icon

Riešenie problémov s vylúčením dieťaťa zo škôlky

ha_bibbi
29. jan 2025

Ahojte maminky. Zaujímalo by ma, či má alebo mal niekto taký problém ako ja. Syn má 4r, chodí už druhý školský rok do škôlky. Minulý školský rok bolo všetko v poriadku. Cez prázdniny chodil na striedačku aj do iných, bol aj v dennom tábore. Všetko ok. Od septembra tohto školského roku sa zrazu všetko zmenilo. Je živý, to áno. Doma, na návšteve, návšteva u nás, v rodine, na verejnosti, na ulici.... všetko ok, je veľmi zhovorčivý, nemá problém sa s každým porozprávať. Samozrejme upozorňujeme. Stále ma problém so skakanim do rečí. Prešli sme si aj obdobím nadávok.
Ale v škôlke je to des. Sú zmiešaná trieda, dokopy 8 detí. Ale bežne ich tam býva 4. Pani riaditeľka mi od októbra voláva počas pracovnej doby, ako si s ním nevie dať rady a či nemôžem prísť (robím kúsok od škôlky), tak som prišla, 2x dokopy, capla po zadku a ukludnil sa.
V novembri tam mali psychologičku z cppp, ktorá povedala že je ok, len je viac živý a upozorňuje na seba .
V januári som dostala termín, boli sme, všetko ok, poradila nejaké metódy, ktoré dodržiavame, že bude volať aj do škôlky že stretnutie prebehlo ok a že nemusí chodiť na ďalšie.
Minulý týždeň sme mali rodicko, kde som dostala papier o neadekvátnom správaní dieťaťa, že sa vyhráža deťom a dospelým zabitím. Mňa skoro vykotilo, lebo nikdy nikomu inému takéto niečo nepovedal. Volala som do cppp, teda že nejakého pedopsychiatra nech mi odporučia, povedala som situáciu, že v škôlke sa to len deje, ale odporučili mi, nech skúsim inú škôlku, že môže byť, že malý kolektív a zmiešaná trieda. Pani riaditeľka stále hovorí, že ich kope, nadáva, keď sa pýtam aké, tak také nadávky som od neho ani nikdy nepočula. Môže 4r dieťa mať v hlave zafixované nejaké nadávky, ktoré používa len v škôlke a doma vôbec? Keď sa ho aj pýtam, nikdy na p. Učiteľky nepovie nič špatne, len že ich ľúbi. Prosím mali ste niekto niečo podobné? Ak áno, ako ste to vyriešili? Ďakujem za každú odpoveď

tiika
30. jan 2025

@ha_bibbi to som čítala, no nesúvisí to s tým, čo píšem. Akým spôsobom pani učiteľky udržiavajú disciplínu v triede? Videla si priamo ich, keď riešili nejaký konflikt s dietatom alebo ho inak usmerňovali?

Niečo od iných počuť, alebo sa opýtať nejakeho rodiča, je predsa niečo iné ako sa opýtat priamo nejakeho iného dieťaťa, ktore je s tvojim synom každý deň v spoločnej triede a vidi, co sa tam deje.

A čo ten chlapec, ktorý chodí ku vám, hovorí? Spýtaj sa niekoho, kto ma s tvojim synom skôr neutrálny vzťah.

dennissa16
30. jan 2025

@ha_bibbi verím ti, tiež mám takého.
Ja by som o ucitelkach a škôlkach vedela napísať knihu..a keby som tu napísala naše “zážitky”, polovica by mi ani neverila. Preto viem, čoho sú aj učiteľky schopné.
Drzim ti palce a posledná moja rada, ktorú som dostala ja od synovej psychologicky…
“Nedala by som syna ani nenechala tam, kde ho nechcú”

maya_hi
30. jan 2025

@ha_bibbi behal po posteli 🙈 keby som kvôli tomu posielala dieťa k psychiatrovi, je tam polka triedy 😁 Daj ho ku mne do triedy. Dám ho do laty a ešte ma bude aj milovať 😅 Také deti sú veľká výzva. Treba to jednoducho vedieť. "Dieťa nechce recitovať" 🤦‍♀️ to je prístup aký som nezažila ani ako dieťa, za komunizmu. To budú všetci v triede moderátori, či herci? 😏 Koľko má rokov tá učiteľka. Dožíva, či je to ďalšia beznádejne mladá baba, na nesprávnom mieste, ktorá si myslela, že by mohla byť učiteľka, "lebo sa dobre učila"?
No a k veci, vymenila by som škôlku. Niekedy je to jediná možnosť. Pravdepodobne si na tvojho syna zasadli 🫤

