Ráno pred odchodom do škôlky
Ahojte. Kedze mam len jedno dieta a v detoch sa zrejme vobec nevyznam, chcela by som vediet, ako vyzera vase rano pred odchodom do skolky. Vase tipy, ako vychystanie urychlit, sprijemnit, zazivat co najmenej stresu, ako dieta motivovat, ake mate problemy, ale piste aj zabavne zazitky. Dakujem.
@canama vacsinou to takymto rodicom skor ci neskor zacne vadit, a casto je to v tej chvili uz dost neskoro, ved o tom je cela tato tema, nie? Mojej sestre to uz tiez vadi, ale nevidi, ze by s tym mohla nieco robit, mysli si, ze ona ma take deti, hoci doslednostou by mohla vselico zmenit. Alebo to mozno nevie, nechce (tu zmenu by chcela, len nie je ochotna investovat do nej).
A aby som nebola za majsterku sveta nahodou 😀 , ja mam samozrejme s mojimi detmi tiez vselijake svoje problemiky, my napr. mame problem s udrziavanim poriadku, ale ja sama som strasne neporiadna a neviem si moc pomoct 😅
@canama, presna tak ako pises. Mam kamosku, jej dcera jej povahovo velmi podobna nasej. Kym mala nechodila do skolky, jej rezim bol asi taky, ze vstala, kedy vstala, lebo uz mala doma babku, lebo mama uz bola v praci. Vecer chodila spat s mamou medzi 22-23 hodinou, zaspavala pri vecelnych filmoch. Z mojho pohladu hroza. Otec sa jej nevenoval takmer vobec, len babky a mama. Nastupila do MS, do 4 rokov spavala s mamaou na manzelskej. Zrazu sa jej mama spytala preco nechce ist do izbicky? Lebo ze tam nema televizor. Kupila jej teda televizor hello kitty aky si vybrala. Kazdy cirkus mama riesila s usmevom, ziadne bitky, tresty, skor to obracala na srandu. Mala si presla tym co nasa, bila mamu, bola drza.... aka je teraz? Jak hodinky sama od seba, spim u seba v izbe, ide sa osprachovat bez slova, pozrie si jednu rozpravku, vyplne TV a spi. Toto nie je moj styl, my sme so spankom vzdy mali problem. Nikdy som cirkusy alebo nevhodne chovanie neriesila usmevom, bola som ovela prisnejsia a k comu to bolo? Kamoskine nerezimove dieta je zrazu ako z katalogu. Cize nie je to len o rezime o prikazoch atd. Najdolezitejsia je podla mna pohoda u rodica , rodicov.
@canama, no ved to, ja som si myslela ze deti su poslusne jak babiky. To bola prva vec co sa ma psychoska spytala. Ze ci nie som nahodou najmladsie dieta z rodiny. A ked som sa stazovala co mala stvara, len sa usmievala, ze normalne dieta. A najvacsia kravina je postavit si svoju hlavu, potom dieta tu svoju a zacat vojnu.
Ja budim deticky len 30 min. pred odchodom, kedze rano si vypiju svoj e mliecko a v skole a skolke maju ranajky. S oblecenim nemam velmi problem, lebo maju uniformu takze nemaju vellmi na vyber aj ked obcas protestuju jedine co si mozu vybrat su gatky a tie músia byt s peppou Pig, princeznou sofiou alebo doktorkou a ruzove cize ine ani nekupujem.my mame skor problem ze nechceme ist do skoly cize rev a prva otazka ked sa zobudia je kde ideme mladsej je to jedno ale starsia to preziva akokeby ju tam mucili.
Ja mam chlapceka, takzen ten moc oblecenie neriesi ako dievcatka i keby riesil, ma smolu. Ale motivujem jeho nezavislost. 🙂 🙂 🙂
Takze, ma 27 m. Uz vie co sa mu paci a co nie, kazde rano dostane navyber z dvoch veci. Aby nevymyslal ale zase ma pocit, ze rozhoduje sam.
Okrem toho ma motivacie "grandpa" ak sa oblecie pojdeme s nim von, hasicksa stanica okolo ktorej mozeme preist.
