Škôlkári od septembra 2014

bocianka123
23. okt 2013

Ahojte rodičia budúcich škôlkárov ,
ak tu ešte nie je podobná téma na diskusiu, chcela by som ju založiť. A podeliť sa s Vami o príprave našich budúcich škôlkárov . Viem, že je času dosť, veď ešte takmer rok, ale môžeme sa už teraz - hlavne my rodičia, na ich odchod do "veľkého" sveta pripraviť 🙂 . Poradiť si aj ohľadom zápisov do škôlky, prípadne poradiť ako dieťa odnaučiť od plienok, motivovať k rozprávaniu alebo aj od dudlíka odnaučiť.

Budem rada, ak sa pripojíte k tejto diskusii.

gallina
23. okt 2013

Ahoj, aj nás čaká nástup do škôlky v septembri 2014. Viem, čo má už približne čaká, pretože už som nástup absolvovala so staršou dcérou. Budem sledovať túto tému, dúfam, že nás bude viac a samozrejme veľmi rada poradím. 😉

januliku
23. okt 2013

@bocianka123 Ahoj, aj ja sa pripajam. Tiez budeme mat o rok skolkarku, je síce novembrovka, cize nastupi este pred tretim rokom, ale verim ze to zvladne a teda hlavne ja 😀

bocianka123
autor
23. okt 2013

@gallina ahoj, tak som rada, že sa niekto už ozval ... a ďakujem za ochotu poradiť, pomôcť. Ja tiež dúfam, že môj mladší synček sa stane škôlkárom od septembra 2014 . Hlavne verím, že nastúpi do štátnej skôlky, kedže je veľa detí a málo miest v štátnych škôlkach. Ja som už absolvovala nástup do škôlky so starším synom, ale to bolo už pred 10-mi rokmi 🙂 . A vtedy bol aj úplne iný spôsob zapisovania detí do škôlok.

bocianka123
autor
23. okt 2013

@januliku - neboj, zvládne to, môj starší syn je oktobrový a tiež išiel ešte pred 3-tím rokom do škôlky, teda v septembri. Deti sa vo väčšine prípadov veľmi rýchlo adaptujú, teda, pokiaľ nemajú iný problém samozrejme 🙂 . A môj mladší syn je máj 2011.

gallina
23. okt 2013

@bocianka123 ja už som svoju dcérku nahlásila do škôlky ešte v decembri 2012, tam chodila aj staršia dcéra, pretože som počula, že veľa detí nemohla riaditeľka zobrať pre nedostatok miesta, tak som sa poistila troška skôr... 😀 Takže ak bude zápis detičiek, pôjdem si pre prihlášku a zapíšem ju oficiálne. Dúfam, že nebude žiaden problém a zoberú ju. Iné miesto zatiaľ nehľadám.

andelok
23. okt 2013

Ahojte zianky, toto je super tema, len neviem, ci sa ma tiez tyka...poradite? Moja dcera ja narodena 4.1.2012, cize v septembri bude mat len 2 roky a 9 mesiacov. Myslite, ze je sanca, ze mi ju zoberu do skolky? Pripadne, da sa nastupit az v januari, ked bude mat presne tri roky? Velmi sa v tom nevyznam. Dakujem!

bocianka123
autor
23. okt 2013

@gallina tak to je super, ale radšej to mať na papieri. A okrem toho, toto sa robieva často - súrodenci idú do jednej škôlky, ved je to aj logické. A u nás to bude asi tiež tak... práve včera som úplne náhodou stretla riaditeľku z bývalej synovej škôlky, a hovorí na môjho mladšieho - že od septembra ho máme u nás v škôlke... no poteší , nie? Lenže je v tom háčik - my sme sa medzitým presťahovali,trošku dalej od pôvodnej škôlky. Takže to musíme zvážiť, či ísť na istotu, alebo skúsiť škôlku, ktorú máme bližšie. Ono zasa tak daleko tá predchádzajúca škôlka nie je.