maya_hi
30. jan 2025

@dennissa16 "niektoré" učiteľky. Aby sme náhodou všetky neskončili v jednom vreci 😏

tiana080
30. jan 2025

Dostane po riti, tak aj iné deti môžu dostať od neho, keď sa mu niečo nepáči... Už len preto nikdy neudriem svoje dieťa. Nie je to normálne, nie je to výchovné.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@tiika to som nevidela priamy konflikt, ale keď som sa opýtala či ho vyhresili, alebo ako ho skludnili, tak mi len povedala, že prešlo ho to, keď som povedala, že by možno pomohlo byť na neho prísnejšia, aby mu určila hranice, tak odpoveď bola, že veď on je ešte maličký, jeho to prejde.
Pýtala som sa, na to som už tiež niekomu odpovedala. Neutrálny vzťah tam podľa mňa ani nemajú. Tam sú 4 deti stále dookola

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@maya_hi super, vás by som brala hneď, takúto pani učiteľku potrebujeme 😄. Pani riaditeľka učila ešte mňa, má 64r. Druhá pani učiteľka má 35r. Ja som aj rozmýšľala, či konflikt nepríde hneď ráno. Lebo keď ho odprevadim do triedy, tak hneď ho sadajú za stôl, že si idú kresliť. Kresliť kreslí, ale že by to bolo gro jeho obľúbených činností, to nie. Nebýva v škôlkach ráno voľná činnosť pokiaľ nejdú na desiatu?

dennissa16
30. jan 2025

@maya_hi to je samozrejme. Natrafila som na veľmi zle, ale naopak aj na veľmi dobre, ktorým budem do konca života vďačná. Dobrý učiteľ je na nezaplatenie.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@hariet ďakujem za reakciu. Nie je vylúčený zatiaľ, dostala som papier zápis o neadekvátnom správaní a bolo tam napísané, že nakoľko v CPPP nič nezistili, tak mi odporúčajú pedopsychiatra a v prípade že sa nezlepší, tak bude vylúčený. Jedna mamicka mi hovorila, že ona takto dostala tiež, dvakrát jej ho vylúčila, že dostala papier, ale že týždeň boli doma chorí a keď prišli, tak jej už dávala papier že je vylúčený. Ten jej chlapec chodí do cppp už druhý rok.
PAS... neviem, on je komunikatívny, má rád kolektív, čo sa týka reči, rozpráva od 2r. Cez leto bol v dennom tábore, aj po druhých škôlkach, kde bolo aj 20 deti v triede, tam bol ok.
Neviem ešte aké sú príznaky?
Možno to adhd, ale to sa určuje asi v neskoršom veku či?

tiika
30. jan 2025

@ha_bibbi dobre a čo iné deti teda na správanie syna hovoria? Zrejme si sa nepýtala, to nevadi, ja by som to však urobila..
Takze to nevyzerá, že by mali situáciu pod kontrolou a určené nejaké hranice, keď ti ešte i volajú, aby si ho prišla upokojit, tak buď nevedia byt prísnejšie a poradiť si, alebo ten ich prístup už vôbec nezaberá. Môže sa stať, že skratka takato kombinácia učiteliek a náročnejšieho dieťaťa (nie ste jediní, je vela takých deti, ktoré maju prebytok energie) nesadla.

