomira236 Ano, lenže ja ma teraz ten problém že nechce absolútne nič, stále plače prečo musí ísť v týchto a v týchto veciach, a keď sa jej spýtam nech sk vyberie sama, povie he chce ísť nahá, alebo aby som vybrala ja.
@tdhome
Riešila som to so starším, trvalo to asi 2 týždne. Prestalo to zo dňa na deň.
Ja som vysvetľovala, vstali sme skôr, lebo som rátala s tým, že takato situácia nastane, tak sme neboli v strese.
Nekričala som, nedávala po zadku, snažím sa učiť deti, že doma je ich bezpečné miesto a odmietam im úmyselne spôsobovať bolesť alebo nejaké fyzické nepohodlie.
Ako to prišlo, tak to odišlo.
Držím palce!
@sss777 och, a viete mi poradiť nejaké tipy, možno nejaké vety čo vám pomáhali; lebo ja naozaj už neviem/ Aj keď si večer vyberie, ráno bojujeme. Ale to sa netýka len škôlky, či ideme do kostola či na návštevu alebo bežný den, vždy si nájde dôvod prečo toto nechce alebo je to len, že nevie prečo ale nechce. A mňa to potom pred škôlkou mrzí, že ide taká uplakaná a akoby nasilu v niečom čo nechcela a tak sa krútim ešte vo vlastných pocitoch
Pretože som stále dávala nadej do konca novembra, že ak nezačne rada chodiť do škôlky, odhlásim juj, keď chodí relatívne spokojná začalo toto.

@tdhome co tak zvýšiť hlas a nedávať na výber? Naložila by som ju do auta v pyžame. Pochybujem ze by také divadielko ešte niekedy chcela zopakovať.
Len s tebou cvičí a super sa jej dari