Problémy s obliekaním u škôlkarky
Ahojte. Mám doma dceru 3,5 roka, ktorá chodiť do škôlky. Najprv nechcela, plakala ale zo škôlky ide vždy spokojná, náročný je len ten bod odlúčenia. Teraz by som povedala že je zo škôlkou ok, keď sa aj hráme na škôlky rozpráva babike ako jej tam je super. Len máme problém, že si nechce nič obliecť. Keď si chceme večer nachystat veci na ráno, plače že toto nechce, toto nechce lebo sa boji že jej bude teplo. (-9 a chodí v krátkom rukáve iba do skrinky jej dávam svetrik ak by šli vonku), stále bojujeme, keď sk aj večer vyberie, ráno my to vyzlieka, plače že to nechce. Ma neskutočne veľa veci, keď jej spravím aj na vyber nejaké kombinácie s ničím nesúhlasí, iba plače plače Viete mi poradiť, ak ste niekto mal podobnú skusenost?
@tdhome tyka sa to len skolky alebo jej je teplo vsade? moze byt, ze jej vsetko vadi, lebo ma citlivejsiu kozu (atopicky ekzem?)? Pytala si sa uciteliek, ci nemali nahodou nejaku nehodu s prilis vykurenou miestnostou? (nam sa to raz stalo v praci, ze pokazene kurenie vykurilo v zime budovu na 30 stupnov, viacerym nam bolo na umretie).
Toto je len prenesenie problemu, pricina je inde, nevie to vyjadrit tak to ventiluje cez oblecenie. Skus zistit co sa deje. Riesila som x podobnych situacii a ked sme vypatrali pricinu tak vsetko davalo zmysel.
@tiika tiež som nad tým rozmýšľala, či to nieje nejaké zatienenie škôlky. Ale pohľad na škôlku sa rapídne zmenil; ona “stále” rozprávala co robili, ako sa hrala s detičkami a že sa tam tesi. Večer sa ma kba spyta či musí zajtra ísť. Ale tento problém s obliekaním máme napríklad aj led už príde zo škôlky a chcem sby sa prezliekla, hneď začne štrajk
@tdhome ďakujem za upresnenie a čítala som i ďalšie tvoje komentáre. Potom mi to pripadá skôr ako nejaké volanie "po hraniciach". Že to nie je o nej, ale aj o tebe, že chce, aby mala v tebe pevný bod/oporu, aby si zostala pokojná, keď bude s niečím nesúhlasiť, necítila sa vinne, netrápila sa, nemenila kvôli tomu rozhodnutia... ale dokázala to celé prijať a ustáť.
Možno skús naozaj popracovať na tom ako to lepšie vnútorne zvládať. Mne sa osvedčilo čím menej slov, tým lepšie. Poviem napríklad: Miška, včera sme si vybrali toto oblečenie, tak chcem, aby si si ho teraz obliekla. Ona: ale ja ho nechcem, chcem iné, v tomto nepôjdem... Ja: Počujem, že by si chcela iné. Ona: tak mi ho daj. Ja: Nie, chcem, aby si si obliekla toto. Ona: xy ďalších nárekov Ja: Nie. (bez hnevu, s láskou no sebaisto). Ona sa asi napokon rozhnevá/rozplače. Som tam, väčšinou ticho a s pokojom. Nesnažím sa ju zastaviť, počúvam, čo hovorí (nech si vyleje srdce), ale stojím si za svojím. Napokon sa upokojí. Objímeme sa. ----
Potom si oblečie, to čo má príp. jej dám jedinú alternatívu a to je pre mňa "stopka", za ktorú nejdem, aj keby išla holá či v pyžame (som s tým zmierená, nestalo sa to síce, ale aj keby, prežijem to, a som s tým zmierená, ale skrátka nebudem ustupovať a nechávať ju žiť v neistote či komplikovať nám obom život). (Inak dnes ráno to presne takto vyzeralo pri raňajkách 😅) Snáď trochu pomôže...
