icon

Uvažujem o domácom vzdelávaní

dancuuul
15. okt 2021

tolko omielana tema a potrebujem nazory druhych..
mam doma predskolaka, 2r a 10m babo... predskolak si svoje choroby vramci beznych moznosti preskakal tie klasicke choroby, druhy samozrejme chytal s nim, a treti sa uz napojil tiez.. bohuzial, ma to hneva, pretoze z toho, ze spoluziak v skolke kaslal, ma dnes najmladsi zapal pluc... najstarsi je v skolke max dva, tri tyzdne a ostava doma, samozrejme sa z choroby za cca tyzden dostane..ale mladsi dvaja.. uz nie.. nezda sa mi byt fer, ze vdaka spoluziakom ma babo takto trpiet.. ako som si citala v inych doskusiach, mate vy nazor, ze aj so soplom v klude do skolky, lebo vsak pracujuca matka nema kam dat deti, ale vidite aj to, ze tym vplyvate aj na ine,mensie deti?? ak by spoluziak zo skolky ostal doma, uja a moje deti by sme nesli do nemocnice..
mam toho uz dost a uvazujem nad tym, ze by som tento rok ako predskolaka ucila doma.ja.. vie pisat, pocitat, hlava mu skvelo pracuje, ale viem, ze ho pripravim o kolektiv a o navyky..
len potrebujem postrehy od inych ludi, dakujem

bluka2
15. okt 2021

Nemyslím si, že ho pripravis o návyky, ale ja by som to nerobila. Skôr by som sa sústredila na to, prečo ti mladší sú takí chorlavi. Zdravá kvalitná strava, žiadny/min. cukor, čerstvý vzduch, pitný režim, sú/je to bábo dojčene?

1katus1
15. okt 2021

@dancuuul a čo tak to riešiť.v škôlke z akého dôvodu si tam nechajú choré dieťa. Majú otočiť mamainu ráno aj s deckom domov. Druha stránka veci je ako v škôlke fungujú. U nás v dedine viem že učiteľka bežné otvoria okna dokorán aby sa vetralo keď sa deti prezliekaju do pyžama. Učiteľka v mikine a decká len v spodnom prádle . Odpoveď bola že však ich otuzuju.
Skús aj staršiemu posilniť imunitu . A mladším tiez

monkasponka
15. okt 2021

@dancuuul predškolsky rocnik v materskej škole je povinny. Jedine ak by si mala pedagogicke vzdelanie a požiadaš o individualnu pripravu.

nika23t
15. okt 2021

@dancuuul ja som to mala trochu inak, staršia mala tri, keď sa narodila mladšia. Ale po prihlásení do škôlky bola viac doma ako medzi deťmi... Mamičky veselo vodili choré, ukaslane a usoplene deti do škôlky. A moja mala to nosila domov mladšej. Ako ročná skončila so zápalom pľúc v nemocnici, od našej skolkarky to chytila. A potom som ju už nechávala doma takmer stále. Aj ten posledný rok, keď bola predskoláčka, som sa len dohodla s učiteľkami,a nosila papier od lekára. Nemalo význam hádať sa, aj tu z toho bude len vojna, že soplik nie je choroba. To proste nevysvetlis. A ešte k malej, o nič neprišla, teraz už sú obe školáčky na základnej, úplne veselé a spokojne. Žiadna trauma, žiadne nič, že trávili čas so mnou a nie v škôlke. Mali sme iný kontakt, stretávali sme sa mimo škôlky.

dancuuul
autor
15. okt 2021

@bluka2 ja teda neviem, ale 10m babo aby nechytilo chorobu, co ma doma starsi? o takom som este nepocula... byvame daleko od mesta, , 7cerstvy vzduch denne a dlho, snazim sa nebabusit, domaca strava, bezeckova, sladkosti samozrejme neje ziadne, snazim sa varit denne a vyvazene, som v tomto smere celkom uvedomela si myslim a snazim sa, aby jedli zdravo , ovocie a zelenina domace denne..c a d vitaminy doplnam denne..

dancuuul
autor
15. okt 2021

@monkasponka viem, ze je povinne..a nemusim mat pedagogicke vzdelanie, staci stredoskolske, co staci dolpzit k ziadosti o dv

luccija
15. okt 2021

@dancuuul o nič nepríde do škôlky už chodil nejaké návyky ma

cimage
15. okt 2021

O nic nepride, to su len predsudky. Ja mam syna co nikdy nechodil do skolky a teraz je 4tym rokom domskolak. Staci ak s nim budete chodit do kolektivu, najlepsie vekovo zmiesaneho. Kolektiv v skole je vacsinou viac na skodu ako osoh.

bluka2
15. okt 2021

A čo myslis, samému by mu chýbali kamaráti alebo nie? Pre moju 5 ročný vtedy boli kamaráti resp. spoločenské vyžitie dôležité. Podľa toho by som sa rozhodla. A tiež každý pozná svoje limity, na mňa by boli 3 malé deti priveľa, ale pre vás asi nie, keďže ich máte 😅
Každopádne ja razim úplne opačnu stratégiu a vôbec deti "nešetrim". Chápeš, môj 5 denný chodil metrom v 10 miliónovom meste, kde je to hlava na hlave a pocestoval posledné zákutia sveta v Afrike a tak do svojho 1 roka .. a jeho chorobky začali až teraz, keď je sám v škôlke. A to podľa mňa iba preto, že od časov kovidu a tej separacie sa teraz dobiehajú tie choroby. Aspoň u nás v Nemecku sú fakt všetky malé deti v tejto dobe choré, keď sa bavím s rodicmi pred školou. Môj aspoň dobre obstal v zmysle, že chytá len tie sopliky a z toho kašle a nič také, s čím by som išla vôbec za dr. Kamoška je učiteľka a tvrdí, že jej rómski žiaci sú najzdravší. Tomu verím, lebo sa s tým nekaslu a nechajú ich prejsť tým, čo treba od mala...

