icon

Reakcie mamičiek na adaptačný proces v škôlke

2. sep 2025

Ahojte, priznám sa, že som trochu v šoku, čo predvádzajú niektoré mamičky. Máme dcéru čerstvo prihlásenú v škôlke a ja len žasnem, aké nepríjemné sú niektoré mamičky. Akonáhle príde na tému adaptacny proces, to je koniec. Nič v zlom, ale niektoré mamičky by najradšej pol roka chodili so svojimi deťmi do škôlky, iné vykrikujú učiteľkám, že takto sa to nemá robiť, ďalšie zahltia všetky možné kanály príspevkami o tom, ako by to malo po správnosti prebiehať, poučujú učiteľky, riaditeľky, pohoršujú sa nad tým, ako to na SK funguje atď. Denne o tom čítam a počúvam všade - FB, whatsapp, diskusie, osobné rozhovory mamičiek.. Neberte to ženy v zlom, ale v dnešnej dobe máte právo výberu škôlky, aj nedať dieťa do škôlky, tak prečo toľko emócii?

Strana
anonym_3f4fbd
2. sep 2025

To je tak, keď si rodičia myslia, že majú kompetencie, ktoré im neprináležia 🙈

anonym_5cd7e3
2. sep 2025

Lebo treba zmenit system, co je na tom zle? Vychadzaju nove studie, je normalne ze sa svet meni. Skor to prezivaju ti, co zmenu nechcu

patka06
2. sep 2025

Klobúk dole pred všetkými učiteľkami a učiteľmi, ktorí zvládajú dnešných rodičov /česť výnimkám/ či v MŠ, ZŠ aj SŠ
Kedysi som chcela byť učiteľkou, dnes ďakujem osudu, že ňou nie som.

anonym_7ac389
2. sep 2025

@anonym_autor hm.. dnes tu bol aj prispevok opacny - ze v skole kricia na deti a ze aj dieta sa stazovalo, a ze su este fakt male, 3rocne. ze co to ma znamenat. Mamicky sa neboja tolko... a niekedy chcu ochranit decko pred tym, co museli samy zazit ked boli male. Chcelo by to nejake jasne

hranice. ze co vsetko mozu komentovat a co nie, a ako casto alebo dlho byt s detmi v skolke. A ked je to nedostatocne, tak by mali odist s dietatom inam. Na druhej strane... velmi ma mrzi, ze som

nemala zamlada mobil s kamerou a nenakrutila som to spravanie uciteliek.

anonym_7ac389
2. sep 2025
@patka06

Klobúk dole pred všetkými učiteľkami a učiteľmi, ktorí zvládajú dnešných rodičov /česť výnimkám/ či v MŠ, ZŠ aj SŠ
Kedysi som chcela byť učiteľkou, dnes ďakujem osudu, že ňou nie som.

@patka06 klobuk dolu kazdemu kto prezil ucitelky v 90tych a 2000 rokoch. Nechapem,
co tak strasne nezvladali, ked rodicia im velakrat nic nehovorili. Decko prislo do skoly s monoklom, a nevsimali si to....

autor
2. sep 2025
@anonym_5cd7e3

Lebo treba zmenit system, co je na tom zle? Vychadzaju nove studie, je normalne ze sa svet meni. Skor to prezivaju ti, co zmenu nechcu

@anonym_5cd7e3 ale veď dnes je široké spektrum škôlok. Každá má nejako nastavený adaptacny proces, zameranie, aktivity, krúžky, atd atd. Akože fakt je lepšie ziapať na učiteľky alebo osočovať ich/skolku na sociálnych sieťach a rozdávať rozumy? Veď každý nech si vyberie podľa svojho gusta. Keď ma mamička problém so škôlkou, nech ostane doma s dieťaťom, nájde mu opatrovateľku, nech ho vozí do Rakúska, nech mu platí súkromnú aj za 1000€ mesačne. Ale fakt si musíme vybíjať zlosť na tých, ktorí za to nemôžu? To naozaj?

