icon

Rozdelenie deti v škôlke

16. sep 2020

Chcem sa s vami poradiť baby. Syn (4 roky) mi nastúpil tento rok prvýkrát do škôlky, so zaradením žiadny problém, teší sa tam, pekne spi, papá, keď prídem po neho, nechce ísť domov. Na škôlku som ho pripravovala, viedli sme rozhovory, teší ma, že ju zvláda dobre. Čo ma ale trápi, je rozdelenie deti v triedach. Môj je v tejto triede najstarší, jediný budúci predškolák. Ostatne deti sú od neho mladšie, niektoré aj skoro o celý rok. Niektoré mladšie od neho sú zasa vo vyššej triede. Neviem či na základe 2 týždňov môžem hodnotiť, ale dosť sa zmenil. Začal byť pojašený, neposlúcha, dokonca začal niektoré slová, vety bľabotať, komoliť, príde mi to akoby kopíroval tie malé deti. Pritom keď bol doma, som sa mu venovala, vie počítať do 5, pozná geometrické tvary, farby, kreslí jednoduché obrázky, vie sa podpísať. Bojím sa, že tu pri tých menších deťoch zakrpatie a skôlka mu vlastne nič nedá. Rozmýšľam ísť za riaditeľkou a spýtať sa na základe akého kľúča tie deti delili do tried. Len sa bojím, že má bude mať za precitlivenú matku čo sa im stará do roboty. Riešili by ste to?

deti95060810
16. sep 2020

úplne ťa chápem... tiež sa mi nepáčilo keď sused ktorý bol od dcéry starší 3 dni bol vždy vo vyššej triede ako dcéra... Až v poslednej tr. nás počkal - chodil 2 krát.... Ja som mala pocit že to bola známosť...

lianka123
16. sep 2020

Nie, neriesila. Mam to iste, 4rocneho medzi 3rocnymi. Maly pocita do 50, vie vsetky planety, ma zaklady anglictiny, pozna vsetky pismena. Je septembrovy preto ho dali k 3rocnym. V skolke mu je velmi dobre, fakt sa tam tesi.
Vzdelavame sa s nim doma.

autor
16. sep 2020

@lianka123 on je augustový. Takže ak nebude mať odklad (čo je zatiaľ skoro hodnotiť, ale zatiaľ o ňom neuvažujem, lebo je šikovný) tak bude mať budúci rok v predškolskej triede všetkých spolužiakov nových, ktorí sú teraz v tých vyšších triedach. A pritom mladší od neho (len im zle vychádzaju roky) sú v tých triedach. Celé to nechápem. Predsa tie deti tam majú už iné aktivity, ako tieto 3rocne.

lianka123
16. sep 2020

No mna to nehneva, ja som rada, ze sa do tej skolky dostal a to mal byt najstarsi.
Ak bude taky sikovny ako doteraz i tak rozmyslam mu dat spravit iq testy a skusit ho dostat na skolu pre mimoriadne nadane deti. Ak nie tak si o rok predlzi detstvo

evelyn226
16. sep 2020

Mentálne sa posunul nižšie. Netreba sa báť prejde to. Toto mi vysvetlila aj doktorka keď sa mi narodil druhý syn, že sa nemám báť a byť prekvapená keď starší syn bude blabotat a podobne. Že deti to robia keď maju mladších súrodencov, prípadne v škôlke spolužiakov. Bola to katastrofa prvé tyzdne, aj teraz to občas preháňa a mám pocit, že je ako ročný chalan a nie 4,5 ročný ale vyrastie z toho a neriešim to. Samozrejme, všetko má svoje pre a proti a taktiež hranie, ktoré by sa nemali prekročiť. Dva týždne sú ešte málo, ale môžeš sa opýtať učiteliek prípadne riaditeľky, že teda čo je vo veci a nechceš vyzerať ako hakliva mama, ale že dieťa sa ti zhoršilo v správaní alebo v čom teda.

