icon

Škôlky a ukrajinské deti

25. apr 2022

Hneď na začiatok napíšem že nechcem vyvolať žiadnu búrlivú diskusiu. Nenájdem niekde článok alebo vyhlásenie ministra školstva ako budú riešené škôlky a prijímanie detí ? Posledné info mám že v Ba sú už plne. Myslím že celkovo je problém so školkami, veľa detí, málo škôlok. Ako to bude teraz keď tu máme utečencov, ako budú prijímať ich deti vs. naše. 50:50? Sú nejaký pokyny k tomu ? Tiež idem dávať prihlášku obávam sa neprijatia aj skrz toto. Samozrejme viem že nebude prijatých aj veľa ukrajinských detí, no toto asi ešte zhorší už vzniknutý problém ktorý tu bol ešte predtým. sú nejaké riešenia ?

saxana000
Odpoveď bola odstránená
20erika07
26. apr 2022

@majkabambulik tuberkuloza, hiv a ine šmakocinky, kamoska robi na hygiene, je toho dost...keby nemam zaockovane deti tak by som sa celkom aj bala asi

veto
26. apr 2022

@kittykat22 Toto je hlupost. Podla ceskeho zakona smie byt v skolke v triede max 24 deti s tym, ze jednotlivi zriadovatelia mozu navysit max. na 28 deti na triedu. Viac uz byt nesmie ani s UA detmi. Navysovat kapacity tried planuju len pre skoly, nad 30 deti v triede, pokial to dovoli kapacita triedy.

akbara77
Autor odpoveď zmazal
34katka34
26. apr 2022

@zitaje nechcem vám kradnúť ilúzie , ale čo máme známych v BA, tak z nich sa ziadne 3 ročné dieťa do škôlky nedostalo, riešili to súkromnými skolkami.

akbara77
26. apr 2022

@saxana000 áno? Tak prosím ta odfot ten dekrét a pridaj ho tu.

veto
26. apr 2022

@akbara77 Nic take nie je. O tom dekrete, to je blud z FB, uz to tam lieta v roznych formach.

akbara77
26. apr 2022

Riešenie v B A je súkromná škôlka. Je ich plna rit v každej štvrti. Ešte tu neboli ani Ukrajinci a malú do dkolky nezobrali. Teraz vám nezoberu a budete nadávať na utečencov? Ja som mala na koho nadávať,??? Zbytočne len vyvolávate nenavist...ste matky,mali by ste mať súcit s inými matkami! !! Všetci len nadávajú ako vám Ukrajinci berú! Môžte sa hanbiť.
M A T K Y

akbara77
26. apr 2022

@veto ved práve preto, nech tu slepice nepíšu hoaxy.

makova333
26. apr 2022

@zitaje KV ma najmensi problem, umiestnovala dokonca deti petrzalskych rodičov, ktori sa nedostali. Takze tam by som sa az tak nebala. Ine casti, to uz je iny level... 🙈

xena0
26. apr 2022

@akbara77 sa upokoj nevidím žeby tu niekto nadával na ukrajinské matky

luccija
26. apr 2022

My sme v satelite pri Ba a minulý rok nevzali 120 deti.Deti v štátnych škôlka sú väčšinou 4 plus r.máloktoré 3 r sa dostane.V súkromnej kde som pracovala majú hneď v máji plný stav.Statne škôlky dostali moznost prijať viac percent detí do triedy kvôli UA.Riesenie je dopredu si vybrať súkromnú a ísť po prihlášku, lebo vyjadrenie zo štátnej príde neskôr a zápisy do súkromnej su v máji a aj tie sú často plne

luuubik
26. apr 2022

@akbara77 pokojne, predychaj, ved nik tu na UA matky nenadava. Ze riesenim su v BA sukromne skolky, to si ma pobavila. Tu ziju aj ludia s normalnymi profesiami, nielen top manazeri a celebrity. Pre matku s platom 1000€ je sukromna skolka prilis draha, ked da za skolku 70% platu, zaplati dopravu atd. kolko jej z toho platu zostane? Smiesna suma, normalne sa necudujem, ze si potom vybavuju tie zeny predlzene rodicaky, to sa oplati makat za almuznu po odratani nakladov? Ano, bol tu tento problem aj predtym, sucasna situacia ho este viac prehlbi, zial.

