icon

Ráno pred odchodom do škôlky

katka1981
4. dec 2014

Ahojte. Kedze mam len jedno dieta a v detoch sa zrejme vobec nevyznam, chcela by som vediet, ako vyzera vase rano pred odchodom do skolky. Vase tipy, ako vychystanie urychlit, sprijemnit, zazivat co najmenej stresu, ako dieta motivovat, ake mate problemy, ale piste aj zabavne zazitky. Dakujem.

katka1981
autor
5. dec 2014

@fidka79, nasa chodi do MS 2. rok. S flaskou sme skoncili ked mala 3 a zrusili sme UM. Na nocnik prestala chodit ako rocna, zo zdravotnych dovodov. Dudel som jej zrusila, plakala 3 dni a este mesiac si ho pytala. Nemyslim si ze som taka co jej dovolim hocico, naopak, som prisnejsia nez treba a prave take deti su vzdorovitejsie a ked sa rano nahanam a stresujem, velakrat clovek ustupi len aby uz vypadol z domu. A poviem cakala som ako ma psychologicka zvozi ze ju rozmaznavam a vies co mi povedala? Ze mame na nu prehnane naroky.A co sa tyka upratovania hraciek, ze pokial nam pomaha aby sme upratovali hracky s nou.

katka1981
autor
5. dec 2014

@canama, ano a toto je presne moja chyba, ty ju nechas nech si vyberie sama. Aj muz ked ide za nou, oni sa dohodnu v pohode, to len ja sa jej stale fusujem do veci, lebo chcem aby si dala aj ine veci, nech nechodi len v tom istom dokola. Je to moja chyba toto. Musim to zmenit. Len mi to nejde. Ale zacnem na tom pracovat, len je to tazke. Ja sa v jej satniku vyzivam, no ale toto by som mala nechat na nu, ved ona sa musi citit prijemne a pohodlne.

zitaje
5. dec 2014

Este co sa tyka oblecenia - myy z casu na cas vsetko oblecko preberieme. Toto ti je este dobre? Budes to nosit? Tie veci, na ktore povie, ze su jej este dobre a pacia sa jej atd., ostavaju v skrini, tie ktore su jej uz male, nepacia sa jej alebo inak nevyhovuju, idu het, alebo na spodok ako rezerva. Riesime to mimo ranneho stresu, napr. v sobotu popoludni, takze potom nema ani dovod cez tyzden vymyslat. Max. mi (ta stredna) rano povie, ze nema naladu na suknu, tak vyberame gate, ale to je vsetko.
Ja chapem, ze su deti, zvlast dievcata, ktore bavi stale riesit oblecenie, vsak aj maminy take su 😀 ale myslim ze treba rozlisovat medzi tym, co dietatu naozaj nevyhovuje, a medzi rozmarmi.

katka1981
autor
5. dec 2014

@bubelko, aj ona sa oblecie sama v pohode, ale nie ked ju budim. Je unavena, rozbita.

katka1981
autor
5. dec 2014

@zitaje, toto robime aj my, len zial nie tak casto ako by sm chcela, lebo ona sa elkovo neznasa obliekat. Jedine ked hrame hru na modelky, zajtra to asi skusim, vtedy si ozaj toho obliekla neskutone vela. Musim vyhytit naladu a pretriedime. Dik za pripomenutie. Super prispevok, dik.

zitaje
5. dec 2014

@katka1981 ano, u nas je to tiez problem, moje baby sa tiez neznasaju prezliekat-obliekat, dokonca aj s tou 12-rocnou je utrpenie kupovat oblecko (no dobre, este tieto gate si vyskusam, ale potom uz chodme domoooooov!).

katka1981
autor
5. dec 2014

@zitaje, ja to tiez neznasam, ja si teraz kupujem uz len cez eshop, len cizmy som si bola skusit.

