icon

Ráčkujúca učiteľka a jej vplyv na deti

betina1
7. okt 2013

nas maly do skolky kde ma 1 hlavnu ucitelku a dve asistentky, ide o bilingvalnu skolku v BA, vyucba ken v angl jazyku, ked na mna slovensky prehovorila asistentka vsimla som si ze strasne rackuje, nevie povedat R, pri 3 r detoch, moze to mat vplyv na vyvoj ich reci ked sama asistentka potrebuje logopeda?

Strana
z2
sarin
9. okt 2013

hmm moj mm tiez rackuje,.... tak to ked sa nam podari dieta aby som mu zalepila hubu ne? ... akoze, som netusila ze zijem v takom tolerantnom svete!!! Mne nikdy nevadilo, ked mal niekto recovu vadu a vobec to nepokladam za chybu tych ludi,.. mozno este by sa to dalo, ked sa velmi velmi zamyslim, brat ako chyba rodica, ktory to neriesil, ale co uz chce niekto riesit s clovekom ktory tak rozprava 20 a viac rokov?? .. a k téme... Ano je pravda, ze by sa za komunistov k učiteľovaniu nedostala, moja mamina je ucitelka a kedysi mi to hovorila,... Ale ta doba nebola priliš tolerantna voči viacerým veciam,...

dai
9. okt 2013

@evelynm ja mam tiez pedagogiku - len VS UK a prijimacky boli len pisomne😉

evelynm
9. okt 2013

@dai , je mozne, ze sa podmienky zmenili a urcite zalezi aj na tom, o aky odbor ide. Aj ja som absolvovala UK v BA, promovala som v roku 1995. Prijimacky som mala narocne - talentovky, psychologicke testy a pisomky.

katy2
9. okt 2013

ja som mala spoluziaka na TU - ped.fak., odbor SJ a tiez rackoval.... A mali sme aj ustny pohovor a prijali ho aj vystudoval a tusim aj ucil

evelynm
9. okt 2013

prekvapuju ma tie ostre, urazene reakcie, ak ma niekto iny nazor. Mnohe pisete o tolerancii, tak snad aj tolerancia, ci respekt, voci nazorom druhych by boli namieste. Nepostrehla som, ze by tu niekto pisal, ze ludia s recovou chybou su nejakym sposobom menejcenni, ci horsi. Tak preco tolko pohorsovania?

laila22
9. okt 2013

@betina1 vymen skolku...

dankamg
9. okt 2013

no, ja to vidim ako problem u mladsich deti. Moj syn mal v prvom rocniku ZS ucitelku, ktora rackovala a po polroku 6 deti, ktore malo dobru vyslovnost zacalo rackovat a museli chodit k logopedicke. Nechapem ako je mozne, ze ucitelka s recovou vadou moze ucit prvakov. Vsak nikto ich nechce diskriminovat, ale tak aj oni sami by si mali uvedomit, ze tym mozu urobit voci malym detom viac skody ako osohu.

laila22
9. okt 2013

Pocula som, ze ,,rackujuci,, su vynimocny, inteligentní... 😉

dai
9. okt 2013

@evelynm pisala to effka - precitaj si jej prispevok😉 preto tie reakcie...

dai
9. okt 2013

@dankamg prepac ale tomuto sa mi tazko veri🙂 moja dcera chodi do nemeckej skolky - od 2och rokov na nu a jej spoluziakov hovoria len po nemecky s nemeckym rackujucim r😉 99% deti v tejto skolke hovori v slovencine r krasne, xvysne percento po slovensky nehovori prip. sa r uci z inych dovodiv ako rackovanie

