icon

Zdrhajúce dieťa

cicuca
4. júl 2023

Ženy, mám 3,5 ročnú dcérku, ktorú posledné mesiace náramne baví utekať mi, keď sme niekde vonku. Dnes sa len tak vybrala z pieskoviska a kým som zbalila veci, cca 20sekund, jej nikde. Našla som ju na hojdačke, cca 150m ďalej. Raz mi podliezla popod dvere na wc v nákupnom centre. Našla som ju na druhom konci pri eskalátoroch. Keď sme na prechádzke, hocikedy sa rozbehne a keď ju volá späť, tak sa smeje a podobne. Už mi pár krát na verejnosti len tak ušla a mala som čo robit, aby som ju našla. A dnes ma poriadne vyľakala. Ako takéto situácie riešiť a hlavne, ako jej vysvetliť, že nemôže len tak odo mňa utekať?

koniarova
4. júl 2023

@cicuca budeš utekať,nepôjdeš von. Alebo odchádzame v momente z ihriska.

viestta
4. júl 2023

Utecie z ihriska, odchadza sa domov. Vec vybavena. Utecie na prechadzke, da ruku a ide sa domov najkratsou cestou. Pocity dosledok svojho konania, zisti, ze to nie je sranda. (inac neviem,, ja by som kaslala na balenie ale utekala za dietatom)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pribinak
4. júl 2023

@elizabet173 3.5 ročná v kočíku?

Utečies? Ideš si sadnúť na trestnú lavičku a presedis si trest. Môžeš aj plakať a aj sa jedovat ale odsedis

Inak ja by som jej dala jednu po zadku ale takú aby aj cítila a povedala že rak ako ju bolel zadok tak mna tak od strechu bolela hlava

domak2
4. júl 2023

@cicuca možno by si sa jej mohla "stratit" ty, za nejakým krikom alebo tak, ale musí to byť na bezpečnom mieste a len na sekundu, aby sa pre zmenu zlakla ona, a potom si vysvetliť ze pre toto musíte vedieť kde ste

deti95060810
4. júl 2023

evidentne má z toho zábavu, srandu...
vysvetliť že to sa nesmie - môže sa stratiť...
ak ani to nepomôže - trest, napr. ideme rovno domov.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ivangeline
4. júl 2023

moja 3r uz vie kde je a aj cestu domov.... povedala by som pa pa ja...

lenuska9999
4. júl 2023

@cicuca ja by som ju za útek hneď vzala domov, ale že hneď. Tak by pochopila, že jej správanie má dôsledky a to zakaždým. Potom by už neutekala...

hennyinnsbruck
4. júl 2023

Moja v tom veku sa tiez rada Schovavala. Stacilo sa na 5sek otocit a nebolo jej.
Netlkli sme ju zato ani inak netrestali ,mali oci na stopkach 🙄🙄🙄vyrastla z toho . Len sme dookola vysvetlovali.

fantaghiro21
4. júl 2023

Neviem,ja nam starsiu autistu,v maji mala 6r a mladsiu v aprili mala 4 r a nechcem prechvalit,ale vychovou su naucene...stanovit mantinely,byt prisna,tvrda(to znamena pre menej chapajuce,nemusite ziapat,mlatit) ale ak nema dieta mantinely,vychovu,..mozte sa nahanacky hrat donekonecna

hiro
4. júl 2023

To som zazival s tromi, dvoch som drzal za ruku a nahanal tretieho kedze tretiu ruku som uz nemal :D

hennyinnsbruck
4. júl 2023

Este ma napadlo,skus napr ns ihrisku ju zapajat do balenia ruksaku,potrebujem tvoju pomoc,pomozes mi pobalit ruksak? Alebo nech si podrzi kyblik ,to na wc tiez poznam ,ja som vysvetlovala vidim ze si nedockava ale maminku nemozu cudzi vidiet na wc a drzala som ju🤣🤣🤣vysvetlovat byt krativna davat ulohy - zamestnat ju…. V obchode nech mlieko hlada , chleba….