maminkadeticiek
30. jan 2025

Neverim tomu,ze sa 4 rocne dieta vybraza zabitim,zrazu.Presne ako pises ty,ako pise ona tebe,nevie si s nim rady.Mnohe ucitelky v skolke nevedia pracovat s detmi,naozaj to mam potvrdene,ze mnohe nevedia zvladat zakladne sarvatky medzi detmi,som presvedcena ze problem ma ucitelka.Nie 4 rocny chlapec.Urcite by som s bim navstivila detskeho psychologa,ale podla mna je pes zakopany inde a oni ti NEMOZU vylucit dieta.Neexistuje.Ak CPPP dali stanovisko ze dieta je v poriadku,nech hladaju problem u seba.Podala by som staznost na skolku.Oninti kvoli takymto vymyslom a svojej nekompetentnosti nemozu dieta vylucit,obzvlast ak z centra nezistili ziadnu odchylku od normalu.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@tiika pýtala som sa len tych dvoch chlapcov, že čo také robí, ale oni len že ,,nadáva, robí zle, rozhadzuje hračky a taaaak,, a teda že či nevedia prečo, to mi povedali že nevedia. Psychologicka mi povedala, že deti to môžu mať aj naučené, lebo ona to riešila so mnou stále pred deťmi. A že mi to len reprodukuju. Až pokiaľ mi to nepovedala, že keď niečo chce riešiť, tak bez detí. Ten prebytok energie by aj sedel. Lebo my sme so synom chodili von v každom počasí. Teraz nechodia, keď som sa ich opýtala prečo nechodia, čerstvý vzduch aj prechádzka by pomohla aj pri zaspávaní, (doma nie), lebo aj tam je s ním problém. Povedala mi, že teraz sa nedá v takomto počasí. Muž robí aj trénera, majú tam aj psychológa, a ten mu povedal, že môže byť aj to, že sa nudí.

maminkadeticiek
30. jan 2025

@ha_bibbi Presne tak.Je uplne bezne,ze ak sa privela riesi jedno dieta,tak sa to naucia tie ostatne deti a beru to ako uplne normalne ze stale hovoria a verklikuju na to dieta "co zase urobilo".Zaluju kazdu somarinu,opakuju to pred rodicmi,ucitelmi,ak je v tom celom nekompetentna ucitelka,ktora sa chce dietata zbavit,lebo s nim nevie pracovat,skratka nechape ze sucastou jej profesie nie je pracovat s detmi,ktore su cez kopirak rovnake,ale niektore potrebuju iny pristup a ona to inak skratka nevie, tak je to peklo.Kazde dieta ma svoje prava,aj tvoje a ak by sa takto kolektivne nanho stale ukazovalo prstom a zalovala kazda blbost,tak je to sikana.Postav sa zanho a bud asertivnejsia.Ak sa s nimi nedohodnes podaj staznost.Najlepsie ak by si mala z toho cppp aj papier,ze je vsetko ok.

ha_bibbi
autor
30. jan 2025

@maminkadeticiek presne akurát dnes mi to starší syn hovoril, že veď jemu to príde ako šikana. Ja som už bola u vedúcej že by som chcela riešiť presun. Ja robím tiež pre mesto, ale v inej sfére, máme rovnakú vedúcu, ale chcela, nech sa konfrontujeme s riaditeľkou, ešte len sme si sadli, a už hneď že mi nevyvolávala, že len raz. Povedala som jej že pani riaditeľka neklamte! Mám vytiahnuť telefón a ukázať koľkokrát ste mi volali z vášho súkromného čísla? Potom začala že ale veď ona ho tak ľúbi, a že on jej povie ty stará špina. Boli sme tam obaja rodičia. Hovoríme jej, že toto už preháňate, že on si takto nedovoľuje k nikomu a v živote som ho slovo špina nepočula povedať. Ona mi na to povedala, že no tak nie špina, ale nejak take škaredé slovo mi povedal. Moja mamina má 72r, má vrásky, v živote jej nepovedal že je stará, alebo sa ani nepýtal že prečo má takú tvár, na vrásky nič. Vždy keď príde a náhodou prespí u nás, tak chce spať s ňou. Môj brat je uplne šedivý, silný veľký chlap. V živote mu nepovedal že je tlstý alebo podobné ako keď niektoré deti vedia byť úprimne.
Vedúca sa nás pýtala, či jej dáme povolenie, aby mohla hovoriť s pani psychologičkou, že ako prebiehalo so synom sedenie. Tak sme povedali že áno. A teraz sa vlastne zamýšľam, či škôlka má správu z toho sedenia, lebo riaditeľka nepovedala nič.