babi81
16. sep 2020

nasa chodi do skolky, kde su triedy vertikalne, cize v kazdej triede su deti od 3 do 5 rokov a som spokojna

mogaa
17. sep 2020

3-4roky sú deti v najmladšej skupine, 4-5rokov sú stredňáci a 5-6rokov - predškoláci.....zrejme máte triedy len malinkých a predškolákov.....4ročné dieťa určite nie je predškolák ako píšeš....predškoláci už robia aktivity ako prípravu pred školou - čiže viac kreslia, vystrihujú, lepia, viac sa učia.....ak by ho ako 4ročného dali k predškolákom, budúci rok by robil to isté ako tento rok.....ak tvoje dieťa nechodilo do škôlky je prirodzené že ho dali do nižšej triedy, aby sa ľahšie adaptovalo.....maláci a stredňáci sa viac hrajú, bud rada že sa mu v škôlke páči a zbytočne nevymýšlaj s preradením....aj tak ti ho už nepreradia, keďže deti sú už zadelené....oficiálne sa sú predškoláci deti od 5rokov, keďže nemáte strednú triedu rozdelili deti ako vedeli, je prirodzené že do vyššej triedy zaradili skôr deti ktoré už škôlku navštevovali, nikto nemohol vedieť čo tvoje dieťa už vie a čo nie.....inak v každej triede sú deti aj mladšie aj staršie - staršie deti prirodzene "ťahajú"tie mladšie....

autor
17. sep 2020

@mogaa u nás sú 4 triedy
1. Deti od 2,5r do 3,5r
2. Deti od 3 do 4 rokov (je tu najstarší)
3. Deti od 4 do 5 rokov (niektoré ešte ani 4 roky nemajú)
4. Deti od 4,5 do 5 rokov - predškoláci.
Keby bol aspoň v tej 3 triede nepoviem nič, ani nechcem aby bol hneď predškolák. No dúfam že sa jeho správanie ukľudní, lebo momentálne sa naozaj v správaní vrátil o rok späť, na úroveň 3 ročného dieťaťa.

autor
17. sep 2020

@evelyn226 áno toto sme zažili aj my,má o 2 roky mladšieho brata a niekedy akoby sa dal na jeho úroveň, potom to prešlo. Teraz to už nerobil.

20erika07
17. sep 2020

@mogaa suhlasim
Dalej inak muzova sesternica ona sa dost venuje tomu ako rozvijat svoje dieta atd, a vraj mensie deti by mali byt so starsimi aby sa tie mensie ucili od vacsich, aby mali proste vzor. Znie to super ale v reale to moze takto vyzerat ako opisuje autorka. No nemyslim, ze ten mini krok späť mu ublizi, teraz sa len "opičí" ale cochvila bude on ten ktory moze byt vzorom a tahacom pre mensie deticky. Tazko predpokladat ako to bude neskor u neho. Ale zas az tak by som si hlavu nelamala, zaklady z domu ma super 🙂

mogaa
17. sep 2020

@20erika07 jasne že dieťaťu to neublíži, nastúpilo od škôlky, teraz sa učí hlavne spolupracovať s ostatnými deťmi a to nie je málo.....okrem toho autorka si myslí že nabudúci rok keď prestúpi k predškolákom nebude tam mať kamaráta, čo je tiež hlúpisť lebo časť detí čo teraz chodia predškolákom tam ostane a časť odíde do školy a opäť ostatné deti preradia z terajšej triedy kde jej syn chodí teraz.....ono problém je skôr ten, že veľa mamičiek chce mať dieťa najlepšie, najšikovnejšie a pritom je oveľa dôležitejšie aby boo dieťa spokojné a šťastné, čo autorkyn syn teraz zjavne je....a vôbec nič mu neutečie, ak by teraz chodil k predškolákom, budúci rok by robil tie isté cvičenia a úlohy čo robia v tomto roku.....u nás bol opačný "problém", bolo veľa predškolákov, čiže časť predškolákov ostala v strednej triede a ostatní prešli do predškolskej triedy.....každá škôlka má osnovy čo treba s predškolákmi robiť, čiže tí "predškoláci"čo ostali pôvodne v strednej skupine mali chodiť robiť aktivity k predškolákom, keďže to ale v terajšej situácii nie je možné, učiteľky v predškolskej triede robia predškolskú výuku s nimi v strednej triede....ak jednoducho mamička chce aby dieťa "napredovalo" treba kúpiť zošity na predškolské vzdelávanie a robiť to s dieťaťom doma....ale 4-ročné dieťa má na predškolské "učenie"čas , budúci rok by sa v škôlke nudilo, treba mu dať račej čas aby si užívalo detstvo so všetkým čo k tomu patrí, nech sa hrá, jaší, blázni, mazlí...vôbec nič mu neutečie.....tie predškolské aktivity sú naozaj určené hlavne deťom čo o rok nastupujú do školy...