bocianka123
autor
23. okt 2013

@andelok asi najistejšie ti povedia pri zápise. Ale ja si myslím, že by to išlo, pretože už rovesníci môjho mladšieho syna sú v škôlke už teraz od septembra 2013, a to sú omnoho mladšie od tvojej dcérky (májové deti) ... Takže treba skúsiť. 🙂 .

luliu
23. okt 2013

@andelok Ahoj, mas minimalnu sancu, ze ti ju vezmu v septembri. V januari sa dá prijat, ale len ak sa uvolní miesto

gallina
23. okt 2013

@andelok skús sa informovať v škôlke, kde ju chceš dať. Niektoré škôlky berú aj mladšie detičky, samozrejme ak už nemajú plienky. Moja staršia dcéra tiež mala nastúpiť do škôlky keď mala 2 roky a 3 mesiace, ale potom som si to rozmyslela a nechala ju ešte rok doma, pretože bola na mňa veľmi naviazaná. ☹

gallina
23. okt 2013

@bocianka123 tak radšej zvažuj, poprípade sa opýtaj, na tú škôlku, aby si sa rozhodla správne. Ja som vsadila na istou, už viem, čo môžem od tejto škôlky očakávať, aké sú učiteľky a pod....

cerez
23. okt 2013

@bocianka123 Môj drobec nastúpi v septembri do škôlky ešte pred svojim tretím rokom. Takže tiež nás čaká kopec predpríprav do veľkého sveta. Rozprávanie je u nás celkovo fajn. S plienkami je to asi tak, že cez deň je bez nich, ale nepýta sa. Poobede plienky musia byť, lebo nevstávame suchý. Skôr sa teraz zameriavam na jeho zručnosť s obliekaním a vyzlečením. Chce sám, ale poradiť si nedá. Už raz sme zápis do škôlky absolvovali so staršou dcérkou, tak viem čo nás čaká.

kikina84
23. okt 2013

@luliu
@andelok mne malu zobrali,presne v tomto veku,ale nastupuje az k februaru 2014..cize nezobrali ju od septembra 2013,ale az od februara 2014,takze na dals mesiac poberam posledny rodicak a potom 3 mesiace bez rodicaku ..Takze sanca je,zalezi na stavoch skolok ..drzim palce 🙂

luliu
23. okt 2013

@kikina84 ale predpokladam, ze nie si z BA ako @andelok a ja, lebo tu je to takmer nerealne

bocianka123
autor
23. okt 2013

@kikina84 ale ved rodičovský môžeš poberať až do 3 rokov veku, aj ked je v škôlke, či sa mýlim? A ked už, tak posledný by si mala dostať ešte za január a potom by to sedelo - tvoja dcérka bude mať v januári 3 roky, či nie?

zlte_kuriatko
23. okt 2013

@andelok ahoj ja mam presne taky isty problém, moja dcéra je narodená 5. 5. 2012 a tiež ju chcem dať do škôlky od septembra 2014. tiež mam ale takú dilemu, že čo ak ju neodnaučím od plienok do vtedy, školku potom odhlásim a nenastúpi tam či ako? neviem či ju vôbec zoberu ked nebude mat ani tri roky ale bolo by to super mala by som pol roka čas nájsť si prácu. čiže ked by ona chodila do školky ja by som este dostávala rodičovský príspevok do jej troch rokov? neviete dakto poradiť?

