Problémy v škôlke
Ahojte maminky, potrebujem od Vás radu.. Teraz v pondelok sme prvýkrát nastúpili s dcérkou do škôlky - 19.9 bude mať 3 roky.. Nikdy nemala žiaden problém, je veľmi spoločenská, veselá, komunikatívna, zhovorčivá, hoci nevie povedať ešte úplne na 100% všetko, ale snaží sa už vsetko opakovať, niekedy jej je ťažšie rozumieť, ale je naozaj učenlivá.. Ked sme mali pred nastupom do škôlky rodičovské s p.riaditeľkou, tak som sa jej práve na toto pýtala, a tá sa ešte začala smiať, že veď to je normálne, že veď ona bude mať ešte len 3 roky, že si z toho nemám robiť vedu, že ved oni ju postupne do toho dostanú, aj čo sa tyka toho, aby bola viac samostatnejšia.. 😊 lenže včera som sa pýtala p. Ucitelky na dcerku, ze ci je vsetko v poriadku, tak mi povedala, ze nieje samostatna, ze ju musia obliekat, pomahat jej so všetkým, ze by to chcelo viac samostatnosti, a ze neposlucha.. Ze povedia trebárs, ze nejdu na preliezku alebo do inej triedy, a ze ona just ide.. Tak ma to dost zmiatlo.. Akoze samostatna nieje este na 100%, obliecť sa este sama úplne nevie ale snazi sa, a vyzliect sa vie vacsinou uplne sama, tak nechápem, ci je problem v tom, ze je v cudzom prostredi alebo co, co sa tyka posluchania neviem, lebo by som aj povedala, ze by to mohla byt pravda skrz to, ze ked je aj doma a nieco si zaumieni, hoci ja zakazem, priatel jej vsetko povoluje, vsade ju pusta, aj ked niekam ide, tak si povie, ze na ruky, a on si ju hned berie na ruky, nenecha ju ani trosku prejsť a potrapit sa a ja ked s nou idem zo škôlky alebo do skolky tak skusa aj na mna ale nepovolim, niekedy zacne mrnčat, ale snazim sa nepovolit a ist na to hravou formou, ze sa nahaname alebo take nieco.. Dalsia vec je, ze ked sme dnes rano prisli do skolky tak ju p.ucitelka krasne zvitala a mala bola ako obarena, nedostala zo seba ani muk.. Pritom vzdy krasne zdravieva, aj ludia nas casto zastavuju kvoli tomu, lebo kazdeho vzdy krasne pozdravi, zakyva mu, alebo pusinku posle, a dnes rano nic.. Ale aj si pomrnčala trosku v satni, ze nechce ist do škôlky, ci to bolo aj kvôli tomu, neviem, ale hned ucitelka povedala, ze oni ju naucia aj sa pozdravit ako keby bola nevychovana a proste sa nezdravila.. Mozno to je hlupost, ale dost ma to tak zaskocilo, a stale nad tym rozmýšľam, ako to zmeniť alebo co robim zle, ked je takato.. 😏 Ďakujem za kazdu radu..

Rozprávať naozaj nemusí vedieť, ale musí rozumieť a spolupracovať.....na stránke škôlky je jasne napísané že sa má vedieť sama obliecť, vyzliecť a najesť + odplienkovaná....nikde tam nie je napísané že za pomoci učiteľky.....ano učiteľky pomôžu ale skôr s vecami ako zapnúť gombík, zips a podobne, nie komplet obliekať dieťa.....to že dieťa ti podá ruku keď mu obliekať rukáv, neznamená že sa vie obliecť....ale najväčší problém je že nepočúva čo má robiť.....vedela si že ide do škôlky, bolo treba ju nechať obliekať sa samú , nečakať že ju to v škôlke budú učiť učiteľky...si uvedom že tam majú 20detí, nie iba tvoje.....takže trochu sebakritiky by ti neuškodilo, nie iba kritizovať učiteľky.....a ano, máš nesamostatné dieťa
@mogaa moja nastupovala do skolky, nemala ešte ani 3 roky. Bola bez plienok, vedela piť z poharika a sama sa napapat. Obliect ani obuť sa nevedela. Nebol žiadny problém. Nechcela chodiť ani na WC, v skolke musela. Všetko ostatne sa naučila v skolke, teraz ma 3,5 a obuvi, oblieka sa sama, vrátane ponoriek, vie si zapnúť aj mikinu ci bundu. Trénujeme teraz pančušky na zimu. Topánky ci papučky si nikdy nebola opačne. Neskutočne ju skolka posunula vpred!
