Škôlky Waldorf a Montessori v KE. Máte skúsenosť?
Ahojte, máte niekto/rá deti v týchto škôlkach v KE? Aké máte skúsenosti?
ahojte, dnes sme boli pozriet u waldorfa v KE, ako ste s tou skolkou spokojni, ako vidite prinos pre dieta v porovnani so statnou? nevieme sa rozhodnut, ci tam dat dieta, alebo nie, preto privitam akekolvek skusenosti, postrehy a pod. vopred dakujem
Ahoj, tak skolne sa zvysilo, ale je to aj inym zabezpecenim stravy ako doteraz a tiez zvysenim najmu, ktore dalo mesto skolke. Podla okolnosti platime okolo 190eur mesacne (vsetko spolu vrátane stravy, zalohy na prazdninovy mesiac a pod). Aj so vsetkou stravou. Minimalne desiata/obed/olovrant, ale aj rano maju k dispozicii chlebik, natierky, ovocie, zeleninu, semienka - ale nie ako organizovane ranajky. Jedlo je vsetko take velmi zdrave, bio produkty, setrne recepty a pod. Velmi na to dbaju. Prisposobia sa aj dietnikom (co je pre nas dolezite, kedze moj maly ma pomerne prisnu). Kazdu stredu si pecu chlebik a/alebo buchty alebo nieco take na obed, doobeda sa deti podielaju na priprave (nie povinne). Pointa je, ze ked sa niekomu paci waldorfska pedagogika, tak bude so skolkou spokojny. Ked sa niekomu nepaci, je predpoklad, ze moze mat nejake vyhrady k fungovaniu v skolke. Maju tam jasne pravidla, ktore platia a deti ich dodrziavaju, ale mimo toho tam nie je ziadne nutenie a tak. Jedine predskolaci maju povinnu pripravu (kedze skolka je vekovo zmiesana), ale inak su denne nejake aktivity (pecenie, praca s voskom, malovanie, ine rucne prace podla sviatkov/rocneho obdobia), ale kto nechce, nemusi sa zapojit a hra sa pomimo. Hracky drevene, latkove, prirodne, tvorive. Este som si nevsimla, ze niekto by mal problem zahrat sa bez komercnych/plastovych hraciek. Ucitelky su najlepsie. Vzdy si vedia udrzat "poriadok" v triede ale podla mna nikdy este ziadna z nich nezvysila hlas a sama nechapem, ako je mozne, ze 1. maju taku trpezlivost a 2. aj to funguje. Ja som spokojna. Inak skolka funguje denne od rana (neviem kedy, ci 7, my chodime neskor) do 16:30, prazdniny su vianocne a mesiac v lete (ktory sa uz zvlast neplati), nie su ziadne dodatocne prazdniny ako jarne, polrocne, velkonocne a co ja viem ake. Vo stvrtok su zvycajne vsetky ucitelky dlhsie, mavaju vtedy napr. aj stretnutia s rodicmi (deti, ktore chodia alebo aj tych, ktori by mali zaujem sa prist porozpravat/zistit/zapisat dieta).
A co sa tyka prinosu pre dieta, tak je to v samotnom pristupe pedagogiky. Ako som pisala, ak sa vam paci, je takato skolka prinosom pre vase dieta, ak sa vam nepaci, nebudete v tom vidiet velky prinos. Skolka nie je zamerana na vykon, rozvoj intelektu, skor soft-skills, nie hard-skills. Deti sa nehodnotia, neporovnavaju a hlavne na nich nikto nekrici. To je pre mna dolezite.
Kapacita je tusim 25, mozno menej? Ani neviem, kedze ich je tam bezne len polovica🙂
Chceli to ozsirit, lebo maju vela zaujmu, ale zatial nemaju priestory ine, takze su v prenajatom priestore - kridle budovy statnej skolky v Zuzkinom parku na Terase.
Ahojte mamky, pred tromi rokmi som zalozila tuto diskusiu a v tychto dnoch uz nas syn navstevuje skolku- waldorfsku. Suhlasim vo vsetkom s ivkou144 + ucitelky su uzasne! Je tam pre deti vytvorene bezpecie, prijimajuci priestor, kde sa mozu v klude hrat, piect, pracovat, lozit po stromoch, sit a tak dalej... nas syn doteraz chodil na adaptacne, ale velmi sa mu tam paci, doma si uz vyspevuje pesnicky, co sa tam naucil. Verim a viem, ze mu tam bude dobre, ze aj vtedy ked bude nespokojny, smutny a pod. budu tam citlive ucitelky, ktore ho podporia, objimu, skratka sa o neho postaraju, lebo mu rozumeju. A to je pre mna ako mamu uplne najdolezitejsie 🙂
Ahojte skusili ste niekto novu skolku montessori na alesovom nabrezi v Ke?