kikina84
23. okt 2013

@bocianka123 ona je oktobrova..a nevzali ju,lebo nesplnala vek..preto som pisala pani ,ze aj ked ma jej dcerka v septembri 2,9 roka,moze sa stat ze jej ju od januara vezmu,lebo v januari uz bude mat 3,1 roka..Teda pokial bude mat stastie a bude volne miesto v skolke

andelok
23. okt 2013

@zlte_kuriatko Rodicak dostavas do troch rokov veku dietata, nezavisle od toho, ci chodi do skolky alebo nie. No, zalezi ocividne odkial si...ja som z BA a tu je problem zobrat do skolky uz deti, ktore v septembri dovrsili tri roky...nie este v januari ako je moja...ja uz sa pomaly zacinam zmierovat s tym, ze ju na rok dame do sukromnej. Ale na zapis urcite pojdeme, mozno budeme mat stastie. Neboj, od plienok ju odnaucis. Moja ma teraz 21 mesiacov a uz sme bez, islo to relativne rychlo 🙂

andelok
23. okt 2013

@luliu Asi mas pravdu....tu v BA mali problem zobrat aj deti, ktore mali v septembri tri roky. Vraj prednostne beru 5-rocne, potom 4-rocne a az potom troj. Ja to vidim na sukromnu na rok...

luliu
23. okt 2013

@andelok hovorim z vlastnej skusenosti aj syn je Januarovy. Dali sme prihlasku a pani riaditelka sa len zasmiala, ze sme si malí lepsie vypocitat termín narodenia a bum neprijaty. Teraz som sa pytala na nástup v januari a povedala, ze sa mám prist ukázat zač. decembra a uvidíme, či sa nieco uvolní .....

h2
23. okt 2013

@bocianka123 Ahoj, som veľmi rada, že si založila túto tému, môj syn by mal tiež nastúpiť od septembra 2014 do škôlky a už teraz sa bojím, že ho nevezmú, škôlka je malá a detí veľmi veľa. Riaditeľku ani učiteľky osobne nepoznám, s riaditeľkou som si v septembri vymenila pár mailov, v ktorých mi išlo o to, či mi syna zoberú a čo okrem podania prihlášky mám pre to urobiť, ale nemohla mi nič sľúbiť, len napísala, že všetky podmienky pre prijatie spĺňa, takže v tom nevidí problém. Lenže takých detí, ktoré spĺňajú podmienky, môže byť viac, než kapacita škôlky a čo potom? Neostáva mi nič iné, než v marci podať prihlášku a čakať. ☹

farmacka
25. okt 2013

@andelok nie je to celkom tak, prednostne beru iba 5 ročné deti, lebo sú to predškoláci, potom to už nejde podľa veku, ale nás sa v BA pri zápise hneď pýtali, či bude mať do septembra tri roky, inak by ani prihlášku nevzali..

srdiecko9
25. okt 2013

Tak aj nás to čaká. Dcéra bude mať v máji 2014 už tri roky, takže fakt dúfam , že v septembri nás vezmú. Len musím vymyslieť, ako to urobíme, keď budem musieť v máji do práce..

macinka13
25. okt 2013

Ahojte, moja dcerka by tiez mala v septembri 2014 nadtupit do skolky,ale neviem,ci to je realne,kedze mam este mladsieho synceka:( v BA je to so skolkami hrozne.

skolkahviezdicky
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bocianka123
autor
29. okt 2013

@srdiecko9 ahoíj, tak to sú rovesníci - naše deti 🙂 . Ja už pracujem, takže ja už syna dávam do súkr. jasličiek. Ael ako tak počúvam, je to problém dostať dieťa do štátnej škôlky... a dokonca, ked sa tam aj dostane, tak je v triede veľa detí - vraj až 25 . to nemá jedna učiteľka šancu obsiahnuť a ustriehniuť. Hlavne tie najmenšie deti.

Dievčatá, ďakujem, že sa pridávate. Ako tak čítam, problém so škôlkami je takmer všade . Musíme len dúfať a veriť, že naše deti sa do škôlky dostanú bez problémov.

@kikina84 a môjho staršieho zobrali - je oktobrovy a už od septembra ho bez problémov dostali.