anonym_356c36
2. sep 2025

To je tak ked sa nerešpektuje ani profesia učiteľky a každá mamicka si myslí ze ma patent na všetky profesie😅 a to nieje len v skolstve ale všade,hlavne že takú prácu by nerobili ale idu ,,vzdelávať,,kompetentných 😅

simona20201309
2. sep 2025

@anonym_autor bohužiaľ s tým výberom škôlky nemáš pravdu. Dostať miesto je v dnešnej dobe zložité. Ak by si rodicia mohli vyberať, tak by sa možno aj úroveň škôl zvýšila.
A vieš čo? Chvalabohu že sa dnes rodicia už vedia ozvať! Dokedy majú držať hubu a krok a prizerať sa akými technikami narúšajú psychiku ich deti?

autor
2. sep 2025
@simona20201309

@anonym_autor bohužiaľ s tým výberom škôlky nemáš pravdu. Dostať miesto je v dnešnej dobe zložité. Ak by si rodicia mohli vyberať, tak by sa možno aj úroveň škôl zvýšila.
A vieš čo? Chvalabohu že sa dnes rodicia už vedia ozvať! Dokedy majú držať hubu a krok a prizerať sa akými technikami narúšajú psychiku ich deti?

@simona20201309 medzi súkromnými si môžeš vybrať čo len chceš, až také hrozne to nie je.. opakujem, mam dieťa cerstvo zapísané v škôlke (okolie BA) a mali sme na výber z x možnosti (1 štátna alebo XY súkromných)

patka06
2. sep 2025
@anonym_7ac389

@patka06 klobuk dolu kazdemu kto prezil ucitelky v 90tych a 2000 rokoch. Nechapem,
co tak strasne nezvladali, ked rodicia im velakrat nic nehovorili. Decko prislo do skoly s monoklom, a nevsimali si to....

@anonym_7ac389 Asi som nechápavá, nerozumiem tvojej odpovedi
Každopádne v 90tych rokoch aj 2000 bola úroveň školstva aj vedomosti žiakov na ďaleko vyššej úrovni. Učitelia ešte mali rešpekt žiakov aj rodičov.

simona20201309
2. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 medzi súkromnými si môžeš vybrať čo len chceš, až také hrozne to nie je.. opakujem, mam dieťa cerstvo zapísané v škôlke (okolie BA) a mali sme na výber z x možnosti (1 štátna alebo XY súkromných)

@anonym_autor tak môžeš si vybrať. Super! Mamičky držte huby alebo pálte do.... súkromných. Ak nemáte na súkromné, vaše deti budú musieť prežiť 👌

anonym_222d21
2. sep 2025

Ano system treba zmenit a napravit.

Ale to neznamena ze ked mamicka bude chciet aby jej dievcatko chodilo po rukach nie po nohach skolka to ma akceptovat. Lebo jej kamoska povedala ze je to tak spravne. Predpokladam ze denne sa stretavaju s nezmyselnymi poziadavkami.
Potom chod ucit ked dietatu nemozes uz ani nic povedat.
Netvrdim ze maju kricat po detoch alebo ich nejakym inym sposobom sikanovat. Len uz to nikto pricetny nechce robit.

hederamonstera
2. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie kazdy ma na sukromnu peniaze. To neznamena, ze statne skolky nemaju ist s dobou.

Preco to v takom Svajciarsku ide (adaptacny proces s rodicom) ale u nas chce clovek minimum a uz ho ludia zhadzuju, ze co si dovoluje pozadovat prijemnejsie podmienky pre deti, ktore tazko znasaju odlucenie od matiek? To je naozaj take hrozne, ze zenam zacalo zalezat na tom co ich deti prezivaju a citia? Fakt je to take zle, hrozne, obtazujuce? Ja nehovorim ze rodicia maju byt teraz hrrr a zli a hlucni a drzi a dozadovat JA JA, ale postupne sa musi tento system prehodnotit a zmenit. Zijeme v 21.storoci, nie v totalite v 90.rokoch.

