icon

Syn začal ubližovať deťom v škôlke

28. mar 2023

Ahojte, asi potrebujem poradit, alebo sa vypisat… syn bude mat onedlho 4 roky, od septembra chodi do skolky. Je velmi sikovny, inteligentny, samostatny. ( ked zacala skolka jediny neplakal, nerozumel preco sa tam deti netesia, ved je tam super ). S detmi vychadza dobre, je oblubeny. Ucitelky ho vzdy chvalili. Posledny cca mesiac/ dva vsak zacal viac vystrkovat rozky- prilis sa jasil, neposluchal. Ale viac- menej v ramci normy. Ano, je to taky ten zivy typ, co musi vsade byt, vsetko je sranda a cakat v rade je strata casu. Ale snazime sa ho my aj ucitelky usmernovat, on si je toho vedomy, nema teda vychovu rob co chces, kludne bud ako z divych vajec. Dnes sa vsak uz 2. Krat stalo, ze udrel spoluziaka, pred tyzdnom dalsieho uhryzol. S ucitelkami to riesime, nerozumieme my ani oni preco to robi- nie je typ, co by chcel skodit, ani zlomyselny, praveze vzdy pomoze, ak niekto padne pomaha mu vstat a pod.. sam vie, ze to nema robit, on sa potom vzdy ospravedlni, mrzi ho to. Ked sa ho pytaju v skolke preco to urobil povie, ze on nevie (no mam pocit, ze proste uz vtedy vie, ze robil nieco zle a neviem mu pride najlepsia odpoved). Doma nam vysvetli- raz sa nevedeli dohodnut o hracku, potom donho chlapcek stale strkal a nechcel prestat. Dnesny chlapcek vraj “bol z inej triedy a nebol nas”- neviem, asi ziarlil ze ide do ich “partie”, tak ho strcil.
Samozrejme, ani najmenej nechcem tieto reakcie ospravedlnit, vzdy mu aj poviem, ze to je nieco co sa nesmie, ze to je proste nepripustne. No vnutorne vidim/ viem, ze on v tej sekunde ked sa to stalo to vyhodnotil ako to najvhodnejsie co moze urobit, verim, ze neublizil preto, ze len tak chcel.
Aj tak ma to vsak trapi, neviem ako to riesit. Doma mame dobre vztahy, nikto nikoho nebije, nekrici. Ma mladsiu sestru, je k nej ako medicek, ani raz ju neudrel. Chodieva na kruzky, tam nanho tiez nie su staznosti. Len tieto 3 incidenty v skolke.
Neviem popravde ako sa zachovat- ako to riesit. Totiz on vie, ze sa to nema. Dnes po “soteni” plakal chlapec a plakal aj syn, ze sa boji, ze sa budeme vswtci hnevat. Ale nik ho nijak zle netresta- nebije ani pod. Neviem, niekedy mam pocit, ze sme nanho az prilis prisni, kedze je velky extrovert, casto ho “tlmime”- ze sa treba spravat kludne, nejasit, byt pokojnejsi. Az sa citim blbo, aby som nezadusila ten jeho “drive”. Naozaj neviem preco vie tak zareagovat, aj ucitelka sa zamysla, ze nevie preco to robi, nevieme na to prist.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
28. mar 2023

@elizabet173 tiež sa začínam prikláňať k tomuto názoru. Len trochu “nechápem” to riešenie učiteliek. Akože, sú milé, zlaté… biť sa nemá. Ale zas boli to 3 razy a trochu mám pocit, že tomu dodávajú až prílišnú vážnosť… väčšinou som ja ten panikár a tu to oni ešte podporujú, tak neviem čo si o tom myslieť :/

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
janagem
29. mar 2023

Za aké dlhé obdobie je to už tretí krát? Nič v zlom ale teraz sa vcit do mamičky čo má tiež dieťa v tej škôlke a zisti, že tam je nejaké decko čo soti jej dieťa a odpoveď ktorú dostane od učiteľky je, že to dieťa nevedelo prečo to urobilo. A že to nie je prvý krát ale tretí. Nečudujem sa, že z toho začali robiť haló

traktor
29. mar 2023

pozri sa na to z pohľadu dieťa , ktore bolo uhryzené, či udreté.. tak isto z pohľadu ich rodiča.. ty si nešťastná, že tvoj syn udrie, tiež by si bola, keby tvoje dieťa bolo na opačnej strane, tiež niekým buchnuté.. tak je logické, že učitelia tomu prikladajú vážnosť, ak sa to nestalo prvý krát.. čiže neber im to za zlé. Ja si nemyslím , že to treba celkom nechať na učiteľa.. skôr spolupráca učiteľ, rodič, dieťa.. aby ste prišli na to, prečo to robí, keďže doteraz to nerobil.. netreba nad tým zatvárať oči, že veď len učiteľ si to má riešiť..

martul
29. mar 2023

A teraz si to zober z opačného uhla. Páčilo by sa ti, keby tvoje dieťa prišlo domov s placom že ho spolužiak pohrýzol alebo udrel? Stavím sa, že by si to nenechala na učiteľky a riešila by si to. Čomu dávajú učiteľky prílišnú vážnosť? Tomu že tvoj syn iným ubližuje? No to je praveze dobre. V poriadku to určite nie je a určite by som to nenechala len na učiteľky. Ono je to ťažké a si jeho mama, ale treba to riešiť, toto sa bude len zhoršovať. My sme to zažili práve z tej opačnej strany. Učiteľky to riešili tak že oboznamili jednu aj druhú stranu. Mama útočníka len smutná no že ona nevie lebo je taký šikovný hentaky šikovný a veď to bolo len dvakrát. Áno a na tretí krát to skončilo tak že šmaril do hlavy môjmu synovi hračku tak, že mu museli zašívať čelo.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
29. mar 2023