Moja bola tiez extrem otocila som sa v mobelixe bola v skrini , v obchode zo satami pod vesiakmi.

Ona nechape ake nasledy to ma -ukradnu ju ,strati sa.
Pre nu je to zabava , nebi ju zato . Vyrastie z toho .moja mala 4,5r a uz to davno nerobi

zuzanaete
4. júl 2023

Starala som sa o chlapca, ktory tiez takto utekal. V sekunde vedel zmenit smer a uz ho nebolo. Mal aj brata, takze som musela poriesit bezpecie 2 deti. Rodicia kupili “voditko”. Pripevnilo sa to na chrbatik. Nepouzivali sme to dlho. Maly to neznasal, ale na zaciatku to musel mat bez debaty. Potom sme odchadzali z domu s tym, ze to nebude mat, ale ak taz zacne utekat, tak to bude mat znova na chrbte. Pochopil. Dohovaranie predtym nefungovalo. Vyzera to divne, ale tak bezpecnost je dolezitejsia.

domak2
4. júl 2023

@elizabet173 len je iné keď ona naschval odíde a vie ze ju mama bude hľadať, ako keď sa zrazu situácia otočí. Ale chápem co myslíš.

mimi3008
4. júl 2023

@cicuca povedala si jej, ze ju mozu ukradnut, zobrat a uz vas nikdy nemusi vidiet a ani vy ju?

mane01
4. júl 2023

@cicuca mojim som rozpravala rozpravky o neposlusnom dietatku, ktore utekalo maminke, alebo cokolvek, na co som chcela upozornit, robilo. A potom sa mu nieco zle stalo. A preto je nebezpecne robit take veci. Napr.dietatko uslo mamke a behlo pod auto a muselo byt v nemocnici a plakalo tam za maminkou… a podobne. Ja som im to preventivne, potom ich take veci ani nenapadli… 3,5 rocne dieta uz je rozumne, pochopi…

deedol
4. júl 2023

@elizabet173 my uz sme v 3,5r ani nevlastnili kocik… inak suhlas s viesttou

tiika
4. júl 2023

@cicuca mala som podobný problém, tiež mi malinká utekala, už sa to zlepšilo, i keď sa to sice už len občas ale stane.
Keď sa dalo (a najmä ma napadlo), stanovila som na začiatku pravidla (teraz ideme tam a tam, tu potrebujem, aby si na mna pockala, tam, aby si nešla; môžeš robiť to a to, ale musis zostať tu a tu).
Pomohlo, keď som ju niečim zamestnávala (pomôžeš zaplatiť pri pokladni, dať nákup do tašky, upratať, doniesť to a to..).
Vždy jej prízvukujem, že keď chce niekam ísť, musí mi to najskôr povedať. Uznám, že sa možno nudila, bola zvedavá, ale ze sme tam spolu a tak môžeme ísť spolu aj niekam inam alebo vymyslieť niečo iné.
Vždy jej hovorím, ze som sa o ňu bála, nevedela som, kde je a mala strach, či sa jej niečo nestalo (dokolečka dokola).
Skúšala som nechodit za nou (iba ju sledovať) a čakať, kedy ma začne hľadať ona a báť sa. Mám pocit, že toto bolo zatiaľ najmenej úspešné (asi z 20 razí, ma jeden krát začala hľadať, ale báť sa ešte nebála).

Možno je to pre niekoho príliš “mäkké”, či zdĺhavé a malo efektívne teda v porovnaní s krikom, bitkou, trestami. Áno, súhlasím, zmena sa dostavuje pomaly, ale verím, ze pre náš vzťah a jej výchovu je to z dlhodobého hľadiska lepšie riešenie.