Ahojte, skusili sme Bubbly skolku montessori. Sme tam kratko ale hodnotim pozitivne, hlavne malej sa veeeelmi paci. To je dolezite pre mna. Je taka kludna ked pride domov 🙂
Ahojte maminky moja kolegynka nosila dcerku do Waldorfskej školky a nebola vobec spokojna ,potom ju prehlasila do montesori a ked som sa s nou rozpravala po pol roku ,tak vravela,že urobila velku chybu v svojom živote ,najprv som nechapala prečo,ale ked mi vyrozpravala,ako to funguje a že kalich pretiekol ,keď mali deti vystupenie a všetky boli ako zhypnotizovane,že vtedy bola v montesori naposledy :( žiadne strkanie,usmevy,smiech ale boii ako dospeli,važny.ked jej prišla domov s kresbou oka,že čo vidi v buducnosti,že nechapala.Začala si to aj viac študovať a vravela ,že je to sektarske. Už to davno neleti,možno u nas ,ako vvšetko 🙂 Dala si aj kavu s nejakou babou,čo učila montesori a sama ta pani vravela,že bola aj ona ako zhypnotizovana a vysvetlla jej,že ak ma doma dieťa zdrave a žive (hrave) tak montesori nieje pre neho ale ak mam dieťa take,že kde ho da ,tam sedi,tak ano .Nesedí tento sposob výučby na každé dieťa .To iste je aj Waldorf ,Tieto deti sa potom nevedia začleniť medzi obyčajne deti,ktorých je vačšina.Ja som chcela iba prispieť,čo viem ,teda z vyrozpravania.Dúfam,že som sa nikoho nedotkla.Ahojte
@marhulka88 ahoj,
nemyslim si, ze je to neprirodzene, ide totiz o pomocky, ktore sleduju isty zamer, rozvoj istej vlastnosti, povedzme matematickeho myslenia, alebo umeleckych zrucnosti a pod...
To by sa malo robit s uplnou koncertraciou, nie na polovicu alebo menej...
Tak isto aj ty, ak pises pracu na pocitaci, tak sucasne nepresadzas kvety. AK ANO, tak moze existovat predpoklad, ze minimalne jednu z tych veci nerobis poriadne. A urcite nemas rada, ak ta pri sustredeni niekto rusi. To je uloha koberceka - aby nerozptyloval, deti na to reaguju velmi dobre, a je to otazka casu, kedy si zvyknu pracovat. Hygiena prostredia je dolezita pri praci 🙂
V
@maxim112 , z tvojho rozpravania, ktore si pocula z rozpravania niekoho ineho mi to pripada tak, ako by si nie celkom presne vedela o com hovoris, prepac. Myslim si, ze internet je plny dojmov ktore vychadzaju z nejakeho nie uplne jasneho pocitu. Mozno to je na skodu... dufam, ze som sa niekoho nedotkla..
inak kto určuje, čo JE MODERNE v pedagogike?
väčšina dobrých prvkov bola vymyslená už dávno.
Presne ako hovoríš
, vačšinou boli vymyslene aj 60 rokov a viac . Ale my rodičia určujeme , čo je INN aj keď
niekedy ani tomu nerozumieme, iba ideme tak a dame doeťa tam kde nosí kamoška alebo akože naše hviezdy( celebrity ) keď si prečítaš
, že nosi dieťa do montesori alebo neviem kde , už
utekame aj my , aj napriek tomu , že mevieme o tom poriadne nič alebo skoro
nič. Nechcem sa nikoho dotknúť , píšem to všeobecne. Ale dnes si vieme vygoogliť
všetko lebo sa ro dá a je na nas kde deti dáme , ale ja pri všetkom použivam okrem googlu aj info od mamičiek v mojom okoli a odporúčania . Dnes sa rodia školky ako huby po daždi ale keď
sa nad tým zamysliš, tak všetkym tým novootvorenym ife iba o bizznis a nie o pomoc . Je to iba moj názor. Verím , že som sa nikoho nedotkla , pretože by ma to
mrzelo. Ahojte
Elpo - ešte som chcela napísať, to čo som už raz napísala , každé dieťa je ine , preto rodič
musí zvážiť, kam dieťa dá. Pre dieťa introvert ano pre extroverta montesori určite nie . Odporúčanie na záver , každy kto chce dieťa zapísať do takej školky , nech si ide pozrieť
jednu hodinu do školky a rozhodne sa sám . 🙂
@elpo kobercek chapem ako pracovnu plochu, na ktorej dieta vykonava svoju ,pracu, a moze to vo vychove mat isty pozitivny vyznam...ja vsak bohuzial vidim mnoho negatívnych