nikaeli
30. jan 2025

@ha_bibbi mne sa rozum zastavuje pri každom tvojom ďalšom príspevku - že nechodia teraz s deťmi von, lebo sa nedá? a to kde ste? niekde na lazoch, kde je po krk snehu, či blata? v škôlke máme povinnosť ísť s deťmi von za každého počasia s výnimkou nejakej víchrice, silného dažda, mrazu, či v lete pri silnom slnku - vtedy ideme von zrána a edukačné aktivity robíme neskôr. Už sa mi napr. stalo, že jedno z detí malo atak a potrebovalo sa upokojiť, zrelaxovať v tuli.vaku alebo máme dievčatko s epi, ktoré po záchvate zaspí - vtedy ostaneme v škôlke - ale to sú skôr výnimočné situácie. No ak mám byť úprimná, my sa veľakrát nevieme dočkať, kedy už pôjdeme von, aby sa deti vybehali, vyskákali, vykričali. Ja spm teraz na OČR so synom, mal chrípku, už sa doliečujeme -a už mi doma rástli rohy 🤪 dnes bolo u nás krásne slnečno, boli sme sa prejsť, skontrolovali prírodu, pozorovali sýkorky, veveričku. Taký bol rád, že je konečne von 🤍 Táto vaša škôlka je nejaká čudná.....

katuska93
31. jan 2025

Mne to pripada, ze si ucitelky riadne vymyslaju, urcite nemoze byt v tej triede tolko problemovych deti a uz vobec nie sucich na vylucenie (vyhodit dieta zo skolky, to ako vazne?). Vies, ze existuju malinkate diktafony a dokonca aj take, ze vyzeraju ako hracka? Jeden taky by som dietatu supla a hned budes vediet, kde je pravda. Lepsie ako vlacit dieta po roznych sedeniach u poradcov a psychologov. Lebo mne to pripada, ze ucitelky si prinajlepsom vymyslaju a urcite nie je v tej skolke vsetko v poriadku. A ten suhlas, ze dieta pozrie v skolke psychologicka, ste im dali aj pisomne, alebo len ustne?

jakubrianka
31. jan 2025

@nikaeli presne ako toto naozaj nepochopím ako si niekto vôbec dovolí deti zavrieť na celý deň v škôlke bez pobytu von a sa čudujú. Prosím ťa, sú na to nejaké normy, koľko majú byť deti von počas pobytu v MS?
Mne prídu pani učiteľky nekompetentné a ak im často chýbajú deti v škôlke, zrejme aj tu by som porozmýšľala prečo majú vysokú chorobnosť. Zaujímalo by ma, ako dodržiavajú denný režim a pravidlá v škôlke keď sa tam deti majú priestor chovať bez hraníc.

mamina7070
31. jan 2025

@ha_bibbi ty si sa pytala inych deti v skolke (tych dvoch chlapcov) a oni ti povedali ze nadava a robi zle?

jakubrianka
31. jan 2025

Autorka veď vy ste ju normálne načapali pri klamstvách?

mamina7070
31. jan 2025

ta skolka je zvlastna malo deti a tak celkovo dala by som ho do inej ale zaroven by som sindala dolu ruzove okuliare a zacala riesit aj maleho minimalne to nadavanie

lienka.7
31. jan 2025

@ha_bibbi je to naozaj zvláštne. Zeby si toto učiteľky vymyslali? Zmenila by som skolku, za mna zmiešané triedy nikdy nerobia dobre.
A ono neboj, deti veľa toho ovládajú... kamoskin malý si rozbil hlavu a boli zažívať na Kramároch. Ani pritom necekol. Doktor mu potom vravi, ze aký je statočný chlapec. A on mu naspäť vravi, ze joj, k...t, vies ako to ale bolelo? Kamoska skoro z nôh spadla, lebo oni absolutne nenadavaju, ani do riti doma nepovedia... cize až tak by som ho zase nebránila, ze je anjelik. Si matka, mas tendenciu ho brániť

earlgrey
31. jan 2025

@lienka.7 Presne...u nás sa tiež nenadáva...ja osobne vulgarizmy nepoužívam a ako si napísala...ani slovné spojenia do riti atď.....a dcéra prišla so slovom pi*a 🤦‍♀️...takže pekne vysvetliť....čím viac som zakazovala, tým to bolo pre dcéru zábavnejšie...nepomohlo...tak som skúsila ináč...dohodla som sa s ňou, že ok môže to slovo používať ale len doma....von, v škôlke, pred ľuďmi nie...len keď je doma s mamkou....a čuduj sa svetu, pár dni to slovo doma použila, ja som absolútne nereagovala . a prestala...ale v škôlke som upozornila, že sa to slovo naučila a ak by to počuli, nech mi povedia, aby som sa s ňou o tom vedela porozprávať...nepovedali nič 🤷‍♀️