A v "najhorsom"... vobec neni problem doniest dieta do skolky v pyzamku, denne ich tam stretavame...😉 dokonca su aj pyzamkove dni, ale to je zase skolka v USA.
U nas to funguje rano takto od kedy chodim do prace ja aj muz na siedmu- zobudim sa rano 5.30,pripravim ranajky,desiatu,dam sa do poriadku. O 6.00 budim deti,sami sa najedia,umyju,oblecu,na nejake vymyslanie vedia ze cas nie je kedze 6.30 uz odchadzame z domu. A ked protestuju alebo sa im nechce,staci ked si povieme preco musia ist rodicia do prace- aby boli peniaze na jedlo a hracky.... 😀 Takto fungujeme uz 3 roky. Deti maju teraz 5 a 7 rokov. Priznam sa vzdy som povazovala za normalne ze to u nas takto funguje
@katka1981 Tvoj názor a ja ti ho neberiem. Len ja nemám 3-6 rokov aby mi niekto vyberal oblečenie..- takže tu porovnávaš hrušky s jablkami. A nehnevaj sa, aby sa mi 3-6 ročné dieťa hádzalo o zem a podobne, že si neoblečie čo má nachystané alebo čo sme vybrali večer a vymýšlalo a podobne?!!! Tak to určite nie....Akože, keď ti dcéra povie, že si neoblečie teplé veci a bundičku, keď bude vonku -10, tak ty pre svoj pokoj ju necháš ísť v letných šatách?! Aj tak sa dá.... a aby 8-ročné dieťa pilo z fľašky-to už naozaj nie je normálne....Veľa šťastia pri výchove detičiek.
@evittam, ty si mimo???? Ja som pisala, ze ja robim chybu, ze sa snazim presadit aby si obliekla to co chcem ja! To co sa mne paci. Nikdy nebol problem dohodnut sa ze ci hrubu mikinu, ci tenky sveter a podobne. Muz neriesi kombinacie, ci je to krajsie, ci novsie, ci obnosene a lahsie sa dohodnu. A flasku sem neplet, to nie je u nas. O hadzani sa o zem som tiez nepisala. Ja som pisala, ze jej vadi ze nieco ju skriabe, ine tlaci atd. Tak prosim ta citaj. Ja som si tiez hovorila, ze co by som ja netrpela a vyslovene take deti neznasam. A tiez aj som na malu jak svina ked je taka, doslova by som ju najrasej vyhodila vtedy z domu, ale prd mi je to platne. A pockaj ked ti pride dcera so obdobia vzdoru, mozno si to uzijes. A potom bud mudra. Ale mozno bude ina povaha. Kamoska ma dceru po otcovi, ziadny vzdor nikde nemala, rovnako ako jej muz byvaly. Vzdy ju stvalo, ze ked sa s nim radili, vzdy jej povedal, ako chces, nikdy jejneprotirecil. Kamoska mala strasne dieta,neskor mu zistili vsetky disfunkcie, dislexiu, poruchy v uceni atd. V obdobi vzdoru bol otrasny, rovnako ako nasa, ked sme ho videli sme si povedali, toto by nase decko nikdy nerobilo, no a hold a robilo. Ma nato mozno jeden zdravotny predpoklad, ale nechcem to k tomu pripisovat lebo zdravotne sa to zlepsuje a podla mojich rodicov to na nej poriadne vidno. Ale pockame si aby sme sa predcasne netesili.