katarinamarkova
5. dec 2014

@canama u nas aktivne participuje aj ta rocna, detsky nazor na oblecenie nie je rozmar. deti maju pravo povedat to sa mi paci, to by som chcel, ja mam pravo povedat- to kupime to nekupime.
ale rozmar je to, ked mama kupi tielka co boli pred rokom uplne super uzasne a potom zrazu pichaju.
rozmar je to, co bolo vcera male, dnes je velke....
( myslim ze si chcela oznacit v prispevku mna)

canama
5. dec 2014

@katka1981 Mozem ti povedat, ze niekedy ked ju vidim ako sa "vyparadila" je mi poriadne tazko. Ja som sa este ako tehotna tesila, ako si tu svoju "babiku" budem "stylovat"...nuz 1,5 roka som sa mohla vyzivat, odvtedy mi do toho aktivne zasahuje. 🙂 Uz sa mi stalo, ze som jej kupila nejake oblecko a poslala ma s nim kade lahsie, ze sa jej to nepaci a nebude to nosit...ale snazim sa na to pozerat z tej lepsej stranky...je samostatna, ma vlastny nazor, ktory si chce presadit a to je super...momentalne uz oblecenie a ostatne veci pre nu kupujem len po dohode s nou...zatial sa mi nestalo ze by si odmietala obliect to, co si sama vybrala.

katka1981
autor
5. dec 2014

@katarinamarkova, je to rozmar a? Co ju mam nasilu nutit nosit tie tielka? Alebo ju mam zbit? Dat jej dalsie tresty? Po dvoch mesiacoch co mala zakazane sladkosti, TV a zbalene oblubene hracky z izby, je uz na tresty imunna, takze tadial cesta dalej nepovedie. A suhlasim je rozmarna. Je aj tvrdohlava a? Snazim sa jej to vytlct z hlavy ale ver ze to nikam nevedie. A roznarna som zial aj ja. A nemala som plne skrine handier ako dieta, tomu ver.

katka1981
autor
5. dec 2014

@canama, si empaticka, toto mne chyba. Mas pravdu. Ona si oblecie zo zdedi co sa mi ani nepaci, ale musi jej to byt pohodlne. Vyradili sme jednu suknu, co jej aj ucitelky v skolke vyzliekli a dali jej teplaky, lebo sa v tomnevedela hybat napr. Ale to je to, ze ja by som si ju najradsej obliekala ako mimino, no zial, to nejde. Teraz som si dokupila oblecko, snad sa zacnem realizovat na sebe a dam jej pokoj.

katarinamarkova
5. dec 2014

@katka1981 ale ved nech je rozmarna....ja ti to neberiem....
trosku rozmarznosti nezaskodi 🙂
len treba ustriehnut tu spravnu mieru.
preco povazujes rozmarnost za nadavku?
len ja by som takuto rozmarnost netolerovala...to je vsetko

bubelko
5. dec 2014

@katka1981 jonas rano tiez tazko vstava, ale neexistuje aby som ho obliekala ja alebo muz... aj ked je unaveny....
tak ako ja a muz chodime do prace, deti maju povinnost chodit do skolky a skoly. k tomu patri vstat, obliect sa a zbalit si desiatu... povinnosti, ktore koresponduju s vekom dietata... to nie su prehnane naroky, to su naroky opravenene k veku...
myslim, ze v dnesnej dobe sa rodicia boja od deti nieco ocakavat nebodaj nieco ziadat, lebo co ked im sposobia psychicku ujmu.... pomaly kazda druha vec sa riesi s detskym psychologom pripadne na kazdu 3 existuje diagnoza.....

canama
5. dec 2014

@katka1981 Podporuj jej samostatnost. Rozmarnost je ok, len nech nou netyranizuje rodicov. 😉 . My nemame po kom dedit oblecko, takze to je nasa "vyhoda". Ale ja som ako dieta vacsinu oblecenia dedila, bud od znamych, alebo po bratovi, cize casto mi boli "pridelene" aj hnede mencestraky alebo modra kockovana kosela 😖 ...ale nastastie, rodicia mi velmi nezasahovali do toho co nosim...z toho co bolo k dispozicii som si vybrala, co mi prislo akceptovatelne a ostatne som vyradila ze to nosit nebudem. A este na zakladnej skole som sa naucila sit. 🙂

canama
5. dec 2014

@katarinamarkova Ty mas 3 deti, keby si mala tolerovat ich rozmary, tak by si velmi rychlo skoncila aj s muzom v blazninci....ono, kazdy svoju vychovu a pristup musi prisposobit poctu deti o ktore sa musi postarat....keby si mala len jedno, mozno by si tolerovala aj ty. 🙂

katka1981
autor
5. dec 2014

@katarinamarkova, neberiem to ako nadavku a lezie mi to na nervy, preto so sa aj pytala, ze ako to vyzera u druchych. A ver ze ma to trapi, ale neurobim s tym nic. Ale nasilu ju do niecoho navliect, co jej je neprijemne, to robit nebudem. To je to iste akoby som ju zbila. Pisala som ze problem nastal pri darovanych veciach, a nove som jej nekupovala. A ajked sa snazim, v mnohom ju nezmenim. Zmenit sa moze len dospely ze zmeni pristup alebo zacne brat dieta take ake je.

