icon

Škôlka iba do 12:00

17. jan 2023

Ahojte mamicky,
ako je to so skolkami?
Chcela by som aby boli deti iba na par hodin v skolke, nech su trosku medzi detickami a zatial by som si navarila a upratala.
Pocula som ze sa da byt v skolke iba par hodin a nie cely den?
Ako to potom previeha taky denny rezim v skolke?
Maju tam aj ranajky a obed?
Su tu nejake mamicky co takto funguju?

kvetinka75
17. jan 2023

autorka - ako už krásne otáčaš. Najskôr to bolo kvôli vareniu a upratovaniu a zrazu živnosť.

gabika128
17. jan 2023

Aj u nás v škôlke sú deti ktoré sú len do 12, potom si ich bravaju domov. Je to super, zvyknú si, robia aktivity, majú režim. Tým, že sú tam aj takéto deti, mohli zobrať do škôlky trochu viac detí. Inak by im nejako nevychádzali postele.
Komentáre typu : prečo ich dávaš do škôlky, keď si doma si nevšímaj. 🙄

zuz_ka
17. jan 2023

Presne vďaka takýmto ako ty zmýšľajúcim môj syn musí chodiť do súkromných jaslí na ktoré my ide polka príjmu len aby som mohla chodiť do roboty. Takže vrelá vďaka každej mamičke ktorá si potrebuje oddýchnuť a porobiť doma a my ostatné čo potrebujeme príjem až si poradíme ako vieme

gabika128
17. jan 2023

@zuz_ka keď chodí do jaslí tak asi ešte nemá 3 roky. Či?

autor
17. jan 2023

@kvetinka75 ty si sa prisla len hadat ocividne :D
Ako prve som naposala aby boli medzi detickami, lebo ako si sa mozno uz aj tu docitala v jednom trefnom komentari ze skolka je v prvom rade vzdelavacia institucia nie odkladaren pre pracujuce matky
Som zvedava cj takto odusevnene si zistujes aj v okoli rodicov co napfiklad xiju u svokrovcov dochodcov ze ved prevo daju deti do skolky ked s nimi mozu byt stsri rodicia
A ano niecim prispievam do rozpoctu aj ja a co teraz, ako trosku si vedla ako jedla, za to si neprijemna
Hlavne ked pises ze ty uz nemas take male deti tak nechapem co to tu predvadzas

kvetinka75
17. jan 2023

autorka - píšem iba svoj názor, keď zadáš diskusiu, musíš rátať aj s opačnými názormi.

kvetinka75
17. jan 2023

@zuz_ka žiaľ, to je tá sebeckosť a neohľaduplnosť v dnešnej dobe

zuz_ka
17. jan 2023

V novembri mal tri roky takže uprednostňovali deti ktoré už tri roky dovŕšili. Ja som išla ešte o dva mesiace skôr do práce len až si ešte trošku k rodičaku prilepším. Mala som viac prihlášok ale bohužiaľ

zuzanaete
17. jan 2023

U nas su vsetky deti prijate na cely den, ale niektore kludne aj celu skolku chodia na obed domov. Proste rodic len ucitelkam povie, ze dieta bude po naobedovani chodit domov. Nikto to neriesi.

zuz_ka
17. jan 2023

Kokos no mňa asi picne, že to nie je odkladáreň pre pracujúce mamičky. A čo máme skapať od hladu a ísť bývať pod most pretože nebudeme to vedieť zaplatiť. Škôlka má byť v prvom rade pre nás. Keď si ktosi potrebuje oddýchnuť a upratať nech si nerobí teda deti ale nie každý má pomoc druhých ľudí aby mu dieťaťa bavilo

lienka9
17. jan 2023

Sukromne maju aj v cenniku pol den.v statnej proste nahlasim,ze pridem pre syna na obed a nikto neriesi.je druhak a stale ma par spoluziakov co chodia kazdy den na obed domov.neviem ako je to v predskolskej,ale tie nizsie triedy sa daju bezproblemov brat deti na obed o 12.este sa tam naobeduje a ideme domov.

autor
17. jan 2023

@gabika128 ved hlavne aj ucitelky co su tam sj podla mna vydychnu ze niektore deti su do tej 12tej, ako v tomto obdiv ze xvladnu tolko deticiek ved mne uz niekedy stoja vlasy dupkom
Takze ked su deti do 12tej vlastne nezabersju postirlku a teda je to nejak vyclenene kolko deti mozu prijat na pol dna a kolko na cely?