A zasa sa tu opisuju len extremy. Trafeni rodicia boli vzdy, ale zasa sa musi utocit na matky, ktore chcu trosku lepsi pristup a zohladnenie najnovsich poznatkov z vyvojovej psychologie.

hederamonstera
2. sep 2025
@patka06

@anonym_7ac389 Asi som nechápavá, nerozumiem tvojej odpovedi
Každopádne v 90tych rokoch aj 2000 bola úroveň školstva aj vedomosti žiakov na ďaleko vyššej úrovni. Učitelia ešte mali rešpekt žiakov aj rodičov.

@patka06 myslis mali strach z ucitelov a rodicov.

patka06
2. sep 2025
@hederamonstera

@patka06 myslis mali strach z ucitelov a rodicov.

@hederamonstera Nie, myslím rešpekt. Ak učiteľ napr. niečo povedal, tak to rodič doma nezhadzoval.

hederamonstera
2. sep 2025
@patka06

@hederamonstera Nie, myslím rešpekt. Ak učiteľ napr. niečo povedal, tak to rodič doma nezhadzoval.

@patka06 normalny rodic to ani teraz neurobi. Ale zasa nerobme z ucitelov nadludi.

autor
2. sep 2025
@simona20201309

@anonym_autor tak môžeš si vybrať. Super! Mamičky držte huby alebo pálte do.... súkromných. Ak nemáte na súkromné, vaše deti budú musieť prežiť 👌

@simona20201309 kde píšem, že majú držať ústa? Ale osočovanie a výsmech na sociálnych sieťach, krik na zamestnancov, poučovanie pedagogického personálu s XY ročnou praxou a pod? Zmena sa dá dosiahnuť, ale niektoré mamičky sú fakt extrém. Čo tak skúsiť konštruktívnu diskusiu so zriaďovateľom, riaditeľom, riešiť to na úrovni parlamentu a poslancov, ktorí sa téme venujú? Hanlivými diskusiami na sociálnych sieťach sa akurat tak polarizuje spoločnosť a myslime si, že týmto sa niečo zmení. No ťažko. Zmena sa dá dosiahnuť, le treba na to hľadať zodpovedne osoby a kanály.

hederamonstera
2. sep 2025
@anonym_autor

@simona20201309 kde píšem, že majú držať ústa? Ale osočovanie a výsmech na sociálnych sieťach, krik na zamestnancov, poučovanie pedagogického personálu s XY ročnou praxou a pod? Zmena sa dá dosiahnuť, ale niektoré mamičky sú fakt extrém. Čo tak skúsiť konštruktívnu diskusiu so zriaďovateľom, riaditeľom, riešiť to na úrovni parlamentu a poslancov, ktorí sa téme venujú? Hanlivými diskusiami na sociálnych sieťach sa akurat tak polarizuje spoločnosť a myslime si, že týmto sa niečo zmení. No ťažko. Zmena sa dá dosiahnuť, le treba na to hľadať zodpovedne osoby a kanály.

@anonym_autor akoze ja tuto temu dost sledujem a to co pises o rodicoch som si nikde nevsimla.

autor
2. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_autor nie kazdy ma na sukromnu peniaze. To neznamena, ze statne skolky nemaju ist s dobou.

Preco to v takom Svajciarsku ide (adaptacny proces s rodicom) ale u nas chce clovek minimum a uz ho ludia zhadzuju, ze co si dovoluje pozadovat prijemnejsie podmienky pre deti, ktore tazko znasaju odlucenie od matiek? To je naozaj take hrozne, ze zenam zacalo zalezat na tom co ich deti prezivaju a citia? Fakt je to take zle, hrozne, obtazujuce? Ja nehovorim ze rodicia maju byt teraz hrrr a zli a hlucni a drzi a dozadovat JA JA, ale postupne sa musi tento system prehodnotit a zmenit. Zijeme v 21.storoci, nie v totalite v 90.rokoch.

A zasa sa tu opisuju len extremy. Trafeni rodicia boli vzdy, ale zasa sa musi utocit na matky, ktore chcu trosku lepsi pristup a zohladnenie najnovsich poznatkov z vyvojovej psychologie.