andreatytler
31. jan 2025

@ha_bibbi Ja uz neviem kde je sever z tejto diskusie. Ak som ta urazila svojim nazorom tak prepac. Je tu tolko rozporuplnych vyjadreni ze nie som schopna si urobit nazor o tom co sa tu deje.
Jeden moment, prides do skolky a dieta sa ukludni az po tom co ho capnes po zadku a potom pises ze nic nerobil, ze jedol polievku.
Presli ste si obdobim nadavok a potom uz len ze par krat skusil ale hned prestal ked ste ho upozornili.
Dostanes pisomne varovanie ze ho vylucia a potom ucitelka povie ze nemoze byt na neho prisnejsia, lebo je este malicky, ze sa bude vo velkom kolektive len trapit, akoby nechceli aby si ho dala prec.
Ucitelka ti hodinu v satni cisti zaludok o tom ake neposlusne je tvoje dieta a inokedy ze ona sa len potrebovala vyrozpravat.
Ucitelky riesia kraviny ako recitovanie miesto toho aby robili zaklady ako pobyt na cerstvom vzduchu.
Toto neviem ci som spravne pochopila, ale tvoja sefka sa teraz do toho montuje? To preco?
O co ti ide? Je jasne ze si presvedcena o tom ze dieta je dobre a vychovane a ze to ucitelky nezvladaju. Skolka je naprd, ucitelky neschopne, preco teda vahas s tym prestupom? Pises ze uz pol roka dennodenne toto riesis. Teraz zapajas psychologicku, podla ktorej sa zda ze je to uplne nepotrebne. Naco toto vsetko? Neexistuje aby som vodila dieta do skolky kde ho nechcu.

zazka666
31. jan 2025

@nikaeli detto

tiika
31. jan 2025

@ha_bibbi “nadáva, robí zle, rozhadzuje hračky a taaaak,, To sú take zovšeobecnenia, ty potrebuješ konkrétne informácie. Nadáva - čo povedal? Komu a kedy? Čo sa udialo pred tým, než take niečo povedal? Robí zle - ako to vyzerá, keď robí zle? Kedy to robil? Čo na to ostatne deti? Čo spravila pani ucitelka? Atď.
Alebo sa skús so synom zahrať s nejakym jeho obľúbeným plysakom. A ten nech akože rozpráva. Bola by si prekvapena, koľko jemu dieťa povie čo tebe nie 🫢
Cele je to divne, ta škôlka. Nechápem ako môžu povedať - ešte k tomu riaditeľka - presne, čo povedal a v zapati to odvolať, ze vlastne nevie, čo to bolo
A spojiť to s tým, ako ho lubi. Buď je urazena, alebo citi sebaľútosť, je to zvláštne vyjadrovanie.

zazka666
31. jan 2025

@misicka31 moj syn tak skutočne hovoril jedno obdobie, ja ťa zabijem, suseda mi nechala lístok v schránke. Ja som sa zamyslela, u nás to nikto z huby nevypustil
A po čase mi to došlo, bola taká replika v rozprávke o tom levicatku , kde mu strýko zabije otca..