nikaeli
17. jan 2023

Myslím, že to záleží aj od konkrétnej škôlky. U nás (kde mám syna), by to nebolo možné, pretože je obrovský záujem a je určený postup prijímania detí. Napr. pracujúca matka má prednosť pred tou na materskej. Celodenný pobyt má prednosť pred poldenným (teraz nemám na mysli adaptáciu prvých týždňov). 5-ročné dieťa má prednosť pred 3-ročným.

solange7
17. jan 2023

Mala si radsej ten prispevok inak sformulovat, lebo teraz ti tu asi v tom navale zlosti nikto k veci nic nepovie. 😀

lienka9
17. jan 2023

V statnej maju celkove pocty prijate a neriesia ci budes chodit na pol dna alebo na cely (u nas) .v sukromnej si to u nas preratavali,aby vedeli kolko uciteliek obsadit na dany den..

gabika128
17. jan 2023

U nás to tak bolo iba z dôvodu kapacity tried, takže nemusí to byť všade. Inak aj tak tam nikdy nemajú plný počet detí. Ak máte škôlku kde je miesto, tak určite zoberú.

mirka17
17. jan 2023

@ludmilik13
@kvetinka75
@salamistka vy ste riadne mimo, škôlka je výchovno vzdelávacie zariadenie , kde sa deti maju socializovať, vzdelávať. Škôlka je pre všetky deti rovnako. To nie je žiadne uložisko detí ani pre nepracujúcich ani pre pracujúcich rodičov. Na škôlku má každé dieťa nárok. Samozrejme že sa zohľadnuje či matka pracuje , s tým nemám problém. každá škôlka má predsa pravidlá prijímania detí do škôlky . Ak ich spní nemáte čo riešiť .Ale kritizovať za to že niekto dá dieťa do škôlky a je doma je sila.

daffodil3007
17. jan 2023

U nás v škôlke žiadny adaptacny proces, ze na pol dna nie je. 99%je od prvého dňa na celý deň, ale samozrejme si môžeš požiadať, ze budeš dávať iba do cca tej 12h. Nikomu nemusíš nič vysvetľovať. U nás sa v lete na rodičovskom pýtali, ako to rodičia plánujú 😉 Do tej 12 bývajú väčšinou menšie deti, ktoré napr nevedia v škôlke zaspať atď 😊

autor
17. jan 2023

@lienka9
@daffodil3007
@mirka17
@gabika128
dakujem za objasnenie baby

@solange7 joj no to ano, ale co uz 🤷‍♀️ ked si tu vybiju zlost mozno sa tak aspon nepovadia s niekym doma tak nech

deedol
17. jan 2023

necitam komentare, nestiham.
my to tak mame, maly je do 12.00 v skolke. stacilo to po prijati nahlasit. ja doobeda robim z domu, potom som s nim. som szco, tak si mozem pracu rozlozit pocas dna, ako ja chcem.

svetlonos
17. jan 2023

@kvetinka75
preco si taka zavistliva a zla? Takto to vizera aj v spolocnosti potom.
Mne alebo mojim blizkym nieco nevyslo ale tebe ano a preto budem na teba utocit! To je ale zmyslanie! Keby autorka doma zrovna ten cas doma prespala, nemas pravo jej to vycitat. Jej pravo, teda dietata je moznost skolku navstevovat. A ze je malo miest? To nie je problem, ktory ty alebo autorka vytiesi! Tak bud trosku empaticka a nie len voci pracujicim matkam! Neboli to a aj naladena budes lepsie, ked prestanes utocit na ludi, ktori nic zle nerobia.

h2o2
17. jan 2023

Moja dcéra tak chodí lebo tam nechcela spať. A koľko maju tvoje deti rokov?.Keď 3 a viac tak prečo nie, škôlka je pre všetkých.

andreakg
17. jan 2023

Môj syn chodil 3 roky len na doobedie.On nespával už naobed,a nechcel tam ležať 2 hodiny ,tak sme to takto poriešili, našťastie máme babku,takže mal kto vyberať zo škôlky.