katka1981
autor
5. dec 2014

@bubelko, ja ti tvoj nazor neberiem, ale v mnohom som sa stretla s nazorom, ze zavisi od dietata a poznam aj mamicky co maju viac deti, ze jedno je take a druhe uplne opacne. A to narazam na to obliekanie. Aj nasa pedina, jej starsi syn, do 7 rokov ho musela obliekat.

dana_l
5. dec 2014

@katka1981 poviem ti, pracovala som pre viacere rodiny. ale jedna teda bola "specialna". mali chlapca - u mna sa dieta same oblieklo, islo umyt zuby (s frflanim ale umylo). rodicia - ti okolo neho skakali, obliekali mu spodne pradlo, ponozky a ostatne oblecenie lebo mlady pan (8 rocny) pozeral tv a nemal cas aby sa sam obliekol. dokonca aj zuby mu umyvali pri tv. lebo on im zacal vrieskat ze zmeska nieco z programu.
no ja som mu to netolerovala ked bol so mnou. musel urobit co som ja povedala.
deti su rozne, hlavne ked vedia kto im co povoli a ako "dosiahnut" co chcu

fidka79
Odpoveď bola odstránená
canama
5. dec 2014

@dana_l To je uplne standardny vzorec spravania, ze dieta bude rodicovi vzdorovat vzdy viac ako opatrovatelke alebo vychovavatelke v skolke....to nie je o tvojich schopnostiach...ktore sa ale inak samozrejme nesnazim nijako spochybnovat. 😉

bubelko
5. dec 2014

@katka1981 mam skusenost ako au-pair v dvoch rodinach - v jednej 3 deti, v druhej 1, kazde ine. ale moje pravidla boli moje pravidla... tak ako tam, tak aj doma...
nikto nepochybuje, ze su deti rozne, ale rodicia su ti, ktori maju mat hlavne slovo... a o tom to cele je. pokial dieta nema istotu v rodicoch, tak nema istotu v nicom... skratka su veci, na ktore dieta do urciteho veku nema vplyv, ale ma na ne vplyv rodic (alebo ina dospela osoba),
uplne super to teraz vidime napr. na hokejovych turnajoch nasho syna - ked ich niekto trenuje - to znamena, ze im povie - ako maju hrat, ako sa rozdelit, ze maju korculovat a nie snivat - tak vyhravaju. ked ich trenuje niekto, kto ich necha hrat, ze ved su to deti - tak vysledok je, ze prehravaju 14:2... nie su v tomto veku este rozhodnut, kto bude kde hrat, kto preberie zodpovednost za co...
a tak je to aj v rodine - deti mozu prebrat zodpovednost za to, ci si daju cervene tricko, modru suknu a biele pancuchy, ale za to, aby tricko malo dlhy rukav, na nohach malo dieta teple topanky, vetrovku a ciapku uz musi byt zodpovedny rodic.
taktiez ma rodic pravo vyzadovat od dietata urcite veci - ci uz mu pridelit nejaku povinnost - napr. upratat si hracky, urobit si postel, odniest po sebe tanier do drezu... a taktiez aby sa dieta oblieklo same.
nie je to o detoch, je to o rodicoch... co ocakavaju, co ziadajau, co chcu a ako pevne su presvedceni o spravnosti svojho konania... 😉

bubelko
5. dec 2014

@canama nie je to len o tom... to dieta si tu opatrovatelku za urcitu dobu otuka a bude ju skusat rovnako ako rodica - to iste u nas. prvy tyzde-dva deti voci babke boli veeelmi opatrne.... teraz? mesiac za nami a babka nebabka, uz skusaju jedna radost. akurat, ze mame v tomto stastie, babka pochopila, ze ked bude pokracovat svojim sposobom, za chvilu ich nezvladne, takze presla na nas system - a cuduj sa, deti za par dni pochopili, aha, tadialto cesta nevedie, ani k babke si nemozeme toto dovolit... a uz k mame s tatom vobec nie...