@maxim112 ja som sa bola pozriet v dvoch MS montessori typu a samozrejme neda sa pausalizovat a povedat toto je zle toto nefunguje...neodvazim sa posudzovat ani ci waldorf ci montessori su sektarske zoskupenia samozrejme pocula a citala som mnohe ale...ja sa riadim hlavne svojim usudkom a jednoznacne viem ze môjmu dietatu by taka skolka nevyhovovala a ja ako matka by som nemohla byt spokojna ze moje dieta chodi do takejto skolky...stale trvam na tom ze dietatu je prirodzena predovsetkym hra a nazor ze hra s klasickými hrackami je bezducha cinnost pri ktorej sa dieta nerozvija je podla mna mylna....a bohuzial s tym ze deti v jednej z tych motessori skolok v ktorej som bola boli neskutocne smutne a neprirodzene sa spravali suhlasim .. v tej skolke som nevidela stastne deti (mala som pocit ze ani pedagogov) usmev ani radost...a tie predsa k detstvu patria...toto je moj nazor a respektujem ze ini prispievatelia mozu mat odlisny ;)
@maxim112 som učiteľkou v materskej škole, nie montessori, ale vyše desať rokov sa o montessori zaujímam, absolvovala som niekoľko školení, v montessori materských školách som bola a teda ani náhodou som tam nestretla deti smutné, ktoré by sa správali neprirodzene. Naopak, boli veľmi zaujaté činnosťami, ktoré robili, veľmi bezprostredné, sebavedomé. Možno boli tie materské školy iné tým, že sa tam deti netĺkli neubližovali si, lebo od prvej minúty v týchto zariadeniach sú vedené k vzájomnému rešpektu. Je to ale aj tm, že práve tie koberčeky zamedzujú tomu, aby sa deti o hračky kmásali, je im jasné, že keď sa niekto s ničím na koberčeku hrá, nemôžu mu to zobrať. Hra s úžasnými pomôckami, ktoré majú jedinú nevýhodu (cenu) vnášajú do ich života kľud a systém. Máte pocit, že je o negatívne? V dobe keď je toľko detí neurotických? Keď má toľko detí výchovné problémy? Myslíte si, že je lepšie, aby sa hrali s plastovým gýčom vyrobeným v Číne obsahujúcim bohviečo? Čo im rozvíjajú hry na počítačoch typu Angry birds? Jedine agresivitu....Nie som absolútnym zástancom tejto metódy, tiež sú tam veci, ktoré mi až tak nerežú, ale je mi ľúto, že takáto materská škola v mojom okolí neexistovala, keď som mala malé deti. Ja mám naopak pocit, že deti tu majú dovolené oveľa viac, ako v bežnej materskej škole - všetky pomôcky k dispozícii, deťom často nestačí deň, aby absolvovali všetko, o čo majú záujem a nechcú ísť s rodičmi domov.
http://www.rodina.cz/clanek4208.htm
http://www.rodina.cz/clanek4286.htm
veľmi zaujímavé, rozumné a podnetné články
@maxim112
1. nechces generalizovat
2. pre extrovertov urcite nie??? vazne nerozumiem ako taky zaver mohol vzniknut. Ako moze introvertovi a extrovertovi pomoct/ublizit pouzivanie motessori pomocok. Prepac, ale zacinam ziskavat podozrenie, ze nie celkom presne vies co montessori je. Odporucam, pri vsetkej ucte venovat trosku cas teme o ktorej je rec... a nie len z Noveho Casu, alebo Plusiek.
rozpravame sa tu o dvoch veciach roznych.
A) motessori ako smer pedagogiky
B) motessori prvky, ktore niektore skolky davaju do praxe. v tom béčku je vážny problém. neviem kde si bola, alebo co si videla, zasadne je, že nie vsetko co o sebe tvrdi ze je zlato je skutocne zlate. Motessori na slovensku je zial este stale v vo vacsine pripadov v stadiu nadsenectva a je len velmi malo, pokial viem, tak v kosiciach len jedina, skola, ktora tieto metody uvadza do praxe, a to LEN V SKOLKE A NIZSICH ROCNIKOCH. Aj ta postupuje presne podla isced0, isced1 a isced2
Jedina skola, ktora sa snazi o zaradenie do siete, pod kategoriou alternativne vzdelavanie je ta v BA, momentalne je v testovacom procese a este par rokov bude.
je mnoho zvastov po internete, ale myslim si, ze jedna z mala stranok je tato, je tam vela veci, skola zaradena do medzinarodnej siete montessori skol. Naozaj vrelo odporucam:
http://www.montessori.cz/montessori/proc/
ak by ste mali zaujem o serioznejsie informacie:
toto je vysledok dlhorocneho vyskumu na viacerych skolach v USA. V skratke:
vyskum sa tykal Uplnych montessori skol, skol kde sa pouzivaju montessori prvky, a skol kde montessori PG nevyuzivaju. Vysledok je ze skoly s uplnym montessori systemom dosahovali vo viacerych meranych oblastiach najlepsie vysledky, dalsie boli skoly, kde ciastocne pouzivali niektore z montessori prvkov, a tretie miesto bezne skoly bez.