elizabet173
15. okt 2021

@dancuuul je mi ľúto, že máš deti choré, ale ja by som to tiež nerobila, táto jeseň je na choroby detí extrémna, práve som čítala, že v Čechách je oveľa viac detí chorých, ako po iné roky, že dokonca kojenci končia na JIS. A o rok budeš v takejto istej situácii, keď a teda nerozhodneš pre vzdelávanie tvojho syna doma aj na prvom stupni.

miadi
15. okt 2021

Tak moj mà rok a 8m este nikdy nebol chory. Mala chodi do skoly a chora bola raz v zivote ked mala 4r. Moje deti ani sople nemaju maximalne šušne. Muz raz do roka umiera na chripku a deti to nikdy nedostanu ani Ja. Chora som bola len 2x za poslednych 10r a to prave v teho ked je oslabena imunita. Maly ked sa narodil akurat vtedy som este kaslala aj mama bola u nas a mala ten kasel malemu sa nic nestalo ( aj muz bol nakapaty a bolo to take divne koncom januara 2020 tak si mysli ze to bol Covid .. Ja som potiahla a cierny mrmel vyplula co som v zivote nevidela sorry za nechutny detajl) s malou sme veselo lietavali po svete chora nebola. Kym Nebol lockdown nevynechala jeden den v skolke. Mozno maju dobru imunitu kojenim.. su otuzile od maja do oktobra behaju okolo domu bose v zime aj doma. Po kupani sa nebabušia len sa maximalne utru a behaju nahati chvilku nech si koža volne dycha. Jedia vela brokolice a denne banan. A ine ovocie. Ja by som skor skusila zlepsit ich imunitu stravou atd nez homeschool. Deti potrebuju spolocnost rovestnokov nie len doma byt alebo len sa s niekym hrat. Ale aj ucitelky mat ako autoritu dospelakov. Ale ako chces ty ked si myslis ze sa mu budes vediet venovat popri 2mensich dost kvalitne. Mne tie cudzie soplive kasluce deti nevadia Lebo nie su pre nas hrozba .

1katus1
15. okt 2021

@miadi len tí doplním že kojenie to nemusí byť. Ja som ani jedno dieťa nekojila a obe sú zdravé . Dcéra mala tento rok len škole ktoré sme zvladli za 2 dní. Je to o strave a normálnom živote ako píšeš ty.

miadi
15. okt 2021

@1katus1 napisala som ze moze to byt kojenim. Zas nie kazda mama mà v mlieku rovnake protilatky.a potom su tie vrodene ktore mà babo ktore je na um trebars. Ale staci aj dostatok vitaminu C.

behulka
15. okt 2021

@dancuuul mne sa tvoj prístup páči 🙂 Keď to teraz nefunguje a nie ste spokojní, treba niečo zmeniť. Myslím si, že maminy zdravých detí vnímajú situácie so soplíkmi ináč než maminy, čo boli s dieťatkom pár krát v nemocnici. Mne sama pediatrička neodporučila starších dávať do škôlky pri bábätku.
Pokiaľ máš doma takto tlupu detí, nebývate niekde na samote, deťom sa venuješ, škôlka si myslím, že nie je nutnosť.
Držím palce 🙂

1katus1
15. okt 2021

@miadi Ed ja som to nemyslela v zlom ale.aby to.nebrali maminy ako pravidlo že keď je dieťa kojene bude zdravé

dzina007
15. okt 2021

O nic akontak nepride. Skor ide o to akosa bude citit syn doma. Napriklad ked minuly rok zavreli skolu a skolkunkvoli korone. Starsi bol.v pohode ale je introvertnejsi. Mladsi plakal za spoluziakmi. Jemu ten kolektiv a kamarati chybali.

janka1011
16. okt 2021

@dancuuul ja by som to nerobila. Netreba to brať priliš úzkostlivo, deti rastú s chorobami. Izolácia určite nie je to vhodné riešenie. Skôr posilňovať imunitu, ale izolácia isto nie. A nesúhlasím ani s tým, že keď má dieťa sopel, už má zostať doma. Dakedy sa to tak nerobilo a veru boli deti odolnejšie.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
bluka2
16. okt 2021

@1katus1 kojenie samo o sebe to nemusí byť, ale je to jeden z dôležitých faktorov rovnako ako strava atď. Rovnako sekcia vs. prirodzený pôrod, je tam proste rozdiel v mikroflóre v čreve, ktorý ani tou stravou potom už tak neovplyvnis. Ale to je jedno, nemusíme špeciálne spomínať niečo, čo sa teraz nedá zmeniť. Ja len, že deti miadi sú určite zdravé aj vďaka (a nielen kvôli) tomu

scorpionflower1
18. okt 2021

@bluka2 vsetko co si napisala je sice fajn, ale nic z toho pred zapalom pluc nezachrani.

katulienkax
18. okt 2021

@1katus1 nie je to pravda vidím to z okolia. Kojene viac choré ako nekojene

1katus1
18. okt 2021

@katulienkax ono vždy záleží od deti ja som deti nekojila a sú zdravé, sestra tiež dcéru nekojila dokonca píla rovnaké mlieko ako moje deti a ona je každú chvíľu chorá. Ono záleží jednoducho aj od organizmu