mogaa
17. sep 2020

Autorke: tam veľký rozdiel v aktivitách nie je, rozdiel je naozaj len u tých predškolákov....bežná škôlka má 3stupne - najmenšie, stredné deti a predškoláci....u vás bolo veľa hlavne najmenších - preto ich rozdelili.....rozdiel medzi najmenšími a strednými nie je skoro žiadny.....samozrejme tie najmenšie sa učia hlavne samostatnosti a samoobslužné činnost, ale v každej tiede je vekový rozdiel - niekde ja viac ako rok, čiže učiteľky prispôsobujú aktivity ani nie tak veku detí ale skôr šikovnosti detí.....nie je to až tak o veku, škôr zručnosti detí....naša chodí do triedy kde chodia deti od 2rokov do troch rokov, samozrejme tým že sa kopec detí nedostalo do klasickej škôlky (od troch rokov), tam majú aj staršie deti.....najdôležitejšia pre deti je predškolská trieda, do tej ti dajú dieťa budúci rok , ak mu chceš pomôcť aby napredoval kúp zošity na aktivity pre predškolské vzdelávanie - nejde tam o učenie ako také ale hlavne si dieťa cibrí motoriku a učí sa logickému mysleniu......a nerob z toho tragédiu, v BA bežne do škôlky zoberú dieťa až v 4rokoch a dajú ho k najmenším😉možno sa môže zdať že pre staršie dieťa je to krok späť, ale nie je.....prvé roky v škôlke u najmenších a stredných sú hlavne o tom naučiť sa spolupracovať, komunikovať , rešpektovať učiteľku, spolupracovať s deťmi aj učiteľkami.....a v každej triede sa naučia kopec nových básničiek, pesničiek.....ak je dieťa spokojné, určite by som ho nechala tam kde je😉možno v inej triede alebo pri iných učiteľkách by taký spokojný nebol😉

mogaa
17. sep 2020

Inak to správanie sa upraví, bežne sa takto chovajú deti pri nástupe do škôlky, aj tie čo pekne rozprávali začnú hovoriť maznavo a napodobňovať tie mladšie....čo sa týka že je viac rozbláznený, deti sa obvykle inak chovajú doma a inak v škôlke.....je medzi deťmi, cíti sa tam dobre, tak je viac rozšantený, podstatné je že sa tam cíti dobre.....

ajka0207
17. sep 2020

U nás miešajú triedy "náhodne" vraj aby starší potiahli tých mladších. Čiže u nás by si tým že sa ozveš nepochodila. Je jediný v tomto veku v triede? Lebo ak áno, tak to už by som riešila. Aj keď je možné že je v nižšej triede len nastúpil tento rok prvý raz a zas nie je to predškolák, že by potreboval prípravu do školy s rovesnikmi.

autor
17. sep 2020

@mogaa nechcem aby bol najšikovnejší, nech si užíva detstvo, ja som ho ani doma nejako "netrápila" učením, to čo vie sa na neho nalepilo tak spontánne pri hre, alebo keď sme niečo spolu robili, tak som vysvetľovala. Nebudem ho učiť abecedu a pod. veci, na to budú v škole. Mňa trápi to je správanie, včera s mužom sme boli z neho už na prášky, ani tu vodu si večer nevypýtal poriadne, ale tak maznavo, detsky. Všimol si to aj muž. Normálne si v tomto nespoznávam dieťa, akurát minule sme sa s mužom bavili ako cez prázdniny dospel, začal byť poslušný, pekne sa správať k mladšiemu bratovi, celkovo taký samostatný a dva týždne v škôlke to úplne zmenili. Snáď sa čím skôr vráti do normálu.