thoughtfulweirdo
4. júl 2023

Moja sa mi takto stráca od cca 3 rokov. Ona to ale nerobila schválne ako hru, proste sa na niečo zahľadí, niečo si zmyslí a úplne zabudne, že mi nepovedala kam ide. Nevidím nijaký význam v trestaní, lebo ju to vždy potom mrzelo, že to nebolo naschvál, len bola moc zaujatá. Teraz má 5, naposledy sa mi tak naozaj stratila pred cca pol rokom. Už sa to stáva menej, ale stane sa. Riešim to tak, že vždy (či už na ihrisku, na námestí, v obchode alebo inom uzavretom priestore) si s ňou dohodnem jedno miesto, kde ma bude čakať, keď zrazu zistí, že sa mi zas stratila a tam ju ja vyzdvihnem. No a dávam pozor, stále jedno oko na nej, kdekoľvek sme. Samozrejme jej donemoty opakujem, ako mi vždy musí povedať, keď sa chce vzdialiť, niekedy si na to spomenie hneď, niekedy vidím, že kus odbehne a vráti sa povedať, niekedy vidím, že si nespomenula a volám na ňu 🤭 ale teda pomaly sa to zlepšuje.

simona20201309
4. júl 2023

Ja by som na mieste zinfarktovala. Asi by som na ňu tak navrieskala, že by hu ra ,,zabava" v tej sekunde prešla.
Aká je tvoja reakcia? Skúšala si ju niekedy nechať, a schovať sa jej ty?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
cicuca
autor
5. júl 2023

Ďakujem vám žienky. Niečo poskúšame. Trva to už pár mesiacov a zatiaľ zabralo, keď som ju chytila a povedala, že sa môže stratiť alebo ju môže niekto ukradnúť. To ma potom stíska a dookola hovorí, že ma ľúbi, ale to je už po jej snahe zdrhnúť.
Už som sa skúšala aj skryť, ale ona si s hlavou v oblakoch vykračovala ďalej 🤦‍♀️ aj som ju už vyhrešila, aj sme sa hneď zobrali, že ide ďalej. To sú väčšinou sekundy, niečo si zmyslí a už si ide svoje a môžem robiť čokoľvek. Ale skúsim byť minimálne trochu ráznejšia v tomto.
Ďakujem vám 💚

cicuca
autor
5. júl 2023

@simona20201309 pravdaže, pár krát som išla pomaly za ňou, aby ma nevidela. Aj sa stalo, že sa nejako prebrala z jej zasnenia a hľadala ma. Ale niekedy si aj myslí, že sa teraz ideme hrať naháňačku. Snažím sa jej vždy vysvetliť, že mi nemôže utekať, že sa môže stratiť. Potom je ľútostiva a o týždeň zdrhne zase 🤦‍♀️ ale myslím, že naj je vysvetľovať jej čo najviac čo sa deje a zapájať ju čo najviac do procesov.

simca06022011
5. júl 2023

Voditko 😂

cicuca
autor
5. júl 2023

@simca06022011 pred rokmi keď som bola v UK som sa pohoršovala, že rodičia majú deti na voditkach. Skúsenosti ma donútili prehodnotiť názor a už to vidím ako riešenie 🤣🤣

zuzanaete
5. júl 2023

@cicuca Ano. Vlastne deti vedia prinutit prehodnotit nazory. 😉 Odrazu clovek vidi veci v inom svetle.

alexka89
12. júl 2023

Bežné u detí teraz je v takom veku že vzdorovacnom že bude robiť napriek.
Môj syn tiež v kuse z pieskoviska utekal ..my rozložené formičky a on bzik okolo bytovky hore na lúky a už ho nebolo...kričím na neho hľadám nikde decka niet už som také myšlienky mala....a nakoniec decko počujem revať si uvedomil že matky nikde že asi zle urobil že zdrhol...som ho vykročila a išli sme het domov...on v kuse medzi 3-4rokom zdrhal ...aj som si vodítko na neho kúpila...ale to keď mal na sebe tak sa hodil o zem a nechcel ísť s tým...zdrhaval aj pri iných príležitostiach ...v meste na prechádzke,v lete na jazerách neposedel s nami na deke, za cudzími ľuďmi ktory si ho všimli a prihovorili sa že aké roztomilé dieťa...nervy som mala vtedy na neho i na nich....už má vyše 5rokov už ho to prešlo už sa s ním dá ako-tak ísť .