@sss777 och, a viete mi poradiť nejaké tipy, možno nejaké vety čo vám pomáhali; lebo ja naozaj už neviem/ Aj keď si večer vyberie, ráno bojujeme. Ale to sa netýka len škôlky, či ideme do kostola či na návštevu alebo bežný den, vždy si nájde dôvod prečo toto nechce alebo je to len, že nevie prečo ale nechce. A mňa to potom pred škôlkou mrzí, že ide taká uplakaná a akoby nasilu v niečom čo nechcela a tak sa krútim ešte vo vlastných pocitoch
Pretože som stále dávala nadej do konca novembra, že ak nezačne rada chodiť do škôlky, odhlásim juj, keď chodí relatívne spokojná začalo toto.
@tdhome nevyjednávaj s ňou, nadovoľ jej hrabať sa v skrini. Daj jej vybrať z dvoch tričiek, z dvoch legín, dvoch mikín, polož na stoličku a ráno si to alebo oblečie, alebo ju berieš v pyžame. Neverím, že by chcela prísť v pyžame do škôlky aj druhý krát, lebo ja by som ju tam v ňom dopratala. Trojročné decko nebude so mnou nacvičovať, ráno, keď sa ponáhľam, nemám na tieto malé javiskové formy náladu. Letné veci odprac niekam do nadstavca.
Ale co ak jej je realne teplo? Moj syn tiez chodi do skolky v kratkom rukave a na tom mikina, ktoru po prichode do skolky dava na vesiak. A tak ju zvacsa najdem ked ponho idem. Jedne chlapec je rovno v kratasoch, kopec deti bez ponoziek.
My mame doma o dost chladnejsie ako v prekurenej skolke (opomeniem ze deti sa nahanaju, hraju), aj my ked sme tam boli na rodicku, isla som sa rozpustit.
Navrhnut kompromis? Na cestu do skolky poriadne obliect, v skolke na vesiak a ak jej bude zima, oblecie sa.
@anonym_818fb1 veľmi neverím tomu, že by v škôlke bolo prekúrené, dnes, keď sa šetrí na všetkom. Okrem toho je stanovená teplota, aká má byť v každej miestnosti, aj by tam mal byť teplomer
Nasi si tiez vyberaju oblecenie. Ked sa nevedia rozhodnut, idu ententicky. Ked sa im nepaci, co akoze vyslo, tak maju na vyber vybrat si to alebo vyberam ja oblecenie. Niekedy sa rozhodnu tak, inokedy hentak. Niekedy to trva minutu, niekedy 5, ale viac naozaj nedam, lebo ved si aj ine veci nez len oblecenie. Baba vymysla viac ako chalan, ten v podstate vobec, skusa to podla mna len preto, ze opakuje po sestre a inak je mu suma fuk co si oblecie. Ale zenska, to je ine, uz od mala to maju zeny v sebe
@tdhome pokiaľ jej nie je zima prečo nasilu obliekať bude aspoň odolnejšia a matere čo strkaju deťom desať vrstiev nerozumiem dobre megnute choroba nie je z krátkeho rukáva ani z holých rúk ani nôh choroba je keď telo dostane vírus alebo baktériu ktorá sa šíri kvapockovou infekciou nevravím aby behala hoľa celkom to nie ale ani zas maobliekana
@sss777 och, a viete mi poradiť nejaké tipy, možno nejaké vety čo vám pomáhali; lebo ja naozaj už neviem/ Aj keď si večer vyberie, ráno bojujeme. Ale to sa netýka len škôlky, či ideme do kostola či na návštevu alebo bežný den, vždy si nájde dôvod prečo toto nechce alebo je to len, že nevie prečo ale nechce. A mňa to potom pred škôlkou mrzí, že ide taká uplakaná a akoby nasilu v niečom čo nechcela a tak sa krútim ešte vo vlastných pocitoch
Pretože som stále dávala nadej do konca novembra, že ak nezačne rada chodiť do škôlky, odhlásim juj, keď chodí relatívne spokojná začalo toto.
