icon

Waldorfska škola - skúsenosti

julka1921
16. dec 2022
beatrixx1525
16. dec 2022

Ako učiteľka z praxe neodporúčam pre filozofiu tejto školy. Jednotlivé konkrétne školy môžu fungovať aj celkom fajn ale za mňa filozofia úplne mimo. Ak sa s filozofiou rodič stotožňuje tak všetko ok ale pre mňa z pedagogického hľadiska je to vo veľa ohľadoch sekta

namornicka
17. dec 2022

@beatrixx1525 ktore prvky konkretne z tej filozofie ti prekazaju, resp. nestotoznujes sa s nimi?

beatrixx1525
17. dec 2022

@namornicka mne sa veľmi páči práca s prírodnými materiálmi a remeselné vzdelávanie detí, ale napríklad nesúhlasím s tým, aby sa vzdelávanie spájalo s duchovenstvom a ezoterizmom. Na tom je založená filozofia školy a ako som povedala tá - ktorá škola môže tú filozofiu ezoterizmu s deťmi aj preskočiť a tým pádom táto konkrétna inštitúcia môže byť aj ok, ale celkovo ako filozofiu by som toto pre svoje dieťa nechcela a veľmi dobre viem, že rodič nemusí ani len tušiť čo sa deje za zavretými dverami škôlky... Celé to točenie sa v rytmoch, recitovanie veršov, rozprávanie o dušiach je pre mňa sektárska praktika a dáva to dieťaťu do života základ pre fanatické nasledovanie vodcu z pocitu "výnimočnosti". Len tak na okraj, ja síce veriaca nie som ale verím v tok energie v prírode, napriek tomu by som nechcela aby moju "vieru" moje dieťa učil hocikto iný okrem mňa. Aj napriek tomu že s prvkom prírodného sa stotožňujem. Pretože viera je vrcholne osobná a intímna vec. Ak by som si mala vyberať škôlku na základe lásky k prírodnému a k remeslám, osobnej zodpovednosti a voľnosti, išla by som určite do Montessori. Ale nie takej Montessori kde si rodičia akurát tak ťapnú každý mesiac po vrecku a škôlka ani neprešla okolo tejto filozofie. Reálne by som si obišla škôlky v okolí, obzrela priestory, práce detí, prišla sa pozrieť aspoň na pol deň čo sa škôlke robí a čo deti vedia. Lebo Montessori je teraz taký super trendy pojem, veľa rodičov sa nechá zlákať na drevené hračky a tam Montessori bohužiaľ veľakrát začína aj končí. Za mňa toľko.

julka1921
autor
17. dec 2022

@beatrixx1525 Dakujem za vás názor

beatrixx1525
17. dec 2022

@julka1921 za málo, dúfam že pomôže 🙂

luxus10
12. jan 2023

@julka1921 zahodno by bolo zistit, aj ake realne vysledky maju deti v danych alter. skolach, lebo povacsine je to velka slabota, otazka je, ci by si s tym bola spokojna...tam je toto totiz nepodstatne, alebo len malo podstatne....

kast
17. máj 2023

@luxus10 Prosím vás a kde ste prišli na to, že deti z alternatívnych škôl majú slabé výsledky? Začínam sa teraz obzerať po ZŠ, lebo od septembra máme predškoláka. A v BA ma zaujala napr. Narnia alebo Felix a čo viem, tí majú výborné výsledky. Felix dokonca v hodnotení zaujal 3. miesto v rámci SR - výsledky žiakov. Bolo by super, keby sa k téme vyjadril niekto, koho dieťa reálne do Waldorfskej školy chodí.

luxus10
17. máj 2023

@kast ja sem pisem svoju realnu skusenost, a odporucam si to tam, kam chcete dat dieta poriadne zistit...tot vsjo...

namornicka
18. máj 2023

@kast Felix a Narnia si robia vyber svojich ziakov, tam je kvalita dobra. A neda sa zobseobecnovat, asi je najlepsie ked ti tu daju konkretne skusenosti. Poznam aj sikovnych ziakov z alternativnych skol, to je velmi individualne. Nehadzala by som do jedneho vreca. Treba si zistit konktetnu skolu.

tiika
18. máj 2023

@julka1921 a aké výsledky a umiestnenia škôl myslite? Na základe akých kritérií sa stanovuje poradie? Nevolia rodičia alternatívnu školu skôr preto, ze iste hodnoty považujú za dôležitejšie, ze im ide viac o to, aby ich deti boli spokojne, rady sa učili a nie sa porovnávali a orientovali na dosahovanie výsledkov nastavené vacsou castou spoločnosti? Samozrejme, že človek potrebuje získať i ďalšie vzdelanie, uplatniť sa v živote, no zatiaľ čo som sledovala absolventov takýchto škôl, každý si našiel svoju cestu.

nikaaaaa
Autor odpoveď zmazal
ellen2016
17. apr 2024

Waldorfska skola v BA sa v testovani 9iatakov umiestnila vysoko nad priemer aj v sj aj matematike: https://dataportal.nucem.sk/Dataportal-web/web/...

monica21
19. máj 2024

@beatrixx1525 Absolútne súhlasím. Moja dcérka chodila istý čas do Waldorfskej škôlky, ale veľmi mi prišlo divné ako tie malé deti manipulujú v čom majú veriť. Keď ešte ničomu nechápu. Práca s prírodnými materiálmi je super, ale tam to u mňa aj končí. Vyjadrujem nesúhlas s takýmto vzdelávaním malých detičiek čo sa týka duchovna. Pripadalo mi to fanatické a extrémistické štiepiť do malých hláv toľko bludov.

mirkz
Včera o 18:40

Ti co im deti chodia na Waldorfsku skolu, viete mi povedať ci bolo náročné dostať sa na tu školu pripadne koľko platíte? Ďakujem 🙂