borabalazova
26. apr 2022

V prípade Bratislavy sú vyjadrenia k prijímaniu/nepríjimaniu detí komplikovanejšie. Dcéra je škôlkarka v súkromnej škôlke a minulý rok som sa dosť zaujímala o systém prijímania do štátnych škôlok v Starom Meste, komunikovala som s p. Zimenovou zo školského odboru. Keď sa všeobecne hovorí o neprijatých deťoch, treba si pozrieť v jednotlivých mestských častiach presnú štatistiku: minulý rok prijali v Starom Meste do škôlok všetky deti, ktoré k 1. septembru 2021 dovŕšili tri roky a mali v mestskej časti trvalý pobyt. Čiže tie, ktoré mali niečo ako "nárok" na škôlku. Samozrejme, desiatky detí neprijali, ale tie nemali trvalý pobyt a niektoré nemali ešte ani tri roky. Bežne tu totiž čítam v diskusiách, že matky "skúšajú" dávať žiadosti, keď má dieťa 2 roky. A množstvo žiadostí je z iných mestských častí, pretože je logisticky výhodné mať dieťa napr. blízko práce. Ľudsky je to, samozrejme, pochopiteľné, ale vo výsledku zostáva číslo akoby "neprijatých" detí vysoké. Tento rok dokonca Staré Mesto vytvorili niečo ako škôlkarske "obvody" pre predškolákov, kde by malo dieťa umiestnené v škôlke najbližšej bydlisku. Čiže pri prijatie do štátnej škôly by som odporúčala mať splnené hlavne dve podmienky: 1. trvalý pobyt v mestskej časti; 2. vek 3 roky pred 1. septembrom 2022.

maris5
26. apr 2022

Ja som sa pytala ucitelky ako to maju teraz v skolke. Vravela, ze u nas v triede je 24 deti, ale 2 chodia len dopoludnia. Vravim jej, ze to by sa vam ani tolko postielok nezmestilo do spalne. Takze narvu 25 lezadiel do spalne. Len netusim si im to potom. Splna aj nejake hygienicke predpisy.
A v skole maju nove kriteria na prijimanie deti.
1. Spadove
2. Surodenci
3. Ukrajinci
4. Ostatni
Cize dostat prve dieta na inu ako spadovu skolu bude vacsi problem.

bikarbona
26. apr 2022

Ja som podpisala peticiu na zriadenie skolky na Kramaroch namiesto stavby dalsej bytovky. Treba tlacit veruze. Neunosny stav uz je.

kittykat22
26. apr 2022

@veto tak blbost to nie je, kedze tu zijem a uz sme to riesili. Bude vynimka zo zakona a bude viac deti v triedach. Co by si asi tak predstavovala ze budu robit? postavia 10 skol aby fungovali kvoty? Na par rokov sa naplnia triedy pod strop a trochu nad, dostanu asistentku a ide sa dalej. Deti musia chodit do skoly a musia tu zostat. Nemozu sa vratit - nemaju kam.

kittykat22
26. apr 2022

@veto inak je vtipne, ze v triede moze byt 28 deti, kedze nasich nastupilo 30 do prveho rocnika 😅 takze ked sa chce, tak sa da

veto
26. apr 2022

@kittykat22 Tiez tu zijem, mam deti v skole a v skolkach a je to blbost. V skolkach sa zatial ziadna vynimka nechysta, ziadnych 30+ deti na ucitelku nebude, ostava zatial zakonna forma, Vynimka sa chysta len pre skoly. Takto vznikaju famy a bludy.

kittykat22
26. apr 2022

@veto nebudu mat na vyber :D co si myslis, kde tie deti daju? Zoberu extra asistentky a ide sa. V Prahe je x tisic novych deti a potrebuju niekde byt.

kittykat22
26. apr 2022

Inak baby ja viem ze je to frustrujuce, ale myslite na to, ze keby zostali tie deti na UA tak ich v pohode vojaci umucia a zavrazdia. Skusme byt ohladuplne k rieseniam, ze v triede moze byt viac deti. Ako by nam bolo, keby sme boli na ich mieste? Ti co prisli niesu ekonomicky migranti, su to ludia ktori utekaju pred vojnou. Potrebuju nasu pomoc a toleranciu. Ako by vam bolo, keby ste utekali pred vojnou a niekto by prskal, ze dieta do skolky nesmie lebo kvota je 28 deti, a dalsie 2-3 sa nezmestia? Co by sa nezmestili. Ved ich tam nebude 200 ...

