icon

Štvorročné dieťa nemá kamarátov

30. jan 2022

Ahojte ,chcem sa spýtať či je tu ešte niekto kto to má ako my? V našej rodine niesu okrem nášho 4rocneho žiadne iné deti,z manželovej sú dve ale muž sa so sestrou absolútne nerozprávajú a žiaľ deti sa spolu pohraju pár krát do roka keď sú spolu u babky.aj to je väčšinou zhoda náhod. V meste kde bývame mám len kamošky ktoré majú bud niekoľko mesačne deti alebo už školákov,prípadne bezdetné. Čiže nič pre môjho syna.Mali sme u nás na sídlisku kamošku,má syna v rovnakom veku ako má moj,s ňou sme chodili von ale odsťahovali sa.inak len bežné hranie sa keď sú deti na Ihrisku. Syn chodí do škôlky a tam sa s deťmi hrava no nemá žiadneho kamaráta,s ktorým by sme sa mohli stretávať, navštevovať. Dalsia kamoška s dcérou je zasa v inom meste a tam sa spolu deti hrajú len keď idem k rodičom. Vidím ako to synovi strašne chýba no už fakt netuším čo spraviť.uz som dala aj inzerát že radi spoznáme nových ľudí no zasa to boli iba matky ktoré mali deti s niekoľkoročným rozdielom. Mindraky mám z toho že neviem synovi zabezpečiť kamošov s ktorými by sa hral.mate to tak ešte niekto lebo mám už pocit že sme ako takí odludi,pritom ja celý život som s ľuďmi,aj v práci,komunikatívna,no na deti v našom okolí nemáme šťastie.

viestta
Odpoveď bola odstránená
1gabriela13
30. jan 2022

Nájde si kamošov v škôlke predsa. Daj tomu čas .

tramtada31
30. jan 2022

Moja mama získala veľa kamarátok, počas nášho detstva a tým pádom aj rovesnikov pre nás. My sme to mali dobre rozbehnuté, ale Corona spravila svoje a partia mamiciek rovesníčok sa nám rozpadla a niektoré Maminy sa už vratili do prace, iné sú tehotne, doma s babatkami. Ale povedala som si, že to nechám na dcere, nech si sama najde kamaratky v škôlke a škole - aspoň to bude dobrovolne a nie preto, že si my mamicky rozumieme. Podľa mna tá interakcia v škôlke stačí, aj keď je pravda, že dcéra má aj doma mladsieho surodenca.

akcul13
30. jan 2022

Byvame v meste 5 rokov, nasa malá má 3,8 roka, nemam tu žiadne extra kamosky, iba par znamych, s ktorymi vieme hodit vonku na ihrisku reč, keď sa stretneme a ani mi to nejak nechyba. A co sa nasej dcerky týka, ta je velmi spoločenská, zahrá sa vonku s hocikym koho stretne uz od malička, no pozorujem na nej, že ako začala chodiť do školky, tak sa kolkokrat stane vonku poobede,ze sa uz ani nechce s nikym hrat, ze ma asi za cely den v skolke toho dosť a chce byt "sama". Takze ja by som to vôbec neriesila 🙂

pribinak
30. jan 2022

Ja nám jedinacika a doma sa sám nudil. Pozvite deti z MS sa hrať k Vám, 2-3x za týždeň, alebo on nech sa ide k niekomu hrať. Nechodite na ihrisko? My sme šli skoro každý deň po škôlke.
Alebo ho prihlás na krúžok, hrať futbal, hokej, . Tam sa skamarsti

kittykat22
30. jan 2022

Ja som si nasla mamicky zo skolky a dala som sa s nimi do reci - potom s mamickami na kruzkoch ked sme cakali na deti. Mam to rovnako ako ty a dnes ma syn 9 a ma vela kamaratov a ja mam vela kamaratiek 🙂

zuzikak
30. jan 2022

v skolke je medzi vrstovnikmi a na ihrisku sa tiez najdu zhruba rovnake deti. To mu bohate staci. Pevnejsie priatelske vztahy sa aj ta buduju az pocas skoly (a aj tam sa to moze z roka na rok menit). Netrap sa tym, ze sa s nikym nenavstevujete. Maly je v pohode. Skor ty, ci sa necitis osamotene...

euka210
30. jan 2022

4r je malo na "staleho" kamarata. Ja som sa vydala do cudzieho mesta, ziadne kamosky nic, co mi aj chybalo. Rodina s detmi dalej, tiez sa nevidime kazdu chvilu aby sa pohrali. Ako deti rastli, tak si prirodzene v skolke a skole nasli kamaratov, ku ktorym aj obcas idu. Ale su to ich kamarati. Ich mamy mi vobec povahovo nemusia "sadnut". Ked si chcem pokecat, tak idem ku kamoske a najlepsie bez deti, aby sme si aj naozaj pokecali 😄 pockaj do tych 6r a uvidis ze to bude lepsie.