Pytala som sa nasej susedy, ktora snad 30 rokov robi v MS a jedine kedy nevezmu je ked dieta nie je odplienkovane.
Cize je to veľmi individuálne, ako si ktora skolka vymysli. A jasne, ze najradšej sú keď dieťa vie už "vsetko" a učiteľky nemajú žiadnu "pracu". 👌
@autorka fakt nestresuj, vsetko ju tam naucia👍
Moja momentálne za všetko ďakuje, hovorí dobrú chuť, dobry den, dobru noc, ahoj, ako sa máš stále dookola 🤣🤣🤣
Plus naučila sa na všetko vraviet pomoooooc 🙈 a ako ich za vsetko chvália tak šikulka sem šikulka tam..🤣🤣🤣 no pomoc 🤣😁
A fakt sa nevypytuj zbytocne co a ako. Nechaj to plynut👌
@lienka.7 a teraz si predstav že si učiteľka a nastúpi ti 7-8 detí ktoré budú pri obliekaní stáť ako teliatka a čakať....poobede je na deti už len jedna učiteľka, tak si predstav ten stres kým ona poprezlieka tie deti a ostatné už sú v učebni a lietajú kade tade bez dozoru....tu niekto padne, tu sa deti poklabčia a mamičky sa potom sťažujú kde bola učiteľka že tomu nezabránila, dokonca to ani nevidela....
@mogaa pomáhala im ako upratovačka, tak aj asistentka, plus aj tety z kuchyne ich obliekať (v zime). Ako som napísala, všetko sa dá keď sa chce, záleží vylucne od skolky 😉 dnes keď som po ňu došla, akurát boli v satmi, obuvali sa a šli von.... Bolo ich tam 8-10 este. Ucitelka sedela s nimi a pýtala sa ci niekto potrebuje esre pomoc. Každý povedal ze nie 👍 cize len čakala a medzi tým sa s nimi rozprávala.
Peace✌🕊
@mogaa Ides ma tu posudzovat a nevies o mne absolútne nic, taketo "matky" milujem, co hned odsudia a nic o nas nevedia, cele prazdniny sme ju pripravovali do skolky, ano nevie sa celkom sama obliect, ale snazi sa najviac ako sa da, a to, ze sa nevie obut? Kazde jedno dieta tam obuvaju rodicia, ani jedno sa neobuva samo, ale nas kritizuje ale ostatnym matkam nepovedala nic.. A pritom nasa je tam jedna z tych najmladších.. A dalsia vec, nikde som neskritizovala ucitelku, len mi pride trosku blbe aby po 2 dnoch vyzadovali, ze sa im deti budu hádzať okolo krku, a zdraviť ich a tesit sa tam.. Ale tvoje dieta s tebou ste asi dokonale, vsetko viete, urcite aj ked islo do skolky bolo dokonale na vsetko pripravené a hned automaticky vsetko vedelo.. 👏🏼👏🏼👏🏼 u mojej dcerky v triede sa ziadno dieta skoro same ani neoblieka, ale kritizije len nas, preto som sa spytala ako mam dcerke vysvetlit, ja som nikde nekritizovala ucitelky ani som to nemala v úmysle, chcela som len hlupu radu, ale predsa sa musi najst niekto kto bude neustále rýpať..
@lienka.7 Dakujem krasne za radu, budem pamätať 🤗
Nerieš ..každá mama je uzkostliva na svoje dieťa a kritiku a možno to nebola ani kritika iba podotkla...za pár mesiacov to bude všetko vedieť.
Jedným uchom dnu druhým von...
@luccija Ďakujem ti krasne za povzbudive slova.. 🤗

V našej škôlke učiteľky pochvália to, čo je na pochvalu a to, čo na pochvalu nie je, taktne vynechajú 🤣 takže keď som sa raz za pár mesiacov opýtala, či je s dcérou všetko ok, podľa toho, čo nespomenuli, som vedela, kde je to slabšie 😅
Inak obliekať sa úplne nevedela, keď nastupovala v 3,5. Snažila sa o všetko, ale tričko alebo šaty občas nevyšli. Učiteľky nemali žiaden problém, niektorým deťom pomáhali aj viac 🙂 neboj sa, všetko sa naučí, aj obliecť, aj pozdraviť, je to úplne v norme.