veto
26. apr 2022

@kittykat22 Aha, takze sa len domnievas, ze to tak bude, a nie, ze to tak uz je, a prezentovat to ako hotovu vec.
To je rozdiel a z toho vznikaju bludy typu, ze ceske deti nepobrali do skolok kvoli ukrajincom a pritom zapisy do skolok budu az v maji ale vsetci uz vedia, ze ceske deti nepobrali.

kittykat22
26. apr 2022

@veto https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/skolka-dite-... mozno by si si mohla pozriet spravy a prestat pisat blbosti. Ja sa nic nedomnievam - na rozdiel od teba, nepisem hovadiny. Ceske deti sa dostanu do skolok ako maju a este bude miesto aj pre ukrajinske. Nechapem preco tu prskas uz 5 prispevkov bludne informacie.

veto
26. apr 2022

@kittykat22 Mozno by si sa mala naucit chapat pisany text ale kde je v clanku presne rec o tom, ze zvysia pocet deti nad ramec zakona? 😉
Necerti sa a ked napises hlupost a druhy ta opravi, tak aspon uznaj omyl.

kittykat22
26. apr 2022

@veto ako comu nerozumies?

Podle speciálního zákona, tzv. lex Ukrajina, se navíc zjednoduší navyšování kapacit školek. Zřizovatelé nebudou například muset přikládat stanovisko krajské hygienické stanice a stavebního úřadu.

Naopak vedení Prahy samostatné ukrajinské třídy a skupiny spíš nechce. „Snažíme, aby se děti uprchlíků co nejvíce rozmístily do českých tříd, v ideálním případě dvě tři děti na jednu třídu,“ uvedl radní pro školství hlavního města Prahy Vít Šimral. V hlavním městě chce prosadit, aby se v prvním termínu zápisu přijalo do běžné kapacity 24 míst na třídu a další čtyři místa, o které je možné kapacitu navýšit, ponechat pro ukrajinské děti.

Citas co pisu? Ziadne extra zriadovanie tried. Praha na to nema miesto a ani to nechcu. Ukrajinske deti pridu do tried nad ramec kapacit, pre vynimocnu situaciu.

kikushaa
26. apr 2022

@borabalazova presne takto som aj ja komunikovala s petrzalskym zastupitelstvom, bolo mi povedane presne toto, spadove obvody su sice momentalne platne len pre predskolakov, ale deti sa snazia umiestnit najblizsie k bydlisku. Zaroven tento rok ak im vydu vsetky plany by mali byt prijate vsetky aj 3rocne deti ktore dovrsia 3r do 31.8. a budu mat tp v petrzalke. O starom meste viem tam mi chodil starsi syn 👍 a uplbe tu politiku schvalujem, bodaj by sa inspirovali aj ostatne mestske casti

bestmate
26. apr 2022

problém s prijatím do škôlky tu bol stále, napr. 80 detí prihlásených a príjmu len 15 - 20. Keby sa stavali a zriaďovali nové škôlky, nebol by problém.

blevka
26. apr 2022

@majkabambulik U nás je to diskriminácia a v USA to odo mňa pred nástupom do zamestnania klidne vyžadovali, + kopec ďalších zdravotných testov. Nikto sa nesťažoval.

1mina
26. apr 2022

U nas nevzali 3 rocnu ani bez toho aby tu boli ukrajinci...tento rok som zvedava ci ju normalne vezmu ked uz bude mat 4

veto
26. apr 2022

@kittykat22 Citam co pises a tvoj uplne prvy prispevok v tejto diskusii nie je pravda, to je to, na co som reagovala a co som ti vyvratila. Potom sa tu uz len rozculujes. Je zasadny rozdiel medzi navysovanim kapacity nad ramec skol. zakona a nad ramec stanoviska krajské hygienické stanice a stavebního úřadu. Navysovanie kapacit nad ramec sk. zakona sa momentalne tyka LEN skol, nie predsk. vzdelavania.
Nemusis okecavat to, ze skolky nie su nafukovacie, to vieme vsetci, co tu zijeme a tiez vieme, ze nic nove sa zriadovat nebude ale 35 deti v jednej triede v skolke momentalne nie je v plane a nic na tom nemeni ani zakon Lex Ukrajina.