@tdhome
My sme vždy tak nejako motivovali. Mal obľúbenú učiteľku, tak som mu rozprávala, že jej povieme, čo sme doma robili/kde sme boli, prípadne jej prinesieme ukázať novú hračku.
A po pár týždňoch sám vstával s tým, čo jej dnes povieme. U nás bolo dôležité to, aby všetko išlo v kľude. Radsej sme vstali o 15 minut skôr, ale jednoducho aby necítil ten tlak, že rýchlo rýchlo, treba ísť do škôlky a do roboty
@tdhome skúšali ste sa o tom porozprávať s učiteľkami v triede? Veľa krát vedia poradiť aj ony. Vidia to s nadhľadom, ktorý rodičom veľa krát chýba a vašu dcérku poznajú lepšie ako ktokoľvek iní na m.koníkovi
@tdhome skuste večer spolu V POKOJI vybrať veci spolu. Ndchaj ju vyberať, čo sa ti nebude zdať, povedz jej to, komunikujte. Je dosť možné, že má naozaj lepšiu predstavu, ako sa v tom bude cítiť. Školky sú väčšinou vykúrené. Niektorým deťom naozaj stačí krátke tričko a v skrinke mikina alebo svetrík pre istotu. U nás chodia deti kľudne aj v pančuchach, tenkých teplákoch, legínach. Na vychádzku natiahnu zateplené nohavice. Niektoré dievčatá prídu občas v princeznovských šatách, minule jedna dokonca v body úbore so sukničkou, bez zapínania. Ale vie si to obliecť, vyzliecť, neriešim. Ak by s tým mala problém, zdržiavalo by ju to, spôsobovalo nepohodu, porozprávam sa s ňou o tom, sama by videla, že ju to obmedzuje, potom s rodičom. Dieťa sa naozaj musí v prvom rade cítiť pohodlne, a vie to aj samé vyhodnotiť, má sa mu to dobre obliekať/ vyzliekať, aby ho to neobmedzovalo a dokázalo to ideálne len s drobnou dopomocou. Nie kvôli nám, "lenivým učiteľkám, ktoré popíjajú kávičku" 😁 ale kvôli NIM, DEŤOM. Podpora samostatnosti im rozvíja skutočné sebavedomie. Vedomie svojich schopností, toho, že niečo zvládnu. Takže smelo ju zapoj do výberu a vnímaj to skôr ako radosť, že chce byť samostatná a ASPOŇ V NIEČOM rozhodnúť sama. O tom je obdobie vzdoru. Možno vtedy nemala dosť priestoru na prejavenie, tak si to potrebuje vyvážiť. Keď si to ale bude obliekať tiež ju nechaj, nepomáhaj. Ono ten kľúč k prekonaniu odporu je práve v tom. Deťom treba dať v tomto čase priestor na to, byť samostatné, urobiť, vymyslieť, zapojiť sa do činnosti. Nebyť len nejakou "bábikou", ktorá je prevážaná, kŕmená, obliekaná 🫤 Pred 80 rokmi deti v jej veku samé vhodili pásť husy za dedinu. Išli tam, postarali sa o húsky, a vrátili sa s nimi. Prišiel Baby boom a detský mozog postupne degeneruje. A ešte sme im na dôvažok strčili pred oči obrazovky a pustili ich do virtuálnej reality, aby im odhnil úplne.
@princezna_bosorka týranie?keď ti syn zahlási, že dnes pôjde do škôlky v tričku a mikine a vonku je sneh a dohováranie nepomáha a žiadna čapica, tak som mu ukázala aká je zima.Bol tam pár sekúnd.Deti potrebujú hranice mne, ak by dieťa roztrhalo šaty ako píše autorka tak zakročim.Autorka je ustupciva a boji sa tie hranice stanoviť a dieťa ich potrebuje ako soľ.
