icon

V MŠ namiesto čítania rozprávky pred spaním púšťajú TV

anjetta
4. nov 2021

Milé mamičky, je to podľa vás OK?
Nepáči sa mi, že deti sa oblečú do pyžamka, dostanú povel ,,hlavy otočte k TV" a čumia na rozprávky... vraj potom aspoň tie, ktoré nespia, nevyrušujú ostatné..
Rozprávky bežia 1,5 hod. Podľa mňa sa im ničí zrak, keď poležiačky pozerajú telku ešte aj v prítmi. Je mi z toho zle... Iná MŠ v dedine nie je.

Strana
z3
annm81
5. nov 2021

@maximilie Nemyslím si, že globálne sa väčšina psychológov a pedagógov zhodne na potrebe spánku pre deti od troch rokov. Vo veľkej časti sveta už takéto deti počas dňa prestávajú spať. Že sú schopné zaspať ak ich niekto na hodinu a pol donúti ležať je v poriadku, aj väčšina dospelých by tak zaspala.

beronsche
5. nov 2021

@maximilie nuz pisala si, ze to vyzera, ako ta mali niektore za despoticku mrchu, pritom tu nic take nebolo. prislo mi to vztahovacne.. 😉
ono s tym, ze malinke deti spat potrebuju, suhlasim. rovnako suhlasim s
@simsalabim ze skolky vacsinou ani nie ze nemozu, ale vyslovene nechcu riesit to, ze predskolaci uz tolko spat nemusia.
s respektovanim prirodzenym potrieb mojho dietata problem nemam. Mam vsak problem s tym, ze ked zaspi neskoro, az pred 11. a rano vstava do skolky, je potom unaveny a mrzuty.. Doslova vidim, ze sa to zhorsuje ku koncu tyzdna.. Cez prac tyzden on v podstate ledva spava tych 8h v noci, co mi pride uz dost cez ciaru...

beronsche
5. nov 2021

@annm81 ano, presne tak. keby takto lezim, zaspim urcite.. 😀

dadis
5. nov 2021

@maximilie Ale je to otuzovanie. Aj ked je dieta spotene. Deti su chore po nastupe do skolky. Aj tie co cely rok nenosili pacuchy a ciapku pri 10st, aj tie co nosia pancuchy a ciapku od septembra do maja. Moje deti chodievali do sauny. Zo sauny vyjdes spoteny a ides pod studenu sprchu a potom do studeneho sudu. Mas pocit, ze to telu ublizuje?

beronsche
5. nov 2021

@anjetta aby som nepisala len od temy, nie, nie je to v poriadku. Skusila by som zistit ako su nastaveni dalsi rodicia,cim vas bude viac, tym rychlejsie sa veci pohnu a urcite to so skolkou riesila. Takto male deti by na tv nemali tolko pozerat a uz duplom nie pred spankom/namiesto spanku.

pininka1
5. nov 2021

@maximilie ze amen pisem. Maximalny suhlas.

pininka1
5. nov 2021

@dadis ked na to dieta pripravujes a chodi pravidelne tak je to nieco uplne ine. Rozhodne nie kazde dieta chodi do sauny a je pripravene byt mokre pri otvorenom okne. A hadam nechxes porovnavat ked je nahriate zo sauny a ked je mokre zo spanku.

simsalabim
5. nov 2021

@pininka1 @maximilie tak som si dala tu namahu... vedecky clanok. Slovenski autori.... a viac sa mi vazne nechce hladat ani sa hadat... ono pravda byva niekde uprostred.
https://www.researchgate.net/profile/Jan-Junger...

maximilie
5. nov 2021

@dadis aj my chodíme do sauny s malou od 4mesiacov, ale neprirovnala by som to k otvorenému oknu. Myslím, že je to iné ako otvoriť okno na deti a schladiť telo sprchou. Ja okno radšej naďalej nebudem otvárať. Pre môj lepší pocit. Otužujeme inak

maximilie
5. nov 2021

@simsalabim súhlasím, že je pravda niekde uprostred, ale stojím si za názorom, že väčšinou to je výhodnejšie z pohľadu rodičov- že deti poobede nespia a večer majú od 7 pokoj. Netvrdím, že je to tvoj prípad.

annm81
5. nov 2021

@maximilie Je to problém z pohľadu detí. Okolo 3 rokov začína prevládať potreba jedného dlhého neprerušovaného spánku. Ak zaspia na obed, večer zaspávajú neskoro, ale ráno musia skoro vstávať. Vstávajú teda unavené a mrzuté, lebo nemajú dostatočne dlhý neprerušovaný spánok.