@hederamonstera aj ja chcem pre dieťa to najlepšie, viem ako to v zahraničí funguje, žila som tam.. ale čo tu predvádzajú niektoré mamičky je extrém.. urážky, moralizovanie, odkazy cez sociálne siete.. toto pre mňa nie je cesta k zmene

patka06
2. sep 2025
@hederamonstera

@patka06 normalny rodic to ani teraz neurobi. Ale zasa nerobme z ucitelov nadludi.

@hederamonstera Jasné, sú učitelia a Učitelia, tak to bolo vždy
Súhlasím, normálny rodič to neurobí ani dnes, žiaľ tých normálnych rapídne ubúda.

hederamonstera
2. sep 2025
@anonym_autor

@hederamonstera aj ja chcem pre dieťa to najlepšie, viem ako to v zahraničí funguje, žila som tam.. ale čo tu predvádzajú niektoré mamičky je extrém.. urážky, moralizovanie, odkazy cez sociálne siete.. toto pre mňa nie je cesta k zmene

@anonym_autor vies mi nieco sem nakopirovat? Nech mam prehlad. Dik

autor
2. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_autor vies mi nieco sem nakopirovat? Nech mam prehlad. Dik

@hederamonstera určite tu súkromne diskusie a zatvorené skupiny nebudem zdieľať..

hederamonstera
2. sep 2025
@anonym_autor

@hederamonstera určite tu súkromne diskusie a zatvorené skupiny nebudem zdieľať..

@anonym_autor sukromne diskusie? No dobre🙂

nikaeli
2. sep 2025

Dnes je oveľa ťažšie komunikovať s rodičmi ako s deťmi....

autor
2. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_autor sukromne diskusie? No dobre🙂

@hederamonstera súkromne som nemyslela ja a moja kamoska, to len pre upresnenie.. hovorím o rodičovských skupinách

anonym_9c2dcc
2. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor to na fb ktoré koluje asi v každej skupine som čítala aj ja dnes.

anonym_800446
2. sep 2025

To fakt mate až tak zle skúsenosti? Akože syn chodil jeden čas do súkromnej, žiaden problém s rodičmi ci ucitelkami. Teraz nastúpil do štátnej, už sme mali dve rodičovské a všetci rodičia sú v pohode, učiteľky tiež. Sestra s deťmi to isté. Ci už škôlka alebo škola, bez problémov. Ja len tu čítam, na akých ľudí mate šťastie 🤭

yosi
2. sep 2025

@anonym_autor V prvom rade počúvať čo hovoria učiteľky v škôlke. Oni najlepšie vedia ako na to. Lenže to by nebolo toho, aby iniciatívne mamičky čo všetko vedia najlepšie sa do všetkého nes... Teda nevŕtali. Ja to už mám za sebou, ale fungovalo len to, že proste dieťa musí hneď pochopiť, že je to jeho údel, že to takto bude a hotovo. Žiadne mojkanie, zjednávanie a vymýšľanie. Ráno odviezť a ísť hneď preč.

hederamonstera
2. sep 2025
@anonym_9c2dcc

@anonym_autor to na fb ktoré koluje asi v každej skupine som čítala aj ja dnes.

@anonym_9c2dcc vies mi to nazdielat, uprimne som zvedava

autor
2. sep 2025
@anonym_800446

To fakt mate až tak zle skúsenosti? Akože syn chodil jeden čas do súkromnej, žiaden problém s rodičmi ci ucitelkami. Teraz nastúpil do štátnej, už sme mali dve rodičovské a všetci rodičia sú v pohode, učiteľky tiež. Sestra s deťmi to isté. Ci už škôlka alebo škola, bez problémov. Ja len tu čítam, na akých ľudí mate šťastie 🤭

@anonym_800446 nehovorím, že všetci sú zlí, píšem že som v šoku z NIEKTORÝCH mamičiek a emócii, ktoré vkladajú do tejto témy..

Strana