Dcéra už dopredu vie, že vyhra.inak by mama neplakala,že si nevie rady s 3,5 r dieťaťom
v dobrom radim autorke prečítať si knihu malý tyran a nechať si poradiť od psychológa, lebo teraz sú to šaty o chvíľu to bude niečo iné.Toto nie je zle spravanie dieťaťa, dieťa len využíva a skúša maminu nedôslednosť a bojazlivost povedať nie.A to je veľmi dôležité.Len dúfam, že matka neplakala pred dcérou.Chystal by ju ráno do škôlky muz, ak to je mozne snáď ma aspoň on autoritu.
@anonym_818fb1 veľmi neverím tomu, že by v škôlke bolo prekúrené, dnes, keď sa šetrí na všetkom. Okrem toho je stanovená teplota, aká má byť v každej miestnosti, aj by tam mal byť teplomer
@anonym_a04542 to mi je jedno comu ty veris, ved pisem ze som v nasej skolke bola osobne a bola prekurena
@tdhome Nedávno som čítala taký článok od jednej psychologičky, že čím viac deťom dovolíme, tým viac znižujeme ich odolnosť voči prehrám a neúspechom v budúcom živote. Preto vlastne aj mnohí dnešní mladí ľudia, na dokonca aj tenageeri trpia depresiami, pretože doma dostali všetko, na čo si len pomysleli a potom, keď sa v reálnom živote stretli s problémami, či už v škole, alebo v práci, tak ich nedokázali zvládať. Takže popremýšľaj o tom, že by si mala za zmeniť prístup, pretože sa raz budeš trápiť aj ty a aj ona.
@anonym_a04542 to mi je jedno comu ty veris, ved pisem ze som v nasej skolke bola osobne a bola prekurena
@anonym_818fb1 tak to rieš s vedenim
@tdhome pri hraniciach je dolezite, aby si ich najmä ty vnímala. To nie je o vonkajšom určovaní, ale akceptovani tvojich vlastných potrieb a pocitov, aby si nešla za to, čo ti prekáža/vadí/nepáči sa ti. Každý ich mame inde.
Možno tebe neprekáža, že si večer vyberie niečo iné a ráno to zmení (potom by som večerný vyber zrušila), že si vybera sama. Možno ti prekáža iba, že nič nechce nič teplejšie, trvá jej dlho, kym sa pre niečo rozhodne.
V tom prípade jej dáš limity, ktoré si ochotná akceptovať - musí to mat dlhe rukávy, dlhe nohavice, tielko a druhu vrstvu… či limit dokedy je potrebné si vybrať (kým uvaris čaj, pripravis raňajky), inak pride dôsledok (vyberieš ty/pôjde v tom, čom je). Možno môžeš prekonať aj svoj strach, zistíš, že nemusí byt naobliekana a neochorie, alebo naopak ona zisti, že jej bolo chladno.
@tdhome nemôžeš jej dať na výber viac ako 2 veci. Také malé dieťa si ešte nevie zvoliť "to správne". Vyber ty a daj pred ňu najprv 2 nohavíc, vyberie si z nich a potom 2 tričiek a nech si tiež vyberie. Ostatné veci nechaj v šatníku a nevyberaj ani neukazuj iné možnosti.

@tdhome kto jej dal do hlavy, že jej bude teplo?Ty sa bojíš byť razna a mať slovo?Môj syn to spravil len raz dala som ho na balkón v tričku a zatvorila dvere hneď sa spamätal a obliekol si mikinu a išli bez slova do škôlky.Takychto vyjednávaní bude ešte veľa musíš byť na to pripravená a nevyjednavat.Moze si vybrať či si chce obliecť, ale bude to na cestu teplé, aby neochorela
@anonym_0af459 gratulujem, ze sa priznavas takto verejne k tyraniu svojho dietata, urcite si super matka.