mogaa
17. sep 2020

Jasne že to prejde....čo sa týka reči , treba mu hovoriť aby rozprával pekne a nie mazlavo, lebo tak rozprávajú deti v škôlke.....čo sa týka poslúchania, gro detí začne v škôlke poslúchať viac, musia počúvať učiteľku keď povie ide sa jesť, musia ísť jesť, ide sa spinkať - prezliekakú sa do pyžamiek a lahnú si, ide sa von - musia sa obliekať a počúvať.....len ešte je skoro, rečovo sa prispôsobil tým mladším deťom ale aj tie začnú lepšie rozprávať, čo sa týka chovanie - je to pre neho veľká zmena, možno ide rozbláznený zo škôlky a potom sa do večera nevie vpratať do kože......našu keď začala chodiť do škôlky, tak všetky učiteľky že či je taká tichučká dobručká aj doma, nechceli veriť že doma je ako čert....teraz už býva dobrá aj doma, ale stačí že poobedev škôlke zle spinká či ju zobudia a je mrchavá....inak zlaté poslušné dieťa...nebývajú náhodou poobede vonku na dvore? teda keď preňho ideš? lebo na dvore ich nechávajú nech sa besnia, či už sa tam naháňajú alebo si vymýšlajú "zábavky", vtedy zvyknú byť tie deti také rozbláznené lebo si tam robia čo chcú....ale to že je taký môže robiť aj to že je medzi rovesníkmi - preto je viac "detský", iné je ak chodí s mamou na ihrisko kde naňho dáva mama pozor aby sa vpratal do kože a iné ak 20detí vypustia v škôlke na dvor a robia si čo chcú😉

h2
17. sep 2020

Nerozumiem, v čom je problém. Ak je Tvoj syn augustový, tak má čerstvo 4 roky. Podľa mňa je v triede zaradený správne. Zrejme je to kvôli tomu, že išiel do škôlky prvý raz, čiže je nováčik. Ak sú v prvej triede deti od 2,5 roka, tak môže mať pokojne rovesníkov, ktorí chodia do škôlky už tretí rok. Predškolákov je asi najviac, takže to potrebujú nejako rozdeliť. Ja mám tiež augustového syna, teraz je už štvrták v škole a väčšina jeho kamarátov zo škôlky sú ešte len tretiaci.

jaaty
17. sep 2020

Podľa mňa ho dali k najmenším preto, lebo je v škôlke nový a nastúpil len teraz. Treba počkať ako sa adaptuje a ak bude všetko OK, môžu ho predsa presunúť do inej triedy kedykoľvek počas roka. Ja by som počkala a ešte to neriešila

mogaa
17. sep 2020

Inak k tomu maznavému rozprávaniu - nedávno som stretla mamičku ktorej syn išiel ako trojročný do škôlky a nerozprával, dorozumieval sa posunkami, všetci jej hovorili že v škôlke začne rozprávať ale deti v škôlke sa prispôsobili chlapcovi - ked sa s ním hrali tiež nehovorili ale začali ukazovať😉 proste pre nich to bola hra, takže chlapcovi pomohla až logopedička😉až ked začal ako tak komunikovať rozprávaním až vtedy prestali deti pri ňom s ukazovaním...

autor
17. sep 2020

Ďakujem dievčatá za vaše príspevky, nechám tomu teda trochu čas a uvidím ako sa to vyvinie. Dnes neviem čo sa stalo, ale je to zasa môj "pôvodný" syn 🙂
@mogaa no to máš pravdu, väčšinou keď po neho poobede idem tak sú vonku a behá tam 80 deti zo 4 tried, že mám problém ho nájsť medzi nimi, no hotová džungľa 😀.