desore
30. jan 2022

@viestta Dovolim si nesuhlasit. Vacsina deti (aj dospelych) chce mat stabilnych, blizkych kamaratov. Samozrejme, ze sa zahraju s kymkolvek. Nie vsetkym detom a rodicom vyhovuju hodinovy kamarati. Uprimne ani mne nie. Deti kopiruju rodicov vo vsetkom. Nikdy som netuzila, aby sa hrali s niekym, koho matka nevie ani pozdravit, fajci a slovnik ma na urovni kocisa.

viestta
Odpoveď bola odstránená
desore
30. jan 2022

@viestta Nikdo neorganizuje, ale dieta treba aj usmernit, aby malo vhodnych kamaratov uz od mala. Tak isto aj matka je clovek spolocensky a potrebuje pre svoj dusevny rozvoj priatelov, nielen virtualnych. Ti jej v zivote nepomozu.

baska_nice
31. jan 2022

vies co my to tak mame v rodine, viac deti priblizne v rovnakom veku a kvoli teda rodicom ktori sa spolu nebavia sa decka spolu nehraju, ale nejako sa to neriesi, lebo kazdy si nasiel inyhc kamaratov, skolka, skola, ihrisko.

viestta
Odpoveď bola odstránená
desore
31. jan 2022

@viestta Ked da dieta na kruzok, tanecny, pohybovy, jazykovy... Nevyhladava mu tiez kamaratov? Samozrejme, ze ano. Kamaratsvo skolkarov viacmenej suvisi s dobrymi vztahmi, kamaratstvom medzi rodicmi. Tazko sa udrziavaju kamaratstva malickych deti, ked su rodicia na inej urovni mentalne a financne. Viem, o com hovorim. Syn sa kamaratil s chlapcom. Chceli ist spolu na zakusok, do kina, do Zoo. Rodicia na to financie nemali, tak kamaratstvo sa dalej nerozvinulo.

viestta
Odpoveď bola odstránená
pralinka25
31. jan 2022

ja si myslim ze teraz uz je fakt takmer kazda mama premotivovana.
pozri ja som jedinacik. moja mama introvert. nikdy v zivote mi nehadala kamaratov. ked som bola mala mala som v skolke kamosov a doma sme uz mali ine cinnosti. v rodine som mala jednu sesternicu a jedneho bratranca o 7 a 8 rokov starsich odomna. kamaratky som si hladala sama a ked sa nejake kamaratstvo stalo pevnejsie mala som 2 take kamosky ako dieta tak sme sa potom navstevovali. ja k nim oni ku mne ale bez mam. i ked mamy sa po case tiez spoznali a v pohode si spolu pokecali a dodnes sa porozpravaju ked sa stretnu ale ze by cielene spolu travili cas to nie.
inak sa ti kludne moze stat ze sice mu kamosa najdes ale vobec si nemusia rozumiet ani si byt blizky. ved ty mas tiez svoje predstavy a kriteria na priatelov. aj deti su rozne a nie s kazdym si sadnu.
mam 3 deti. ked som mala starsieho tak zhodou okolnosti moje dve dobre kamosky mali synov tiez takze rovesnici. kamosia sa lebo my sa kamosime roky aj 15 rokov predtym ako prisli oni na svet. travime spolu dovolenky a robime rozne akcie. ale ti chalani su tak rozdielni ze som presvedcena o tom ze ak by sme my mamy neboli kamosky oni by si cestu k sebe nikdy nenasli.
pri strednej dcere mam presne ten problem co ty. nemam v okoli vobc nikoho v jej veku a dievcata uz vobec. mrzi ma to lebo je taka spolocenska este do toho aj ten mizerny kovid.
ale ma kamosky v skolke a ak im to priatelstov vydrzi v pohode sa mozu baby navstevovat aj prespacku si urobit. podporim to priatelstvo ale hladat jej ich nebudem. a vlastne ja uz ani nemam na vysedavanie s inymi mamickami cas. pred kovidom v skolke vznikali take spolocenstva ale vlastne maminy si sadli ale zrovna tie deti neboli kamoskami a tak to bolo cele take kostrbate. ja som sa v tom nevidela a netravila takto cas.
klud myslim ze on si poradi a casom bude mat priatelov svojich a tolko kolko bude potrebovat. teraz si uzivaj ze zatial este potrebuje hlavne teba

simkids
31. jan 2022

no moje deti (6 a 4) nemaju takych kamaratov, s ktorymi by sa navstevovali a dohadovali stretnutia a pritom maju strasne vela kamaratov. Staci vyjst pred blok a uz kopu postretavame a hraju sa, poznaju sa najma z ihriska a zo skolky. U nas sa casto stretavaju deti poobede este pred budovou skolky aby sa ponahanali, spoznala som tak kopec rodicov. Mne skor pride, ze ty hladas ku sebe kamosku, ktore bude mat dieta ako ty, lebo hladat kamaratov pre svoje dieta je uz trosku vela, to by mi ani nikdy nenapadlo, chodi do skolky, takze medzi detmi je, netreba to prehanat.

nwnw
31. jan 2022

Mame to podobne. A teraz koli covidu aj ked prideme na ihrisko, tak sa vacsinou nechcu komtaktovat ani rodicia deti, ktore tam su alebo ich pozname. Sprosta doba.