ha_bibbi
autor
31. jan 2025

@andreatytler ja som mu raz capla po zadku, keď mi volala, aby som prišla a on skákal po posteli. Druhýkrát bolo to, že mala som prísť, že nechce recitovať a že im nadáva, keď som prišla, to som písala, že bol opretý o stenu a učiteľka oproti nemu s papiermi tých básniciek. Vtedy som ho necapla, lebo nevidela som že by bol zlý, len som s ním pokecala, tak som odišla. Ale otočila som sa, že chcem vidieť ako sa správa v jedálni pretože išli akurát na obed. Keď som otvorila dvere, sedel za stolom a jedol polievku.
Čo sa týka vedúcej, áno, ja som ju poprosila, máme tu ďalšie 3 štátne skolky, všetky som obvolala, ale bohužiaľ, každá mi povedala že majú plný stav. Ale že si mám v máji podať prihlášku a od septembra mi ho zoberú. Kolegyňa mi povedala, že nech skúsim vedúcu, že má na starosti škôlky, takže preto som zatiahla do toho vedúcu. Teraz som mala 4dni dovolenku, lebo som to chcela doriešiť a malého som si nechala doma 3 dni. Včera bol prvýkrát v škôlke. A boli konečne vonku. Možno aj tá vedúca jej dohovorila. To neviem. Ale boli. Ráno, keď som ho doniesla, tak učiteľka mu hovorí že nech si ide ruky umyť a že idú si kresliť. Pýtam sa prečo? Samé mi na rodičovskom hovorili, že až tak kreslenie ho nebaví. V druhých škôlkach majú ráno voľnú činnosť až pokiaľ nejdú na desiatu. Či nemôže byť toto ten spúšťač jeho zlého správania, že on jednoducho by sa ráno možno radšej zahral s hračkami alebo by si postavil niečo z Lega.
@mamina7070 nemyslím si, že mám ružové okuliare, inak by som to neriešila polroka, nenavštívila by som cppp a nemala snahu to vyriešiť. Vidím aj ten polročný rozdiel v synovi, keď mal 3,5r a teraz 4r, že aj rozumovo aj v správaní inakší ako bol pred polrokom
@jakubrianka áno... Ale mám v pláne, keď budem s vedúcou, lebo hovorila že budúci týždeň mi bude vedieť povedať, či sa niečo podarilo, lebo majú niektoré škôlky chrípkové... Ukážem jej tie hovory, aj konverzáciu s jednou mamičkou, ako jej volala, a vraj riešila s ňou môjho syna. Síce nič konkrétne tam nenapísala, len teda že jej povedala že mi dala papier o možnom vylúčení. Potom som jej volala, a povedala mi že ona to tak robieva, zisťuje u rodičov, či by boli za, keby sa vylúči. To je tá mamička, čo som spomínala, že jej syna už dvakrát na polroka vylúčila. A som jej aj povedala, že keby mne len prvýkrát vylúčila dieťa, tak by som ho do tej istej škôlky nedala. Ale že ona nemá možnosť ho nosiť do druhej skolky.

Ja by som túto diskusiu ukončila tým, že ak chcete vedieť ako to všetko dopadne, tak môžem sem potom neskôr napísať, že ako to všetko dopadlo, ak sa podarí iná škôlka, či je to tam inak.

Všetkým veľmi pekne ďakujem, či za pozitívne, povzbudivé alebo naopak kritické odpovede. Z každého som si niečo zobrala 😊 Ďakujem

dory11
31. jan 2025

@ha_bibbi Tak problém bude vskolke treba pátrať po príčine .

ha_bibbi
autor
31. jan 2025

Ešte teda aby nedošlo zase k omylu. Lenlbo čítam si to po sebe.... Kde píšem že ráno keď som ho doniesla a že rovno si ma ísť kreslit.... *Pýtam sa samej seba v duchu.... Že nepýtala som sa učiteľky. Aby neprišlo k nedorozumeniu, že prečo som to riešila pred deťmi. Nie, samej seba som sa pýtala.

earlgrey
31. jan 2025

@ha_bibbi Pozri, v škôlke je istý režim. To, že jedno dieťa nerado kreslí, neznamená, že sa celá trieda bude prispôsobovať tomu dieťaťu....napr. moja dcéra nič v škôlke nebude jesť...ale sedí pekne za stolom, čumí do blba, jedla sa ani nedotkne, ale musí tam sedieť...lebo keby jej dovolili odísť od stola, tak sa k nej pridá niekoľko iných detí...keď si majú kresliť...tak si kreslia...keď sa majú hrať, tak sa hrajú...proste mu musíš vysvetliť, že aj keď ho kreslenie nebaví, tak nech aspoň sedí a pozerá sa...v škole si tiež nebude môcť vyberať, či sa chce hrať alebo učiť...
Ono ja to vidím na mojej dcére...nenútia ju robiť to, čo nechce (po niekoľkých upozorneniach a odporúčania od psychológa) lebo ten tlak, ktorý na ňu bol vyvýjaný jej spôsoboval sťažené dýchanie, úzkosti...ale proste musí sedieť...keď nacvičujú na vystúpenie...ona nemusí sa zapojiť, ale musí sedieť, pozerať sa...keď cvičia a moja nechce, tak nemusí, ale tiež sa nemôže hrať...buď sedí a kreslí si, alebo sa pozerá...keď nechce jesť, nenútia ju...ale musí sedieť za stolom...až keď učiteľka povie, že môže tanier odniesť a opustiť stôl, vtedy to spraví...
Ono to bolo ťažšie zo začiatku, keďže tá staršia učiteľka ju nútila do všetkého...ale vážne odporúcanie psychológa pomohlo a teraz ju nenútia do ničoho...aby jej to nezhoršilo jej psychický stav...