abeata
9. okt 2013

...no...a teraz by som odporúčala všetkým, ktorí považujú "ráčkujúcu" asistentku (ktorá pravdepodobne nedisponuje štatútom pedagogického asistenta, ale má byť ako asistentka nápomocná pri výchovnej činnosti, hygiene a stravovaní detí), aby urýchlene spísali petíciu, proti akejkoľvek integrácii detí so špeciálnymi edukačnými potrebami do škôl pre intaktné deti. A ako dôvod pokojne uveďte, že si neželáte žiadnu integráciu, inklúziu a akúkoľvek spoločnú edukáciu, pretože by tieto inak obdarované detičky neboli vhodným rečovým a iným vzorom pre vaše deti ... 😖
Všetci chceme mať dokonalé deti, dávame ich do škôlok s úžasnou reklamou, fantastickým vybavením a nadštandardným vzdelávacím programom... Vyžadujeme pre nich zahraničných lektorov a podstatnejší je pre nás učiteľov diplom z Harwardu, ako jeho empatia a láska k deťom... odpusťte, že sa takto rozhorčujem, ale normálne ma bolí, ak niekto popiera kvalitu a ľudské hodnoty asistenta učiteľa (o tom tu totiž bola na začiatku reč ) pre jeho rečovú vadu.
Asi by som mala strach byť starou mamou detí niektorých z vás...bála by som sa totiž, že by som sa v zrelej starobe, keď už ani moja výslovnosť nebude dokonalá, nemohla rozprávať so svojimi vnúčatkami...bola by som predsa pre ne zlým rečovým vzorom... ☹

evelynm
9. okt 2013

@abeata , toto sa mi vidi ako uplne zbytocne prehnane.

abbie
9. okt 2013

@abeata velmi dobre si to napisala ...

bubelko
9. okt 2013

@betina1 sama rackujem a moje deti rozpravaju pekne r. starsi sa ho naucil ako 5,5 rocny, mladsi ho vie uz teraz. a to s nimi travim urcite viac casu ako asistentka v skolke. je vela deti, ktorych rodicia rozpravaju krasne, a deti suslu, rackuju, nevedia povedat L a ine pismena. takze urcite by som si na tvojom mieste starosti nerobila 😉

betina1
autor
2. nov 2013

@bubelko dakujem za rozumnu odpoved, nechcela som nikoho urazit, niektorych sa to dotklo, len ma zaujimal nazor a skusenosti; verim ze deti nepochytia od ucitelky zlu vyslovnost

rutie
6. nov 2013

@betina1 od uciteliek a asistentiek ocakavam laskavy a empaticky pristup k detom, ferovost a zasadovost, pevne hodnoty. Nie dokonalost. Je to skvela prilezitost ukazat dietatu, ze nie sme vsetci dokonali, ale vsetci mozme byt dobri. A ze su na svete veci, ktore nedokaze zvladnut ani pani ucitelka a napriek tomu nas moze vela veciam naucit. A citujem moju tetu, vychyrenu cesku logopedku - Rackovanie je prejav inteligencie, postihnute deti nikdy nerackuju, tie R vynechavaju. K rackovaniu dochadza tak, ze dieta si skor uvedomi pritomnost hlasky R ako je schopne fyziologicky tu hlasku vyslovit. Moje deto chodia so skolky s brutalnym zapadnarskym narecim a nemaju to len od spoluziakov - mohla by som sa stazovat, beriem to vsak ako skvelu prilezitost priblizit svojim detom rozdiel medzi narecim a spisovnou recou, tym kedy sa co poziva, preco ma oboje svoje miesto.

lilinka234
15. apr 2016

@betina1 Nuž, ako sama uvádzate, v škôlke sa komunikuje výhradne v anglickom jazyku... kde neexistuje tvrdé r ako v slovenčine. Tak kde je problém? A aj keby asistentka hovorila s Vašim trojročným dieťaťom po slovensky, ráčkovanie predsa nie je infekcia, aby ju Vaše dieťa chytilo.
Chýbajú mi staré časy, keď si rodičia učiteľov vážili. Dnes si ich neváži nikto, len sa hľadá čo je zle.
Mňa by na Vašom mieste skôr zaujímalo aká je tá asistentka po iných stránkach, či ju má Vaše dieťa rado, teší sa do škôlky. A ešte to, či je láskavá, férová, učí s radosťou a vychováva z detí rozumných ľudí.

rainyafternoon
15. apr 2016

@lilinka234 reagujes na dva a pol roka staru diskusiu...

lilinka234
15. apr 2016

@rainyafternoon áno, postrehla som, že diskusia nie je najnovšia, ale nedalo mi nereagovať.
Je milé, že sa tu niekto stará o usmerňovanie zablúdených členov. Ďakujem.

tobnuf
15. apr 2016

@rainyafternoon co je na tom ze diskusia je stara? Niekomu moze pomoct odpoved.. to sa to nepise len pre autora diskusie ale aj pre ostatnymch ludi, ktory maju podobny problem..

rainyafternoon
15. apr 2016

@tobnuf nechaj tak 🙂

Strana
z2