simsalabim
5. nov 2021

@maximilie ja suhlasim s
@annm81 Je to problem z pohladu deti, ktore - ako aj pisu v clanku vyssie, skolku kvoli tomu odmietaju a ktore nemaju moznost kvalitneho dlheho spanku. Nemyslim si, ze redukovanie situacie na "mat od 7 od deti pokoj" je tym pravym dovodom, preco to ja aj mnohi ini vnimaju ako problem. Prave naopak. Tvoj nazor je len tym - nazorom. Nemyslm si, ze najdes vela studii, ktore by spanok prikazovali tak striktne ako ty. Prave preto je individualny pristup tak dolezity. Spanok v nasich skolkach bol zavedeny za sociku - lebo matky uz o 6 rano zacinali smenu. Vela deti ten spanok preto potrebovalo. No dnes je situacia ina.

maximilie
5. nov 2021

@simsalabim ja ten spánok striktne neprikazujem, ja píšem, že tie deti v škôlke zaspia, bez natlaku. Su unavené, vyčerpané. Niektoré zaspia ihned, niektoré do hodinky. (Takže si pospia aspoň hodinku) preto ja len tvrdím, že tak malé dieťa ten spánok potrebuje.
No nechce sa mi tu cely deň k tom polemizovať 🙃 neviem ci sa v tomto niekedy zhodnú rodiča s ucitelkami.
Keby sa vyriešil problem tak, ze by deti poobede spat nemuseli, zas by sa začali ozývať mamicky, ktorých deti spat potrebujú- sú zvyknuté. Tento problém vidím neriešiteľný, podobne ako téma,,soplik v skolke"

maximilie
5. nov 2021

Podla čoho by sa delili deti na spiace- nespiace? Kto by o tom rozhodoval? Rodič? Lekár? Kto by bol ten, kto rozhoduje? A co by urobili učiteľky s dieťaťom, o ktorom rodič rozhodne, aby nespalo, ale dieta by zaspavalo už nad tanierom s polievkou? A co s ostatnými deťmi, ktoré doteraz spali, ale zrazu už nechcú ani oni, lebo Janko Marienka Zuzka Mišo nespia, ani ja už nechcem spat!
Alebo ich majú budiť? Po pol hodine? Skúste navrhnúť, ako by sa dala takáto situácia vyriešiť? Ako udržať 2-3r deti v tichosti aby nebudili spiace deti 2-3hodiny??? A co s tými nervoznymi unavenými deťmi o 4 poobede, ktoré vlastne o 2hod sa už chystajú do postele?

sapetka
5. nov 2021

Moje dieta ma “uz” 4r ale v skolke som povedala ze chcem aby chodil spat. Nie vzdy sice zaspi lebo deti tam vystrajaju,placu atd.. ale aspon lezi a trochu si oddychne. Doma cez vikend spi na obed stale hodinku a ja som za to aby moje dieta si cez obed oddychlo. Vidim ze to potrebuje. A vecer zaspi uplne v pohode medzi 20-20:15 vzdy. A keby v nasej skolke pustali tv detom pred a pocas spankoveho casu zvazila by som zemni skolky. Tv nema co robit v skolke.

annm81
5. nov 2021

@maximilie Jednoducho, netreba vymýšľať koleso, keď to už na mnohých miestach funguje. Po prvé 45-60 minútový odpočinok je dostatočný. Deti ktoré sú unavené a chcú ísť spať, môžu mať zatemnený kútik za závesom. Ostatné deti potichu ležia a počúvajú rozprávku alebo hudbu.

Väčšina detí nebude zaspávať nad tanierom, pretože doma o ôsmej zaľahnú a spia až do rána. Teda neodchádzajú unavené už z domu.

maximilie
5. nov 2021

@annm81 učila si niekedy v škôlke? Skus sa opýtať deti, kto chce ísť spinkať.......garantujem ti, ze aj ten najväčší spavec povie NIE

annm81
5. nov 2021

@maximilie V našom okolí takto fungujú úplne všetky škôlky. Ešte možno tretina trojročných spáva, štvorročný nik.

Mimochodom, keď je dieťa tak strašne unavené, zaspí aj pri tom počúvaní rozprávky, bez ohľadu na to, či malo v pláne ísť spať, alebo nie.

maximilie
5. nov 2021

@annm81 super

sapetka
5. nov 2021

@maximilie o tom u nas rozhoduju rodicia. Kto ide spat a kto nie.

maximilie
5. nov 2021

@sapetka no sama som zvedavá ako sa to u nás vyvinie. Hlavne nech je to k spokojnosti detičkam. ❤

juditaaaa
5. nov 2021

@mogaa áno, aj u nás je to presne tak

ankaanka1977
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3