tych vyskumov je viacero. netvrdim, ze prave Vasmu dietatu sa na tej ci onej skole bude pacit, to nie. Ale pedagogika ako taka dosahuje vysledky ci sa to vam alebo akejkolvek celebrite paci, alebo nie
co sa tyka pomocok:
velmi jasne mam pred ocami zamknute veci v skrinkach a max. raz za tyzden tuto hracku, lebo je draha!!!
dieta musi mat pristup k aktivite vzdy a ihned, ked sa jej chce venovat! a ked sa jej chce venovat, tak naplno, nie robit milion veci naraz. to dava zmysel, nie?
@marhulka88 viem ze tvoj pocit zo skolky ktoru si navstivila (inak ktora to bola?) je velmi dolezity, ale naozaj je to tak ako si to vtedy vnimala? naozaj na zaklade tvojho pocitu, ze deti boli "smutne" hodnotis cely system? v akej nalade si tam prisla? co v tej chili robili deti? nezomrel im v ten den skrecok? aky si mala cely den? ...
smerujem tym k tomu, ze je milion faktorov na svete, ktore vplyvaju na naladu. vyslovit taky zasadny nazor na zaklade toho sa mi zda trošičku nebezpečné ;)
@elpo 🙂 s tym co hovoris musim len suhlasit ... do svk skolstva trosku vidim a je to individualne myslim ze aj u nas uz su skolky ,pokrokove, a su skolky v ktorych sa ,zastavil cas, ... a teda ano su skolky v ktorych okrem ineho su pomocky ci hracky dostupne detom len obcas.. su skolky v ktorych sa mysli uz aj trosku inac...
samozrejme isty program ma kazda skolka a myslim ze chaos typu - robime vsetko naraz a kedy chceme s cim chceme ako chceme....nie je v ziadnej skolke...
...na zaklade toho ze deti (a nie len tie) boli smutne vazne neprirodzene hodnotim danu skolku (pracujucej v programe montessori) .. ktora podla mna v prvom rade nebola vhodne vedena (zdoraznujem podla mna) ...nezaznavam cely montessori system...myslim ze z kazdeho systemu by sme mohli vybrat nieco dobre nieco zle ci zastarale nepouzitelne nevyhovujuce...mne ako rodicovi obe skolky typu montessori ktore som navstivila nevyhovovali a svoje dieta by som do ani jednej z tychto skolok neumiestnila...
samozrejme ze na naladu vplyva milion faktorov ale prepac...povazujem sa za dospelu vyrovnanu osobnost schopnu zrelych usudkov 🙂 tymto ti prajem vela zdaru v tvojich aktivitach pracovnych aj osobnych 🙂 rovnako aj vsetkym privrzencom ci odporcom alternativnych ci klasickych programov uplatnovanych v skolstve 🙂)
Ahojte dievcata, sme z Kosic, citam o Waldorfe citam o Montessori..dcerka v juny 4r, skusili sme statnu na Muskatovej, ale dcerke to skutocne nevyhovuje. Kamaratka velmi odporuca teraz skolku s nazvom Materina duska niekde na Tahanovskych riadkoch...Hladam riesenie - od augusta, septembra pretoze do tejto statnej skolky uz nie. Dakujem za odpovede! Miska
@miguela123 Ahoj
@miguela123 vrelo odporucam... pisala som ti IP. Lenka
Dakujem Leeaa8, ano prosim sprostredkuj mi stretnutie!
@miguela123 ahoj, pozeram, že si dávala dcérku do montessori školky. Tiež by som malú chcela dať do talej, ale zbieram nejaké info o dobrej škôlke v ke, o školnom a tak. Vedela by si niečo napísať? Ďakujem
Ahoj Saska, pisem o Tahnovskych riadkoch, je to tretia skolka mojej dcerky a je uzasna!!! Nikdy som ju nevidela taku spokojnu, aj cez vikendy. Pani ucitelky su vau, su styri. Chapes? Kazdy den vie nieco nove, je velmi spokojna, rada spieva, rada nam vsetkym ukaze co novehpo... Som max spokojna. Skolne 150€ je uplne ok, prostredie nadherne, pristup max respektujuci a podnetny pre detvaky. Ja ak mam odporucat - jedine tuto. Tie ktore mame za sebou tu nebudem vymenuvavat. Ale ak chcete alternativny pristup, ak chcete to najlepsie pre Vase dietatko, tak nevahhajte ani sekundu. @saska_tomasko

Ja som uplne spokojna, aj s rezimom, systemom, pristupom aj s ucitelkami a ucitelom. Napisem do IP.