A k tomuto chcem ešte dodať, že pred 10-mi rokmi prebiehal "zápis" dieťaťa so škôlky spôsobom - pomaly z pôrodného stola sa malo dieťa zapísať do poradovníka v škôlke . Ja som môjho staršieho syna zapísala ako 1-ročného a si predstavte, že už bol tuším 10-ty pod čiarou. Tak som ho zapísala do dvoch najbližších škôlok, v oboch bol pod pomyselnou čiarou... a nakoniec sa dostal do oboch. Neviem, či zavážil aj fakt, že ja som už dávno pracovala. Fakt neviem.

A naozaj netuším, ako to riešia, ked rodič po dosiahnutí 3-roku veku dieťaťa pravdepodobne vo väčšine prípadov musí nastpúť späť do práce. Iba ak súkromné škôlky.Iná situácia je, ked je matka doma s mladším súrodencom - ale tuto by tiež dieťa nemalo byť diskriminované voči ostatným svojim rovesníkom . žiaľ, častokrát sa stretávam s názorom, že ak je matka doma s mladším súrodencom, tak dieťa väčšinou do škôlky nevezmú. Mne osobne sa to nepozdáva a nepáči. Hoci ja som v takejto situácii nikdy nebola.
A dalšia vec - včera som sa od známej dozvedela, že jej neozbrali do štátnej škôlky jej už skoro 6-ročného syna!, ktorý vlastne má už nariadenú povinnú predškolskú dochádzku (či ako sa tomu hovorí). A dalšie deti nemajú. Tak to musí žiaľ riešiť v súkromnej škôlke.

srdiecko9
29. okt 2013

@bocianka123 a plánuješ ho potom presunúť do statnej škôlky ? Alebo by si radšej volila súkromne ? No ja by som bola rada, ked by mi ju vzali aspoň v tom septembri a dovtedy by som ju vozila asi k svokre, kedže od mája budem musieť pracovať . Nechcem ju dať na ten čas do súkromnej škôlky, lebo ked si tam ako tak zvykne a vezmú mi ju do štátnej , potom presúvať a zvykať zasa na nové .. To sa mi moc nepozdáva . No a tie ceny za súkromne škôlky sú nehorázne 😠
Ach už teraz mám z toho stres ako to bude.. Táto situácia je otrasná, 25 deti na jednu učiteľku je strašne veľa alebo zaplatiť nehorázne prachy za súkromnú .. Človek chce to najlepšie pre svoje dieťa , ale toľko peňazí dávať každy mesiac 😒

bocianka123
autor
29. okt 2013

@srdiecko9 áno, do štátnej potom by som chcela, pretože je to žiaľ aj o peniazoch... presne ako píšeš. ale teraz do 3 rokov ešte poberám ten príspevok na opatrovanie (nie rodičovský, ale ten vyšší... ) tak zatiaľ sa to dá a potom uvidím. niečo sa možno podarí - ak tam dotiahneme nejaké dalšie dieťa, tak obaja majú zľavu potom. tak snád sa mi podarí niekoho dotiahnuť. a aspoň do konca augusta by mali ešte zľavu obaja. to by šlo. a od septembra snád sa mi ho podarí dostať do štátnej.
ak sa môžem spýtať, v ktorej časti BA pesne bývaš? môžeš aj do IP.

bocianka123
autor
22. jan 2014

Ahojte, trošku to tu oživím, ako ste na tom so zápismi? Už viete, kedy máte "oficiálny" zápis do štátnej školky? Ja ešte nie, ale tak snád niekedy v marci to bude.
som strašne na to zvedavá.

abbie
22. jan 2014

Ahoj, super, ze si zalozila takuto temu 😉 moj mal teraz 3 roky a a ja uz musim nastupit opat do prace... nic ine nam neostava, ako ho dat do septembra do sukromnej, ale dufam, ze ho niekam zoberu lebo platit 400 € mesacne mi je sakra luto a radsej by som mu tie peniaze davala na sporenie