@katka1981 pises ze chces malej nanutit aby si obliekla co ty chces. mozno aj to je problem. ja som detom vyberala oblecenie ked boli male. ale ked uz boli starsie tak som ich nechala rozhodnut sa co chcu. a urcite 5,5 rocne dieta uz ma svoj nazor. moje starsie deti si vyberu same veci co budu mat oblecene, ja im nedovolim aby nosili nieco co je spinave (ked nedaju nieco na pranie ale si to znova oblecu na dalsi den), alebo im poviem nech si vymenia co maju na sebe ak je nahodou vonku chladnejsie alebo opacne teplejsie ako maju prave na sebe. aj ja by som ich najradsej videla v inych veciach ale respektujem ich rozhodnutie. co nedovolim ak zacnu vymyslat ze nieco sa im nepaci co doteraz bezne nosili. tam poviem - nie. mas na sebe a nepojdes to vymenit.
niekedy byt tvrda na dieta nie je ten najlepsi pristup. tresty su dobre ale len ak prinasaju vysledok. ak ale dieta sa nezmeni tak treba zmenit taktiku. vsetko je o hladani vhodnych rieseni v rodine (ako sa vzdy pise, kazda rodina je ina) ale I tam treba pozriet na fakt, ze rodicia su ti ktori stanovia hranice pre dieta.
ano, moze byt aj zdravotny problem pricinou "neposlusnosti" dietata. ale to su skor vynimky ako bezna pricina ked dieta a rodicia sa nevedia "dohodnut".
@katka1981 ale stale ostava problem "rodic" a nie dieta 😉 dolezite je si uvedomit, co je dolezite a co nie. kde mozem dietatu ustupit, skratka aby videlo, ze sa oplati bojovat za svoje prava.
je mi jedno ci si oblecie zelene gate, modre tricko, cervene ponozky, sivu mikinu a fialove topanky. ale nie je mi jedno, ze si na tu mikinu v zime neoblecie vetrovku a ze si neda na hlavu ciapku...
ak idem len do obchodu a nehori mi ten nakup, tak ustupim a ostatnem doma. ak musim byt o tretej u dr, tak s nim skratka diskutovat nebudem a ide sa.
taktiez ked upratuju - veci, ktore su nebezpecne - t.j, kocky lega, auticka - musia poskladat, ale rozostavanu zeleznicu mozu nechat rozlozenu..... tu je vidno aj z 10m, ale kocku lega uz nie 😉
@canama ako vyssie, ak rodic ma ocakavania, ktore nekoresponduju s vekom dietata - stale je problemom rodic a nie dieta... a to, ze su aj taki... to verim... v mojom okoli mam vsak skor rodicov, ktori od dietata radsej nic nechcu, aby nahodou nebolo pretazene... 😉
@canama 5 rokov som mala iba jedno 🙂
takze viem ake to je mat iba jedno dieta 🙂 styl vychovy bol v podstate rovnaky. teraz svoju energiu rozdelujem medzi 3 deti, lebo som este stale na RD, vtedy som vsetku svoju energiu delila dieta/ praca....od jeho roka nieco som na par. hod pracovala....ked mal 2r. a 2mes. som pracovala na 100%, takze nebol cas riesit ci a co rano obliect a podobne veci.
( samozrejme ta energia, sa od zaciatku deli aj medzi manzela a nesmiem zabudnut ze potrebny kusok si ukradnem aj pre svoju psychicku a fyzicku regeneraciu)
rozmarnost svojim detom doprajem....taku rozmarnost co zasadne nezasahuje do fungovania bezneho dna.....rovnako ako rozmary si doprajem aj ja.....tak ako ich doprajem aj manzelovi......ide len o to, ze kazdy jeden clen rodiny, aj deti, si musia uvedomit co je rozmar, ktory potesi a zaroven nikomu neprekaza....a co je uz rozmar, co z ineho robi poskoka.

@timea7, ved to, ako partnera ju beriem, vzdy som ju brala, ale to skor v oblasti, ze co od nej ocakavam ako sa ma chovat, co ma vediet. Ale ked vyboci a zachova sa ako dieta, alebo urobi blbost, tak potom na nu nakricim, alebo sa s nou bavim ako s deckom. Ale s tym obliekanim ozaj nesuhlasim. Lebo pokial mala pohodlne tak tenproblem nebol. Kupim jej nove nohavicky, lebo mi to nestoji zatom snad najdem take co sadnu a uvidim co bude. Do kabinky jej vbehla svokra a ona jak splasena ze dobre, berieme. Ale fakt jej visia, len ci zozeniem take co jej sadnu, na tu stuplu ritusu.