timea7
5. dec 2014

@katarinamarkova NÁDHERNÝ PRÍSPEVOK 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

zitaje
5. dec 2014

@canama no ale preco si doma viac dovolia? Lebo si to mozu dovolit.
Poznam take... sestrin syn v 4 rokoch raz krical na dvore, aby som ho vybrala z bazena, ktory mu bol po kolena. Najprv plakal, potom krical, potom uz len tisko opakoval co chce, nakoniec pochopil, ze ho nevyberiem a prisiel za mnou 😅 . Jeho mamina by to po minute vzdala a aby uz prestal hucat, vybrala by ho. Presne o tom to je, o hraniciach a o doslednosti.

canama
5. dec 2014

@bubelko Suhlas, az na to, ze ocakavania niektorich rodicov nie su v sulade so schopnostami deti. O to horsie, ked takyto rodicia su o spravnosti svojho konania skalopevne presvedceni. Napriklad jedni nasi znami su uplne na nervy zo svojho 2 rocneho syna ktory si po sebe nevie upratat hracky....nuz myslim, ze toho este nie je vobec schopny...a kedy je dieta niecoho schopne samo to je velmi individualne...myslim ze to je to co mala na mysli @katka1981. Btw, jej dcera sa sama evidentne obliect vie, len trosku peruje rodicov...v podstate podla mna jednoducho riesitelny problem....netreba sa rozculovat ani bit do prs "ja som tu rodic". 😉

katka1981
autor
5. dec 2014

@bubelko, vies co zas plati u nas? Cim som prisnejsia tym je horsie. Ucitelka co je menej prisna, s tou sophia lepsie spolupracuje aj ju viac respektuje. Ja som jak sekera a to robi zle. Lebo ju stale sekirujem. Potom je dieta otupene a nevnima. Treba dat dietatu v blbostiach vacsiu volnost aby potom na dolezitejsie veci kladlo doraz a lepsie spolupracovalo. Len tazko sa zmenit....

canama
5. dec 2014

@bubelko My sme mali k malej opatrovatelku a stale obcas chodi, takze to poznam, jasne ze zacne dieta skusat aj ju....ale vztahova vazba rodic vs. dieta vzdy bude ina.

katka1981
autor
5. dec 2014

@canama, presne si to vystihla, ked nam povedala psychologicka ze mame prehnane ocakavania. A to nepoveala v suvislosti s obliekanim. elkovo zastava skor taky nazor, ze nie je cielom mat na slovo poslusne dieta, ale naucit sa spolu zit a vediet spolu vychadzat, ale povedala to inymi slovami. Presne ako pises, su veci z kt. mna ide porazit a pritom ocakavam nemozne, alebo nie bezne. Ja som sa pytala kamosky, ona nikdy nem,ala problem s dcerou. vychovala ju sama, babka jej ju postrazila, isla na diskoteku, mala ju v 19. Mala sa uci na same jednotky, mala, ha, uz ma 15. -jedinacik. Nikdy s nou nebol ziadny problem. Pytala som sa ze kedy si zacala upratovat izbu, ze tak poriadnejsie ked mala 11. Ja som nechapala, lebo ked nasa upratuje po sebe hracky, tak to musi vyzerat tak ako ked to ulozim ja, proste tip-top. A ako samozrejmost to povazujem od malinka, odkedy bola fyzicky schopna to urobit. A toto je prehnane. Lebo ani ja som taky pedant nebola ako decko urcite a teraz som jak monk.

timea7
5. dec 2014

@katka1981 skús ju brať ako partnera, ty sa potácaš od extrému do extrému. Na jednej strane ju chceš neuveriteľne vychovávať, dávaš jej tresty, no na druhej strane s tebou a s tvojím manželom úspešne cvičí,ak robí ráno cirkus v jeden deň, že sú jej gaťky malé a na druhý deň tie isté veľké....skús sa zamerať na podstatnejšie veci, ako sú dokonale upratané hračky.

canama
5. dec 2014

@zitaje No a? Ked si to mozu dovolit, tak je to ich vec. Pozri, pokial je vztah dieta vs. rodic v harmonii, a tym myslim ze tito dvaja to vnimaju haromonicky (nie iny rodic zo svojho uhla pohladu), nie je co riesit.