kvetinka75
17. jan 2023

@svetlonos ja som empatická dosť. Čo tak pozrieť sa na to z druhej strany, či tá empatia nechýba iným ľuďom?

jaskolka
17. jan 2023

Zaujala ma táto debata, z jednoduchého dôvodu. Syn je momentálne v jasliach, od januára sme ho tam dali. Zatiaľ je spokojný a od októbra ide aj do škôlky (bude mať 3 roky,informovala som sa priamo v škôlke, príjmu ho) je odplienkovany, naje sa, čiastočne aj oblečie, vyzlečie.
No ja mam doma ešte ďalšie dieťa, dceru, bude mať v tom čase niečo vyše roka. A som s nou naďalej doma.
Tetaz sa mam cítiť vinná, alebo zle, lebo(mozno) zaberie môj syn niekomu miesto? Neviem nevnímam to tak. Proste ide do škôlky, lebo..
Lebo tam ide. A ja budem doma naďalej s dcérou.
Je pravda, že žijem vo väčšej dedine, v ktorej sú dve škôlky, práve z dôvodu, že tu sa sťahuje čoraz viac mladých rodín. Takže miesta je ozaj dosť

slavomira236
17. jan 2023

Ahoj môžeš vyberať normálne na obed len oznámia učiteľke v štátnej..moja je predskolacka 2 dní chodí na obed lebo ma krúžky...do štátnych primaju najprv predškolákov potom má každá škôlka riaditeľka iné pravidlá naša uprednostňuje deti ktoré tam majú súrodenca potom pracujúce(na prihláške vyplnas či robíš) do našej škôlky berú deti po 2 narodeninách to je najmenšia trieda...niektoré škôlky berú až deti nad 3 roky...ozaj záleží aj od mesta koľko je tam škôlok koľko detí ale chodí kopu deti čo sú matky doma s mladším čo viem

svetlonos
17. jan 2023

@zuz_ka
ako by si sa citila keby ti niekto povedal - ked nemas na dieta, tak ho nemaj, rezervu financnu by si mala mat minimalne do jeho 6 rokov any si nemusela pracovat.
Rovnaka debilina aku si napisala ty! Tuto problematiku ma riesit stat a nie utocit tu na matky, ktore nerobia a maju „drzost“ dat dieta do skolky. A to si v tom case lemry lemrave len varia a upracu! - ironia.
Vies co? Mne povedali, ze mi dieta vezmu do jasli, ked budem uz pracovat, lebo niet miesta. Ze tam maju teraz plno ukrajinskych deti - ktorych mamy samozrejme nerobia, ale koli jazyku (nemcine). Aby sa deti naucili rozpravat. Msla som robit cirkus?? Nie ani basrana na ukrajinky som nebola, si predstav. Nasla som si opatrovatelku a isla do prace, bez nevrazivosti voci ostatnym matkam, ktore mi „ vyfukli „ mesto.

lilope
17. jan 2023

@ludmilik13 neviem ako inde, ale u nás sú do škôlky prednostne brané deti pracujúcich rodičov a až potom tie, ktorých rodič je doma, napr. matka na materskej s druhým dieťaťom a tak by to malo fungovať všade. Na druhú stranu ani takéto dieťa by nemalo byť ukracované o možnosť byť v škôlke, keďže tam prebieha úplne iný výchovný proces ako doma. Je v kolektíve, prekonáva prvé kolektívne ochorenia, učí sa samostatnosti, prispôsobovaniu druhým, rešpektovaniu autorít rozdielnych od rodičov, zapájaniu sa do skupinovej práce, školskému režimu a mnohým iným užitočným veciam. Adaptačný proces je veľmi dôležitý pre nástupom do školy, ešte že je predškolský ročník povinný. A súhlasím, že je chybou, že nie je dostatok kapacít pre všetky deti.

svetlonos
17. jan 2023

@kvetinka75
Keby di bola empaticka, neutocis. Vitaj v zivote, nie vsetko sa deje podla nasich potrieb s zelani. Netreba byt zly. Ties som si musela zabezpecit opatrovatelku a neprskala som na ine matky. Tesila som sa s nimi, ze to klaplo.

zuzanaete
17. jan 2023

Zalezi od skolky. U nas by mohlo kazde dieta spat. Postele su. Ale nie vsetky sa realne vyuzivaju.