Samozrejme, ze by sa mi nepacilo, keby sa nieco zle dialo mojmu dietatu. Ved mna to samu mrzi, ked sa nieco take stane, tak som prva co maminku kontaktuje a ospravedlni sa. Praveze reakcia oboch mamiciek bola, ze je to v poriadku, ze si poznaju deticky a su si iste, ze v tom neboli “nevinne”. Len proste moj syn je taky, ze ak niekto buchne jemu on si to “ani nevsimne”, pritom doma ked sa rozpravame povie aj- ten ma sotil, ten ma buchol. Ale on to v tej skolke neriesi, s deckami su dalej kamosi, takze si to nik ani nevsima.
Ja by som bola velmi rada, keby som chapala, co ho to v tej chvili napadne,ze to takto skratovo riesi, pretoze za normalnych okolnosti vie, ze druhym neublizujeme a ani to nerobi… no neviem na to prist, a teda ani neviem ako mu s tym pomoct…
Stalo sa to v priebehu mozno cca mesiaca s 3 roznymi detickami, nie je to, ze by denne skodil detom pripadne mal nejaku “obet”, praveze oni su vsetci kamosi, aj maminy velakrat hovoria, ze ho doma spominaju ako kamosa, teda zle vztahy nemaju

autor
29. mar 2023

@janagem on neublizuje nejakemu konkretnemu dietatu. Je to vzdy (teda tie 3 razy) niekto iny. S tymi detmi ma momo toho dobre vztahy, praveze decka o tom doma sami ani nehovoria, ze by to bol pre nich nejaky traumatizujuxi uder a pod., je to medzi nami rodicmi/ucitelkami.
Je to 3x za cca mesiac, neskodi im tam denno-denne.
Ja ale skutocne neviem preco proste v tych situaciach zareaguje takto zle, skratovo. Lebo inde to neurobil, len v skolke.
Rano vstal a prve co povedal bolo, ze ho to mrzi, ze strcil chlapceka. Ze vie ze to je zle. Sam od seba, rano, ked by som cakala, ze si na to uz ani “nespomenie”…

hope87
29. mar 2023

Ja mam z toho pocit, ako keby nevedel spracovat nejaku emociu, v tom konkretnom pripade a vyriesi to fyzicky a tym vypusti tu emociu, ktoru on este v 4 rokoch mozno nevie dentifikovat a nechce sa tak citit, tak proste zle urobi. Napr. ako si napisala, ze prisiel nejaky novy chlapec do partie. Tvojmu synovi vadilo, ze tam je niekto "cudzi" a mozno sa predtym nieco udialo a on to proste inak nevedel spracovat, len takto. Ked sa nam dospelym niekto nepaci alebo nas niecim nahneva, tak ho odignorujeme, resp. vieme sa slovne ohradit. Ono, este stale je "platna vyhovorka", ze je to este dieta, lebo aj podla toho, co pises, tak doma taky nie je a to je presne aj preto, lebo tam vyrastal, je tam denno-denne od narodenia a hlavne, si tam ty, jeho mama, jeho pristav a clovek, pri ktorom sa citi v bezpeci...Tazko zistis, preco sa taketo stava. Ked uz tym ucitelkam na tom tak velmi zalezi a robia z toho naozaj vaznu vec, tak nech si daju tu namahu a sleduju jeho reakcie na urcite podnety a mozno uvidia, co je spustacom. Ty viac ako mama uz nevies urobit, len sa s nim rozpravat a vysvetlovat. V skolke si to musia osefovat ucitelky 😉

sonnenshein
29. mar 2023

Mala som podobnu skusenost so svojim synom. Vysledok - mal vela energie, a ked ju nemal kam "davat", pretavila sa to takehoto "rage". Pomohlo dat ho na sport, konkretne jiu jitsu

maryetta
29. mar 2023

Vies co? Ja mam zase skusenost ze chlapcek v skolke vzdy do niekoho zabrda. Ked ale prisla moja dcera domov s krvavym nosom lebo ju sotil tak…. Okej pri hre resp nahanacke spadnes. Omylom so seba natrafis okej. Stalo sa. Ale aby niekto takto umyseln? Sotil?
Pritom ano dcera je ten typ ze je ticho. Komu moze pomoze. Chce byt kamaratka s kazdym.
Ucitelka zrejme upozornila jeho rodicov. Oni na druhy den nechali v skrinke tasku s nejakymi “knizkami” ci co to tam bolo. Vravim si okej-vratim toto nepotrebujem. Akoze toto ospravedlnenie? Radsej by som brala prepac. Je mi to luto alebo proste fakt dohovorit chlapcovi. Vraj je to tam caste. A stale ten isty…. ☹
Nastastie dcerka od vtedy ok. Nebol ziaden im problem/konflikt. A to je v skolke 3roky.

zuzana76
29. mar 2023

@autor nerozumiem tomu, ze co akoze ucitelky podporuju? ze tebe povedali, ze tvoj syn niekoho udrel? ved dohovorili aj dietatu a ked je problem, tak ho riesia, ci ho maju nechat radsej narast a riesit, ked sa uz nebude dat tak lahko? Ved to je dobre, ze si na to spomenul a vyhodnotil to ako zle? Ucitelky teda odviedli dobru robotu a aj ty, lebo si to zacina uvedomovat a teda hadam s tym prestane.