icon

Sú barefoot papučky vhodné pre škôlkarov?

31. júl 2025

Syn nastupuje od septembra do škôlky a rozmýšľam aké papučky mu kúpiť. Topánky nosí od malička Protetika barefoot alebo Jonap, lenže na rovné povrchy a podlahy sa vraj BF neodporúča. Preto nejak neviem čo bude lepšia cesta, keďže v nich bude každý deň - celý deň. Doma papuče nenosí.

domka222
31. júl 2025

Hlavne aby mali pevnú pätu.

vandala
31. júl 2025

@anonym_autor moje dcery tiez nosia jonap topanky a kupovala som im aj papucky do skolky tejto znacky, no tie ma sklamali - suche zipsy sa trhaju, nelepia. Je to velka skoda, pretoze inak material, prevedenie skvele, len tie suche zipsy :(

13uzivatelka11
31. júl 2025

Syn nosí len bf vždy a všade a ano, aj bf papuče do škôlky

denkabemommy
31. júl 2025

@anonym_autor áno sú vhodné. Práveže až žiadané, veď tie papuče bude mať na nohach pol dňa 🙂

pe_mi
31. júl 2025

@anonym_autor samozrejme , aj my nosíme

anonym_8e6fce
31. júl 2025

@anonym_autor Podla podiatricky, ktora studovala v anglicku niesu vhodne barefoot topanky do skolky. Barefoot topanky su vhodne do terenu, do lesa, do prirody, behat po trave. Nie byt na rovnom povrchu v triede.

link na clanok:
https://dennikn.sk/4682185/expertka-na-chodidla...

13uzivatelka11
31. júl 2025
@anonym_8e6fce

@anonym_autor Podla podiatricky, ktora studovala v anglicku niesu vhodne barefoot topanky do skolky. Barefoot topanky su vhodne do terenu, do lesa, do prirody, behat po trave. Nie byt na rovnom povrchu v triede.

link na clanok:

@anonym_8e6fce ja teda čítam práve od viacerých fyzioterapeutov opačný názor. Vyjadrenie iného odborníka k "odbornému" článku.

kaca222
31. júl 2025
@anonym_8e6fce

link na clanok:

@anonym_8e6fce tento článok by sa už mal konečne prestať zdieľať.
Autorka, v škôlke určite nebude chodiť po tvrdom betóne, práveže sú deti vkuse v pohybe, tvrdé aj prekážajú pri hre, šla by som do bf papučiek 🙂

anonym_8e6fce
31. júl 2025
@13uzivatelka11

@anonym_8e6fce ja teda čítam práve od viacerých fyzioterapeutov opačný názor. Vyjadrenie iného odborníka k "odbornému" článku.

@13uzivatelka11 vypocula som si, ale neznelo to velmi vecne, prislo mi ze skor chyta za slovicka, ako vecne reaguje. Ja si tiez pamatam zo zaciatku barefootov, ked som o nich pocula prvy krat asi pred 10+ rokmi, tak mi kolega hovoril, ze v nich chodi na turistiky do lesa a aka je to super vec. Az ked som mala dieta, tak som pocula ten trend, ze treba detom len barefoot obuvat - vzdy a vsade. No neviem, ale nech si kazdy urobi nazor.

Tu je aj studia, ktora hovori, ze beh deti v barefoot topankach vykazoval vyssiu zataz ( https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14...)

reanda
31. júl 2025

vy mate doma krive podlahy? ked uvazujes, ze na rovne povrchy barefoot nie je vhodny, pritom doteraz syn doma funguje na cistom barefoote

anonym_8e6fce
31. júl 2025

@13uzivatelka11 Pridavam aj preklad zo zaveru studie:
"""
Táto štúdia ukázala, že beh v minimalistických topánkach nenapodobňuje beh naboso a neznižuje nárazové sily v porovnaní so štandardnými bežeckými topánkami u trojročných detí.
Naopak, zvýšené nárazové zaťaženie bolo pozorované pri použití minimalistických topánok v porovnaní s bosou chôdzou aj so štandardnou obuvou počas raného obdobia vývoja bežeckej zručnosti.

Neboli zistené rozdiely vo vzorcoch došľapu medzi jednotlivými typmi obuvi (väčšinou došľap na pätu až stred chodidla).

Preto by mali tí, ktorí pracujú s deťmi, postupovať opatrne a zohľadniť špecifiká vplyvu minimalistickej obuvi na zaťaženie, keď sú deti vystavené behu na tvrdých povrchoch.
"""

zuzanaete
31. júl 2025

V tej skolke bude hlavne 1000x za den menit polohu pri hrani sa. Po budove behat nebude a aj v triede toho vela nenabeha (kvoli bezpecnosti). Bude sa tam hrat rovnako ako doma. Doma mu tiez nedavas papuce

janka_266
1. aug 2025

hlavne aby bolo zapínanie na štýl RAK-ov, aspoň u nás v škôlke to preferovali, nakoľko ich učili sa všetky obúvať samostatne (nastupovali ako 2,5 ročné), tak aby to mali všetky rovnaké :D

tiika
1. aug 2025

@anonym_autor Keď je syn cely deň doma iba v ponožkách (aj moja), tak aký v tom bude rozdiel? Inak klasické a BF papučky sa až tak nelíšia, tiež maju tensiu podrážku, ohybnu do oboch smerov. Rozdiel vidím len v priestore na prsty a v spevnenej päte (my kupujeme väčšinou Jonap, tam je tiež spevnená). Naša ma v skolke stále BF, zn. Fare a som s nimi max.spokojná.

barbie2023
1. aug 2025

Predpokladám ,že v škôlke bude podlaha a koberce. Nie , nie sú vhodné.

anonym_505ce4
3. aug 2025

Jasne, že sú vhodne. To chceš aby mal v tých tvrdých astronautickych topánkach, ktoré sú k tomu ešte úzke a neeegonomicke, zviazaní xy hodín nohy? Moje deti sú od počiatku barefootaci, dalo by sa povedať, že doslova beztopankove. Vzdy a všade kde sa da, topánky a ponožky vyžívajú. V škole papuče ani nemali. V škole má mladsia Jonap, starsia je už na gymply, tam sa neprezuvaju. V škôlke som to absolútne neriešila, tam behajú po budove minimálne, vela sú na zemi a aj tie normotopankove väčšinou tie papuce vyuzuvali, lebo im pri hre prekážali. My už 10+ rokov mame vsetci barefootboty, dokonca na šport a turistiku (žiadne vysokohorské lezenie, obyčajne túry). Jedine muz má ešte Business topánky klasiku ale inak na volny čas tiez barefoot. BF nie sú škodlivé, treba mat len správny topánku na tu ktorú nohu, keďže kazdy clovek je iny.